28-03-2024 19:54

Duyu bütünleme terapisi

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 06/08/2021
Özel Yenidoğan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kandıra Şubesi’nde uygulanan ‘duyu bütünleme terapisi’ ile çocukların duyusal eksiklikleri tamamlanıyor
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Özel Yenidoğan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kandıra Şubesi, özel gereksinimli bireylerle yaptığı başarılı çalışmalarla tanınan bir kurum. Başarılı iş insanı Pakize Esra Uluce tarafından yaklaşık 9 yıl önce kurulan merkez, İzmit’ten sonra Kandıra şubesinde de uygulamaya başladığı ‘duyu bütünleme terapisi’ ile son günlerde yine gündemde. 1960’lı yıllardan beri tüm dünyada, çocuklar için birçok problemin çözümünde kullanılan duyu bütünleme terapisi; kişinin vücudu ve çevresinden aldığı duyusal bilgileri beyninde kavraması, yorumlaması ve bütünleştirmesi esasına dayanıyor. Bu yöntemde çocukların yaşadığı duyusal tecrübeler, çevreyle olan sosyal, duygusal ve fiziksel etkileşimine pozitif yansıyor. Duyu bütünleme terapisi hakkında merak ettiklerimizi, Özel Yenidoğan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kandıra Şubesi Kurucu Müdürü Pakize Esra Uluce’ye sorduk.

Esra Hanım, ‘duyu bütünleme terapisi’ nedir?

Anne karnından itibaren dünyayı işitme, tat alma, duyma, görme, dokunma, hareket-denge, vücut farkındalığı duyularımızla algılarız. Bu duyuların bütünü ‘duyu bütünleme’yi oluşturur. Dünyayı nasıl algıladığımıza, algıladığımız bilgileri nasıl kullanacağımıza ve kullanırken nasıl davranacağımıza duyularımızla karar veririz. Bazı durumlarda, çocuklar bir ya da birkaç duyuyu algılamakta zorluk yaşayabilir. Duyu bütünleme terapisi, 1960’lı yıllardan itibaren tüm dünyada, çocuklar için birçok problemin çözümünde kullanılan oldukça etkili bir yöntem. Terapi, kişinin vücudu ve çevresinden aldığı duyusal bilgileri; beyninde kavraması, yorumlaması ve bütünleştirmesi esasına dayanıyor. Ortaya çıkan duyusal bilginin kullanılarak organize bir cevap açığa çıkarılması sağlanıyor. Böylece çocuk dış dünyadan gelen duyu bilgilerine adapte oluyor. Bu yöntemde çocukların yaşadığı duyusal tecrübeler, çocuğun çevresiyle olan sosyal, duygusal ve fiziksel etkileşimine pozitif yansıyor.

Biraz daha açabilir misiniz?

Şöyle bir örnek vereyim… Diyelim ki çocuktan, çorabını giymesini istiyorsunuz. Normal şartlarda oldukça basit görünen bu iş, aslında bir çok duyusal parametresi olan kompleks bir eylem. Çocuk, önce sizi duyacak, doğru anlayacak, durumu algılayıp harekete geçecek, kalkıp çorabını alacak, çorabın dokusunu hissedecek, onu ayağına nasıl giymesi gerektiğini planlayacak, ellerini ve ayağını koordineli bir şekilde kullanacak ki çorabını giyecek. Yani yaptığımız her işte farkında olmadan duyularımızın tamamını kullanırız. Bununla beraber, bu duyuların birinde bir bozukluk olduğunda, en basit eylemlerde bile sıkıntı yaşarız. İşte biz de duyu bütünleme terapisinde, aktivite ve oyunlarla bu süreçte eksik olan kısmı gidermeye çalışıyoruz. Özellikle otizmli bireyler bu terapiden büyük fayda görüyor.

DUYUSAL BOŞLUKLAR TAMAMLANIYOR

Neden özellikle otizmli bireyler?

Çünkü onlar kendi içlerinde, izole bir dünyada yaşıyorlar. Duyu bütünleme terapisinde de yapılan aktivitelere yoğunlaşarak sakinleşiyor, kendileriyle baş başa kalabiliyorlar. Terapiler sonucunda duyusal algı arttıkça hayattaki ve okuldaki başarı da olumlu yönde etkileniyor. Keşke duyu bütünleme terapisi daha yaygın hale gelse ve devlet okullarında da uygulansa.

Duyu bütünleme odasında, çocukların konsantrasyonunu nasıl sağlıyorsunuz?

Dikkatini toplamakta zorluk çeken çocuklar için 5 duyuya hitap eden çeşitli materyaller kullanıyoruz. Bunun içinde fiziksel aktivite yapmasını sağlayan materyaller de var. Yapılan bedensel aktiviteler, çocukta spor disiplininin de temellerini oluşturuyor. Çalışmalar esnasında bir yandan duyusal olarak gelişirken, diğer taraftan enerjisini atıyor ve hedef koymayı öğreniyor. Zaman içinde farkında olmadan bu davranışları içselleştiriyor, duyular bütünleniyor. Bisiklete binmeyi öğrenmek gibi düşünün. Önceleri dengede kalmak zor gelse de biraz deneyimden sonra bir bakarsınız bisikleti kullanabiliyorsunuz… Duyu bütünleme terapisi de bu şekilde ilerliyor. Çocuk, önceleri zor gibi görünen egzersizleri zaman içinde kolaylıkla yapabilir hale geliyor ve duyusal boşluklar kendiliğinden tamamlanıyor. Bu anlamda müthiş geri dönüşler alıyoruz.

BÜTÜNCÜL BİR SİSTEM

Duyu bütünleme terapisi sadece özel gereksinimli çocuklara mı uygulanıyor?

Hayır, herhangi bir duyusuyla ilgili sıkıntı yaşayan tüm çocuklara uygulanabilir. Çocuk sadece koku alma sorunu yaşıyor olabilir; ağrı eşiği çok yüksektir, acıyı hissetmiyor olabilir; denge sıkıntısı olabilir, sıcağa, soğuya ya da sese karşı yüksek hassasiyeti olabilir, dikkat eksikliği olabilir… Kısacası, herhangi bir duyusuyla ilgili eksiklik yaşayan tüm çocuklara duyu bütünleme terapisi uygulanabilir.

Duyu bütünleme odasında fiziksel egzersiz ve dengeye yönelik aletler de gördüm…

Özellikle denge sorunları yaşayan fiziksel gereksinimli çocuklarımızda ya da farklı kas rahatsızlıkları bulunanlarda fiziksel aktivite ve denge aletleri çok faydalı oluyor. Çocuklarda denge o kadar önemli ki fiziksel denge, ruhsal dengeyi de beraberinde getiriyor. Tamamen bütüncül bir sistem.

Duyu bütünleme terapisi kimler tarafından uygulanıyor?

Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları tarafından uygulanan bir terapi yöntemi. Merkezimizde başarılı fizyoterapist arkadaşımız Fatih Tezel tarafından uygulanıyor.

Başarılı bir sonuç için kaç seans gerekiyor?

Bunu sorunun boyutu ve çocuğun durumu belirliyor. Genellikle haftada 2-3 seans yeterli olabiliyor, her seans 40 dakika sürüyor.

İLETİŞİM

Adres: Çarşı Mahallesi, Sedef Sokak, No: 3 Kandıra/Kocaeli

Tel: 0262 551 23 40 - 0530 177 85 50

Web: www.yekozelegitim.com

NASIL ARANDI: #özelyenidoğanözeleğitimverehabilitasyon #rehabilitasyonmerkezi #kandıraşubesi #pakizeesrauluce #duyubütünlemeterapisi #otizm #çocuk #birey #duyubütünlemeodası #bütüncülsistem #fizikselegzersiz #egzersiz #kandıra #kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.