19-09-2024 06:59

Düşün Okul Öncesi Eğitim Kurumu ile ‘Düş’leri gerçek olsun

2019-03-06    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2019-03-06
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

22 yıllık eğitimci Semra Yurt Tercan, Fatma Çakın ve Cansun Gündoğdu tarafından kurularak ilk öğrencilerini bu yıl kabul eden Düşün Okul Öncesi Eğitim Kurumu, gerek fiziksel şartları gerekse benimsediği eğitim anlayışıyla sektörüne yeni bir soluk getirdi. Öğrencilerine dünya standartlarında bir eğitim vermeyi hedefleyen kurumun en büyük amacı ise mutlu, çalışkan, dürüst, hayal gücü kuvvetli, bilgiye ulaşmayı bilen, zorluklar karşısında çözüm üretebilen, vicdanlı ve özgüvenli çocuklar yetiştirmek. Çocukların doğayla iç içe olabileceği, bahçedeki hayvanlarla zaman geçirebileceği, çimenlere uzanıp hayal kurabileceği, doğal materyallerle eğitim görebileceği; öğrencilerin ihtiyaçları ve güvenliği göz önüne alınarak tasarlanmış, aydınlık ve ferah binasında eğitim veren Düşün Okul Öncesi Eğitim Kurumu, önümüzdeki eğitim-öğretim yılı için de kayıt almaya başladı. Bu sımsıcak eğitim yuvası hakkında merak ettiklerimizi okulun kurucu temsilcisi Semra Yurt Tercan ve okul müdürü Melek Karagöz Kuru’dan öğrendik.

 

Kuruculardan Semra Yurt Tercan ve kurum müdürü Melek Karagöz Kuru.

 

Düşün Okul Öncesi Eğitim Kurumu bu yıl eğitim vermeye başlayan yeni bir kurum. Semra Hocam, önce biraz fiziksel şartlardan bahsedelim mi?

Kurumumuz, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı olarak Eylül 2018’de açıldı. Yaklaşık 900 metrekare kapalı alanımız, 900 metrekare de bahçemiz var. Biz, var olan bir binayı eğitim kurumuna dönüştürmeyi tercih etmedik. Eğitim binamız, çocukların ihtiyaçları ve güvenliği ön planda tutularak, okul öncesi eğitim kurumu olarak tasarlanmış ve inşa edilmiştir.

 

Binanın çocuklara uygun olması için nelere dikkat edildi?

Öncelikle binamız, bütün sınıflardan bahçeye çıkılabilecek şekilde tasarlandı çünkü çocukların doğal ortamlarda ve açık havada daha çok vakit geçirmesini önemsiyoruz. Okulun genelinde kullanılan malzemelerin doğal ve doğaya zarar vermeyen materyallerden üretilmiş olmasına dikkat ettik. Çocuklar çoğu kez yere oturarak oynadığı için yerden ısıtma sistemi kullandık. Güvenlikleri her şeyden önemli olduğundan, bütün kapı ve pencerelerimizde güvenlik sistemleri kullanıldı. Koridor ve sınıflarımızın genel olarak geniş ve ferah olmasına özen gösterdik. Ayrıca okulumuzda 60 kişi seyirci kapasiteli bir tiyatro salonumuz, bahçemizde amfi tiyatromuz ile müzik, görsel sanatlar ve drama etkinlikleri için hazırlanmış bir de sanat atölyemiz bulunmaktadır.

 

Melek Hocam, okulda çocuklar her gün bahçeye çıkıyor mu?

Hava şartları nasıl olursa olsun; yağmurda da karda da mutlaka günün belli saatlerini dışarıda geçiriyoruz. Çocuklar yağmur damlasını, kar tanesini, rüzgarı hissetsin istiyoruz. Oyunlarımızı dışarıda oynuyoruz. Doğadaki varlıklara dokunmalarını ve tanımalarını sağlıyoruz. Bazen çimenlere uzanıp hayaller kuruyoruz, bazen de hikayeler okuyup masallar anlatıyoruz. Ayrıca çocukların merak duygusu en fazla doğada gelişiyor. Biz bahçemizle de sınırlı kalmıyoruz; bulunduğumuz bölgedeki ormanlık alanları da kullanıyoruz.

 

Bahçede tavşanlar var…

Evet, tavşanlarımız ve tavuklarımız var. Çocuklar her gün tavukların yumurtalarını topluyor. Doğayla içli dışlı olmak hayal güçlerini de geliştiriyor. 

MERKEZİNDE OYUN VAR

 

Semra Hocam, kurumunuzun benimsediği bir eğitim modeli var mı?

Eğitim sistemimizi belirlerken tüm dünyada uygulanan eğitim modellerini inceledik. Her eğitim modeli farklı bir ülkeden çıkmış ve o ülkenin kültürüne, geleneklerine göre şekillenmiş. Biz bu eğitim modellerini, evrensel değerlerini koruyarak kendi kültürümüze uygun hale getirdik. Hedefimiz; çalışkan, dürüst, ekip çalışmasına yatkın, hayal gücü kuvvetli, tutarlı, zorluklar karşısında çözüm üretebilen, vicdanlı, empati kurabilen ve özgüvenli çocuklar yetiştirmek.

 

Düşün Okul Öncesi Eğitim Kurumu’nun eğitime bakış açısı nasıldır?

Bizim merkezimizde çocuk, çocuğun merkezinde de oyun var. Kurumumuzun temel amacı, çocukların burada mutlu ve eğlenceli zaman geçirmesidir. Okul öncesi dönemde çocuklar için oyun çok önemli. Bunun için de onlara eğlenirken merak duygusunu geliştirebilecekleri, araştırabilecekleri, bilgiye ulaşabilecekleri, duyularını kullanabilecekleri yani oyun oynayıp eğlenirken aynı zamanda gelişimlerini de tamamlayabilecekleri bir ortam sağlamayı amaçladık. Oyunlarımızı da buna uygun şekilde tasarlıyoruz. Duygusal, sosyal, bilişsel gelişimlerini, motor becerilerini destekleyen oyunlar seçiyoruz. Ayrıca, günümüzde iyiyi ve doğruyu seçmek daha zor hale geldi. Bilgiye ulaşılıyor ancak bu bilginin kaynağı çok önemli. Çağdaş eğitim modellerinde bilgiyi çocuğa doğrudan vermekten ziyade çocuğun bilgiye ulaşmasını sağlamak amaçlanıyor. Okul öncesi dönem, çocuk gelişiminin önemli dönemlerinden birisidir. Öğretmenlerin, ailelerin tutum ve davranışları çocuğun gelecekte nasıl bir birey olacağını belirliyor. Biz de bu bilinçle, Kocaeli Üniversitesi’nden çocuk psikiyatristlerimiz Prof. Dr. Nursu Çakın Memik ve Prof. Dr. Özlem Yıldız Gündoğdu’dan öğretmen ve aile tutumlarının nasıl olması gerektiğiyle ilgili danışmanlık alıyoruz. 

 

Danışmanlık hizmetinden de biraz bahseder misiniz?

Öğretmenlerimizin hizmet içi eğitiminde; çocukların gelişim dönemleri, davranış sorunlarına yönelik disiplin yöntemleri, yemek ve uykuda yaşanabilecek güçlükler gibi konular ele alınmaktadır. Anne-baba seminerleri ise ayda bir düzenlenmekte ve disiplin yöntemleri, dil-bilişsel gelişim, kaygı bozukluğu, uyku-yeme sorunları gibi okul öncesi dönemde ebeveynlerin sıklıkla karşılaştığı sorunlar üzerinde durulmaktadır. Bu seminerlerde ebeveynler, uzmanla doğrudan iletişime geçebilmekte ve zorluk alanları ile ilgili bilgi alabilmektedir.  

 

Düşün Okul Öncesi Eğitim Kurumu’nun ekibinden bahseder misiniz?

Okul müdürümüz Melek Karagöz Kuru önderliğinde; bir eğitim koordinatörümüz, okul öncesi eğitim deneyimi olan sınıf öğretmenlerimiz, yardımcı öğretmenlerimiz, İngilizce, drama, sanat, spor, müzik alanlarında da branş öğretmenlerimiz bulunmakta. Kurumumuzda çocukların yabancı dili oyun içerisinde ve günlük işleyiş esnasında öğrenmelerini sağlıyoruz. Yabancı uyruklu öğretmenimiz günün her saatinde çocuklarla birlikte vakit geçiriyor.

 

Düşün Okul Öncesi Eğitim Kurumu’nun başarılı kadrosu bir arada… Oturanlar; Eğitim koordinatörü Yıldız Kupşi, kurum kurucularından Semra Yurt Tercan, Prof. Dr. Nursu Çakın Memik, Prof. Dr. Özlem Yıldız Gündoğdu, kurum müdürü Melek Karagöz Kuru. Ayaktakiler; Deren Demir, Edanur Yılmaz, Hülya Tezcan, Sevil Çelebi, Rolanda Dosku, Meryem Çalıkuşu.

 

Melek Hocam, okul kaçta açılıyor?

Kurumumuz; 07.30-18.30 arasında hizmet veriyor. 08.30-09.30 arası kahvaltı saatimiz. Kahvaltı saati bizim için önemli ve çocukların o saatte mutlaka okulda olmalarını, evde kahvaltı yapmış olsalar bile sofrada birlikte vakit geçirmelerini istiyoruz.

 

Kahvaltıdan sonra gün nasıl devam ediyor?

Sınıf içi aktivitelere başlamadan önce bahçeye çıkıyoruz. Çocuklar bahçede sabah sporlarını yapıyor, tavukların yumurtalarını topluyor ve tavşanları besliyor. Sınıflarımızda çocuklar oyun oynayarak vakit geçiriyor; faaliyetler çocukların bilişsel gelişimini ve yaratıcılıklarını artıracak biçimde gerçekleştiriliyor. Drama, masal ya da müzik günün her saatinde sınıflarımızda yer alıyor. Bunun dışında her gün saat 10.00-12.00 arasında branş öğretmenlerimiz alanlarına uygun düzenlenmiş sınıflarda derslere giriyor. 12.00-13.00 arası çocuklar öğle yemeklerini yiyor ve 13.00-15.00 arası 2 yaş grubu uyku odalarına gidiyor. Bu sırada 3, 4 ve 5 yaş grubu bahçeye çıkarak doğada birçok yaratıcı etkinlik ile zaman geçiriyor. 15.00-15.30 arası ikindi kahvaltısı veriyoruz.

 

Okulda kaç öğün yemek veriliyor?

Sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve ikindi kahvaltısı olmak üzere 3 öğünlerini okulda yiyorlar. Çocukların yediği her şey burada, kendi mutfağımızda pişiyor. Yemeklerimizde kullandığımız her şeyin doğal olmasına özen gösteriyoruz. Domates suyumuzdan tarhanamıza, reçelimizden salçamıza her şeyimizi kendimiz mevsiminde yapıyoruz. Besin değerleri açısından dengeli mönülerle çocukların iyi beslenmesine destek oluyoruz.

 

Önümüzdeki yıl için kayıt almaya başladınız mı?

Düşün Okul Öncesi Eğitim Kurumu olarak, önümüzdeki eğitim dönemini planlayarak, okul ve sınıf içerisindeki düzenlemeleri çocuklar için hazır hale getirmek adına, erken kayıtlarımıza başladık. Semra Hocam, son olarak eklemek istediğiniz bir nokta var mı?

Düşün Okul Öncesi Eğitim Kurumu olarak, öğrencilerimizin eğitim hayatına ilk adım attığı yer olmanın öneminin farkındayız. Düşünme becerileri kazanmış, düş kurabilen çocuklar yetiştirmek temel amacımız. Bu amaca ulaşmak için tüm bilgi ve deneyimimizle yolumuza devam ediyoruz.

 

İLETİŞİM

Kabaoğlu Mah. Fatih Cad. Tüysüzler, İzmit

Tel: 0531 305 15 52

E-mail: dusun@dusun.com.tr

 

Düşün Okul Öncesi Eğitim Kurumu’nun kurucularından Semra Yurt Tercan, danışmanlık aldıkları Prof. Dr. Nursu Çakın Memik ve Prof. Dr. Özlem Yıldız Gündoğdu ile birlikte.

 

NASIL ARANDI: #Düşün Okul Öncesi Eğitim Kurumu # Semra Yurt Tercan # anaokulu # okul öncesi eğitim # eğitim # eğitim modelleri #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.