13-12-2024 23:37

Dünyayı iyilik kurtaracak: Ahbap Platformu

2020-02-05    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2020-02-05
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: Zeynep AKAR

FOTOĞRAFLAR: Bilal SERİM

 

Bir takipçisinin, sanatçı Haluk Levent’e attığı ‘parti kur, oy verelim’ twitiyle başlayan sosyal medya şakasının, ülkenin dört yanını sararak içimizi ısıtan bir iyilik harekete dönüşeceğini hiçbirimiz tahmin etmemiştik.

Bazen moral verdikleri hasta bir çocuğun kahkahasında çıkıyorlar karşımıza, bazen tedavi ettirdikleri bir sokak hayvanının sıcacık patisinde… Bir bakıyoruz, bir annenin göz yaşlarını dindirmişler; bir bakıyoruz Türkiye’nin herhangi bir noktasına yüzlerce ağaç dikmişler… Bir yandan çocuğunun ameliyat parasını denkleştirememiş çaresiz babanın derdine derman olurken, diğer yandan zor şartlarda okumaya çalışan bir gence omuz vermişler…

Peki, kim bu Ahbaplar? Ne şekilde organize oluyorlar? Ellerine tek bir kuruş para geçmeden bu kadar iyiliği nasıl yapıyorlar?

Tüm bu soruların cevabını almak, modern çağın hızırlarını daha yakından tanımak için Ahbap Kocaeli yöneticileriyle bir araya geldik; tanıdıkça onları daha çok sevdik. Merak ettiğimiz tüm soruların cevabını ise Ahbap Kocaeli Şehir Başkanı ve Ahbap Türkiye Yardımlaşma Kurulu Başkan Yardımcısı Eda Pestil’den aldık.

 

 

Her şey nasıl başladı?

Her şey bundan 3 sene önce atılan bir şaka twitiyle başladı. Haluk Levent’in Twitter’daki paylaşımlarını beğenen bir takipçisi, ‘parti kur, oy verelim’ diye twit atınca, Haluk Abi de bu şakayı sürdürdü; ‘kuruyorum, partinin adını siz belirleyin’ dedi. Bir anket yapıldı, önerilen isimler içinden ‘Ahbap’ seçildi ve böylece Ahbap Partisi kurulmuş oldu. Twitter’da ‘sen bu şehrin başkanısın, sen de şuranın başkanı ol’ diye esprilerle devam eden bu şaka, kısa sürede bir yardımlaşma platformuna dönüştü. Twitter üzerinden yapılan çağrılara cevap verilmeye, el birliğiyle yardımlar yapılmaya başlandı. Nihayet, bu iyilik hareketi dernekleşerek resmi bir zemine oturtuldu.

 

Ahbap tam olarak nedir?

Aslında, Ahbap bir sosyal farkındalık platformu. Din, dil, ırk, cinsiyet ya da siyasi görüş farkı gözetmeksizin ihtiyacı olan her canlı için görev almaya hazır bir iyilik hareketi. Ahbaplar yalnızca insanlara değil, tüm canlılara karşı duyarlı. Doğayla ilgili etkinlikler düzenliyor, ağaçlandırma çalışmaları yapıyor, sokak hayvanlarıyla ilgili projeler geliştiriyoruz. Düzenli olarak planladığımız kan ve kök hücre bağışı kampanyaları oluyor. Bunun yanı sıra Ahbap Derneği bugüne kadar 545 öğrenciye burs sağladı.

 

Platform, Türkiye’nin bütün şehirlerinde örgütlü mü? Kaç gönüllüsü var?

Ahbap, şu an 76 şehirde örgütlü, diğer şehirlerde de kurulumları devam ediyor. Türkiye çapında 300 bin, Kocaeli’de ise 500 gönüllüsü var. Çok sayıda gönüllümüz çalışma gruplarımızda aktif olarak görev alıyor. Yardımlaşma, çevre, sanat, insanlık, eğitim, bilim ve teknoloji, medya, ağ ve organizasyon olmak üzere 8 çalışma grubumuz var. Kocaeli Üniversitesi bünyesinde de kulüp statüsüyle bulunmamız, kısa bir süre önce resmen onaylandı.

 

 

KOCAELİ’DE 500 GÖNÜLLÜ

 

Ahbap Platformu’nda nasıl bir yapı var?

Bir Ahbap Derneği ve bu derneğin resmi bağış hesabı var. Dernek hesabına yapılan bağışlarla medikal ihtiyaçlar karşılanıyor ve öğrencilere burs sağlanıyor. Şehirlerdeki oluşum ise ‘platform’ olarak geçiyor. Platformlar hiçbir şekilde elden bağış almıyor ya da bir eşyayı depolamıyor. Biz köprü oluyoruz; her türlü yardımın, bağışçıdan direk olarak ihtiyaç sahibine ulaştırılmasını sağlıyoruz. Tüm Ahbap platformları genel merkeze bağlı ve hepimiz gönüllü olarak çalışıyoruz.

 

Gelelim, çalışma sisteminize…

Ahbap Kocaeli olarak, bölgemizde yürüttüğümüz yardım faaliyetleri var ama büyük çapta görevler, Twitter üzerinden Haluk Levent’in yaptığı çağrıyla geliyor. Diyelim ki ihtiyaç sahibi biri var. Bu kişinin barınma, giyim, sağlık gibi herhangi bir ihtiyacı olduğu görülüyor. Haluk Başkan, ‘Kocaeli Ahbap, ilgilenelim’ twitini attığı zaman, görev bize gelmiş oluyor.

 

Görev geldikten sonra ne yapıyorsunuz?

Yardımlaşma grubumuz, hemen ihtiyaç sahibini ziyarete gidiyor. Ayrıntılı bir araştırma yapıyor ve gerekli tüm belgeleri topluyor. Diyelim ki akülü sandalye ihtiyacı olan biri var. Çalışmalarımıza başlamadan önce kendisinden sağlığıyla ilgili tüm raporları alıyoruz. Maddi yardım gerektiği zaman da gerekli tüm kurumlardan bilgileri alınıyor, gelir seviyesi araştırılıyor, göreve ondan sonra başlanıyor. Ahbap Platformu olarak bu anlamda devletin bütün resmi kurumlarıyla iş birliği içinde çalışıyoruz. Eğer bütün şartlar uygunsa, hemen hayırseverlerle irtibata geçiyoruz.

 

 

ONLARLA ‘AHBAP’ OLUYORUZ

 

Sosyal medya üzerinden mi ilerliyorsunuz?

Evet, attığımız twitlere cevap veren hayırseverlerimizi ihtiyaç sahibiyle buluşturuyoruz. Eğer nakdi yardım yapılacaksa, bağış direk olarak ihtiyaç sahibinin hesabına yatırılıyor. Medikal ya da ayni yardımlarda da ihtiyaç duyulan şey her neyse, bağışçı tarafından ihtiyaç sahibine iletiliyor. Ahbap platformu hiçbir bağışı teslim almıyor.

 

Bildiğim kadarıyla, yardımcı olduğunuz kişilerle olan diyaloğunuz, sorunlar çözüldükten sonra da devam ediyor…

Aslına bakarsanız, yardım etmekten ziyade biz onlarla ‘ahbap’ oluyoruz. O kişi küçük bir çocuksa, ona bir bilinç aşılamış oluyoruz. Bunu daha çok seviyoruz. Örneğin, tedavi sürecinde destek olduğumuz Mehmet abimiz vardı. Onu kaybedince, ailesi çok zor durumda kaldı. Hayırseverlerimiz sayesinde onların bir yıllık ev kirası ödendi, ihtiyaçlarını karşılandı, kızı kreşe yazdırıldı. Hiç kopmadık, hala Ahbaplığımız devam ediyor.

 

 

MORAL DOPİNGİ

 

Bir de düzenlediğiniz moral etkinlikleri var…

Evet… Bildiğiniz gibi kanser gibi hastalıklarda, moral çok önemli. Bunu sağlamak için düzenlediğimiz etkinlikler oluyor. Bu etkinlikler için önce projemizi merkeze sunuyoruz; onaylandığı takdirde bütün resmi izinlerimizi alıp sonra harekete geçiyoruz. 

Son olarak, kanserle mücadele eden bir kardeşimize çok güzel bir sürpriz yapmıştınız…

İsmi, Barış. Kanserle mücadele ediyor. Bir twit attı ve kitaba ihtiyacı olduğunu söyledi. Biz de çağrısını yanıtsız bırakmadık. Çok fazla kitap gönderen oldu ama biz Barış’ı daha çok mutlu etmek istedik ve onun için bir etkinlik düzenledik. Kalabalık bir grupla evinin önüne gittik, birkaç arkadaşımız kitapları teslim etmek için yukarıya çıktı. Barış’a “Enfeksiyon riskine karşı eve girmeyen birkaç arkadaşımız aşağıda, camdan selam verir misin?” dedik. Aslında aşağıda onu çok kalabalık bir Ahbap grubu ve kocaman bir pankart bekliyordu. Barış, o kalabalığı evininin önünde görünce çok mutlu oldu. Bu tür organizasyonlar özellikle çocuklar için büyük moral dopingi oluyor ve onların mutlu olması bizim için en büyük mutluluk.

 

 

PATİ KONUTLARI

 

Sokak hayvanlarıyla ilgili de çok güzel projeleriniz var…

Bütün canlıları seviyoruz, koruyoruz, gerekiyorsa tedavilerini yaptırıyoruz. Şu anda sokak hayvanlarıyla ilgili iki projemiz var. İlki ‘100 yuva, 100 okul, 100 hayvan’ projesi. Dostlarımız için yuvalar yapıyoruz ve bunları çocuklarla beraber okullara yerleştiriyoruz. Eğer okul idaresi kabul ederse, barınaktan aldığımız bir köpeği o okula sahiplendiriyoruz. Böylece çocuklara hem hayvan sevgisi aşılanmış hem de Ahbap prensipleriyle tanıştırmış oluyoruz. Bir de ‘Pati Konutları’ projemiz var. Tüm şehirlerde eş zamanlı olarak, sokak hayvanlarının çok olduğu noktalarda, kedi ve köpek yuvaları yapıyoruz. Yuva yaptığımız bölgelerde de düzenli olarak çevre temizliği ve besleme etkinlikleri gerçekleştiriyoruz. Ahbap Platformu’nun bu kadar kısa sürede tanınmasında Haluk Levent’in sanatçı kimliğinin de büyük etkisi var. Hayırseverlere yaptığı jestler her seferinde uzun süre gündem oluyor.

 

Biraz bahseder misiniz?

Ameliyat masrafları gibi yüksek bağışlar gerektiren durumlarda, Haluk Başkan Twitter üzerinden çağrıda bulunuyor ve o meblağ kısa sürede toplanıyor. Bazen de bu meblağı üstlenecek bağışçıya bir hoşluk yapacağını duyurabiliyor. Bu kimi zaman hayırseverin evine gidip menemen pişirmek, kimi zaman birlikte yemeğe çıkmak ya da onun için bir şarkı bestelemek olabiliyor. Böyle durumlarda hem gereken meblağ çok daha hızlı toplanıyor hem de hayırseverlerimiz çok mutlu oluyor. Elbette, bu durum tamamen Haluk Başkan’ın inisiyatifiyle gerçekleşiyor. Bu tür jestlerin dışında Haluk Başkan’ın şahsi gelirlerini bir hastaya ya da derneğe bağışladığı oluyor. Sırf hasta bir çocuğun tedavisi için bir konser verebiliyor.

 

 

FORM DOLDURMAK YETERLİ

 

Haluk Levent, Ahbap Kocaeli’yi ziyaret ediyor mu?

Zaman zaman geliyor. Geçen yıl tamamen geri dönüşüm malzemelerinden oluşan bir kütüphane açtık, onun açılışına geldi. Ekim ayının sonunda da konser için gelmişti. Sonrasında buradaki tüm gönüllülerin olduğu bir toplantıya katıldı, birlikte vakit geçirdik.  Yakında zamanda yeniden gelmekle ilgili bir planı da var.

 

Ahbap olmak için ne yapmak gerekiyor?

Twitter hesabımızda bulunan başvuru formunu doldurmak gerekiyor. Formu dolduran kişiler öncelikle Whatsap’ta kurulmuş olan ‘aday’ grubuna dahil ediliyor. Her ayın ilk pazartesi günü, bir tanışma toplantısı yaparak yeni arkadaşlarımızla buluşuyoruz. 18 yaş altındaki arkadaşlarımızın ailesinin de onayını alarak, her yaştan kişiyle Ahbap olabiliyoruz.

 

Ahbap olmanın belli kuralları var mı?

Bizim için üslup önemli. Bir Ahbap, argo konuşmaz, siyasi oluşumların içinde yer almaz, sosyal medya hesaplarında ‘Ahbap’ ibaresi varsa küfürlü ya da siyasi paylaşım yapmaz. Bu kriterlere uyum sağlayacak arkadaşlarla yolumuza devam ediyoruz.

 

Tüm Ahbapların, platform dışında iş ya da eğitim yaşamları var. Kalan tüm zamanınızı etkinlikler ve görevler için kullanmaktan yorulmuyor musunuz?

Aramızda her yaştan ve meslek grubundan Ahbabımız var. Öğrenciler, itfaiye çalışanları, devlet memurları, hukukçular, iş insanları… Biz hepimiz burada gerçek bir aile olduk. Sürekli bir aradayız ve bu bizi mutlu ediyor. Yorulmuyoruz çünkü birilerini mutlu etmek, sağlık sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak, bir çocuğun yüzünü güldürmek, bir sokak kedisinin hayata tutunmasını sağlamak bizi çok mutlu ediyor, ruhumuzu doyuruyoruz. Biz aslında Ahbap olarak en büyük iyiliği kendimize yapıyoruz.

 

 

Ahbap Kocaeli Grupları nasıl çalışıyor?

 

Yiğitcan Sabancı  - İncilay Morkaya Ahbap Kocaeli Başkan Yardımcıları

Tüm gruplara destek oluyoruz

Biz Ahbap Kocaeli’nin başkan yardımcıları olarak, tüm çalışma gruplarına destek oluyor; etkinliklerde görev alıyoruz. Daha çok üniversite kısmıyla ilgileniyoruz, kulüp kurma sürecimiz vardı onu kurduk. Çalışma grubuna destek oluyoruz.

 

Ali Paçacıoğlu Çevre Çalışma Grubu Başkanı

Çevre bilinci aşılıyoruz…

Çevre çalışma grubunun en büyük amacı farkındalık yaratmak. Sürdürülebilir çevre bilincini insanlara aşılamak, geleceğe daha temiz bir doğa bırakmak. Biz de çalışma grubu olarak; sokaktaki hayvanların bizimle yaşama zorunda olduğunu, hayatta kalmak için bizim yardımımıza ihtiyaç duyduklarını insanlara anlatıyoruz; bu konuda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Sokaktaki canlar için yuvalar kuruyoruz, beslenme ihtiyaçlarını karşılıyoruz, sahiplendiriyoruz. Ağaç dikme etkinliklerimizle hem çocuklara örnek olmaya hem de geleceğe daha temiz bir doğa bırakmaya çalışıyoruz.

 

Mehmet Akif Ceylan KOÜ Ahbap Kulübü Başkanı

Üniversitemizde de var olacağız

Kocaeli Üniversitesi’nde öğrenciyim, aynı zamanda Ahbap Kocaeli gönüllüsüyüm. Şimdiye kadar çalışma gruplarımızla her alanda etkinlikler yapıyor fakat bunu üniversitemize taşıyamıyorduk çünkü üniversitede bu tür etkinliklerin bir kulüp çatısı altında yapılması gerekiyor. Üniversitede de var olmak için geçen aralık ayında başvuruda bulunduk ve kabul edildik. Bundan sonra Kocaeli Üniversitesi’nde de aktif olarak görev yapacağız.

 

Seyithan Şan Medya Çalışma Grubu Başkanı

Sosyal medyamızı yönetiyoruz

Bizim grubumuzun amacı, arkadaşlarımızın yapmış olduğu etkinlikleri, Ahbap değerlerine uygun olarak diğer insanlarla paylaşmak. Ahbap’ın diğer kurumlar, kuruluşlar ve yerel yönetimlerle olan iletişimini sağlıyor ve sosyal medyasını yönetiyoruz. Bize gelen mesajları derleyip düzelterek, ilgili çalışma grubuna yönlendiriyoruz.

 

Kurtuluş Aşan İnsanlık Çalışma Grubu Başkanı

Moral etkinlikleri yapıyoruz

Ahbap değerleri ve hukuk kuralları çerçevesinde insan, kadın ve çocuk haklarıyla alakalı araştırmalar yapıyoruz, Toplumun bu konular üzerindeki farkındalığının artırılmasına yönelik etkinlik ve organizasyonlar düzenliyoruz. Enis’e ve Barış’a yaptığımız gibi moral etkinlikleri organize ediyoruz. 3 ayda bir düzenli olarak Kızılay ile iş birliği içerisinde kan, organ ve kök hücre bağışı kampanyaları düzenliyor, farkındalık yaratmaya çalışıyoruz.

 

Emre Kına Yardımlaşma Çalışma Grubu Başkanı

Önce araştırma yapıyoruz

Şehrimizdeki yardım organizasyonlarından grubumuz sorumlu. Haluk Başkan’ın Twitter üzerinden yönlendirmesiyle, çalışmalara başlıyoruz. Destek olacağımız kişi ya da aile hakkında gereken araştırmayı yaptıktan sonra; yardımı hayırseverlerimiz aracılığıyla İhtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz.

 

Alperen Alkan Ağ ve Organizasyon Grubu Başkanı

Altyapı sağlam olmalı

Grubumuzun amacı, Ahbap Platformu’na katılmak isteyen arkadaşlarımızı Ahbap’a hazırlamak, oryantasyon sürecini yönetmek. Bir şirketin insan kaynakları gibi düşünebilirsiniz. Ahbap’ın altyapısını sağlam tutmak için kurulmuş bir ekip. Ben de Kocaeli kolunun başkanlığını sürdürmekteyim.

 

 

Haluk Levent/Ahbap Başkanı: Kocaeli Ahbap ilk 3’te

Ahbap Platformu’nun birçok şehirde yaptığı güzel çalışmalar var ama Ahbap Kocaeli, hepsinin içinde birazcık daha üstte. Kocaeli’deki Ahbaplarımıza çok fazla görev geliyor ve çok çalışıyorlar. Türkiye genelinde ilk 3’teler. Üstelik lojistik olarak Düzce ve Gebze’ye de destek veriyor; kimi zaman İstanbul ile koordineli çalışıyorlar. Ben başkanları olarak Ahbap Kocaeli’nin çalışmalarından çok mutluyum. İleriki zamanlarda, daha yapacakları çok güzel çalışmalar olacak.

NASIL ARANDI: #Ahbap Platformu # haluk levent # iyilik # yardımlaşma # dayanışma # birliktelik # insan # hayvan # yaşam # doğa # destek # ahbap # kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.