25-04-2024 13:44

Dünyanın en kalabalık ülkesi; Çin

2018-10-09    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2018-10-09
.stripslashes($urun->baslik).

GEZİ: MURATCAN ÖZBEK

 

Çin Halk Cumhuriyeti; görkemli doğası, zengin kültürü, farklı örf ve adetleri, ilginç yemekleriyle her yıl milyonlarca turistin akınına uğruyor. Yenilikçi ve dışadönük devlet politikaları sayesinde ucuz işgücü imkanlarını kullanan yabancı yatırımcıların akını sonucu dünyanın üretim üssü haline gelen Çin Halk Cumhuriyeti aynı zamanda dünya fuarlarının da merkezi. Çin Halk Cumhuriyeti’nde her yıl düzenlenen, her sektörden tedarikçi, üretici ve alıcıları bir araya getiren fuarlara ülkemizden hatta ilimizden de çok sayıda yatırımcı katılıyor.

İlimizin genç ve başarılı iş adamlarından, Roboturk Makina’nın ortaklarından Muratcan Özbek de iş nedeniyle gittiği Çin seyahatine ilişkin izlenimlerini Kocaeli Life okurları için kaleme aldı. Aynı zamanda Fit4ever Spor Salonu’nun da sahibi olan Muratcan Özbek’in, Çin izlenimlerini kimi zaman merakla, kimi zaman şaşırarak, kimi zaman da gülümseyerek okuyacaksınız. Özbek’in, Çin izlenimlerini okurken hayal ettiğinizden farklı bir Uzakdoğu ülkesiyle karşılaşacaksınız. Şimdiden keyifli okumalar...

 

 

2017 yılının ağustos ayından bu yana Çin firmalarıyla ticaret yapıyorum. Bu ticaretin gereği olarak ortağım Burak Öztürk ile birlikte iki defa Çin’i ziyaret etme imkânı buldum. İlk ziyaretimizi Eylül 2017’de, Shanghai şehrine gerçekleştirdik. İkinci gidişimizde ise Temmuz 2018’de, Tianjin, Jinan ve Weifang şehirlerini gezdik. Çin, birçok açıdan farklı bir ülke. Çok gelişmiş ve gelişmeye de hızla devam ediyor.

Çin havaalanına adım attığınız andan itibaren kurallara ve kaidelere riayet eden bir toplumda olduğunuzu anlıyorsunuz. Pasaport işlemlerinde yüz ve parmak izi taramasının yanı sıra ‘kuş gribi’ gibi belli hastalıkları ısı yoluyla tespit eden tarama noktalarından geçiyorsunuz. Aşırı yoğunluğun önüne geçmek için self-check pointler mevcut. Yani pasaport sırasına girmeden önce kendi başınıza yüz ve parmak izi taramanızı gerçekleştirip, pasaport kontrolünde zamandan kazanabilirsiniz. Havaalanının her geçiş noktasında yüksek güvenlik önlemleri var. Unutmadan söyleyeyim, dönüş yolculuğunuzda da sıkı güvenlikten ve taramadan geçeceksiniz. Çin’e gidecekseniz ya çok iyi Çince ya da İngilizce bilmeniz gerekiyor. Çinlilerin çoğunun İngilizcesi yok veya bozuk bir İngilizce’ye sahip olduklarından söyleneni anlayabilmeniz için sizin iyi derecede İngilizce bilmeniz şart.

 

HIZLI TREN UÇAK GİBİ

Ulaşım konusunda metroyu kullanmanızı tavsiye ederim. Ziyaret ettiğim tüm şehirlerin metro hattı mevcuttu, Jinan şehrinde ise kurulum aşamasındaydı. Ayrıca şehirlerarası yolculuklarımızı bullet train yani hızlı trenlerle yaptık ki uçak yolculuğundan daha uygun fiyatlı ve daha hızlı. Hızlı tren ile uçakla gideceğiniz sürede veya daha kısa sürede yolculuk yapabiliyorsunuz. Çin’de uçakların çok fazla rötar yapma olasılığı var ki biz bunu Guangzhou Havalimanı’ndan Tianjin’e geçerken 6 saat bekleyerek teyit ettik. Merak edenler için yazıyorum, yolculukta parayı dikey koyup test ettik, duruyor.

Eskilerde Doğu’nun Paris’i olarak anılan, günümüzde 17 milyon nüfusu ile Çin’in ana ticaret merkezi haline gelen Shanghai kesinlikle gidilip görülmesi gereken bir şehir. Şehir planlaması çok güzel. Metro tıpkı bir örümcek ağı gibi tüm şehri sararken, ana yolların üzerine yayaların yürümesi için üst geçit gibi yollar yapılmış. Bu yollar araba yolları ile paralel gidip tüm AVM ve çevresindeki her binaya erişimi sağlıyor. Ayrıca ana yolların yanında mağazalar ve geniş alanlar mevcut. Muazzam gösterişli gökdelenler Shanghai’ın olmazsa olmazları.  Gezip görebileceğiniz The Oriental Pearl Tower (Doğunun İncisi Kulesi), Shanghai Bilim Müzesi, Nanjing Road gibi birçok yer mevcut. Özellikle fuarlara katılanlara buraları ziyaret etmelerini tavsiye ederim.

 

 

TRAFİK HAYRET VERİCİ

Çin’in en hayret verici unsurlardan biri ise çok muntazam bir trafiğe sahip olması. İnanılmaz kalabalığa rağmen herkes trafik kurallarına uyuyor. Trafikte rahatsız edici şoförler yok denecek kadar az. Ayrıca tüm şehirlerinde bisiklet ve elektrikli bisiklet kullanımı, metrodan sonraki alternatif ulaşım aracı olarak dikkat çekiyor. Ancak bisikletliler trafik kurallarına çok dikkat etmediğinden Çin’de en fazla bisiklet kazaları olduğu biliniyor.

Tianjin şehri endüstriyel bir şehir. Çin’in beşinci en gelişmiş şehri. Zaten Çin endüstriyel olarak bölgelere ayrılmış ve şehirler belli sanayi alanlarında gelişmiş. Bir bölge elektronik alanda gelişirken, bir başka bölge CNC makineleri alanında, bir başka bölge ise ayakkabı üretiminde gelişmiş. Bizim distribütörlüğünü aldığımız firma Tianjin kentindeydi. Kentin şehir plancılığı bir Shanghai kadar olmasa da muntazamdı. Metro ile kentin her yerine ulaşım sağlandığı için trafik sorunu yok. Öte yandan alışveriş yapmak istiyorsanız aradığınız her markayı bulmanız mümkün. En lüks markalar bile.

 

LÜKS MAĞAZALAR VAR

Weifang, hızlı tren ile Tianjin’den 3 saatte vardığımız bir şehirdi. Weifang, gelişmekte olan bir sanayi şehri. Amerikan gıda markalarını her yerde olduğu gibi burada da bulabiliyorsunuz ki Çin mutfağına bağımlı kalmamak adına sevindirici.

Weifang’den sonra bir buçuk saatlik hızlı tren yolculuğu ile ulaştığımız Jinan, göl kenarında kurulmuş güzel bir şehir. Göl kenarındaki parkta gezdiğinizde Çin operası söyleyen müzisyenlerinden tutun da square dansı diye isimlendirdikleri dansı egzersiz niyetine yapan Çinli kadınlara kadar pek çok ilginç manzarayla karşılaşmanız mümkün. Parkın özelliği, Çin imparatorlarından birinin metresi için yaptığı sarayın bahçesi olması. Jinan şehrinin ilginç yanlarından biri de birçok lüks mağazanın bulunması. Ülkemizde sadece İstanbul Nişantaşı gibi yerlerde bulabileceğiniz markaları Jinan kentinin her AVM’sinde görmeniz mümkün. Aynı markaları Shanghai veya Guangzhou gibi illerde görünce şaşırmıyorsunuz ama nüfusu dokuz milyon olan bir şehirde görünce şaşırdık doğrusu.

 

 

SOSYAL MEDYA YASAK

Çin’de soysal yaşamın olmazsa olmazlarından biri de WeChat aplikasyonu. WhatsApp aplikasyonunun daha gelişmiş hali. Sohbetin dışında metro biletinden restorana, alışveriş harcamalarına kadar her türlü ödemeyi bu sistemle yapabiliyorsunuz. Ayrıca Çin’de WhatsApp, Facebook, Instagram yasak olduğu için telefonunuza WeChat’i ve VPN sunucusunu yüklemenizi tavsiye ederim. VPN, Türkiye ile görüşmelerinize katkıda bulunurken, WeChat Çin içerisinde hayatınızı kurtaracak. Ayrıca kredi kartlarınızın sistemsel farklılıktan dolayı geçmediği yerler var, bu yüzden yanınızda nakit bulundurun.

 

 

KIZARMIŞ CIRCIR BÖCEĞİ

Çin mutfağı güzel olmasına rağmen bizim mutfağımızdan çok farklı. Çinli dostlarınız sizi yemeğe davet ettiklerinde genelde restoranların özel odalarını tercih ediyor. Bizdeki gibi herkese açık ortamlarda bulunmuyorsunuz. Pekin ördeği gerçekten lezzetli. Deniz ürünlerinin bol olması bizler için avantajdı ancak kullandıkları soslar bize pek hitap etmiyor. Ortağım ve ben deniz ürünlerini sade yemeği tercih ettik. Bize ikram edilen ürünler arasında kızartılmış cırcır böcekleri ve baharatlı eşek eti farklılık açısından örnek verebileceklerim arasında. Daha adını bilmediğimiz birçok deniz ürünü de mevcuttu. Fast food restoranlar belli bir zaman sonra kurtarıcımız oldu.

 

ÖNCE VİZENİZİ ALIN!

Çin seyahati için vize gerekiyor. Vize işlemlerini tamamlamadan kesinlikle uçak bileti almayın, otel rezervasyonlarınızı yaptırmayın. Vize işlemlerinin olumsuz sonuçlanması veya işlemin çok uzun sürmesi ihtimali yüksek. Bunun önüne geçmek için bir Çin firmasının Çin Devleti tarafından onaylanmış davetiyesine ihtiyaç var.

Çin, genel olarak etkileyici bir ülke. Hava kirliliği yüksek olmasına rağmen ürettiği elektrikli arabalar ve bisikletler ile trafiğe çıkan araç sayısını sınırlayarak, kirlilikle mücadele eden bir ülke. Çinliler, teknolojiyi hayatın her alanına alarak yaşamı kolaylaştırma yolunu seçmişler. Çin, gerçekten gezilip görülmesi gereken bir ülke.

NASIL ARANDI: #muratcan özbek # fit4ever # çin # gezi # iş # kültürel gezi # iş gezisi # vize #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.