Pek çok alışkanlığımız gibi yılbaşı geleneklerimiz de zaman içinde değişiyor, öyle değil mi? Eskiden yılbaşı gecesi denilince aklımıza, özenle hazırlanmış sofralar, televizyon başında yenilen çerez ve meyveler, neşeyle oynanan tombala ve tabii ki saatler tam 00.00’ı gösterdiğinde ekrana çıkan oryantal gelirdi. O zamanlar henüz, tam gece yarısı giyilmesi gereken kırmızı iç çamaşırlarından bile haberimiz yoktu.
Bugün artık, yeni yılı evde arkadaşlarımız ile karşılayacak olsak bile çok daha büyük organizasyonlar, konsept partiler hazırlıyor; yeni yeni yılbaşı gecesi ritüelleriyle gecemize renk katıyoruz. Ülkemizde hal böyleyken, dünyanın diğer ülkelerinde yaşayan farklı kültürlerdeki insanların yeni yılı nasıl karşıladığını, hangi adetleri yerine getirip nelere inandığını hiç merak ettiniz mi? Cevabınız ‘evet’ ise işte yılbaşı ritüelleri...
İSPANYA: 12 ÜZÜM TANESİ
İspanya’da yılbaşı gecelerinin en önemli adeti, üzüm yemek. İspanyollar, saatler gece yarısını göstermeden önce, yeni yılın 12 ayını temsil eden üzüm tanelerini hazırlıyor ve gece tam 00.00’da bu taneleri yiyerek yeni yıla giriyor. Gece yarısı vuran her bir çan için bir üzüm tanesi yeniliyor.
KOLOMBİYA: TEK DİLEK SEYAHAT
Kolombiya’da bulunduğunuz dönem yeni yıla denk gelirse, yolda ellerinde valizlerle dolaşan sayısız insan görmeniz mümkün. Merak etmeyin, Kolombiya halkı göç etmiyor... Sadece yeni yılı karşılıyor. Kolombiya’da, yeni yıl geleneği olarak sokaklarda boş valizlerle gezmek, bütün yılı tatil yaparak geçirecekleri anlamı taşıyor.
ŞİLİ: MERCİMEKLE GELEN BOLLUK
Şili’de yılbaşı akşamları, neredeyse her evde mercimek pişirildiğini biliyor muydunuz? Şili halkı, mercimeği bolluk ve bereket sembolü olarak görüyor. Yılbaşı gecesi tam gece yarısında bir kaşık mercimek yiyenlerin bütün yılının iş ve parayla dolu olacağına inanılıyor. Ayrıca, Şilililer yılbaşında evlerini içeriden dışarıya doğru süpürerek kötü ruhları evin dışına attıklarına inanıyor.
ALMANYA: KURŞUN DÖKÜYORLAR
Kurşun dökmenin sadece bizim kültürümüze ait bir ritüel olduğunu düşünenler yanılıyor. Almanya’da saatler gece yarısını gösterdiğinde pek çok evde eritilmiş kurşun soğuk suya atılıyor ve kurşunun aldığı şekiller yorumlanarak yeni yılın nasıl geçeceğine dair tahminlerde bulunuluyor.
ÇEK CUMHURİYETİ: AYAKKABILAR FORA!
Çek Cumhuriyeti’nde, bekar kadınların uyguladığı ilginç bir gelenek var. Henüz evlenmemiş kadınlar, ertesi yıl evlenip evlenemeyeceklerini öğrenmek için Noel arifesinde sıra dışı bir tören yapıyor. Kızlar, evlerinin kapısına sırtlarını dönerek ayakkabılarının bir tekini omuzlarının üzerinden fırlatıyor; eğer ayakkabının topuğu kapıya çarparsa bu bir yıl daha bekâr kalınacağı anlamına geliyor. Kapıya, ayakkabının topuğu değil de üst kısmı çarparsa, bu da bekar kadının o yıl ailesinin evinden ayrılacağı manasına geliyor.
SLOVAKYA: YEMEKLER TAVANDA
Tavana atılan tek yiyeceğin çiğköfte olduğunu düşünüyorsanız, henüz Slovakya’da bir yılbaşı yemeğine katılmamışsınız demektir. Slovakya’da, evde yenilen yılbaşı yemeğine başlanmadan önce, ailenin reisi ekmek, haşhaş tohumu ve sudan yapılan geleneksel ‘loksa’ yemeğini bir kaşıkla tavana fırlatır. Tavana yapışan loksanın miktarı ne kadar fazlaysa, o yılın mahsulünün o kadar bol olacağına inanılır.
DANİMARKA: TABAKLAR PARAMPARÇA!
Tabak kırma eğlencesi sadece Yunanistan’a özgü bir adet değil. Danimarka’da da insanlar, yılbaşı akşamlarında tabak kırarak kötü şanstan kurtulmayı umuyor. Bütün yıl evlerindeki eski tabakları biriktiren Danimarkalılar, bu tabakları gece yarısından sonra en sevdikleri arkadaşlarının kapısında kırarak, aynı zamanda onları ne kadar çok sevdiğini de gösteriyor.
FİLİPİNLER: HER ŞEY YUSYUVARLAK
Filipinler’de yılbaşı akşamı hangi ailenin sofrasına konuk olsanız, yuvarlak şekilli yiyeceklerle ağırlanırsınız. Filipinler’de yuvarlak şekilli cisimler altın paraları hatırlattıkları için bereket simgesidir. O nedenle yılbaşı geceleri, sofrada yuvarlak şekilli meyvelere yer verir, yiyeceklerini de aynı formda doğrarlar. O gece, 12 adet yuvarlak meyve yemek ise adettendir.
RUSYA: DİLEKLERİNİ İÇİYORLAR!
Rusya’da insanlar dileklerini içiyor! Şaka değil... Ruslar, yılbaşı gecesi dileklerini küçük kağıt parçalarına yazıyor, daha sonra da bu kağıtları yakıyorlar. Yanık kağıdın küllerini de şampanya kadehlerine atıp, bu şampanyayı içiyorlar. Tuhaf değil mi?