09-11-2024 06:04

Dünya vatandaşları yetiştiriyor; Marmara Koleji Anadolu Lisesi

2019-10-05    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2019-10-05
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: EYLEM SELVİ ARI

FOTOĞRAFLAR: BİLAL SERİM

 

 

Marmara Eğitim Kurumları’nın üçüncü kampüsü olarak 2017 yılında Kartepe-Köseköy’de açılan Marmara Koleji; 65 dönüm üzerine kurulu devasa kampüsünde, ‘mutlu öğrenci’ vizyonuyla eğitim vermeye devam ediyor. Anaokulu, ilkokul, ortaokul ve Anadolu lisesi bölümlerinde öğrencilerine bilimsel, sanatsal ve sportif alanda kendilerini geliştirebilecekleri sınırsız imkan sunan kurum, ülkemizin geleceğine yön verecek, akademik ve sosyal açıdan tam donanımlı bireyler yetiştiriyor.

2019-2020 eğitim-öğretim yılı sonunda ilk mezunlarını vermeye hazırlanan Marmara Koleji Anadolu Lisesi ise ilimizde hazırlık sınıfı olan nadir kurumlardan. 9. sınıftan itibaren matematik, fizik, kimya ve biyoloji derslerinin İngilizce olarak verildiği Marmara Koleji Anadolu Lisesi, hem akademik alanda hem de yabancı dil konusunda oldukça iddialı. Sorgulayan, sorun çözme noktasında harekete geçmeye hazır, duyarlı, öz güveni yüksek, farklılıklara saygılı dünya vatandaşı bireyler yetiştirme hedefiyle ilerleyen kurum, öğrencilerine uluslararası alanda geçerliliği olan IB diploması kazandırma noktasında da çalışmalarını tamamladı. Kolejin akademik, sosyal, sanatsal ve sportif faaliyetleri hakkında merak edilenleri, Marmara Koleji Ortaokul ve Anadolu Lisesi Müdürü Bengisu Yurdakul’dan dinledik.

 

 

Bengisu Hocam, sizi tanıyabilir miyiz?

İngilizce öğretmeniyim, 20 yıl boyunca İzmit’te çeşitli okullarda görev yaptıktan sonra, yolum Marmara Koleji ile kesişti. Okulumuzun kuruluş döneminde bir yıl IB koordinatörü olarak hizmet verdim; son iki yıldır da ortaokul ve lise müdürü olarak görev yapıyorum.

 

Marmara Koleji’nin Anadolu lisesi kısmında nasıl bir eğitim programı uygulanıyor?

Bildiğiniz gibi Marmara Koleji, Marmara Eğitim Kurumları’nın bir şubesi olarak eğitim veriyor. Bizim yolumuzu, felsefemizi belirleyen, genel merkezimizin yürüttüğü çalışmalardır. En büyük özelliğimiz Anadolu lisemizin hazırlık sınıfıyla başlaması. Bunun ilk ve en önemli sebebi; okulumuzda 9. sınıftan itibaren matematik, fizik, kimya ve biyoloji derslerinin İngilizce olarak işlenmesi. Dolayısıyla öğrencilerimizin İngilizce anlamında eksiği olmamalı. Hazırlık sınıfı uygulamamızın diğer önemli bir sebebi de uluslararası IB programını uygulayan bir okul oluşumuz.

 

 

 

Öğrenciler, haftada kaç saat İngilizce görüyor?

İngilizce eğitimimiz lise programımızın odağında. Hazırlık sınıfında, haftada 20 saatlik yoğun bir İngilizce programı uyguluyoruz. 9. sınıftan itibaren matematik, fizik, kimya, biyoloji derslerimiz İngilizce olarak anlatılıyor ve sınavları da İngilizce oluyor. Bunun yanında 9. sınıfta yoğun bir İngiliz Edebiyatı programımız var. Öğrencilerimiz üniversiteye iyi seviyede yabancı dil eğitimi almış olarak gidiyor. Ayrıca, ikinci yabancı dil olarak Almanca eğitimi veriyoruz. Dil eğitimi bizde çok önemli. Bu konuda iddialıyız.

  

IB DİPLOMASI AVANTAJI

 

Biraz önce IB programından bahsettiniz… Program hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

IB, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da kabul görmüş uluslararası bir müfredat programı. Uluslararası Bakalorya Programı dediğimiz, çıtamızı her anlamda yükselten bir program bu. Akredite olmak için birçok gerekliliği yerine getirmeniz gerekiyor. Şunu özellikle paylaşmak isterim; kurulduğu ilk yılda IB için başvuru yapabilmiş okul sayısı çok azdır. Kocaeli Marmara Koleji olarak, biz çok iddialı bir çalışma içerisine girdik ve başvurumuzu yaptık. Okulumuz, 2019-2020 eğitim öğretim yılı itibariyle IB diploma programına akredite olacak.

 

IB programı, öğrencilere ne gibi imkanlar sağlıyor?

Donanım, akademik çalışmalar ve felsefe olarak kurumumuzu IB programına uygun şekilde hazırladık. Özünde kurumumuzun misyonuyla da örtüşen IB felsefesiyle; sorgulayan, dünya sorunlarını çözme noktasında harekete geçmeye hazır, duyarlı, özgüveni yüksek, farklılıklara saygılı, dünya vatandaşı bireyler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Öğrencilerimizi, ülkemizdeki sınav gerçeğine uygun programlarla beslediğimiz gibi onların daha çok üreterek, uygulayarak öğrenmelerine de fırsat tanıyoruz. Öğrencilerimiz IB diplomasını aldıklarında da yurt dışındaki birçok üniversiteden kabul edilebiliyor. Ayrıca Türkiye’de de birçok özel üniversite, IB diploması olanlara ciddi oranlarda burs imkanı sağlıyor. IB programı, çok uzun soluklu bir süreç. Şu an öğretmenlerimiz IB eğitim programlarına gidiyor. Bizim farkımız öğrencilerimize alternatif bir eğitim programı da sunuyor olmamız.

 

BİREBİR ÇALIŞMA ORTAMI SUNUYOR

 

Lise öğrencileri genellikle 11. sınıfta alan seçer ama bu süreç Marmara Koleji’nde 10. sınıftan itibaren başlıyor? Bu uygulamanın sebebi nedir?

Biz 10. sınıftan itibaren öğrencilerimize alanlara hazırlayıcı, seçmeli dersler içeren bir program sunuyoruz. Böylece çocuklarımız, 10. sınıfta hangi konuya ilgi duyduklarını, neyi yapıp neyi yapamadıklarını, ne konuda yetenekli olduklarını görebiliyor. Yumuşak bir geçişle, 11. sınıfta daha sağlıklı karar vermiş oluyorlar.

 

Maalesef, ülkemizde bir sınav gerçeği var… Öğrencilerinizi üniversiteye nasıl hazırlıyorsunuz?

Marmara Koleji’nde, üniversite hazırlık grupları olan 11. ve 12. sınıf öğrencilerimiz için eğitim dönemi erken başladı. Eğitim programımız, yaz tatili bitmeden, 26 Ağustos’ta start aldı. Üniversite sınavına girecek öğrencilerimiz için bireysel çalışmalara ağırlık veriyoruz. Çocuklarımıza, gerek etüt saatlerinde, gerekse okul içindeki birebir çalışma ortamlarında yoğun tempolu bir program sunuyoruz. Aynı zamanda her öğretmenimizin haftada bir etüt günü var. Çocuklar, hafta içi her gün saat 16.00’dan 17.30’a kadar, hangi öğretmenle isterlerse çalışabiliyorlar. Üniversite hazırlık gruplarımız için de cumartesi günleri, ekstra çalışma programı uyguluyoruz. Öğrencilerimiz cumartesi günleri 6 saat boyunca öğretmenleriyle soru çözümü, konu anlatımı içerikli dersler yapıyor.

 

 

Bu yıl ilk mezunlarınızı vereceksiniz. Üniversite sınavında nasıl bir başarı bekliyorsunuz?

Öğrencilerimiz için geleceklerini şekillendirmede bu yıllar çok kıymetli. Verdiğimiz eğitimin kalitesinden eminiz, hedeflerimiz var. Ancak öncelikli hedefimiz, kurumumuzun adının ön plana çıkmasından önce öğrencilerimizin mutluluğudur. Amacımız öğrenme ihtiyaçlarının farkında, sorumluluk sahibi gençler olmaları. Ve hedefleri ne olursa olsun onları her koşulda destekleyerek, yaşamlarına yön vermelerine yardımcı oluyoruz.

 

Biraz önce okulu gezerken, çok donanımlı laboratuvarlar gördük.

Marmara Koleji’nin öğrencileri çok nitelikli bir akademik eğitim görür. Okulumuzda bilgi sadece teorik olarak verilmekle kalmaz, öğrencilerimizin bu bilgileri uygulamalı olarak kullanması da sağlanır. Çocuklarımızın teorik bilgilerini pratikle buluşturduğu fizik, kimya ve biyoloji laboratuvarlarımızda her türlü ekipmana ve donanıma sahibiz. Çocuklar derslerini çoğunlukla laboratuvarda işliyor. Bizim eğitim anlayışımızda öğrencilerin uygulayarak öğrenmesi var. Bunun için kampüsümüz çok iddialı ve çok geniş bir alana sahip. Bu alanı da çocuklara en yararlı hale getirmek için gayretimiz devam ediyor.

 

 

Marmara Koleji’nin dev kampüsünde sporun her dalına yönelik alanlar var… Öğrencileriniz bu alanların tamamından faydalanıyor mu?

Kurumumuz için çocuklarımızın beden sağlığı da en az eğitimleri kadar önemli. Spor onlara zindelik kattığı gibi disiplin de kazandırıyor. Bu anlamda kampüsümüz içerisinde hem açık hem kapalı tenis kortumuz var. Aynı zamanda tam donanımlı spor salonumuz ve yarı olimpik yüzme havuzumuz sayesinde basketbol, voleybol, badminton, yüzme gibi dallarda da yoğun çalışmalar yapılıyor. Ayrıca okul binamızın içindeki ortak kullanım alanlarında masa tenisi ve satranç da oynayabiliyorlar.

 

Biraz da okulunuzdaki sanatsal faaliyetlerden bahsedelim mi?

Sınavlara hazırlanan çocuklarımızın, sadece derslere gömülüp hayatı kaçırmasını istemiyoruz. Çok bunalmadan, bir makineye dönüşmeden, sistem içerisinde kaybolmadan farklı becerilerini ortaya çıkarmaları için onları destekliyoruz. Bu nedenle sosyal ve iletişim becerilerine katkı sağlayacak birtakım çalışmalar yapıyoruz. Örneğin, bir okul orkestramız var. Müzik öğretmenimiz Fırat Nadir Bilgin, müziğe ilgili ve yetenekli çocuklarımızla birlikte bir orkestra kurdu. Liseler arası farklı organizasyonlara ve yarışmalara katılan orkestramız, performansıyla takdir gördü. Her hafta 4 gün akademik etütlerimiz oluyor. Bunun dışında, çarşamba günleri de spor, dans, müzik, görsel sanatlar ve drama çalışmalarıyla öğrencilerimizi keyif aldıkları ve sosyalleştikleri etkinliklerle destekliyoruz. Haftada 2 ders saati ayırdığımız sosyal etkinliklerimizde de daha çok bilimsel ve kültürel kulüplere yer veriyoruz.

 

 

SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ

 

Kurumda ne gibi sosyal faaliyetler yapılıyor?

Öğrencilerimizin ulusal ve uluslararası platformlarda farklı gruplarla etkileşim içinde olacakları; kendilerini ifade etme becerilerini geliştirecek Ted-ed, DI, MUN gibi oluşumlara dahil oluyoruz. Teknolojik atıkları yeni bir ürüne dönüştürme ve bunu sanat yoluyla tasarlama amaçlı kurduğumuz bir kulübümüz de var. Sosyal sorumluluk projeleri de bizim için çok önemli. Öğrencilerimize, onlara sunulmuş projelere dahil olmanın yanında kendi çözüm önerilerini hayata geçirip eyleme dönüştürebilecekleri ortamı oluşturmayı bir gereklilik olarak görüyoruz.

 

 

Kaynak yönünden zengin kütüphanenizi anlatmadan olmaz…

Dediğiniz gibi oldukça fazla kaynağa sahip bir kütüphanemiz var. IB programı burada da bize yol gösterici oluyor. ‘Bir IB kütüphanesi nasıl olmalı?’ sorusundan yol çıkarak dizayn ettiğimiz ve içerik anlamında da sürekli beslediğimiz bir kütüphane oluşturduk. Çocuklarımız burada ders de çalışıyor. Gerek edebiyat, gerek İngilizce ya da sayısal dersler için öğretmenlerimiz kütüphanemizi kullanarak ders yapabiliyor. Serbest zamanlarda da öğrencilerimiz kitap alıp, okuyarak tekrar teslim edebiliyor. Aynı zamanda Maltepe Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi ile kaynak kullanımı konusunda protokolümüz var. İstediğimiz zaman kaynak kullanımında iki üniversiteden de destek alabiliyoruz.

 

 

Ortaokul ve lise müdürü Bengisu Yurdakul ile müdür yardımcısı Elif Cansu Bodur.

 

İLETİŞİM

Adres: Dumlupınar Mah., Şehit Turgut

Çiçek Cad. No:47 Kartepe/Kocaeli

Tel: 0262 373 13 13

Web: www.mek.k12.tr 

NASIL ARANDI: #marmara koleji # anadolu lisesi # lise # eğitim # marmara eğitim kurumları # eğitim # öğretim # okul # öğrenci # öğretmen # bengisu yurdakul # kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.