19-04-2024 06:30

Dünya dönüyor, dönüyor… Vertigo

2019-06-10    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2019-06-10
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Pek çok kişinin hayatında en az bir kez karşılaştığı şiddetli baş dönmesi durumu, uzmanlarca ‘vertigo’ olarak tanımlanıyor.

Yaşayanların ‘bütün dünya etrafımda hızla dönüyor’ şeklinde tanımladığı vertigo, sanılanın aksine bir hastalığın adı değil; baş dönmesine sebep olabilecek onlarca farklı rahatsızlıktan birinin belirtisi.

Genellikle iç kulakta gelişen sorunlardan kaynaklanan ve yaşayanların hayatını kabusa çeviren vertigoya sebep olan hastalıkları ve tedavi yöntemlerini KBB Akademi Grup’un kurucularından Prof. Dr. Mete İşeri’ye sorduk.

 

Hocam, sohbetimize geçmeden önce sizi tanıyabilir miyiz?

 

1970 doğumluyum. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, kulak-burun-boğaz ihtisasıma Çapa’da başladım, Kocaeli Üniversite’nde devam ettim. Kocaeli Üniversitesi’nin kulak-burun-boğaz dalında ilk asistanıydım. İhtisasım devam ederken, eğitim amacıyla Almanya ve Amerika başta olmak üzere çeşitli ülkelerde bulundum. Uzman olduktan sonra bir süre Maltepe Üniversitesi’nde görev yaptım, ardından Kocaeli Üniversitesi’ne geri döndüm. Doçentliğimi ve profesörlüğümü burada aldım; ana bilim dalı başkanı oldum. Uzun yıllar görev yaptıktan sonra, meslektaşlarım Prof. Dr. Ömer Aydın ve Prof. Dr. Gürkan Keskin ile birlikte Kocaeli Üniversitesi’nden ayrılarak KBB Akademi Grup’u kurduk.

 

 

KBB Akademi Grup sadece kulak-burun-boğaz branşında mı hizmet veriyor?

KBB Akademi’de cerrahi hariç, kulak-burun-boğaz ile ilgili her türlü teşhis ve medikal tedavi yöntemi uygulanıyor. Hiçbir eksiğimiz yok. Teknolojik olarak tam donanımlı bir klinik olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim. Teşhis amacıyla kullanılan pek çok cihaz, Kocaeli’de sadece bizim bünyemizde bulunuyor. Ben kulakla, Gürkan Hoca burunla, Ömer Hoca ise kanser vakalarıyla ilgileniyor. Ciddi ve büyük vakalara ise üçümüz birlikte bakıyoruz. Bizim dışımızda, KBB Akademi’de beyin cerrahisi ve nöroloji alanlarında da iki arkadaşımız görev yapıyor.

 

HER ŞEY HIZLA DÖNÜYOR!

 

Hocam, bugün özellikle vertigo hakkında konuşmak istiyorum… Vertigo, tam olarak nedir?

Vertigo, baş dönmesi demektir. Yani aslında vertigo tanı değil, bir rahatsızlığın sebep olduğu semptomdur. Baş dönmesi, bir çok şekilde algılanabilir. Sersemlik hissi ya da denge bozukluğu da baş dönmesi zannedilebilir ki hastalarımız kimi zaman bu durumu “Sandalda gibiyim” “Yer ayağımın altından kayıyor” diyerek ifade ederler. Ancak, hasta yaşadığı durumu “etrafımdaki her şey hızla dönüyor” şeklinde anlatıyorsa, biz buna ‘gerçek vertigo’ diyoruz.

 

Peki, bu şiddetli baş dönmesine ne sebep oluyor?

Denge sistemi, 4 şeyi kontrol altında tutar. Gözler, iç kulak, kas ve eklemler ile beyincik. Bunlardan ikisinin bozulması, bizim uzaysal ortamda dengemizin bozulması anlamına gelir. Vertigo en çok iç kulaktaki bir sorundan kaynaklanır. Bunun yanında beyin tümörleri, beyin ya da beyincikteki kanamalar gibi bazı nörolojik sorunlar da şiddetli baş dönmesine yani vertigoya neden olabilir. Dolayısıyla, iç kulakla ilgili bir hastalığın tanısını koyabilmek için öncelikle nörolojik hastalıkları dışlamak gerekir.

 

Şiddetli bir baş dönmesi atağıyla karşılaşan kişi, ilk olarak ne yapmalı?

Şunu hemen belirteyim; akut bir vertigo oluştuysa, hasta baş dönmesinin geçmesini beklemeden hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalı. Eğer hasta ayağa kalkıp yürüyemiyorsa; çift görme ve kollarda uyuşma gibi nörolojik bulgular varsa acilen görüntüleme yapılması gerekir. Çekilen MR, kanama olup olmadığını gösterir. Kanama aciliyet gerektiren bir durumdur ve hemen müdahale edilmelidir. Ancak tetkiklerde nörolojik bir sorun saptanmadıysa, vertigonun sebebinin iç kulaktaki bir sorundan kaynaklandığı düşünülebilir.

 

MİGREN DE YAPABİLİR

 

Şayet, nörolojik bir sorun söz konusu değilse, vertigonun sadece iç kulaktaki bir rahatsızlıktan kaynaklandığını söyleyebilir miyiz?

Hayır, söyleyemeyiz. Dikkatli bir şekilde incelemek gerekir. Sadece beyin ya da beyincikteki kanamalar değil, beyin tümörleri, MS hastalığı, normal basınçlı hidrosefali gibi hastalıklar da şiddetli baş dönmesinin sebebi olabilir. Radyoloji ve nörolojinin bunları da gözden kaçırmaması gerekir. Ayrıca, ‘vestibüler migren’ tabir edilen bir migren türünde de baş ağrısının eşlik ettiği ya da etmediği şiddetli baş dönmelerine rastlanır.

 

Peki, iç kulaktaki hangi sorunlar vertigoya sebep olur?

İç kulaktan kaynaklanan vertigoların yüzde 40’ı, iç kulak kristallerinin yerinden oynamasıyla ortaya çıkar. Çok tipik bir durumdur ve hastalar yaşadıkları etkiyi ‘bütün dünya etrafımda dönüyor’ şeklinde tanımlar. Baş dönmesine bulantı ve kusma da eşlik edilebilir. Çok sık rastlanmakla birlikte, çoğu kez ilaç kullanmaya bile gerek kalmadan; ‘manevra’ dediğimiz baş hareketlerinin yapılmasıyla tedavi edilebilir. Hatta bazen hastalar, gün içinde bilinçsiz olarak yaptıkları bazı hareketlerle kendi kendilerini tedavi ederler.

 

İç kulakta vertigoya sebep olan diğer hastalıklar nelerdir?

İç kulakla ilgili çok çeşitli sorunlar vertigoya sebep olabilir. Bunların arasında Meniere hastalığı ve denge siniri enfeksiyonu en sık görülenleridir. Akustik nörinoma (denge sinirinden kaynaklanan iyi huylu bir tümör) da şiddetli baş dönmesinin sebeplerinden olabilir.  Meniere hastalığı, denge sinir enfeksiyonu ve labirentit sayılabilir.

 

KULAKTA DOLGUNLUK HİSSİ

 

Meniere hastalığı nedir?

Meniere hastalığı, iç kulak sıvılarının aşırı üretimi ya da eksik emilimi sonucunda ortaya çıkar. İç kulak sıvı dinamiğinin bozulması baş dönmesine neden olur. Meniere hastalığında; hasta periyodik olarak, en az 20 dakika süren baş dönmesi atakları yaşar. Kulakta dolgunluk, çınlama ve basınç hissi oluşur. Bu ataklar bazen çok sık olmamakla beraber tedaviye dirençli olabilir. Çoğu kez medikal tedavi ya da kulak enjeksiyonlarıyla düzelir ancak düzelmeyenler için cerrahi tedavi gerekebilir.

 

Denge sinir enfeksiyonundan da bahseder misiniz?

Denge sinirinin viral enfeksiyonundan kaynaklanan bir durumdur. Genellikle bir sefer olur ancak baş dönmesi günler sürer. Denge siniri enfeksiyonu bazen beyincik kanamasıyla karıştırılabilir ancak ikisini klinik olarak ayırt etmek mümkündür. Birinde hasta kalkıp yürüyemezken, diğerinde rahatlıkla yürütebilir ama başı döner.

 

Akustik nörinomaya ne sebep olur?

Akustik nörinoma, denge sinirinden kaynaklanan iyi huylu tümörlerdir. Daha çok tek taraflı, yüksek frekanslı işitme kaybı yaşayan hastalarda görülür. Bu hastalarda baş dönmesinin her çeşidi olabilir. Tümör küçükken baş dönmesi daha sık olur ama büyüdükçe baş dönmesi şikayetleri azalır çünkü sinir fonksiyonları azalır.

 

VESTİBÜLER REHABİLİTASYON

 

Bir de labirentitten bahsettiniz?

Bir kulak enfeksiyonu yaşandığında, iç kulak bu enfeksiyonundan etkilenirse labirentit dediğimiz durum ortaya çıkar ve yine günler süren baş dönmesi olabilir.

 

Hocam, bahsettiğimiz bu hastalıkların ayırıcı tanısı nasıl konuluyor?

Şayet, hasta çok tipik bir hikaye anlatıyorsa, tanı klinik muayeneyle konulabilir. Ancak kimi zaman klinik muayene yetmez. Böyle durumlar için uyguladığımız çeşitli testler var. Merkezimizde bu testlerin yapıldığı bir denge ve baş dönmesi laboratuvarımız mevcut. Video elektronistagmografi, video head impulse testi, kalorik testler ve posturografi; baş hareketleri ile gözler arasındaki refleks bağlantıları ölçen çok hassas testlerdir. Test, 2 saate yakın sürer ve problemin iç kulakla veya denge sisteminin merkezi bağlantılarıyla ilgili olup olmadığı konusunda bize önemli ipuçları verir. Tedavi, çıkan sonuçlara göre belirlenir, bazen vestibüler rehabilitasyon gerekebilir.

 

Vestibüler rehabilitasyon nedir?

Vestibüler rehabilitasyon, denge bozukluğu olan hastalarda kişiye özel olarak uygulanan kapsamlı bir program. İç kulaktan kaynaklanan denge sorunlarının çözümünde, özellikle medikal tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda başvurduğumuz önemli bir uygulama. İyileşme sürecini hızlandırmak, günlük hayattaki sorunlarını düzeltmesini sağlamak amacıyla merkezimizde de vestibüler rehabilitasyon uygulaması yapılıyor.

 

İLETİŞİM

KBB Akademi Grup

Adres: Körfez Mahallesi Ahmet Ergüneş Sokak No: 17 Kat: 4 (REAL Alışveriş Merkezi otoparkı) İzmit/Kocaeli

Telefon: 0532.778 81 75

www.kbbakademigrup.com

NASIL ARANDI: #Vertigo # Doktor Mete İşeri # kulak burun boğaz # kbb # şiddetli baş dönmesi # akademi grup #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.