27-04-2024 07:44

Dt. Sedanur Parmak: Ağız bakımı bebeklikte başlar!

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/10/2022
Diş Hekimi Sedanur Parmak, çocukların süt dişlerinin ihmal edilmesinin ileride ciddi ortodontik sorunlara yol açabileceğini söylüyor ve ekliyor: “Ağız bakımı bebeklikte başlar”
.stripslashes($urun->baslik).

Röportaj: Zeynep Akar Fotoğraflar: İsmail hakkı Timuçin

İlimizde çeşitli özel diş polikliniklerinde çalıştıktan sonra bir süre de kamuda görev yapan başarılı diş hekimi M. Sedanur Parmak, kendi adını taşıyan ilk kliniğini Derince Sopalı bölgesinde açtı. Kliniğinde ortodonti dışında ağız ve diş sağlığıyla ilgili her tür tedaviyi başarıyla gerçekleştiren Sedanur Parmak, hastalarına dolgu, kanal tedavisi, implant, diş beyazlatma ve gülüş tasarımı konularında hizmet veriyor. Ağız ve diş sağlığıyla ilgili bakımların bebeklikten başlamasını gerektiğini söyleyen diş hekimi Sedanur Parmak, “Özellikle süt dişlerinin ihmal edilmesi ileride ciddi ortodontik sorunlara yol açabilir” diyor.

Sedanur Hanım, sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1992, Çankırı doğumluyum. Çankırı Fen Lisesi’nden sonra üniversite eğitimimi İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde tamamladım. Öğrencilik döneminde eşimle tanıştım ve onun Kocaeli’ye tayin olmasıyla birlikte 2015 yılında Derince’ye yerleştik. Burada İzmit Yahya Kaptan bölgesinde uzun süre özel diş polikliniklerinde çalıştıktan sonra devlete geçtim. Dilovası Devlet Hastanesi’ne atandım. Bu süreçte her kesimden pek çok hastam oldu. Anne olduktan sonra devlet hastanesinden ayrılarak 2021 kasımında kendi kliniğimi kurdum.

Kliniğinizde hangi hizmetleri veriyorsunuz?

Ortodonti haricinde ağız ve diş sağlığı alanında dolgu, kanal tedavisi, implant, diş beyazlatma, gülüş tasarımı, zirkonyum kuron, bonding ve lamine diş uygulamaları gibi tüm hizmetleri veriyorum. Kliniğimiz, 100 metrekare alanda hizmet veriyor. Bünyemizde 2 adet ünitimiz ve panoromik röntgen cihazımız var. Memur-Sen ve Kamu-Sen gibi sivil toplum kuruluşları ile anlaşmalarımız mevcut.

Son yıllarda en popüler tedavi yöntemlerinden bir implant… 

Evet, ben de bir diş hekimi olarak implantı kaybedilmiş dişlerin yerine yapılan en sağlıklı uygulama olarak görüyorum. Bu tedavide kaybedilmiş dişlerin yerine vida şeklinde, titanyumdan yapılan yapay diş kökü yerleştirilir ve bu kökün üzerine hem fonksiyonel hem de estetik açısından doğal dişlere en yakın protez yapılır. İmplant, hiç dişi olmayan kişilere dahi uygulanabildiği için kişiler ‘damak’ tabir edilen hareketli protezden kurtulur. Diğer tedavi yöntemlerinin aksine implantta komşu dişlerden destek alınmaz, ağızdaki sağlam dişler zarar görmez. Doğru yapılmış bir tedavide ağızda hiçbir rahatsızlık hissi olmaz, kullanımı rahat bir uygulamadır.

HASTA DİŞSİZ KALMIYOR

İmplant tedavisi süreci, hasta için zorlayıcı oluyor mu?

Elbette implantları yerleştirmek için bir operasyon gerekiyor, sonrasında da Yaklaşık 3 aylık bir iyileşme süresi var. Bununla beraber doğru bir planlama yapıldığı takdirde ameliyattan hemen sonra geçici protezler takılıyor, hasta hiç dişsiz kalmıyor. Süreç içinde yapılan kontrollerle iyileşme takip ediliyor, son olarak da kalıcı protezler takılarak tedavi tamamlanıyor.   

İmplant tedavisinin ömrü kaç yıl?

Ömür boyu implantlarla yaşanabilir yeter ki bakımı düzenli olarak yapılsın. Hastalar, kendi dişlerine gösterdikleri özenin aynısını implanta da göstermeli çünkü implantın da kendine göre hastalıkları var. Temizliğine dikkat edilmeyen implantların çevresinde diş taşı oluşabilir, bu da implantın ömrünü kısaltır. Üstelik implantın tedavisi, kişinin kendi dişini tedavi etmekten daha zordur. Bu sebeple sadece diş fırçalamak yetmez, diş ipleri ve ağız duşlarıyla bakım yapılması da gerekir.

Diş taşı, kişilerin kendi dişleri için de ciddi bir tehdit, değil mi?

Diş taşları konusu toplumumuzda yanlış algılarla dolu. Diş taşları yediğimiz ve içtiğimiz gıdaların etkisiyle, bir de tükürükteki kalsiyum ve fosfat tuzlarının diş etlerinde birikmesiyle yani diş yüzeylerine çökelmesiyle oluşur. 6 ayda bir kesinlikle düzenli olarak temizlenmelidir çünkü diş taşı, diş eti çekilmesine ve sonunda diş kaybına sebep olan ciddi bir sorundur.

AĞIZ BAKIMI BEBEKKEN BAŞLAR

Sedanur Hanım, çocuk hastalarınız da var mı?

Evet, çocuk hasta kabul ediyorum. Çocuklarla çalışabilmek için diş hekiminin çocukla iyi iletişim kurabilmesi ve sabırlı olması gerekir. İyi bir diyalogla en küçük yaş gruplarının dahi tedavisi yapılabilir. Önce çocuğun kliniği, hekimi, aletleri tanımasına müsaade edilmeli, işlemler hakkında anlayacağı şekilde bilgi verilmelidir. İlk tanışmada tedaviye onu kaygılandırmayacak basit işlemlerle başlamak, çocuğun ikinci randevuya istekli gelmesi için önemlidir. Çocuklara işlemleri yavaş yavaş ve sevdirerek yapmak ve işlem sonrasında küçük ödüllerle sevindirmek tedavinin sıkıntısız bir şekilde tamamlanmasına yardımcı olur.

Çocuklarda diş bakımına kaç yaşında başlanmalı?

Doğar doğmaz… Henüz dişi çıkmayan bebeklerde dahi ağız bakımı önemlidir çünkü anne sütü ya da mamalar ağız florasını değiştirir. Bu dönemde damağa yerleşen bakteriler ilk dişler çıktığında direkt olarak dişlere yapışır. Bu nedenle parmağımıza saracağımız ıslak bir tülbentle bebeğin damağında yapacağımız kısa bir temizlik, çocuğun ağız sağlığının temellerini atmış olur. Çocuk dişlerini fırçalayacak çağa gelene kadar aynı yöntemi dişlere de uygulayabiliriz. Çocuk büyüdükçe ve diş çıkardıkça küçük fırçalarla oyun oynayarak ona diş fırçalamayı sevdirmeliyiz.

Çocuğa diş fırçalama rutini nasıl kazandırılabilir?

2 yaşından itibaren çocuklarımıza günde en az iki kere; sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce diş fırçalamayı öğretmeliyiz. Özellikle uyumadan önce kesinlikle dişlerin fırçalanması çok önemli. Bunun en etkili yolu ise ebeveynlerin çocuk için doğru rol model olması. Diş fırçalama alışkanlığı, ailecek diş fırçalayarak, çocuğa doğru fırçalama tekniği öğretilerek kazandırılabilir. Şunu da eklemek isterim, çocukların süt dişleri ihmal edilmemelidir.

SÜT DİŞLERİ ÇOK ÖNEMLİ

Ülkemizde üst dişlerinin bakımının ihmal edilmesinin en büyük sebebi, ‘zaten dökülecekler’ düşüncesi… Süt dişlerine neden iyi bakılmalı?

Süt dişlerinin dökülmesi 5-6 yaşına kadar sürer. Ön bölge dişlerde 6-7 yaşa kadar, arka dişlerde ise 10-12 yaşına kadar devam eder. Bu dişlere iyi bakılmadığında, dişin çekilmesi gerekebiliyor oysa bu hiç istemediğimiz bir durum çünkü süt dişlerinin çok önemli görevleri var. Süt dişleri, çocukların kalıcı dişlerinin yerlerini korur. Bu dişlerin erken yaşta kaybedilmesi, kalıcı dişlere gerektiğinden daha az yer kalmasına neden olur ki bu da ileride yaşanacak ciddi ortodontik sorunlara davetiye çıkarmak demektir. Süt dişinde çürük olan, ağrı çeken çocuklarda diş çekilecekse bile yerine mutlaka yer tutucular yerleştirilmeli ve hassasiyetle takip edilmelidir. Her 6 ayda bir düzenli diş muayenesi çocukların ağız sağlığının korunması için önemlidir.

Son dönemde annelerin kafası diş macunları konusunda biraz karışık… Gerçekten de diş macunlarındaki flor bizim düşmanımız mı?

Bu kötü algı niye var, anlamıyorum. Flor, dişin yapısını güçlendiren bir elementtir. Yutulmadığı takdirde hiçbir zararı yoktur. Çok küçük çocuklara, diş macununu yutabileceği için erken yaşta önermesek de flor diş sağlığımızı korumamızda en büyük yardımcılarımızdan biridir.

ESTETİK UYGULAMALAR

Kliniğinizde dişle ilgili estetik uygulamalar da yapıyorsunuz… Biraz bahseder misiniz?

Bazen hastalarımız diş estetiğiyle ilgili sorunlar yaşayabiliyor. Dişlerin arasında boşluklar, dişlerdeki çapraşıklıklar kişiyi rahatsız edebiliyor ya da herhangi bir şekilde diş kırılmış olabiliyor. Böyle durumlarda zirkonyum kuron, gülüş tasarımı uygulamalarıyla yüz güldüren sonuçlar elde edilebiliyor.

Zirkonyum kuron hangi durumlarda uygulanıyor?

Zirkonyum kuron, sağlamlık ve doku uyumu açısından başarılı bir diş kaplama yöntemi. Bu yöntemle hem diş kaybı giderilir hem de kişiye sağlıklı bir gülüş kazandırılır. Diş kırıklarında, ayrık dişlerde, rengi ve yapısı bozulan dolguların sebep olduğu kötü görünümün

düzeltilmesinde, diş çarpıklıklarının düzeltilmesinde zirkonyum kuron ile çok etkili sonuçlar alınabilir. Bu işlemde önce dişler gerektiği kadar küçültülür, ardından kaplama yapılır. Üstelik metal alt yapılı porselenlerde yaşanan metal yansımasıyla ilgili estetik problemlerin de önüne geçilmiş olur, hastayı doğala en yakın dişlere kavuşturuyoruz.

LAMİNE DİŞ UYGULAMASI

Peki, lamine diş tedavisi nasıl gerçekleştiriliyor?

Lamine diş tedavisi, dişin dış yüzeyindeki estetik bozuklukları gidermek amacıyla uygulanır. Diş dokularının sağlıklı bırakıldığı, yalnızca ön yüzeyde az miktarlık bir kısmın alındığı ya da bazı durumlarda hiç alınmadığı, beyaz renkli estetik dolgu materyalleri ile yapılan ve yaprak porselen olarak da anılan, dişin ön bölgesinin görünümünü düzenleyen, diş dokusunu minimal olarak etkileyerek yapılan estetik tedavi şeklidir. İnce ve saydam bir görünüme sahip olan lamineler, yapıştırıldıkları dişlerin doğal görünümüyle birebir uyum sağlar.

Kliniğinizde diş beyazlatma uygulaması da yapılıyor mu?

Evet, yapılıyor. Diş beyazlatma tek seansta biten bir işlem. Kliniğimizde genellikle 20’şer dakikalık 3 bölüm şeklinde uyguluyoruz. İlk 20 dakikadan sonra beyazlamanın yeterli olup olmadığına göre hastanın kararıyla devam ediyoruz. Bu uygulamada önemli olan, kişinin işlemden sonra dişlerine iyi bakmasıdır. Hasta ilk 2 hafta yediğine içtiğine dikkat etmeli çünkü yenilen besinlerin rengi dişin yüzeyinde kalıntı olarak kalabiliyor. Sigara, çay ve kahve diş beyazlığının baş düşmanıdır. Dikkatli kullanıldığı takdirde kişilerde kalıcılığı 6 ile 8 ay arasındadır.

 

Adres: Sırrıpaşa Mah. Seval Sok. No:3A Derince/KOCAELİ

Telefon: 0552 844 18 41

@dt.sedanurparmak

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # diş # diş sağlığı # gülüş # sağlık # zirkonyum # lamine # implant # sedanurparmak

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.