23-04-2024 08:30

Doğu Marmara’da tek: Doç. Dr. Orhan Fındık Varis Tedavi Merkezi

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 08/03/2023
Doğu Marmara’nın varis tedavisi üzerine hizmet veren ilk ve tek merkezini kurarak büyük bir ihtiyaca cevap veren kalp ve damar cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Orhan Fındık, bünyesine yeni kattığı son teknoloji ürünü cihazlarla işini şansa bırakmak istemeyen varis hastalarının ilk adresi oldu
.stripslashes($urun->baslik).

Röportaj: Zeynep Akar

Fotoğraflar: İsmail Hakkı Timuçin

İlimizin en tecrübeli kalp ve damar cerrahisi uzmanlarından Doç. Dr. Orhan Fındık, özellikle varis konusunda uyguladığı başarılı tedavilerle sadece Kocaeli’de değil çevre illerde de tanınan bir isim. Uzun yıllar çalıştığı devlet hastanelerinde sayısız insanı sağlığına kavuşturan Doç. Dr. Orhan Fındık, geçtiğimiz yıl yaptığı atılımla Doğu Marmara’nın ilk ve tek varis tedavi merkezini ilimizde hizmete açtı. 

Kendi adını taşıyan merkezinde, gerek engin bilgisi ve tecrübesi gerekse kullandığı son teknoloji ürünü cihazlarla varis tedavisi noktasında yüz güldüren sonuçlara imza atan Doç. Dr. Fındık, bugüne kadar sayısız hastasını hem sağlığına hem de estetik görünümüne yeniden kavuşturdu. 

Doç. Dr. Orhan Fındık Varis Tedavi Merkezi’ni sizler için ziyaret ettik, yaklaşık 300 metrekarelik bir alanda hizmet veren  klinikte, varis tedavisi konusundaki son gelişmeleri işin uzmanından dinledik.

***Orhan Hocam, sizi yeniliklere açık bir hekim olarak tanıyoruz. Merkezinizdeki uygulamalara geçmeden önce bugüne dek yaptığınız çalışmaları kısaca hatırlatır mısınız?

Her zaman mesleğiyle ilgili gelişmeleri takip eden, branşıyla alakalı yenilikleri de uygulamaya çalışan bir hekim oldum. Bu anlamda kalp ve damar cerrahisi alanında pek çok operasyonu Kocaeli’de ilk gerçekleştiren hekim olmanın mutluluğunu yaşadım. Birkaç örnek vermek gerekirse; Derince Araştırma Hastanesi’nde, kamuda yapılan ilk açık kalp ameliyatını gerçekleştiren ekip arasında yer aldım. Kalp ve damar cerrahisi alanında Kocaeli’de, bacakta tıkalı damarlarda balon ve sent işlemini ilk olarak uygulama imkanı buldum. Varisli damarlarda kapalı teknik olarak kabul edilen, porselen uçlu lazerle yapılan işlem ve yapıştırıcı ile yapılan varis işlemlerini de Kocaeli’de ilk olarak gerçekleştirme imkanı buldum. 

 

***Şu anda ağırlıklı olarak varisler üzerine çalışıyorsunuz. Neden özellikle varis tedavisi? 

Varis, toplumun neredeyse yarısını etkileyen, çok sık rastlanan bir rahatsızlık. Kadınların %50-55’inde, erkeklerin ise %40-45’inde varis görülüyor. Ayrıca, hekim olarak da ilgimi çeken, bu konudaki gelişmeleri ve yenilikleri kaçırmadan takip ettiğim bir alan. Hekimlik kariyerim boyunca sayısız varis hastasının tedavisini gerçekleştirdim, ameliyatlar yaptım, çok ciddi bir bilgi birikimine ve tecrübeye sahip oldum. Bu tecrübeyi de bir varis merkezi kurarak Kocaelililerle paylaşmak istedim. 

TOPLUMUN YARISINI ETKİLİYOR

***Varis nedir?

Varis, bacaklarda oluşan bir toplardamar hastalığıdır, aynı zamanda estetik bir sorundur. Tüm vücudumuzda dolaşarak kirli kanı taşıyan toplardamarlarda bir yetmezlik olduğunda, yukarıya doğru gitmekte zorlanan kirli kan damarda birikir. Bu durumun damarda oluşturduğu genişlemeye ‘varis’ diyoruz. Varisleri ‘iç varis’ ve ‘dış varis’ olarak iki şekilde ifade ediyoruz. Cilt yüzeyine yakın olanlara dış varis, daha derinde olanlara ise iç varis diyoruz. 

 

***Toplumun neredeyse yarısını etkileyen bu hastalığa ne sebep oluyor? 

Varis oluşumunu etkileyen çok fazla etken var. Bunlardan ilki, genetik sebepler. Anne veya babasında varis varsa çocukta da bu hastalığa rastlanması çok mümkün. Ayrıca, ayakta hareketsiz durmayı ya da uzun süreli oturarak çalışmayı gerektiren işlerde çalışan insanlarda da varis sıklıkla görülüyor. Kadınlarda hamilelik döneminde hormonların yüksek düzeyde seyretmesi, özellikle de 4. aydan sonra bebeğin oluşturduğu baskı ve kullanılan doğum kontrol haplarındaki hormonlar da varis oluşumunda önemli rol oynarlar.

***Eğer, gözle görülebilir varislerimiz yoksa toplardamarımızda böyle bir sorun olduğunu nasıl anlayabiliriz?

İçerideki varisler, gözle görülmese bile bazı belirtiler verirler. Uzun süre ayakta durduğunuz zaman bacaklarınızda ve diz altı bölgesinde şişme oluyorsa, bacaklarınıza sık sık kramp giriyorsa, bacaklarınız ağrıyor ve ayak tabanlarınız yanıyorsa, kaşıntınız varsa, huzursuz bacak sendromundan şikayetçiyseniz mutlaka bir kalp ve damar uzmanıyla görüşmelisiniz.

 

VARİS ÖNLENEBİLİR Mİ?

***Peki, varisten korunmanın yolları var mı?

Elbette… Varis oluşmaması ya da oluşumunun geciktirilmesi için alınacak pek çok önlem var. Varisten korunmanın ilk şartı hareket etmek. Uzun süre oturmanız gerektiği durumlarda ayak ve baldır kısmımızdaki kan dolaşımını sağlayacak basit egzersizler yaparak varis oluşumunu önleyebiliriz. Karın içi basıncını artıracak ağır sporlardan, ağırlık kaldırmaktan da kaçınacağız. Varisin bir diğer sebebi ise kabızlık. Ikınmak, karın içi basıncını artırdığı için varise neden olabilir. Dolayısıyla beslenmemize dikkat etmeli; sebze, meyve ve et tüketimini dengelemeliyiz. Lifli gıdaları tüketmeye özen göstermeliyiz. Günlük su tüketimi de en az 2 litre olmalıdır. Tüm bunların dışında, herhangi bir sebeple çok uzun süre ayakta durmak ya da çok fazla fiziksel aktivitede bulunmak durumunda olan kişilerin mutlaka koruyucu varis çorabı kullanmasını öneririm. 

 

***Gelelim, varisin tedavi yöntemlerine…

Varis tedavisinde, varisin daha yavaş ilerlemesini sağlayan ve şikayetleri azaltan ilaçlarla beraber, özellikle kademeli basınç özelliğine sahip çorapların kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Hem gözle görülen hem de gözle görülmeyen, ultrason doppler ile tespit edilen iç varisler için uyguladığımız tedavi yöntemleri var. Hem estetik amaçlı hem de ağrı hisseden hastalarımızı rahatlatmak  için gözle görünür mor-yeşil damarlara uyguladığımız yöntemlerden birisi skleroterapidir. Oldukça etkili ve başarı oranı çok yüksek olan bu yöntemde damar içine iğne ucuyla bir sıvı veriliyor. Bu sıvı içeride kimyasal bir reaksiyon yaratarak varisli damarları  yok ediyor. İşlemin etkisi, damarın yapısına ve genişliğine bağlı olarak hemen ya da bir müddet sonra ortaya çıkıyor. Son yıllarda varis tedavisinde lazer ve radyofrekans teknolojisini de sıklıkla kullanıyoruz. 

***Lazer ve radyofrekans  tedavisi hangi durumlarda kullanılıyor?

Lazer ve radyofrekans tedavisini daha küçük, kırmızı ve hafif morumsu damarlara uyguluyoruz. Başarı oranı oldukça tatmin edici olan lazer tedavisinde, damarın durumuna göre bir ya da birkaç seansta sonuç alıyoruz. Ayrıca, bünyemize son yıllarda varis tedavisinde çok popüler olan ve Türkiye’de sadece belli başlı birkaç merkezde bulunan ‘silgi lazer’ cihazını kattık. Silgi lazer Kocaeli, Bolu, Düzce ve Sakarya ve Yalova bölgesinde ilk defa kliniğimizde kullanılmaya başlandı.

SİLGİ LAZER TEKNOLOJİSİ

***Bu cihazın özelliği nedir?

Bu cihaz sadece estetik amaçlı yapılan işlemlerde kullanılıyor. Cihazın özelliği 2 mm’ye kadar olan, örümcek tarzındaki ince, kırmızımsı ya da morumsu damarları yok etmede çok etkili olması. İnce varislerden kolayca kurtulmayı sağlayan bu tedavinin en önemli özelliği işlemin tamamen acısız olması çünkü cihazın soğutma sistemi de var. Uygulamada, hekimle birlikte hasta da damarı 10 kat büyütülmüş haliyle ekranda görebiliyor ve atış yapıldıkça damarın nasıl kaybolduğunu izleyebiliyor. Her seans, hastanın damar yaygınlığına bağlı olarak, yaklaşık 30-45 dakika sürüyor. Bu cihaz aynı zamanda yüz bölgesindeki kılcal damarların tedavisinde de rahatlıkla kullanılabiliyor. Silgi lazer teknolojisi hamile kadınlar ve onkoloji hastaları dışında, ihtiyaç duyulan her yaştaki kişiye güvenle uygulanıyor.

 

***Silgi lazerde, iki seans arasında ne kadar zaman olması gerekiyor?

İki seans arasında, ortalama olarak bir ay olması lazım çünkü işlem gören bölgede bir kabuklanma oluşuyor. Bu kabuklar dökülmeden ikinci seans yapılmıyor. Bu süre zarfında, iyileşme sürecini rahat geçirmesi için hastadan yumuşatıcı ve nemlendirici kremler kullanmasını istiyoruz. 

 

NE ZAMAN AMELİYAT?

***Hocam, hangi varisler için ameliyat gerekiyor?

Varis tedavisinde, ameliyat başvurduğumuz son çare. Klinik muayenede kişinin çok belirgin damarları varsa; yapılan ultrason doppler sonucunda da hastanın damarında, damarın kendisinin en az 2-3 katı kadar genişlik oluştuğu ve kapak yetmezliğinin 4. dereceden daha yüksek aşamaya geldiği görüldüyse ameliyat düşünülmelidir. 

***Varis ameliyatları nasıl gerçekleşiyor?

Varis ameliyatları hastayı korkutacak, zor ameliyatlar değildir. Genelde, damar yapısı uygunsa kapalı teknikler uygulanmaktadır. Çok az hastamızda açık teknik uygulamaktayız. Ameliyathane ortamında, lokal, spinal veya genel anesteziyle ve kapalı yöntemle gerçekleştirilir. Operasyondan sonra hasta aynı gün evine dönebilir. Varisin tedavisi  birkaç istisna dışında her zaman mümkündür.  Ne kadar erken müdahale edersek o kadar yüz güldürücü sonuçlar almaktayız. Muayene sonucu hastamıza en uygun tedavinin hangisinin olacağına karar veriyoruz. Bu yüzden erken önlem almak hem sağlık hem de estetik açıdan çok önemlidir. 

 

BAŞARI ORANI ÇOK YÜKSELDİ

***Hocam, merkezinizde yine Kocaeli’de ilk defa kullanılan bir cihaz daha var… Bu cihazın fonksiyonundan da biraz bahseder misiniz?

Ülkemizde sayılı merkezde kullanılan VeinViewer cihazıyla varis tedavisinin başarı oranını çok daha yükseğe taşıdık. Cihaz, esasen damar yolu bulunurken zorluk yaşanan hastalarda kullanılmak üzere tasarlanmış. Asıl özelliği damar yolunun görüntülenmesi ancak biz VeinViewer’ı varis tedavisinde kullanıyoruz. Cihaz, cilt altında 10 mm derinliğe kadar olan damarların, LED projeksiyon ile cilt üzerinde oldukça net ve keskin bir şekilde görüntülenmesini sağlıyor. Bu görüntüleme cihazı, damarı çok net gösterdiği için köpük tedavisinin etkinliğini arttırıyor, kızılötesi ışınlarla hata payını azaltıyor. Aynı zamanda damarda oluşabilecek olan küçük pıhtıları da görüntüleyebiliyoruz. Bu cihaz sayesinde, tedavi uygulanırken, hasta da hekim de tedavinin etkinliğini anında görebiliyor. 

***Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Son olarak okurlarımıza vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Şubat ayında Kahramanmaraş’ta gerçekleşen ve 10 ilimizi etkileyen deprem faciası bizi çok üzdü. Sizin aracılığınızla depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza ‘geçmiş olsun’ demek isterim. Umarım bu büyük felaketin açtığı yaralar kısa sürede sarılır. Ayrıca tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü ve değerli meslektaşlarımın 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlarım.

----------------- 

İLETİŞİM

Adres: Ali Kahya Fatih Mahallesi Horasan Caddesi No:44 T.E.M. İş Merkezi Kat:1 İzmit/ Kocaeli

Telefon: 0543.738 39 42

www.orhanfindik.com.tr

Instagram-facebook-twitter: @drorhanfindik

 

NASIL ARANDI: #doç. dr. orhan fındık # sağlık # varis tedavisi # varis tedavi merkezi # kocaeli # izmit

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.