25-04-2024 07:56

Doğa sporlarının başkenti

2017-07-06    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2017-07-06
.stripslashes($urun->baslik).

Yıllar boyunca ‘sanayi kenti’ olarak tanınan Kocaeli; artık tabii güzellikleriyle, yemyeşil doğasıyla, mavi bayraklı plajlarıyla ve doğa sporlarının başkenti olma yolunda attığı sağlam adımlarla da adından söz ettiriyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla oluşturulan ve köyleri de içine alan trekking parkurları sadece Kocaelileri değil, çevre illerdeki doğa aşıklarını da kendine çekiyor.

 

ÖNCE KEŞİF YAPTI

Büyükşehir yetkililerinin yaptığı keşifler sonucunda trekking parkuru olmaya uygun olduğu belirlenen dağlar, vadiler, kıyılar ve kanyonlar düzenlenerek, doğa sporlarını sevenlerin hizmetine açıldı.


BİN KİLOMETRE PARKUR

Kocaeli’de, merkez ilçe İzmit başta olmak üzere Kartepe; Yuvacık, Eşme, Paşasuyu, Uzunçiftlik, Akmeşe, Bahçecik, Balaban; Gölcük Saraylı Köyü, Nüzhetiye; Derince Çınarlıdere; Körfez Taşköprü; Gebze Ballıkayalar ve Denizli Köyü; Kandıra’da ise Kerpe’den Seyrek’e kadar uzanan alandaki dağ yürüyüş parkuru çalışmaları başarıyla tamamlandı.

 

Ayrıca Karamürsel de Yuvacık gibi doğa sporları bölgesi olma konumunda. Bu konuda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda, doğa yürüyüş parkurlarının sayısı 102’ye, uzunluğu bin kilometreye çıkarıldı; GPRS ve navigasyon kaydı hazırlanmış, yol tabelaları asılmış parkur uzunluğu da yine bin kilometreye ulaştı.

Tek tek fotoğraflanıp ölçülen bu alanlar Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan ‘Kocaeli Doğa Yürüyüş Parkurları ve Turizm Rehberi’ isimli bir kitapta toplanarak, trekking yapılacak yerlerin konumu ve özellikleri hakkında ayrıntılı bilgi verildi.


Bütün bu doğal alanları koruyarak, doğanın tam kalbinde olmak isteyenlerin hizmetine açan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bu çalışmayla köylerde yaşayan vatandaşlarımız için de yeni bir gelir kapısı oluşturdu.

Trekking güzergahı üzerinde bulunan köylerde canlanan doğa turizmi sayesinde, yöre halkının yaptığı el emeği göz nuru ürünler ve yöresel lezzetler alıcı buldu.

Yıllarca atıl halde bulunan bölgelerinin, yapılan çalışmalar sonrasında canlandığını ve kendileri için yeni bir ekmek teknesine dönüştüğünü gözlemleyen bölge halkı ise artık doğayı daha da canla başla koruyor.

NASIL ARANDI: #doğa sporu

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.