20-04-2024 06:00

Doğa aşığı bir ressam; Reyhan Kutsi

2019-07-09    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2019-07-09
.stripslashes($urun->baslik).

 

RÖPORTAJ: SERPİL ÇOLAK

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Karamürsel’in tanınmış ailelerinden ‘Kırahmetoğlu’ ailesine mensup Reyhan Kutsi, tıpkı babası Şefik Kutsi gibi uzun yıllar turizm sektöründe çalışmış fakat aradığını bulamamış.

Bir gün ressam bir aile dostunu izlerken ‘Hayatımın odağında resim olmalı’ diye düşünmüş, turizm sektöründeki çalışmalarına noktayı koymuş ve resim yapmaya başlamış.

Öyle ki gece gündüz demeden, dur durak bilmeden resim yapmış.

Antalya’da, İstanbul’da hatta yurt dışında workshoplara katılmış, eğitimler almış, sergiler açmış.

Ailevi nedenlerden ötürü doğup büyüdüğü Karamürsel’e dönen Reyhan Kutsi, çok sevdiği resim çalışmalarına burada devam ediyor.

Reyhan Hanım şimdilerde Karamürsel’in eski fotoğraflarından esinlenerek yeni resimler yapmaya, yaz sonunda bir sergi daha açmaya hazırlanıyor.

Karamürselli ressam Reyhan Kutsi’yi daha yakından tanımak istiyorsanız, bu röportajı kaçırmayın!

 

 

 

Reyhan Hanım, bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Karamürsel’in yerlisiyim. Dedem, bu bölgeye adını veren Kırahmetoğlu’dur. Annem Karamürselli, babam ise Gaziantep kökenlidir. Babam uzun yıllar önce Karamürsel’e gelip, yerleşmiş. Şimdiki adı Blue Pier olan KAO Oteli kurup, işletmiş. Ablam Beyhan Özcan yıllarca bankacılık yaptı, emekli olduktan sonra otelin işletmesini devraldı. Erkek kardeşim ise babamın sağlığında onunla birlikte turizm sektöründe çalıştı, şimdilerde Ankara’da yaşıyor. Ben ise işin ‘sanat’ tarafını seçtim.

 

Evet, sizi sanatçı kimliğinizle tanıyoruz. Resim yapmaya ne zaman başladınız?

Lisede okurken güzel resim yaptığımı fark ettim ancak okul bittikten sonra ben de babam gibi turizme atıldım. Antalya’da yaklaşık 10 yıl turizm sektöründe çalıştım. Fakat bu sektörde aradığımı bulamadığım için arayış içindeydim. Bir gün Ayvalık’a, yazlığa gittiğimizde ressam bir aile dostumuzu resim yaparken izledim. O gün benden bir şeyler çizmemizi istedi. Çizerken ‘Hayatımın odağında resim olmalı’ diye düşündüm. Sadece resim yapmalıydım, başka bir şeyle ilgilenmemeliydim. Ayvalık’ta bunun hayalini kurdum ve Antalya’ya döner dönmez hayalimi gerçekleştirmeye karar verdim. Hemen bir güzel sanatlar galerisine gittim ve resim yapmaya başladım. Yıllarca hiç durmadan resim yaptım. Her şey bir hayalle başladı anlayacağınız.

 

Bu alanda eğitim aldınız mutlaka...

Galerideki hocamız emekli resim öğretmeniydi. Hocamızdan şahane teknikler öğrendik, sergiler açtık. Ayvalık’taki aile dostumuz Nazmi Bey bana iki spatula hediye etmişti. Antalya’da fırça eğitimi alsam da ben hep spatulayı merak ettim. Daha sonra zaten adım ‘spatulacı’ya çıktı. Spatula ile resim yapmak isteyenleri hocam bana yönlendirir, ‘Reyhan’a bakın, o biliyor’ derdi.

 

GECE-GÜNDÜZ RESİM YAPTIM

 

Sergiler açtığınızı söylediniz...

Antalya’da aralıksız 4-5 yıl resim yaptım. Öyle ki gece-gündüz demeden, durmadan dinlenmeden resim yapıyordum. Gece çalışabilmek için özel ışıklar bile almıştım. Antalya’da 3 kişisel sergi açtım. En son kişisel sergim Antalya Müzesi’ndeydi. Ressam olan aile dostumuz bana “Üç kişisel sergi açtıktan sonra gerçek ressam olabilirsin” demişti. Bazen “Oldum mu acaba?” diye düşünüyorum ama sonra “Olmak diye bir şey yok” diyorum, üretmeye devam ediyorum.

 

Antalya’dan sonra İstanbul’a taşındınız sanırım.

Antalya’daki sergilerimde İstanbul’dan bazı ressamlarla tanıştım. Bana “Antalya’da kendini sınırlama. Burada bienaller oluyor. İstanbul’a gel” dediler. Ben de Antalya’daki evimi satıp, İstanbul’a taşındım.

 

İstanbul’da kimlerle çalıştınız?

İstanbul’da Yıldız Kalkavan hocamla çalıştım. Desen çalışmaları yaptık birlikte. Orhan Taylan hocamızı keşfettim. Amerika’da lastik spatula görmüş ve burada bir atölyede yaptırmıştı. Orhan Hoca lastik spatulayla bir günde bir tuvali bitiriyordu. Bu, beni çok heyecanlandırmıştı. Workshop’larına katılanlara bu lastik spatulayı hediye ediyordu. Lastik spatula bana daha esnek ve kıvrak geldi. Yıllarca lastik spatulayla resimler yaptım. Geçen sene babamın vefatından sonra annemin yanına, Karamürsel’e taşındım.

 

Karamürsel’de resim yapmaya devam ettiniz...

Öncelikle otelde büyük bir tadilata girişen ablama yardımcı olmaya çalıştım. Bu arada resim yapmaya da devam ettim. KARÇEV (Karamürsel Çevre Kültür Derneği) bünyesinde resim çalışmalarımı sürdürdüm. İzmit’ten gelen Arda Diben hocamız ufkumu açtı. Onun ısrarıyla tekrar fırçayla resim yapmaya başladım. Bu şekilde yaptığım çalışmalar hem hocamı hem de beni çok mutlu etti. Şu an yaz tatiline girdik. Önümüzdeki yıl da Arda Hoca ile çalışmayı düşünüyorum.

 

YURT DIŞINDA EĞİTİM ALDI

 

Karamürsel’de sergi açtınız mı?

Karamürsel’de Hafız Selahattin Ergin Derneği’nde sergi açtık. KARÇEV’le birlikte çalışmalar yapan bir dernek.

 

Yurt dışında da eğitim aldınız yanılmıyorsam.

İki aylığına İtalya’ya gittim. Orada her türlü tekniği gördüm. Her zaman workshoplara, eğitimlere açığım ancak eğitim vermeyi düşünmüyorum çünkü kendimi bir öğretmen gibi görmüyorum. “Çocuğuma ders verir misin?” diyenler oluyor fakat kabul etmiyorum. Ben hiçbir zaman kendimi o noktada hissetmiyorum. Belki de hala öğrenci olmak hoşuma gidiyordur.

 

Yurt dışında da sergi açtınız mı?

Evet, İstanbul grubuyla birlikte Budapeşte’de bir sergi açtık. Doğrusunu söylemek gerekirse kendi memleketimde açtığım sergiler kadar keyif almadım. Yurt dışında workshoplara, eğitimlere giderim ama bir daha sergi açmayı düşünmüyorum.

 

YENİ SERGİ YOLDA

 

 

En çok neyi resmetmekten hoşlanıyorsunuz?

Ben, tam anlamıyla doğa aşığıyım. Bir çiçekten ya da bir ağacın dalından etkilenip yola çıkarım. Aynısını yapmam, kendime göre yorumlayıp öyle çizerim.

 

Karamürsel’le ilgili bir resim yapmak isterseniz neyi yaparsınız?

Eski Karamürsel fotoğraflarından çalışmak isterim. Sepetçiye sözüm var. Benden sepetli bir resim bekliyor. Geçmiş yıllarda çekilen fotoğrafları yorumlayarak bir Karamürsel sergisi açabilirim. Bunu da sepet ve kirazla birleştirebilirim.

 

Bundan sonraki planlarınızda neler var?

Yaz sonunda kişisel bir sergi açmayı düşünüyorum. Bu arada amatör olarak sürdürdüğüm müzik çalışmalarım var. Bir koroda yer alıyorum. Sanatın her dalı çok keyif veriyor bana. Resim, müzik, dans... Hayata pozitif bakmayı, hayatın güzel yanlarını görmeyi, güzel insanlar tanımayı, seyahat etmeyi çok seviyorum.

 

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Karamürsel’deki resim grubumdan çok memnunum. Hocamız Arda Diben’den çok memnunum. Çalışmalarıma burada devam edeceğim.

 

NASIL ARANDI: #resim # sanat # tablo # doğa # sergi # reyhan kutsi

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.