19-03-2024 13:08

Diz Osteoartriti: Kireçlenme hakkında bilmeniz gerekenler

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 11/03/2021
Yazan: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Rabia Terzi
.stripslashes($urun->baslik).

Osteoartrit (OA) yaşla birlikte sıklığı artan, ağrı ve sakatlıklara neden olarak bireyin yaşam kalitesini önemli ölçüde bozabilen dejeneratif bir eklem hastalığıdır. Esas olarak kıkırdak harabiyeti ve subkondral kemikte değişikliklere neden olmakla birlikte tüm eklem ve eklem çevresi dokuların etkilendiği bir organ hastalığı olarak kabul edilir. Diz ağrılarının en sık nedenlerinden biridir. Yaşla birlikte görülme sıklığı artar, özellikle 65 yaş üzeri kişilerin yüzde 40’ında görülmektedir. Kadınlarda daha sık izlenmektedir. Eklem ağrısı, eklem hareketlerinde kısıtlanma ve sonuç itibariyle fonksiyon kaybına yol açan bu hastalık nedeniyle her yıl çok sayıda hasta hekime başvurmaktadır.

 

RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Hastalık gelişiminde risk faktörleri; yaşın ileri olması, obezite, genetik yatkınlık, gelişimsel bozukluklar, hipermobilite ve endokrin hastalıkları, eklem travmaları, eklemin yapısal özellikleri, mesleki faktörler, ağır fiziksel aktiviteler, spor travmaları, diz çevresi kaslarından kuadrisepsin zayıflığı olarak  sayılabilir.

 

KLİNİK BULGULAR NELERDİR?

Diz osteoartritinde en önemli bulgu ağrıdır. Başlangıçta  sadece hareket sonrası iken hastalık ilerlediğinde hareketsizken bile ağrı görülebilmektedir. Eklem sertliği, hareket kısıtlılığı, eklem üzerinde şişlik, bazen ısı artışı, eklemde güvensizlik hissi ve yürüme güçlüğü, eklem aralığında hassasiyet, patellofemoral veya tibiofemoral krepitasyon en başlıca klinik bulgulardır. Fiziki muayenede varus veya valgus deformitesi, eklem instabilitesi, periartiküler kaslarda, özellikle kuadrisepste zayıflık  görülebilir.

Ayırıcı tanıda inflamatuar romatizmal hastalıklar, metabolik hastalıklar, endokrin hastalıklar (akromegali, hiperparatiroidizm), hipermobilite sendromları, kristal artropatiler, nöropatik eklem ve kondrodisplaziler  düşünülmelidir. Ayrıca  dizin lokal hastalıklarından bursitler, tendinitler, menisküs ve çapraz bağ lezyonları ayırıcı  tanıda değerlendirilmelidir.

 

TANI NASIL KONULUR?

Hastanın klinik muayene bulguları ve X -Ray görüntüleme  tanı için yeterlidir. X Ray’de eklem aralığında daralma, eklem yüzeyinde düzensizlik, osteofitler izlenebilir. Ayrıca X Ray ile hastalığın evresi de tespit edilir. Bazen ayırıcı tanıda    MRG, laboratuvar tetkikleri, eklem sıvısı incelemeleri de  gerekebilmektedir.

 

TEDAVİDE SEÇENEKLER  NELERDİR?

Osteoartrit tedavisi; eklem kıkırdağı ve tüm eklem yapılarının korunarak, eklem içi stresin azaltılmasına yönelik olmalıdır. Tedavide hedef; hastanın eğitimi, ağrının  kontrolü, fonksiyonların artırılmasıdır.  Hastaya,  hastalığı ve önlemler hakkında eğitim verilmeli, bilgilendirme yapılmalıdır. Ağrısı yoğun hastalarda yürümeye yardımcı  cihazlar verilebilir. Düzenli aerobik, kas güçlendirme ve eklem hareket açıklığı egzersizlerinin yapılması sağlanmalıdır. Kilolu olan hastalar kilo vermeleri için motive edilmelidir. Diz  eklem deformitesi olanlarda diz breysleri stabiliteyi artırma amacıyla kullanılabilir. Kinesiotaping uygulamaları faydalı olabilir. Bazı hastalara tabanlık verilebilir. Fizik tedavi uygulamaları (TENS, yüzeysel ve derin ısıtıcılar, soğuk uygulama, kısa dalga diatermi, laser, manuel terapi), kaplıca tedavileri etkilidir. Medikal tedavide asetaminofen, oral nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar, zayıf opioidler, narkotik analjezikler, topikal kapsaisin etkilidir. Yoğun şişliği ve eklem içi sıvı artışı olan hastalarda eklem içi  steroid enjeksiyonları yapılabilir. Eklem içi hyaluronik asit enjeksiyonu yararlı olabilir. Glukozamin ve/veya kondroitin sülfat yapısal modifiye edici ilaç olarak etkilidir. Akupunktur, ozon terapisi, PRP, nöral terapi tedavileri etkilidir. Tüm  tedavilere yanıtı olmayan özellikle 65 yaş üzerindeki hastalar eklem replasman cerrahisi açısından değerlendirilmelidir. Cerrahi tedavide artroskopi, yüksek tibial osteotomi, protez  operasyonları  seçeneklerdir.

 

İLETİŞİM

Adres: Yahya Kaptan Mah., Şehit Ali İhsan Çakmak Sokak, Nazer Inn İş Merkezi, No:46/7, İzmit/Kocaeli

Telefon: 0 542 520 00 15

Instagram: doc.dr.rabiaterzi

Web: www.drrabiaterzi.com

NASIL ARANDI: #rabia terzi # diz osteoartriti kireçlenme # doğal yaşam # sağlık # kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.