29-03-2024 18:56

Diyabetik Retinopati’yi hafife almayın!

2019-06-10    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2019-06-10
.stripslashes($urun->baslik).

Obezite dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de görülme sıklığı giderek artan önemli bir sağlık sorunu. Ne yazık ki hem obezite hem de günümüz beslenme biçimlerinin yüksek kalorili gıda tüketimini teşvik etmesi nedeniyle diyabete bağlı görme kayıplarında da ciddi artış yaşanıyor. Acıbadem Kocaeli Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Berna Özkan, diyabet tanısı almış tüm hastaların, zamanında tespit edilmesi durumunda görme kaybının önüne geçilebilen ‘Diyabetik Retinopati’ hastalığı açısından mutlaka düzenli göz kontrolü yaptırması gerektiğine dikkat çekiyor.

Kan şekeri değerleri normalde yüksek olan diyabet hastalarında zamanla damar içinde dolaşan şekerli kan, damar duvarlarına zarar vermeye başlıyor. Duvarları bozulan damarlar öncelikle içinde taşıdığı sıvıyı ve kanı sızdırmaya başlıyor. Sıvı ve kanla beraber organları besleyici proteinler ve yağlar da sızıyor. Bu durumun gözde meydana gelmesi halinde, göz küresinin içini bir astar gibi kaplayan ve görme algısını sağlayan sinir tabakası olan retina dokusunda, zaman içerisinde tümden görme kaybına giden çeşitli hasarlar ortaya çıkabiliyor.

 

Acıbadem Kocaeli Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Berna Özkan

 

ÖNCELİK ŞEKERİ DÜZENLEMEK

‘Diyabetik retinopatide öncelik kan şekeri yüksekliğini düzeltmek’ diyen Prof. Dr. Berna Özkan, bazen sadece bunu başarmanın bile görmenin düzelmesini sağlayabildiğine dikkat çekiyor. Görmenin bu şekilde düzeltilememesi durumunda retinopati kaynaklı her bir problem kendine özgü bir şekilde tedavi ediliyor. Eğer damarlardan sızıntı nedeniyle retina ödemi oluşmuşsa, göz içerisine ilaç enjekte edilerek tedavi yoluna gidiliyor. Bu ilaçlar geçici bir süre retina ödeminin kaybolmasını ve görmenin artmasını sağlıyor. Eğer göz içerisinde sağlıksız yeni damarlar gelişmişse, bu damarların yok edilmesinde lazer kullanılabiliyor. Lazer, beslenemeyen retina bölgelerini yok ederek sağlıksız damarların gerileyip kaybolmasını sağlıyor. Böylece bu damarların neden olacağı göz içine kanama, retina ayrılması ve retina yırtıkları gibi komplikasyonların önüne geçiliyor.

           

İLERİ VAKALARDA AMELİYAT GEREKLİ

İlerlemiş hastalıkta göz içi kanamaları oluşmuş ve retina yerinden ayrılmışsa, ameliyat yapılması zorunlu oluyor. ‘Vitrektomi’ adı verilen bu ameliyatla gözün içini dolduran jel kıvamındaki ‘vitreus’ sıvısı alınarak gözün içerisindeki kanamalar temizleniyor ve retina yerine yerleştiriliyor. Ameliyatta lazer kullanılarak hem oluşan damarların kaybolması garanti altına alınıyor hem de retinanın tekrar yerinden ayrılmasına engel olunuyor.

NASIL ARANDI: #Acıbadem Kocaeli Hastanesi # Doktor Berna Özkan # Diyabetik Retinopati #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.