15-10-2024 09:50

Disleksi diye bir şey var!

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 02/02/2024
.stripslashes($urun->baslik).

Disleksi, günümüzde pek çok çocuğun yaşamını olumsuz yönde etkileyen ancak doğru bir eğitim programıyla üstesinden gelinebilecek nörolojik temelli bir öğrenme farklılığıdır. Disleksi hakkında merak edilenleri, siz değerli Kocaeli Life okurları için kaleme aldık.

 

Disleksi (özel öğrenme güçlüğü) nedir?

En geniş anlatımıyla disleksi, akıcı okuma ve okuduğunu anlama sorunlarıyla kendini gösteren, nörolojik temelli bir öğrenme farklılığıdır. Disleksinin temelinde sesleri fark etme, çözümleme, harfe dönüştürme, işitsel kısa süreli bellek ve otomatik patern farklılıkları vardır. Disleksi, serebellumdaki hafif bir fonksiyon bozukluğunun ürünüdür. Bu fonksiyon bozukluğu, motor davranışların otomatikleşmesini ve otomatik patern oluşmasını engellemektedir. Otomatik patern uzun süreli bellekteki bilgiyi zorlanmadan geri çağırma yeteneğidir. Bireyin uzun süreli belleğinde yer alan rakam, nesne, harf veya kelimeyi seslendirmeye yönelik bilgiye ne kadar sürede ulaştığı, otomatik patern becerilerindeki yeterliliği ortaya koymaktadır.

Disleksi ne zaman fark edilir?

Disleksi, genellikle çocuklar ilkokul dönemindeyken, okuma-yazmayı öğrenmeye başladıkları zaman fark edilir ancak okul öncesi dönemde de çocuklarda bazı belirtiler olabilir. Konuşmada gecikme, sağ-sol kavramını ayırt etmede güçlük, sayılabilecek belirtiler arasındadır. Okul öncesi dönemde disleksi, işitsel bellek sorunları, görsel bellek sorunları, gecikmiş konuşma, fonolojik farkındalık, oryantasyon sorunları ve duyu motor becerilerdeki sorunlarla kendini göstermektedir.

 

Disleksi geçer mi?

Disleksi çözümlenebilir bir problem. Doğru eğitim programı ve destekleri aldıktan sonra bu problemin üstesinden gelinebilir. Bununla beraber ‘bu problem yüzde yüz ortadan kalkar’ diyemeyiz. Bu durum zaman alabilir. Her çocuk için farklı bir süreç vardır.

 

Disleksiye yönelik nasıl çalışmalar yapılır?

Birebir eğitimle devam eden eğitsel süreçlerde süreklilik ve genelleme çalışmaları yapılmaktadır. Çocuğunuzun öğrenmesini hangi faktörlerin olumsuz etkilediği ve alt basamaklarda eksik kalan kısımların neler olduğu; Uzman O-DİST ODMP uygulayıcılarının yaptığı kapsamlı müdahale testleriyle bulunur. Sonrasında çocuğa özel oluşturulan bilişsel müdahale programlarıyla, bu problemleri aşmanıza yardımcı olunur. Ayrıca okuma eğitimi almış ancak kendisinden ve yaşından beklenen düzeyde okuma yapamayan çocuklar için de PREP eğitimi uygulanmaktadır. PREP, bireylerin ardıl ve eş zamanlı bilişsel stratejilerini geliştirmeyi hedeflemekle birlikte; bireyin dikkatini, istemli ve seçici bir şekilde göreve veya bilgiye ulaşmaya odaklayabilmesini geliştirmeyi de amaçlar. Okuma güçlüğü çeken tüm ilkokul öğrencilerinde kullanılabilmektedir.

 

Özel Serüven Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi

Adres: Yenişehir Mah. Adnan Menderes Blv. No: 68 İzmit/KOCAELİ

Telefon: 0 537 470 00 64

i seruven.rehabilitasyon.merkezi

NASIL ARANDI: #özel serüven özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi # disleksi # oğuz şengel

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.
Diğer Yazılarını İnceleyin;