20-04-2024 05:50

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 02/06/2022
Uzman Klinik Psikolog Kübra Karayiğitulaş'ın köşe yazısı...
.stripslashes($urun->baslik).

Dikkat eksikliği ya da hiperaktivite (DEHB) sorunu olan çocuklar konusunda söylenebilecek ilk şey bu durumun aileler için bunaltıcı olabileceği gerçeğidir. Aileler olarak, DEBH belirtileri gösteren çocuğunuzun günlük zorlukların üstesinden gelmesine, enerjisini olumlu alanlara aktarmasına ve ailenize daha fazla sakinlik kazandırmasına yardımcı olabilirsiniz. DEHB belirtileri arasında çocukların bazı derslerinin iyi bazı derslerinin ise kötü olması, hafızanın zaman zaman unutulması, yapılan işlere odaklanamama problemleri, okunulanların tekrar tekrar okunması ve anlaşılamaması, bir iş yapılırken başka yere kulak verilmesi veya başka bir şeyle ilgilenilmesi sayılabilir. Dürtüsellik belirtileri olan çocuklar genellikle sohbetleri yarıda keser, uygun olmayan zamanlarda ilgi ister ve düşünmeden veya utanç verici şeyler söyleyerek düşünmeden konuşurlar. Onları yatağa götürmek ve uyutmak genellikle zordur. Çocuğunuzun dinleyememesi, hayal kırıklığına ve bu hayal kırıklığı da öfkeye yol açabilir. Bunun neticesinde çocuğunuza kızgın olduğunuz için suçluluk duyabilirsiniz. Çocuğunuzun davranışları sizi endişeli ve stresli hale getirebilir.

AİLELERE ÖNERİLER

• Pozitif ve olumlu kalın

Çocuğunuzun DEHB belirtilerini aşmasına olumlu tutumunuz ve sağduyunuzla yardımcı olabilirsiniz. Sakin bir ruh hali ile odaklandığınızda, çocuğunuzla bağlantı kurma, onun sakinleşmesine ve odaklanmasına yardımcı olma olasılığınız daha yüksektir.

• Sistem oluşturun ve ona bağlı kalın

DEHB belirtileri olan çocukların, öngörülebilir kalıplarda ve yerlerde gerçekleştiğinde, görevleri tamamlama olasılıkları daha yüksektir. Çocuğunuzun ne bekleyeceğini ve ne yapması gerektiğini bilmesi için evinizde bir sistem oluşturun. Şu ipuçları çocuğunuzun odaklanmasına ve organize olmasına yardımcı olabilir:

Bir rutini takip edin:

Beklentileri anlamasına ve karşılamasına yardımcı olmak için yemek, ev ödevi, oyun ve yatak için basit ve öngörülebilir ritüeller oluşturun

Saatleri ve zamanlayıcıları kullanın:

Evin her yerine, çocuğunuzun yatak odasına büyük bir saat yerleştirin. Çocuğunuzun yapması gereken ev ödevi veya sabah hazırlanmak gibi şeyler için yeterli zaman ayırdığınızdan emin olun.

Çocuğunuzun programını basitleştirin:

DEHB olan bir çocuğun dikkati daha fazla dağılabilir ve okul sonrası birçok aktivite varsa yararlanabilir. Çocuğun yeteneklerine ve belirli faaliyet taleplerine göre okul sonrası zamanları için ayarlamalar yapmanız gerekebilir.

Sessiz bir yer oluşturun:

Çocuğunuzun kendine ait sessiz ve özel bir alanı olduğundan emin olun. Bir sundurma veya yatak odası, çocuğun mola verdiği yer ile aynı yer olmadığı sürece iyi olabilir.

Düzenli olmak için elinizden geleni yapın:

Evinizi organize bir şekilde kurun. Çocuğunuzun her şeyin bir yeri olduğunu bildiğinden emin olun. Müm- kün olduğunca düzen ve organizasyon ile örnek olun.

Zaman doldurucu olarak TV veya bilgisayar / video oyunlarına güvenmemeye çalışın:

Ne yazık ki, TV ve video oyunları giderek daha şiddetli hale geliyor. Bu durum çocuğunuzun DEHB belirtilerini artırabilir.

• Hareketi ve uykuyu teşvik edin

Fiziksel aktiviteler, enerjisini sağlıklı yollardan atmalarına, dikkatlerini belirli hareketlere ve becerilere odaklamalarına yardımcı olabilir. Bununla birlikte en önemlisi, egzersizin daha iyi uykuya yol açması ve bunun sonucunda da DEHB semptomlarını azaltabilmesidir.

• Beklenti ve kurallar net olma

Davranış kurallarını basit ve açık hale getirin. Kuralları yazın ve çocuğunuzun kolayca görüp okuyabileceği bir yere asın. DEHB’li çocuklar, organize ödül ve sonuç sistemlerine özellikle iyi yanıt verir. Kurallara uyulduğunda ve ihlal edildiğinde ne olacağını açıklamak önemlidir.

• Arkadaş edinmeyi öğretin

DEHB olan çocuklar genellikle basit sosyal etkileşimler konusunda zorluk yaşar. Çocuğunuzun daha iyi bir dinleyici olmasına yardımcı olabilir, insanların yüzlerini ve vücut dilini okumayı öğretebilir, gruplar halinde daha sorunsuz etkileşim kurmalarına rehberlik edebilirsiniz.

• Çocuğun sağlıklı beslendiğinden emin olunmalı

DEHB olan çocuklar düzenli yemek yememeleri ile ünlüdür. Saatlerce yemek yemeyebilirler ve bu da çocuğun fiziksel ve duy- gusal sağlığına zarar verebilir. Çocuğunuz için en fazla üç saat arayla düzenli besleyici atıştırmalıklar planlayarak sağlıksız beslenme alışkanlıklarını önleyin. Bütün bu önerileri yerine getirmenize rağ- men çocuğunuzda hala belirtiler devam ediyorsa bir psikiyatri uzmanından ve alanında uzman psikologlardan destek alabilirsiniz.

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.