Köklü geçmişiyle ülkemizin saygın eğitim kurumlarından olan Açı Okulları, Derince kampüsünde de eğitim vermek için hazırlıklarını tamamladı. İlk etapta Anadolu lisesi olarak eğitim verecek olan kurum, kapılarını yeni eğitim-öğretim döneminde açıyor. Gölcüklü iş adamı Selami Yaman’ın yaptığı yatırımla Kocaeli’ye kazandırılan Derince Açı Koleji, sıra dışı eğitim anlayışı ve yenilikçi bakış açısıyla, eğitim alanında ilimizde fark yaratmaya hazırlanıyor. İlk yıl için hedeflerinin tüm 12. sınıf öğrencilerini en iyi üniversitelere yerleştirmek olduğunu söyleyen Selami Yalman, “Bu yıl herkes Açı’yı konuşacak” diyecek kadar da iddialı. Derince Açı Koleji hakkında merak ettiğimiz her şeyi kurucu Selami Yaman ve kurum müdürü Yaşar Aka’ya sorduk.
Selami Bey, Açı Koleji’ni Kocaelili öğrencilerle buluşturma fikri nasıl doğdu?
Selami Yaman: Üniversite eğitimimden sonra, kardeşlerimle birlikte İstanbul’da reklamcılık alanında ticarete başladık. Daha sonra Gölcük’te de perakendecilik sektöründe 2 adet market yatırımımız oldu ama gönlümüzde hep eğitim sektörü vardı. Şu anda içinde bulunduğumuz binanın iki senelik bir mazisi var. Okul müdürümüz Yaşar Hocam, buraya bir yatırım yapmış ancak pandemi sürecinde çalışmalar aksamış. Durumu bize anlatınca, yatırımcı olarak memnuniyetle dahil olacağımızı söyledik. Hızlıca harekete geçerek okulun fiziki ve teknik alt yapısını tamamladık, binayı eğitim vermeye tamamıyla hazır hale getirdik.
Kurum hakkında merak ettiğim çok nokta var ama bize önce Açı Okulları hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?
Selami Yaman: Açı Okulları, 28 yıllık köklü geçmişi ve güçlü eğitimci ordusuyla, 3 yaşından lise sona kadar kesintisiz eğitim veren, ülkemizin en seçkin eğitim kurumlarından biri. Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği ‘muasır medeniyet’ seviyesine ulaşmayı kendine ilke edinen Açı Okulları, akademik başarıda hedeflerini yüksek tutan, sosyal sorumluluk alma noktasında atak davranan bir kurum olarak sayısız başarıya imza atmıştır.
Okulun misyonu nedir?
Yaşar Aka: Açı Okulları, öğrencilerini 21. yüzyıl becerileriyle donatarak, yüksek öğrenimlerine dünyanın en iyi okullarında devam etmelerini sağlama misyonuyla; bireysel farklılıklara ve farklı mesleklerin ihtiyaçlarına göre öğrenim fırsatları ve farklı programlar sunma vizyonuyla yola çıkmış bir kurum. Cumhuriyetimizin değer ve ilkelerine bağlı, gençlerimizin potansiyeline inanan öğretmen ve çalışanlarıyla; öğrencilerinin yarının zorlu, bir o kadar fırsat dolu dünyasına, ilkeli ve felsefesinden ödün vermeyen bireyler olarak yetişmesi için rehberlik ediyor.
Gelelim, Derince Açı Koleji’ne… Okul kaç metrekarelik bir alanda eğitim veriyor?
Selami Yaman: Bin 700 metrekarelik kapalı alanda, her biri 12 kişilik 11 sınıfımız, spor salonumuz, kütüphanemiz, konferans salonumuz, bilişim sınıfımız, laboratuvarımız ve yemekhanemiz bulunuyor. Çok güzel bir bahçemiz ve öğrencilerimizin keyifle çayını-kahvesini içip sohbet edebileceği teraslarımız da var. Biz çocuklarımızın akademik başarısı kadar, sosyal ilişkilerde de başarılı bireyler olarak yetişmesini önemsiyoruz. Bu nedenle okul binamızı planlarken ortak alanlara geniş yer ayırdık.
Eğitimci kadrosunu oluştururken nelere dikkat ettiniz?
Selami Yaman: Kurumumuzda, 14’ü ana branş olmak üzere 19 öğretmenimiz var. Eğitimcilerimizin seçimi noktasında çok hassas davrandık ve başvurular içerisinden ince eleyip sık dokuyarak, bizim sistemimize uyabilecek olan öğretmenlerimizi seçtik. Bunun yanı sıra okulumuzda hem öğrencilerimize hem de eğitimcilerimize destek olacak iki psikolojik danışmanımız ve yaşam koçumuz Zeynep Doğanay görev yapıyor.
Yaşam koçunun kurumdaki görevi ne olacak?
Selami Yaman: Zeynep Hanım’ın kurumumuzda olmasını çok önemsiyoruz çünkü özellikle içinden geçtiğimiz pandemi döneminde çocuklar çok yıprandı. Aslında bu yıl tüm özel okullar, yeni eğitim-öğretim dönemine bir enkaza kucak açarak başlıyor. Üniversiteye hazırlanan çocukların psikolojisini sağlam tutmak ise çok önemli. Yeni dönemde koçluk eğitiminin şart olduğunu ve Zeynep Hanım’ın bize çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Velilerimiz ve öğrencilerimiz, okulumuzdaki koçluk eğitiminden ücretsiz olarak faydalanabilecek.
Okula kayıt alırken aradığınız belli kriterler var mı?
Yaşar Aka: Biz bu konuda diğer özel okullardan farklı bir bakış açısına sahibiz. Başarılı öğrencileri toplayalım, onların sınav başarısıyla adımızı duyuralım gibi bir kaygımız yok. Hatta tam aksine, okulumuza akademik açıdan başarısız kabul edilen, kendisini kanıtlamaya ihtiyaç duyan çocuklar gelsin istiyoruz. Gelsinler, biz o çocukları eğitelim, hayatlarına dokunalım. Başarılı çocuk zaten başarılı. Siz bir eğitim kurumu olarak, çocuğun akademik başarısını bir yerden alıp farklı bir yere taşıyabiliyorsanız, asıl o zaman başarılı sayılabilirsiniz.
Bu durumda, okulda seviye sınıfları da olacak sanırım…
Yaşar Aka: 9. sınıfa başlayacak öğrencilerimizi, LGS’de elde ettikleri başarıya göre sınıflara alacağız. 10. ve 11. sınıfları ise o yılın başarı puanına göre ayıracağız. Bu yolda devam ederken 2-3 ay sürecek bir oryantasyon eğitimimiz olacak ve sonra çocuklarımızın sınıfları belirlenecek. Her sınıfın iki koç öğretmeni olacak. Yani 6 öğrencimizle bir koç öğretmen ilgilenmiş olacak.
Koç öğretmenlerin görevi nedir?
Selami Yaman: Koç öğretmenimiz, sınıfındaki öğrencileri analiz ederek gözlemlerini diğer öğretmenlere aktaracak. 2 ay sonunda rehber öğretmenlerimiz öğrencilerimizin aldığı yolu ya da eksiklikleri tespit edecek. Rehber öğretmenin aşamadığı durumlarda ise yaşam koçumuz Zeynep Doğanay devreye girecek. Zeynep Hanım, sadece öğrencileri değil, öğretmenlerimizi de analiz edecek.
Bu sistem tüm Açı Okulları’nda var mı?
Selami Yaman: Açı Okulları gibi köklü bir okulsanız; bir gelenek, bir kültür oluşmuş demektir. Biz bu kültürü Kocaeli’ye getirmiş olduk. Koçluk sistemi ise özellikle pandemi sonrası öğrencilerde oluşan boşluğu doldurmak için ortaya koyduğumuz kendimize ait bir fikirdir.
Açı Koleji’nin nasıl bir eğitim sistemi var?
Yaşar Aka: Çocuklarımıza 9. sınıftan itibaren yoğun bir yabancı dil eğitimi vereceğiz. Akademik eğitimin yanı sıra öğrencilerimizin sosyal olarak da gelişmesini önemsiyoruz. Bu yüzden okulumuzdan mezun olan çocukların en az bir dili iyi derecede konuşuyor olmasının yanı sıra en az bir sanat ve spor dalında da başarılı olmasını hedefliyoruz. Bunların hepsini ders saatleri içerisinde okulumuzda yapacağız. Çocuklarımızın okul dışında bir kurs merkezine asla ihtiyacı olmayacak. Ayrıca Açı Okulları’nın, öğrencileri için kurduğu bir de TV kanalı var. Bu da Türkiye’de bir ilktir.
Kurumda çocukların gelişimi nasıl takip edilecek?
Selami Yaman: 9. sınıftan itibaren deneme sınavları ve konu analizleri, 11. ve 12. sınıfta alan başarısı ve 12. sınıfta da akademik başarı denemeleri oluyor. Bu sınavların sonuçları hem bize hem de velilerimize çocukların seviyesi hakkında çok net bilgi veriyor. Açı Eğitim Kurumları’nın bununla alakalı, yazılımı sürekli güncellenen bir sistemi var. Velilerimiz, kayıt esnasında cep telefonlarına indirilecek link sayesinde, eğitim yılı boyunca çocukların genel durumu (sınav sonuçlarını, devamsızlıklarını, toplantı günlerini hatta ödevini yapıp yapmadığını) takip edebilecekler. Ayrıca, okulumuzdaki koçluk sistemi sayesinde, özellikle 12. sınıf öğrencilerimizin her biriyle koç öğretmenimiz birebir ilgilenecek.
Koç öğretmenlerimiz, velilerle devamlı irtibat halinde olacak, yaptığı analizleri aileyle paylaşacak.
Okulda yemek ve servis hizmeti de var mı?
Selami Yaman: Bu anlamda da çok farklı bir uygulamamız var. Okulumuzda, öğrencilere tabldot yemek verilmeyecek. Her gün lokanta usulü 7-8 çeşit yemek hazırlanacak, öğrenciler istediklerini seçecek ve yedikleri yemek kadar ücret ödeyecek. Servis konusunda da benzer bir uygulamamız var. Öğrenciler, servisi kullandıkları kadar ödeme yapacak.
Son olarak Derince Açı Koleji’nin hedeflerini sormak istiyorum…
Okulumuz, Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatıyla paralel olarak, Açı Okulları’nın eğitim sistemi ve yayınlarıyla eğitim verecek. İlk hedefimiz, bu yıl 12’nci sınıf öğrencilerimizi en iyi üniversitelere yerleştirmek. Şunu iddia ediyoruz: Öğrencilerimiz; üniversite sınavında, bizim yaptığımız deneme sınavlarında aldıkları puanın 5 puan altını ya da 5 puan üstünü alacak. Açı Okulları’nın yıllara dayanan tecrübesiyle bunu çok net söyleyebiliyoruz. Derince Açı Koleji olarak uygulayacağımız eğitim metodu ile şunu söyleyebilirim ki önümüzdeki eğitim-öğretim yılının sonunda Kocaeli’de herkes Derince Açı Koleji’ni konuşacak. Kurumumuz ilk etapta Anadolu lisesi olarak eğitim verecek. Orta vadedeki hedefimiz, anaokulundan fen lisesine kadar eğitim veren bir kurum haline gelmek.
NASIL ARANDI: #açıkoleji #derinceaçıkoleji #selamiyaman #yaşaraka #kurucu #okulmüdürü #eğitimkoçu #birebireğitim #yaşamkoçu #koçöğretmen #okulkayıtdönemi #eğitimsistemi #eğitim #kocaeli