25-04-2024 16:17

Demir atlı melekler

2019-09-06    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2019-09-06
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR

FOTOĞRAFLAR: BİLAL SERİM

 

Kasklarının altından uçuşan saçları, motosikletin üzerindeki zarafetleri ve ‘motor erkek işidir’ diyenleri bile utandıracak kadar güçlü duruşlarıyla onlara hayran olmamak imkansız… Ailelerinin itirazlarına hatta trafikte yaşadıkları bütün zorluklara rağmen hayallerinin peşinden koşan ve motosikleti bir yaşam tarzı haline getirmeyi başaran 13 özgür ruhlu kadın; Türkiye Kadın Motosikletçiler Kulübü Kocaeli Temsilciliği çatısı altında bir araya geldi.

Apayrı mesleklere ve sosyal yaşantılara sahip olmalarına rağmen, en büyük ortak noktaları olan motor tutkusu etrafında birleşen Türkiye Kadın Motosikletçiler Kulübü üyeleri, işlerinden ve ailelerinden arta kalan zamanlarda bir araya geliyor; hem birlikte olmanın keyfini yaşıyor hem de pek çok sosyal sorumluluk projesine destek veriyor. Son olarak Başiskele Kaymakamlığı bünyesinde hayata geçen ‘İyilikte Buluşalım’ projesine emek bağışçısı olarak katılan ‘demir atlı melekler’, motorlarını her zaman iyiliğe sürüyor.

Türkiye Kadın Motosikletçiler Kulübü Kocaeli Temsilcisi Aysun Yaldız, kulübün disiplin kurulu başkanı Filiz Er ve kulüp üyelerinden Nesrin Zeytinli ile Başiskele sahilinde buluştuk; bu güzel, cesur ve başarılı kadınlarla motosiklet tutkusu, Türkiye Kadın Motosikletçiler Kulübü ve el verdikleri sosyal sorumluluk projeleri üzerine konuştuk.

 

Hanımlar, sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Aysun Yaldız: 43 yaşındayım, bir kız çocuğu annesiyim. Körfez’de yaşıyorum. İstanbul’da faaliyet gösteren bir dış ticaret firmasında operasyon sorumlusu olarak görev yapıyorum, aynı zamanda Türkiye Kadın Motosikletçiler Kulübü Kocaeli Şubesinin il temsilcisiyim. Aslında bizim ailenin motorcusu kız kardeşimdi, ben ondan görerek merak sardım ve şimdi hayatımın vazgeçilmezlerinden biri oldu.

Filiz Er: 40 yaşındayım. Evliyim ve 2 çocuk annesiyim. Hemşireyim, Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nden mezun olduktan sonra cerrahi üzerine yüksek lisans yaptım. Şu anda İzmit İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesinde görev yapıyorum, aynı zamanda Türkiye Kadın Motosikletçiler Kulübü Kocaeli Şubesi’nin disiplin kurulu başkanıyım. Araba ve motor tutkum çocukluğumda başlamış olsa da son 2 yıldır motor kullanıyorum. Çocukluğum abimin motorunu kaçırarak geçti, kullanmayı da kendi kendime öğrendim. Motorun üzerindeyken kendimi çok keyifli ve özgür hissediyorum.

Nesrin Zeytinli: Ben kadın kuaförü ve kalıcı makyaj uzmanıyım. Motor, çocukluğumdan beri sesiyle, görüntüsüyle beni hep cezbetmiştir. Her zaman motorun üzerinde olmam gerektiğini düşünmüşümdür. Bu hayalim 6 ay önce gerçek oldu. Ailemin ve arkadaşlarımın tüm endişelerine rağmen motor sahibi olma hayalimi gerçekleştirdim ve A sınıfı ehliyetimi aldım.

 

Motor konusunda çevrenizden nasıl tepkiler alıyorsunuz?

Aysun Yaldız: Hepimizin ailelerinin durmaksızın söylediği tek cümle var: “Aman evladım, dikkat et. Motor hata kabul etmez”.

Nesrin Zeytinli: Ailemiz ve arkadaşlarımız, motorun çok riskli olduğunu düşünüyorlar, haksız da sayılmazlar. Ancak ben kendi adıma motoru çok seviyorum, dikkatli kullanıyorum. Üstelik çocuklarım da motora meraklı. İleride motor kullanacaklar ancak trafiği öğrenmeleri için önce araba kullanmayı öğrenmeleri gerekiyor. Ben böyle bir kulüp olduğundan Filiz Hanım sayesinde haberdar oldum. Çocuklarımızın katıldığı bir spor etkinliğinde tanıştık ve sohbet esnasında motorun ortak noktamız olduğunu anladık. Şu anda bu ekibin bir parçası olmaktan çok mutluyum ve yapmak istediğimi şeyi yaptığım için de çok gururluyum.

 

 

2 BİN ÜYESİ VAR

 

Bize biraz Türkiye Kadın Motosikletçiler Kulübü’nden bahseder misiniz?

Aysun Yaldız: Kulübümüz, 2014 yılında Adile Yavuz ve 3 arkadaşı tarafından kuruldu, şu anda Türkiye genelinde 24 ilde temsilciliği ve yaklaşık 2 bin üyesi bulunuyor. Türkiye Kadın Motosikletçiler Kulübü, hayata geçirdiği başarılı organizasyonlar sayesinde, kısa sürede T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Türkiye Motosiklet Federasyonu bünyesine girme başarısı gösterdi. Kulübümüzün öncelikli hedef, Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlamak ve aynı zamanda motosiklet kültürünün ve kullanımının gelişmesinde öncü olmak. Gençlerin bu spora yönelmesini teşvik etmek, motor sporları alanında üst düzey kadın sporcular yetiştirmek ve kadın motosikletçilerin de trafikte var olduğunu göstermek de amaçlarımız arasında. Ayrıca motora gönül vermiş kadınlara da destek vererek, onları motosiklet kullanmak noktasında yüreklendiriyoruz.

 

Kulübün Kocaeli temsilciliği ne zaman kuruldu?

Filiz Er: Kocaeli temsilciliğimiz henüz çok yeni. Geçen yıl kuruldu. Şu an 13 üyemiz bulunuyor.

 

Kulüp üyelerinin uyması gereken kurallar var mı?

Elbette, var. Üzerimizde kulüp yeleğimiz var ve hepimiz kulübümüzü temsil ediyoruz. Kulüp üyelerimizin duruşu, oturuşu, konuşması bile önemlidir. Kulüp üyeleri bu yelek üzerlerindeyken, alkolü ortamlarda bulunmaz ve asla alkollüyken motor kullanmaz. Ekipmansız trafiğe çıkmaz, üye olup yelek giydikten sonra trafikte ve sosyal ortamlarda kulübünü zor durumda bırakacak hal ve davranışlarda bulunmaz, çok büyük bir engel olmadıkça kulüp etkinlik ve faaliyetlerine mutlaka katılır.

 

 

SOSYAL PROJELERE DESTEK VERİYORUZ

 

Ne sıklıkta bir araya geliyorsunuz?

Nesrin Zeytinli: 15 günde bir toplanıyoruz. Aramızda, her meslek grubundan kadın var. Hepimizin motor dışında iş hayatı, ailesi ve farklı sorumlulukları var. Bunlardan vakit buldukça birlikte olmaktan büyük keyif alıyoruz. Toplantılarımızda hayata geçecek projeler hakkında konuşuyor, birlikte gideceğimiz yerlerin planlamasını yapıyor ve kulüp faaliyetlerimizle ilgili değerlendirmelerde bulunuyoruz.

Kulüp olarak elimizden geldiği kadar sosyal sorumluluk projelerine de destek vermeye çalışıyoruz.

 

Ne gibi sosyal sorumluluk projelerinde yer aldınız?

Aysun Yaldız: Kulübümüz, Türkiye genelinde pek çok sosyal sorumluluk projesine dahil oluyor. Kadınların sesini duyurmaya yönelik projelerde yer alıyor, huzurevlerinde kalan büyüklerimiz ve kimsesiz çocuklar için etkinlikler yapıyor, köy okullarına yardım götürüyor, aşevlerine destek veriyor.

 

Kocaeli temsilciliği olarak sizin de destek verdiğiniz projeler var mı?

Aysun Yaldızlı: Biz de elimizden geldiği kadar faydalı işler yapmaya gayret ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde bir kan bağışı projesine katıldık. Şu anda da Başiskele Kaymakamlığı tarafından yürütülen ‘İyilikte Buluşalım’ projesine emek bağışçısı olarak destek veriyoruz.

 

 

‘İYİLİKTE BULUŞALIM’ SİSTEMİ

 

Projeye nasıl destek veriyorsunuz?

Filiz Er: ‘İyilikte Buluşalım’ sistemi, Başiskele Kaymakamlığı tarafından hayata geçen ve kısa sürede tüm kente yayılan çok başarılı bir sosyal yardımlaşma projesi. Çok iyi kurulmuş bir sistemle, hayırseverleri ihtiyaç sahipleriyle buluşturuyor. Projeye nakdi ya da ayni bağış yapılabildiği gibi emek bağışçısı olarak da katılabiliyorsunuz. Biz de ‘İyilikte Buluşalım’ hareketine motorlarımızla katıldık. Hava şartlarının müsaade ettiği ölçüde, haftanın belli günlerinde, Kaymakamlıkça belirlenen ekmek fırınlarına gidiyoruz; buradan ekmeklerimizi alıp ilçe genelindeki ihtiyaç sahiplerinin evlerine ulaştırıyoruz.

 

Aysun Hanım, Türkiye’de sürücüler, trafikteki motosikletliler konusunda yeterli bilince sahip mi?

Aysun Yaldız: Aslında, onlardan birazcık anlayış bekliyoruz. Türkiye’de motor kullanmak zor, eğer kadınsanız daha da zor. Normal şeridimizde yol aldığımız zaman bizi sıkıştırıyorlar. Kendi şeridimizdeyken bizi yolun dışına, emniyet şeridine atmaya çalışıyorlar. Oysa emniyet şeridi bizler için çok tehlikeli. Bundan çok büyük rahatsızlık duyuyorum. Trafikte hala kabul görmüş değiliz ve araç sürücüleri bizi görmek istemiyor.

 

Tüm zorluklarına rağmen, ilginç olaylar da yaşıyor olmalısınız…

Filiz Er: Bir anımı anlatayım… Bir gün trafikte, bir sürücü arabasını üzerime doğru sürdü. Ben uzaklaştım ama o bana doğru gelmeye devam etti. Bu durum, 10-15 dakika kadar sürdükten sonra kırmızı ışıkta yan yana durduk. Aracın içinden bağırışlar, çağırışlar gelmeye başlayınca, başımı o tarafa doğru çevirdim. Bir de baktım ki arabada bir aile var ve telefonla görüntü almaya çalışıyorlar. Önce sinirlendim ama sonra araçtaki hanım camı açıp, “Bayıldık size, izin verirseniz eşim video çekmek istiyor” deyince reddedemedim. Meğer arabanın içindeki bağrışmalar, bana yapılan tezahüratlarmış. Bunun yanında kadın motorcu görünce yarışmaya kalkanlar, tacizde bulunanlar ya da trafikte zor durumda bırakmaya çalışanlar da oluyor.

 

NASIL ARANDI: #Türkiye Kadın Motosikletçiler Kulübü Kocaeli # kadın # motosiklet # tutku # macera # anne # başarı # özgür ruh # kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.