27-07-2024 08:05

Daha yaşanılabilir bir dünya için: Sıfır Atık Festivali

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/11/2022
Türkiye’de, yerel yönetimler düzeyindeki en kapsamlı dönüşüm seferberliği ilimizde gerçekleştirildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Sıfır Atık Festivali’nde 3 gün boyunca dünyanın geleceği konuşuldu
.stripslashes($urun->baslik).

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Sıfır Atık Festivali söyleşiler, paneller, atölyelerle dolu dolu geçen 3 günün ardından tamamlandı. ‘Daha azıyla daha çok dünya’ temasıyla düzenlenen festivalde dünyanın, tüm canlılar ve gelecek nesiller için daha yaşanılabilir bir yer olması arayışı konuşuldu. 34 farklı alanda 80’i aşkın ileri dönüşüm atölyesi ve 9 atıksız ürünler sergisi gerçekleştirilen festivale Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, akademisyenler, çok sayıda çevreci ve vatandaşlar katıldı.

DÜNYAYA YAYILACAK

Festivalin açılış gününde konuşan Bakan Kurum, Kocaeli’de çok güzel bir farkındalık hareketinin başladığını söyledi. Bakan Kurum, “Bu farkındalığı Kocaeli’den Türkiye’ye ve tüm dünyaya yayacağız. ‘Daha az atıkla daha çok dünya’yı konuşacağız” ifadelerini kullandı. Küresel ısınmaya dikkat çeken Bakan Kurum, “Şu an dünyamız 1,2 santigrat derece ısınmış durumda. Eğer önlem almazsak çocuklarımıza, geleceğimize yaşanılabilir bir dünya bırakamayacağız. Nüfus artacak, ihtiyaçlar artacak, kuraklık artacak. Dolayısıyla biz kaynaklarımızın sonsuz olmadığı bilinciyle çalışmak zorundayız” dedi.

DAHA AZIYLA DAHA İYİSİ MÜMKÜN

Festivalde konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, dünyanın uyarıda bulunduğunu vurguladı. İnsanoğlunun dünyada emanetçi olduğunu da hatırlatan Başkan Büyükakın, “Dünyamızı yıldan yıla adeta bir karanlığa doğru sürükledik. Denizlerimizi kirlettik, havamızı zehirledik. Peki, bu kötü sürüklenişe ‘dur’ demek için çok mu geç kaldık? Daha azı ve daha iyisi her zaman mümkün” ifadelerini kullandı.

FARKINDALIK FESTİVALİ

Büyükşehir’in israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek engellenmesi gibi konulara ayrı bir önem verdiğini dile getiren Başkan Büyükakın, ”Bu amaçla hayata geçirdiğimiz Sıfır Atık Festivali aslında bir farkındalık festivali. Dünya üzerindeki 7’den 77’ye herkesin yaşam biçiminin artık sürdürülebilir olmadığını fark ettirmek amaçlı bir festival. Şu anki üretim biçimimiz ve tüketim alışkanlığımızla dünyada bize sunulan imkandan 1,7 kat fazlasını harcıyoruz. Dünya nüfusu 2050 yılına gelindiğinde 9,6 milyara ulaşacak” bilgisini verdi.

ADIM ATILMASI GEREKİR

‘’Biz böyle tüketmeye devam edersek, 2050 yılında insanlığa 3 kat büyük bir dünya lazım olacak” diyen Başkan Büyükakın, “O zaman daha fazla dünya için daha azıyla yetinelim dedik. Üretirken, tüketirken, geri kazanırken işe evimizdeki çöpleri ayrıştırmayla başlamalıyız. Yaptığımız çalışmalarla bu bilinci yerleştirmeye çalışıyoruz. Sürekli bilinç yerleştirme çalışması yapılmaz, bundan sonra adım atılması lazım. Örneğin, suyu kullanırken daha dikkatli olmak, gıda maddelerini kullanırken daha dikkatli olmak, israftan kaçınmak gerekir. Tasarruf miktarını yükseltmek konusunda adımların atılması şart” açıklamasını yaptı.

ÇOCUK GÖZÜYLE ÇÖP SORUNU

Festivalin ilk gününde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, davetlilere bir sürpriz yaparak dünyada örneğine çok az rastlanan bir oyun hazırladı. ‘Çöp Atlas’ adındaki oyunda birebir boyutlardaki kuklalarla dünyanın nasıl kirletildiği bir çocuğun gözünden anlatıldı. Festivalin açılış programında ise ünlü moda tasarımcısı Dilek Hanif liderliğinde, dikkat çekici bir geri dönüşüm gösterisi düzenlendi. Sürdürülebilir tekstil konusunda önemli çalışmalara imza atan Hanif, çalışmasını KO-MEK’teki eğitmenler ve kursiyerlerle birlikte hazırladı.

ÜNLÜ İSİMLER FESTİVALDEYDİ

Festivalde ünlü isimler de sıfır atığı anlattı. TRT’ye hazırladığı ‘Sıfır Atık’ belgeseliyle dikkat çeken oyuncu ve televizyoncu Doğan Akdoğan, festivalin kurumsal yüzü oldu. Doğan Akdoğan ayrıca ekranlarda hepimize yemek yapmayı sevdiren, özellikle ‘atıksız mutfak’ konusunda atölyeler düzenleyen Şef Mehmet Yalçınkaya ile bir sohbet gerçekleştirdi. ‘Geri Dönüşüm’ filmiyle en çok izlenenler arasına giren, çocukların çok sevdiği Kral Şakir’in yapımcısı Varol Yaşaroğlu da aynı gün ‘Kral Şakir Geri Dönüşüm’ filmi hakkında bir söyleşi ve çocuklara yönelik atölye çalışması gerçekleştirdi. 

BAYKAL’DAN GERİ DÖNÜŞÜM GÖSTERİSİ

Ünlü sanatçı Derya Baykal ise özellikle hanımlara yönelik olarak, evde ileri dönüşüm konusunda önemli ipuçları verdiği bir söyleşi yaptı. Baykal, söyleşisinde mini bir geri dönüşüm gösterisi de sundu. Sanatçı eline aldığı eski bir tişörtü yaptığı bir-iki dikiş rötuşuyla şık bir omuz çantasına çevirdi. Sevilen sanatçı elde ettiği basit ama önemli dönüşümü, teatral yeteneğini kullanarak seyircisine sergiledi. Festivalde yine çocukların çok sevdiği ‘Sürpriz Kutusu’ programının yüzü Lemi Filozof da çocuklarımızla ‘Kendin Yap’ atölyeleri gerçekleştirdi. Çocukların festivale ilgisi de görülmeye değerdi.

EKOLOJİK FELAKETE YAKLAŞIYORUZ

16 Ekim Pazar günü ise Mandıra Filozofu filminin yönetmeni ve başrol oyuncusu Müfit Can Saçıntı ile Doğan Akdoğan, atıksız bir yaşamın nasıl mümkün olacağını, minimal yaşamın şifrelerini katılımcılarla paylaştı. Psikiyatrist-yazar Kemal Sayar da Büyükşehir’in düzenlediği Sıfır Atık Festivali’nde “Daha Az Tüketerek Daha Mutlu Yaşamak” konulu özel oturuma katıldı. Sayar, “Doğaya saygıyı kaybediyoruz. Doğayı bize bahşedilmiş bir emanet olarak görmek yerine yağmalanacak bir hammadde deposu gibi görüyoruz. Bu yüzden insan kaynakları tüketiyor. Bu da bizi ekolojik bir felakete yaklaştırıyor” dedi.

GENÇLER SIFIR ATIK KONUSUNU TARTIŞTI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Sıfır Atık Festivali’nde gençler de daha azıyla daha çok dünyanın mümkün olup olmadığını tartıştı. ‘Ekonomik Kalkınma İçin Çevreden Fedakârlık Yapılabilir mi?’ temasıyla ele alınan münazarada, her iki grubun birbirine karşı ürettiği argümanları Başkan Büyükakın ve seyirciler ilgiyle takip etti. Münazarayı, çevreden fedakârlık yapılamayacağını savunan grup kazandı. Daha yeşil, daha temiz, daha yaşanılabilir bir dünya için Türkiye’nin en çevreci festivalini düzenleyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, sıfır atığı her yönüyle ele aldı.

“SIFIR ATIK MAVİ” PANELİ

Bu kapsamda ‘Kuşaklar arası etkileşim’ konulu özel oturumda konuşan 78 yaşındaki Rıfat Avcı ve 16 yaşındaki torunu Kaan Avcı, sıfır atık ile daha temiz bir dünyanın mümkün olacağını ifade etti. Festival kapsamında Başkan Büyükakın’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele ise ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, UNDP Sudaki Yaşam savunucusu Şahika Encümen, Bir Umut Marmara Belgeseli Yönetmeni Sibel Göloğlu, doğa gönüllüsü yazar Güven İslamoğlu, TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu katıldı. ‘Sıfır Atık Mavi’ konulu panelin sonunda konuklarına teşekkür eden Başkan Büyükakın, “Kocaeli, gerçekleştireceğiniz projelerde sizin eviniz. Her ne istiyorsanız Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak bunun ev sahipliğini yapmaya hazırız ve bunu bilmenizi isteriz” dedi. Panel sonunda Başkan Büyükakın, konuşmacılara hediye takdim etti.

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # kocaelibuyuksehirbelediyes # kocaeli # tahir buyukakın

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.