25-04-2024 17:42

Cumhuriyetimizin 97. yılında 97 okula; Kodlama Atölyesi

2020-11-09    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2020-11-09
.stripslashes($urun->baslik).

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet’in 97. yıl dönümünü, hayata geçirdiği eğitim hamlesiyle taçlandırdı. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimize büyük önem veren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, “Geleceğin dünyası kodlamayı bilenlerin, robotları bilenlerin dünyası olacak” diyerek, Cumhuriyet’in 100. yılına kadar Kocaeli’deki tüm okullara robotik kodlama atölyeleri kurulacağını açıkladı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ilk adımı Cumhuriyetimizin kuruluşunun 97’inci yılında 97 okula robotik kodlama atölyesi kurarak attı.

 

 

ETAP ETAP İLERLEDİ

Çağın gerekliliklerini her zaman göz önünde bulunduran ve eğitime ciddi kaynak ayıran Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ‘bilişim ve robotik kodlama’ süreci etap etap ilerleyerek bugünkü halini aldı. Birinci etapta bilgisayar okur-yazarlığı için adımlar atılmış ve Kocaeli’de 10 yıl boyunca aralıksız ‘her öğrenciye bir bilgisayar kampanyası’ gerçekleştirilmişti.

Söz konusu kampanya ile Kocaeli’de öğrenim gören yaklaşık 259 bin 6. sınıf öğrencisi bilgisayar ve tablet sahibi olmuştu. Bir nesil kendi tablet ve bilgisayarlarıyla yetişmiş, bilgisayar okur-yazarlığı projesi de böylece tamamlanmıştı.

Bu etabın tamamlanmasının ardından bilişim ve robotik kodlamanın ikinci etabı olan bir üst aşamaya geçildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ikinci etapta, temel bilgisayar becerileri edinen gençler için robotik kodlama atölyeleri kurma kararı aldı. İlk olarak 2020-2024 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Stratejik Planı’nda KODELİ (Kocaeli Robotik Kodlama Atölyeleri) Projesi onaylandı ve KODELİ projesi saha çalışmalarına hemen başlandı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzalanan işbirliği protokolü sonrası okulların keşifleri tamamlandı.

Gençlerimizi gelenekselleşmiş sanayiyi, ileri teknolojiye dönüştürme yönünde teşvik ederek, yeni çağın talep ettiği niteliklerle donatmayı amaçlayan KODELİ ile sanayi kenti Kocaeli’de eğitim alan öğrencilerin robotik kodlama alanında kendilerini geliştirmesi hedefleniyor. Projenin nihai amacı ise Cumhuriyetimizin 100. yılında ihtiyaçlar doğrultusunda kendi yazılımlarını gerçekleştiren yetenekli öğrencilerin yetiştirilmesi olacak.

 

 

ATÖLYE ORTAMINDA

İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülecek KODELİ Kodlama Atölyeleri Projesi ile öğrenciler atölye ortamında, uygulama ağırlıklı robotik kodlama eğitimi alırken, gelişmeleri de takip edebilecek. Atölye kurulumu, bu atölyelerde eğitim verecek bilişim ve kodlama eğitmenlerine eğitim, atölyeden faydalanacak öğrencilere yönelik eğitim, öğrencilerin rehber öğretmenleri gözetiminde bireysel ve takım çalışmalarını birbirleriyle paylaşmalarını sağlayacak bir sosyal web platformu kurulması, kodlama  alanında üstün yetenekli öğrencilerin tespiti, bu öğrencilere ileri düzey eğitimler ve farklı kategorilerde her yıl yapılacak ödüllü yarışmalarla beslenecek olan süreçle projenin verimliliği artırılacak. 

 

 

BAKAN SELÇUK PROGRAMA KATILDI

Geleceğin mimarı olan çocuklara ve gençlere yönelik oldukça önemli bir yatırım olan KODELİ projesinin lansmanı 30 Ekim Cuma günü Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un katıldığı programla yapıldı. Kocaeli’nin yanı sıra Türkiye’ye de tanıtılan proje, büyük beğeni topladı. Özellikle pandemi döneminde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin geleceğimizin teminatı gençlere yatırım yapması Bakan Selçuk tarafından takdir edildi.

Bu yıl “97’de 97” sloganıyla startı verilen proje kapsamında 2020-2021 eğitim öğretim yılı için 12 ilçede 43 ortaokul, 52 lise ve 2 bilişim merkezine toplam 97  KODELİ Kodlama Atölyesi kuruldu. Atölye kurulan okullardan biri de Başiskele’de eğitim veren TÜPRAŞ Çok Programlı Anadolu Lisesi oldu. Okul müdürü İsmail Güneysu, Bilişim Alan Şefi Aslıhan Budakoğlu ile bilişim teknolojileri öğretmenleri Göksu Zekiye Özen, Tolga Sapmaz ve Alper Mutluer, hayata geçirilen proje için başta Doç. Dr. Tahir Büyükakın olmak üzere proje ortaklarına teşekkür etti.

 

Okullarına kazandırılan KODELİ Kodlama Atölyesi hakkında bilgi veren okul müdürü Güneysu, “KODELİ Kodlama Atölyesi için geçen yıl çalışmalara başlandı, yaz döneminde de atölye tamamlandı. Pandemi sürecine denk geldiği için öğrencilerimiz bir süre atölyeden yararlanamadı ancak bakanlığımız tarafından meslek liselerinin mesleki derslerinin yüz yüze görülmesi gündeme gelince, öğrencilerimizi direkt robotik kodlama sınıfımıza aldık, eğitime başlattık. Eğitimi sadece bilişim öğrencileriyle sınırlı tutmayacağız. Hedefimiz okulumuzdaki tüm öğrencilerimize robotik kodlama eğitimi vermek” dedi. Normal şartlarda aynı anda 15 öğrencinin faydalanabileceği atölyede pandemi nedeniyle şimdilik 8 öğrenciye eğitim veriliyor. Büyükşehir Belediyesi’nin KODELİ Kodlama Atölyesi projesinin öğrencilerin ve ülkenin geleceği için çok isabetli bir proje olduğunu söyleyen okul müdürü Güneysu, “Okullarımızda böyle sınıfların açılması, öğrencilerimizin ‘geleceğin alfabesi’ denilen kodlamayla ilgili eğitimini tamamlayıp buradan ayrılması çok doğru bir karar olmuş. Robotik kodlama alanında büyük bir boşluk da doldurulmuş oldu. Öğrencilerimizin şanslı olduğunu düşünüyorum. Yaşayarak, tecrübe ederek alacakları kodlama eğitimiyle hayatlarına artı değer katacaklar” dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, gençlerin kodlama, yenilikçi akıl ve bilimsel zekayla yetişmeleri için eğitime kaynak ayırmaya devam edecek.

NASIL ARANDI: #kocaeli büyükşehir belediyesi # tahir büyükakın # başkan # robotik # kodlama atölyesi # kodeli # çocuk # öğrenci # bilişim # bilim # ardinyo # kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.