15-09-2024 02:26

COVID-19 sürecini daha iyi yönetebilmek için: ÜÇGEN OSGB

2020-12-02    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2020-12-02
.stripslashes($urun->baslik).

HABER: EYLEM SELVİ ARI

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Jeofizik mühendisi ve B sınıfı iş güvenliği uzmanı, girişimci iş kadını Nilgün Yılmaz tarafından 9 yıl önce kurulan Üçgen OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) bugün ‘güven’ temelli hizmet anlayışıyla yoluna devam ediyor. Pandemiye karşı da hızlı bir aksiyon alan Üçgen OSGB, hizmet verdiği iş yerlerinde iş gücü kaybını önlemek adına çalışmalarını büyük bir titizlikle yürütüyor. Koronavirüs salgınıyla birlikte özellikle çalışan sayısı fazla olan iş yerleri ile fabrikalarda, iş güvenliği şirketlerine daha çok ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Nilgün Yılmaz, “İş gücü kaybını önlemek için daha profesyonel destek almak gerekiyor. Bunu da yılların tecrübesiyle bizler sağlayabiliyoruz” diyor.

 

ÖNEMİ ARTTI

2012 yılında çıkarılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile birlikte 50 ve üzeri çalışanı bulunan firmalar ile tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta bulunan firmaların tamamının OSGB’lerle çalışmasının gerekli kılındığını hatırlatan Nilgün Yılmaz, “Bu kanun işverini ve işçiyi koruyan, daha sağlıklı ve sürdürülebilir ortamda üretim yapılmasını sağlayan bir kanun. Biz de bu anlayışla iş yerlerinde daha verimli çalışılabilmesi adına iş yeri hekimi ve iş güvenliği hizmeti sunan bir firmayız. İş sağlığı ve güvenliğinin ne denli önemli olduğunu pandemi bize bir kez daha gösterdi” diyor. Aynı zamanda Kocaeli İş Kadınları Derneği (KOİDER) Başkanı da olan Nilgün Yılmaz, şöyle devam ediyor:

 

YENİ BİR SÜREÇ

“Pandemiyle birlikte iş yerlerinde yönetilmesi gereken yeni bir süreç başladı. Çalışanların iş yerinde COVID-19 virüsüne maruz kalabilme riski, yüksek risk altındaki çalışanların (hamile ya da kronik rahatsızlığı olanların) belirlenmesi, bu çalışanların korunmasına yönelik tedbirler, çalışma süreçlerinin yeniden belirlenmesi (uzaktan ya da dönüşümlü olacak şekilde), çalışan sayısının asgari oranda tutulması, çalışırken sosyal mesafenin sağlanması, yemekhane ve dinlenme gibi sosyal alanlarda mesafenin korunması, vaka görülmesi halinde nasıl bir aksiyon alınması gerektiği gibi profesyonelce yaklaşılması gereken bir sürecin içerisine girdik.

 

 

PROFESYONEL YAKLAŞIM GEREKTİ

Dolayısıyla da işverenin bu süreci profesyonel bir anlayışla yönetmesi gerekti. Bu noktada işverenin en büyük destekçisi OSGB’ler oldu. Pandemi döneminde iş sağlığı ve güvenliği şirketleriyle çalışmanın önemi daha da çok ortaya çıktı diyebilirim. Bu süreçlerin yönetilmesi sırasında üzerimize büyük bir görev düştü. İş gücü kaybının önlenmesinde çok etkili rol oynadık. Pandemiyle birlikte daha da büyük bir sorumluluk alacağımızı biliyorduk, öyle de oldu. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bir genelge yayınladı. Bu genelgeyle iş yerlerinde yapmamız gerekenler, acil durum eylem planlarımız şekillendi.

 

SORUMLULUKLAR ÇOK  ARTTI

Peki bu genelgeyle birlikte bizlere ne gibi sorumluluklar düştü? Detaylıca anlatmak gerekirse; gerek iş yerinde gerek işçilerin işe ulaşım için kullandığı servis araçlarında alınması gereken hijyen önemlerinin belirlenmesi, taşıma kapasitesinin sosyal mesafeye uygun olarak ayarlanması, yurt dışından dönen çalışanların 14 gün kuralına uymalarının sağlanması, yurt içi seyahatten dönen çalışanların sağlık kontrolünden geçirilmeden iş başı yapmalarının engellenmesi, iş yerine giriş-çıkışlarda yığılmaların önlenmesine dair tedbirler, çalışanların ateş ölçümlerinin düzenli yapılması, sosyal mesafe kuralı gözetilerek çalışma yöntem ve şekillerinin yeniden gözden geçirilmesi, varsa imkan yeni bir iş düzeni organizasyonu yapılması...

 

 

 

VAKA ORTAYA ÇIKTIĞINDA…

Dinlenme ve yemek molalarında çalışanların birbirleriyle etkileşimlerinin asgari düzeyde olacak şekilde planlanması, çalışma esnasında kişisel koruyucu donanımların seçilip kullanılması, tuvalet-banyo ve lavabolarda yeterli miktarda kişisel hijyen malzemesinin bulundurulması, kişisel hijyen kurallarının uygulanmasına dikkat edilmesi ve buraların sıklıkla dezenfekte edilmesi; ateş, öksürük, nefes darlığı ve benzeri şikayeti olan çalışanların iş yeri hekimine yönlendirilmesi, varsa olumsuzluk sağlık kuruluşuna yönlendirilmesinin sağlanması, bu kişiyle temas eden çalışanların belirlenmesi, kişilerin iletişim bilgilerinin kayıt altına alınmasının sağlanması, il-ilçe sağlık müdürlüğüne durumun iletilmesi ve onların yönlendirmesine göre hareket edilmesinin sağlanması...

Toplantı ve eğitimlerin salgın bitene kadar ertelenmesi ya da uzaktan eğitim, telekonferans gibi yöntemlerle icra edilmesinin sağlanmasına dair önerilerde bulunulması, mümkünse yemeklerin ve içeceklerin tek kullanımlık kumanya şeklinde dağıtılması, yemekhane görevlilerinin kişisel hijyen kurallarına uygun davranmasının ve uygun kişisel koruyucu donanımlarının sağlanması, çalışanlara Koronavirüs’ün yayılımının engellenmesine yönelik bilgilendirme faaliyetlerinin yürütülmesi gibi geniş bir yelpazede işverene ya da işveren vekiline önerilerde bulunup, bunların kontrolünü sağlıyoruz. Liste daha da uzun. Anlayacağınız tüm bu süreci işverenin profesyonel bir destek almadan yürütmesi imkansız.”

Güvenli ve sağlıklı bir iş ortamının oluşmasında OSGB’lerin büyük payı olduğunun altını çizen Yılmaz, ÜÇGEN OSGB’nin yılların verdiği tecrübeyle COVID-19 pandemisinde titizlikle çalıştığını, işbirliği yaptığı firmalarda süreci profesyonelce yönettiğini söyledi. ÜÇGEN OSGB’nin güvenilir bir firma olduğunu özellikle vurgulayan Yılmaz, iş yeri hekimleri ve 8 çalışanıyla sahada olduğunu söyledi, “Üçgen OSGB sürdürülebilir olmayı esas almış bir firma. Halihazırda çalıştığımız firmalarda uzun soluklu yol alıyoruz. Bu da iş yerlerimizde alınması gereken önlemleri ivedilikle belirlememizi sağlıyor” ifadelerini kullandı. Alanında tecrübeli hekimler ve iş güvenliği uzmanlarıyla uzun yıllardır çalıştıklarını da sözlerine ekleyen Nilgün Yılmaz,  “Güven bizim için önemli” diyor.

 

İLETİŞİM

Adres: Yenişehir Mah. Başak Cd. Karanfil Sk. No:22/1 İzmit/Kocaeli

Tel: 0262 311 39 40 - 0553 261 63 68

E-mail: info@ucgenosgb.com

NASIL ARANDI: #üçgen osgb # iş sağlığı # iş güvenliği # nilgün yılmaz # iş kadını # işçi # işveren # koronavirüs # covid19 # covid # hastalık # sağlık # kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.