28-03-2024 12:07

COVID-19’dan korunmak için…

2020-04-01    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2020-04-01
.stripslashes($urun->baslik).

Ülkemiz ve dünyamız, Yeni COVID-19 nedeniyle, çok gergin bir sürece girdi. Artık hepimizin bildiği gibi bu virüsten korunmanın ilk şartı, kişisel hijyene dikkat etmek ve yakın temastan kaçınmak. Biz beslenme uzmanlarının üzerine düşen ise bağışıklık sistemini güçlendirecek besinler konusunda danışanlarımızı ve toplumu bilinçlendirmek.

Vücudumuzun bakteri, virüs ve patojenlerle girdiği savaşı kazanmasının yolu günlük rutinimizden geçer ki bu da nasıl beslendiğimiz ve gün içerisindeki aktivitemizle doğru orantılıdır. Şayet şimdiye kadar sağlıklı bir beslenme programı uygulamışsak; bulaşıcı hastalıklara yakalanma oranımız düşer, bağışıklık sistemi sorunları son bulur. COVID-19’a karşı bağışıklık sistemini zayıf düşüren en önemli etkenler; yetersiz ve dengesiz  beslenmek, hareketsiz yaşam, sigara tüketimi, yoğun stres ve yetersiz su tüketimidir. Peki, bağışıklığımızı güçlendirmek için ne yapmalıyız? İşte sizin için 10 altın adım.

 

1- Proteinden zengin gıdalar

Balık, beyaz et, kırmızı et, yumurta ve düşük yağlı süt gibi ürünlerde bulunan protein, vücudu virüslere ve bakterilere karşı savunurken, ihtiyaç duyduğumuz antikorların üretilmesine de yardımcı olur.

2- Günde 5 porsiyon meyve ve sebze

Sebze ve meyvelerde bulunan vitamin ve mineraller, vücudun hastalıklarla savaşma kabiliyetini olumsuz etkileyebilecek olan oksidatif stresin azaltılmasını sağlar.

3- Depresyona karşı magnezyum ve B12

Bu süreçte sürekli evde olmak; depresyona meyli, dolayısıyla gereksiz kalori alımını destekler. Magnezyum ve B12 vitamini takviyesi; ruh halimize, enerji seviyemize, hafızaya, kalbe, cilde, saçımıza ve sindirimimize olumlu etki eder.

4- C vitamini

Her türlü stres durumunda üriner sistemden C vitamini atılır ve dolayısıyla vücudun C vitamini ihtiyacı artar. İmmün sistemin uygun çalışabilmesi için yeşil biber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi C vitamininden zengin besinlerin alınması önerilir.

5. Paketli ürünlerden ve şekerden uzak durun

Paketli ürünlerin içerisinde bulunan şeker, kan şekerini hızla yükseltip kısa sürede düşürerek, kişileri sürekli yeme alışkanlığına yöneltir. Şekerli gıdalar yerine salatalık, ananas, kuru meyve ve kuruyemiş gibi sağlıklı atıştırmalıkları tercih etmeliyiz.

6. Günde 3 fincan taze zencefil çayı tüketin

Zencefilin içinde pek çok vitamin ve mineral ile birlikte uçucu şifalı yağlar da bulunur. Antioksidan özelliği olan bu şifalı bitki, antienflamatuar etkisiyle bağışıklık sistemini güçlendirir; mide bulantısı, ishal ve mide ağrısı gibi sindirim sistemi sorunları ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılır.

7. Günde en az 10 bardak su tüketin

Vücudumuzun tam bir denge ve iyilik halinde olması için su hayati önem taşıyor. Kan dolaşımını sağlanması, gıdaların işlenmesi  ve oluşan toksik maddelerin atılması için kg başına en az 35 cc olacak şekilde su tüketimi faydalı olacaktır.

8. Evde kal, hareketsiz kalma

Bu süreçte, ekran başında uzun süre hareketsiz kalınması, obeziteye neden olarak kalp ve damar sağlığını tehdit ediyor. Bu yüzden akıllı telefonlarda bulunan çeşitli uygulamalardan faydalanarak haftada en az 4 gün 45 dakikalık egzersizler yapın.

9. Aromatik yağlardan yararlanın.

Lavanta, karanfil, nane, sedir ağacı, limon yağı, bergamut gibi aromaterapik yağlar; antibakteriyel ve antiviral olup zararlı mikroorganizmaların ortamdan uzaklaşmasına, dolayısıyla güçlü bir bağışıklık sisteminin oluşmasına  yardımcı olur.

10. Probiyotik ve prebiyotiklerle masanızı renklendirin

Probiyotikler, bağırsak florasındaki dengeyi sağlayarak, sağlığımızı pozitif yönde etkileyen canlı mikroorganizmalardır. Sindirim sistemi ve bağışıklık fonksiyonlarının desteklenmesinde önemli bir role sahiptir. Probiyotik gıdaların başında kefir, yoğurt, pancar kvass ve probiyotik lahana turşusu gibi fermente edilmiş gıdalar gelir.

 

Probiyotik Pancar Kvass

Malzemeler:

• 1/2 kg pancar

• 1 yemek kaşığı deniz tuzu

• 1/2 su bardağı peynir altı suyu, yoğurt suyu veya kefir (laktoz intoleransınız yoksa)

• 5 diş sarımsak

• Yeteri kadar içme suyu

 

Hazırlanışı:

Pancarların kabukları soyulur, küçük parçalar halinde doğranır ve kabukları soyulmuş sarımsaklarla birlikte cam şişe/kavanoza aktarılır. Üzerine 1/2 su bardağı peynir altı suyu, içme suyu ve 1/2 - 1 yemek kaşığı deniz tuzuyla hazırlanmış solüsyon ilave edilir. Küflenmeyi engellemek adına pancar parçalarının üzerine bir tabak vb. ağırlık konulabilir. Kavanozun kapağı çok sıkı kapatılır, karanlık ve ılık bir yerde yaklaşık 5 gün boyunca fermente olması beklenir. Ara ara gaz çıkışlarını sağlamak adına kapak açılıp tekrar sıkıca kapatılabilir. 5 gün sonunda hazırlanan karışım süzülüp buzdolabına kaldırılır ve 3 gün içerisinde tüketilir. Kvass‘tan artan pancarlar salatalarda kullanılabilir.

 

İLETİŞİM 

Bu süreçte danışanlarımıza online sistem üzerinden destek vermeye devam ediyor, sağlıklı ve fit günlerde yüz yüze görüşebilmeyi diliyoruz.

Tel: 0552.519 00 41

Instagram:@sağliklibeslenmesanati

NASIL ARANDI: #COVID-19 # virüs # diyetisyen # sümeyra candan # öneri # bağışıklık sistemi # sağlık # yaşam # kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.