03-12-2024 02:18

Çocuklarını iki ayrı kültürde yetiştiriyor: Catalina Beatrice Kılıç

2020-12-05    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2020-12-05
.stripslashes($urun->baslik).

HAZIRLAYAN: ESİN ALÇIOĞLU

 

Ülkesi Romanya’da hemşirelik ve hukuk eğitimi alan Catalina Beatrice Kılıç, aşkı uğruna ülkesi Romanya’yı ardında bırakıp ülkemizde yaşamaya başlayan bir isim. Türkiye’de sadece 10 yıldır yaşamasına rağmen kültürümüze ve yaşantımıza mükemmel uyun sağlayan Catalina Hanım, 6 yaşındaki Mert ve 3 yaşındaki Miray’ın şefkatli ve sevgi dolu annesi. Catalina Beatrice Kılıç ile iki farklı kültürü evde yaşatmak konusunda sohbet ettik.

 

Kendinizi nasıl bir anne olarak tanımlarsınız?

Şefkatli ve sevgi dolu bir anne olduğumu düşünüyorum. Eğlenceli bir kişiliğim olduğunu da söylüyorlar. Enerjimi çocuklarıma da olabildiğince yansıtmaya çalışıyorum. Bazen yıpratıcı oluyor ama çoğu zaman güzel vakit geçiriyoruz. Başarımın ölçütü, onları genelde mutlu görmek oluyor. Yüzlerinde sıkça güler yüz ve enerji görüyorum. Bu da bana doğru yolda olduğumu hissettiriyor.

 

Çocuklarınızla birlikte neler yapmak, nerelere gitmek size keyif verir?

Gezmek, yeni yerler keşfetmek, yeni kültürlerle tanışmak her zaman bize keyif veriyor. Sabahları birlikte mutfakta zaman geçiriyoruz. Gün içinde açık havada olmayı, özellikle deniz kenarında zaman geçirmeyi seviyoruz. Özel günler, kültürel günler bizim için çok önemli ve değerli. Kendi çocukluğumda kültürel günlerde yaptıklarımı zevkle, onlarla paylaşıyorum. Noel ve Paskalya dönemlerinde Noel Baba, Noel kurabiyeleri, paskalya kekleri ve yumurta boyama aktivitelerini onlara da yaşatıyorum. Küçükken yaşadığım mutlulukları onlar da tatsın istiyorum.

 

Çocuk büyütürken hangi noktalara dikkat ediyorsunuz?

HAZIRLAYAN: ESİN ALÇIOĞLU

 

Sağlıklı beslenme, temiz hava, bol güneş, zor anlarında yanında olduğumuzu hissettirmek… Ben ve eşim bu noktalarda ödün vermiyoruz. Evde çoğunlukla fedakârlık yapmayı ben tercih ederken, eşim onları, bağımsız birer birey olmaları için güçlendirmekten yana çaba sarf ediyor. Birimiz onların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor ve aynı zamanda diğerimiz de kendi ihtiyaçlarını kendileri karşılayabilsin diye uğraşıyor. Bu da bence evde güzel bir denge oluşturuyor. Ayrıca, çocuklarımıza kendi kararlarını verebilecekleri bir ortam hazırlamaya da çalışıyoruz. Bir de, hislerini doğru ifade edebilsinler istiyorum. Evimizde 3 farklı dil eşit oranda konuşuluyor. Bu da çocuklarda bazen karışık ifadelere neden olabiliyor. Şu anda çok küçükler ama ayrımı çok başarılı yapıyorlar.

 

Çocuklarınızın özel ilgi alanları var mı? Geliştirmek için neler yapıyorsunuz?

Oğlum 6 yaşında ve Lego meraklısı. Küçük parçaları birleştirerek bir projeyi tamamlamayı çok seviyor. Ayrıca uzay, bilim ve en çok da deniz altı yaşamını merak ediyor. Pek çok spor dalına yetenekli ve meraklı olduğunu görüyorum. İlgi duyduğu konularda ona kitap ve dergiler alıyoruz, okuyoruz. Basketbol ve yüzme için haftalık programlar yapıyoruz. Sıkça bisiklet, paten, kaykay kullanıyor. Kızım ise henüz 3 yaşında ve çok çeşitli ilgi alanları var. Ne yazık ki şu sıra salgından dolayı aktivitelerimizde sadece ev ortamıyla sınırlıyız. Oyun hamuruyla oynamak, müzik dinlemek ve dans etmek bu koşullarda şimdilik yapabildiklerimiz. İlgi alanları ve yetenekli oldukları konuların yanı sıra zayıf oldukları alanlar da olduğunu gözlemliyorum. Bu alanlara da ilgi duymalarını sağlamak önemli diye düşünüyorum.

 

Çocuğunuzu yetiştirirken faydalandığınız kaynaklar var mı?

Okuduğumuz bazı kitaplar var tabii. Özellikle teknoloji çağında onları etkileyen konulardaki kaynakları çokça incelemeye çalışıyoruz. Cep telefonu, bilgisayar ve televizyonu en sağlıklı şekilde nasıl kullandırabiliriz? Son dönemdeki tüm çabamız bu yönde. Okuduğumuz pek çok kaynak, sokakta onları yalnız bırakmadığımız gibi teknolojik aletlerle de yalnız bırakmamamız gerektiğini söylüyor. Bunlardan biri, Kristy Goodwin’in ‘Dijital Dünyada Çocuk Büyütmek’ adlı kitabı. Bir de genel olarak çatışma durumlarını yönetme konusunda faydalandığımız bir kitap var. Ben Romencesini okudum, eşim Türkçesini. Kitabın Türkiye’deki adı ‘Dramsız Disiplin’. Biz çok faydalandık.

NASIL ARANDI: #çocuğum ve ben # kids life # çocuk # anne # soru # kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.