26-04-2024 18:20

Çocuklarımız Daha Başarılı Olacak! Nasıl Mı?

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 02/08/2022
.stripslashes($urun->baslik).

Zeka ile ilgili birçok araştırmadan çıkan sonuç, öğretim programında ‘başarılı’ olabilmek için her zaman çok üstün zekaya ihtiyaç olmadığıdır. Aksine çok zeki çocukların bile ’başarısız’ olabileceği sonucu çok önemli bir tespittir. Öyleyse çocuklarımızda var olan zeka potansiyeli doğru şekilde yönlendirilmelidir. Duygusal ihtiyaçları karşılanmayan çocuk ne kadar zeki olursa olsun, gerçek potansiyelini ortaya çıkaramayarak başarısız olabilir. Öncelikle biz anne ve babaların görevi; onları kendi hırslarımızın şoförü yapmak yerine, bu zor ve rekabetçi eğitim düzeninde kaybolmamalarını sağlayarak özgüvenlerini en yukarıda tutmaktır. Peki, bunları nasıl yapacağız, Hangi metotları kullanacağız? Hadi gelin bu metotları başlıklar halinde inceleyelim.

1. KIRPI METODU

Kirpiler tehlike anında zorlandıklarında içeri doğru yumularak dikenlerinin kendini korumasını sağlar. Çocuklarımız eğitim döneminde her zaman başarılı olamayabilir. Çocuk, bir konuda zorlandığında ve başarısız olduğunda kısa süreliğine çevreyle bağlantısını kesmesi, “Konu ne kadar zor olursa olsun ben bunu yapacağım ve başaracağım” de- mesi; kendi başına kalarak sadece bu konuya konsantre olmasını sağlar ve eninde sonunda başarı gelir. Bu metot sonucunda gelen başarı, öğrencide kriz yönetimi, başarı duygusu, özgüven gibi özelliklerin gelişmesini sağlar.

2. POMODORO TEKNIĞI

Pomodoro İtalyanca da domates demektir. Bu teknik, ismini Franscesco Cirillo’nun kullandığı domates şeklindeki zamanlayıcıdan almıştır. Pomodoro tekniği 1980’lerde geliştirilmiş ve o zamandan bu yana çalışmakta sorun yaşayan milyonlarca insan tarafından kullanılan bir teknik olmuştur. Tekniğin temelinde kısa süreli çalışma seansları ve bunları takip eden mini molalar yatmaktadır. Bir çalışma seansı 25 dakika sürüyor. Ardından 5 dakikalık bir mini mola verin. Bu sürelerin toplamı 1 pomodoro eder. (1 pomodoro, 30 daki- kaya eşittir) Toplamda 4 pomodoroyu tamamladığınızda, 25 dakikalık bir mola verin. Günde 16 pomodoro tamamlamak ideal sayılır.

3. 15 DAKIKA KURALI

Çocuklarımız ders çalışırken çabuk sıkılıyorsa 15 dakika kuralını uygulayın. Tam dersin başından kalkacaklarken, “Sadece 15 dakika daha çalışmanı istiyorum” diyerek ricada bulunun. Başarılı öğrencilerin ortak özelliği olan tam pes etmek üzereyken ‘biraz daha çalışayım’ cümlesi 15 dakika kuralına dayanır.

4. KRIZ YÖNETIMI

Öğrencilerimizin bir çoğu özellikle sınav senelerinde çok çalışmalarına rağmen hak ettikleri başarıyı yakalayamaz çünkü sınavları kazanmak için sadece ders çalışmak yeterli değildir. Sınav günü heyecanını dengeleyememek, nefes tekniklerini bilmemek, anne-baba beklentilerini karşılayamama korkusu gibi maalesef yaşlarının üzerinde bir stresle başa çıkmalıdırlar. Biz bu olayların bütününe kriz yönetimi diyoruz. Çok çalışan bir öğrenci sınavda hak etiğini almak istiyorsa özellikle sınava son 1 ay kala zihninde karşılaşacağı tüm zorlukları bir film gibi oynatmalı ve finalde hep kendisini kazandırmalıdır. Gerçek sınavda bu canlandırmanın faydasını görecektir.

5. ANNE BABA CÜMLELERI

Bu cümleleri çocuklarımıza sürekli söyleyelim:
• Dikkatini verdiğinde çok iyi yapıyorsun

• Hata yapmaktan korkma

• Nasıl başardın, anlatır mısın?

• Başladığın işi bitirmen çok güzel
• Neden olmadığına beraber bakalım
• Çalışma masanda telefon bulundurmamalısın
• Soru çözerken saat kullanmalısın
• 100 sorudaki 3 yanlışından önce 97 doğrunu kutlayalım, daha sonra 3 yanlışına beraber bakarız.

CAM TAVAN SENDROMU

Bu ayki yazımı bir hikayeyle bitirmek istiyorum...
Bilim adamları pirelerin farklı yükseklikte zıplayabildiklerini görür ve birkaçını toplayıp 30 cm yüksekliğindeki bir cam fanusun içine koyar. Metal zemin ısıtılır. Sıcaktan rahatsız olan pireler zıplayarak kaçmaya çalışır ama başlarını tavanda
ki cama çarparak düşerler. Zemin sıcak olduğu için tekrar zıplar, yine başlarını cama vururlar. Camın ne olduğunu bilmediklerinden, kendilerini neyin engellediğini anlamakta zorluk çekerler. Defalarca kafalarını cama vuran pireler sonunda o zeminde 30 cm’den fazla zıplayamamayı öğrenir. Bu aşamadan sonra deneyin ikinci aşamasına geçilir ve tavandaki cam kaldırılır. Zemin tekrar ısıtılır. Tüm pireler eşit yükseklikte, 30 cm zıplarlar. Üzerlerinde cam engeli yoktur, daha yükseğe zıplama imkânları vardır ama buna cesaret edemezler. Kafalarını cama vura vura öğrendikleri bu sınırlayıcı hayat dersine sadık halde yaşarlar. İsterlerse kaçma imkânları vardır ama kaçamazlar çünkü engel artık zi- hinlerindedir. Onları sınırlayan dış engel kalkmıştır ama kafalarındaki iç engel varlığını sürdürmektedir. Bu deney canlıların neyi başaramayacaklarını nasıl öğrendiklerini göstermektedir. Bu duruma ‘cam tavan sendromu’ denir. 

SİZCE DE CAM TAVANIMIZI KALDIRMA ZAMANI GELMEDİ Mİ?

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # çocuk # psikoloji # çocuk psikolojisi

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.