28-03-2024 19:25

Çocuklarda ilk adım 'Okul'

2018-09-14    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2018-09-14
.stripslashes($urun->baslik).

Çocuğun okula başlayacak olması sadece çocuk için değil aileler için de önemli bir deneyim. Aileler de çocuklar kadar kaygılı olabiliyor. Ailelerin bu kaygıyı en az seviyeye indirmesi gerekir. Çünkü çocuğun ailelerdeki kaygıyı hissetmesi, çocukta okul anksiyetesine sebep olabilir.

Okulun nasıl bir yer olduğu konusunda çocuklarımızı bilgilendirmeliyiz. Çocuklar neden okula gitmesi gerektiğini ve okuldan ne şekilde fayda sağlayacağını bilmeli. Aileden bağımsız bir şekilde bireyleşeceği ve beraberinde birey olmanın getirdiği sorumluklar anlatılmalıdır. Sorumluluklarını yerine getirmesi hususunda cesaret kazanması için kendi sorumluluklarınızdan bahsederseniz sizi daha iyi anlayacaktır.

İlk zamanlarda çocuk okula gitmekte zorluk çıkarıyorsa çocuğun güvendiği bir yetişkin kısa bir süre yanında durabilir. Yalnız bu süreç çok uzatılmamalıdır ve çocuk öğretmen kontrolünde devam etmelidir. Sürecin uzaması ayrılık korkusunu daha da arttırabilir.

Çocuğunuzun okulun ilk günü kaygı yaşadığını fakat bunu size söyleyemediğini fark ettiyseniz okulun ilk günü çocuğunuzu rahatlatmak adına okulu gezdirebilirsiniz.

Çocuğun okul eşyalarını kendisinin seçmesi,  kendisine olan özgüvenini arttırmada  ve kontrol etme becerisini geliştirmede faydalıdır. Aynı zamanda okul motivasyonunu da arttırabilir.

Çocuğunuz  okula gitmeme konusunda ısrarcıysa ve ağlıyorsa süreç çok fazla uzamadan ve okul fobisine dönüşmeden mutlaka psikologa gitmek gerekir.

ÇOCUĞU 72 AYDAN ÖNCE OKULA GÖNDERMEK DOĞRU MUDUR?

0-6 yaş çocuğun kişiliğinin temellerinin atıldığı bir dönemdir. Bu dönemde anneyle güvenli bağ kurması oldukça önemlidir. Aksi takdirde anneye karşı güvensiz bağlanma yaşayabilir. Güvensiz bağlanmayla beraber özgüven eksikliği, bağlanma sorunları, kişilik bozuklukları, davranış bozukluğu vb. sorunlar meydana gelebilir. 72 ay(7 yaş)’dan önce çocuğun öncelikle fiziksel ve zihinsel gelişimini göz önünde bulundurmak gerekir. Fiziksel ve zihinsel gelişim bazı çocuklarda erken bazı çocuklarda da daha geç oturabilir. Zihinsel olgunluğun da gelişmiş olması tek başına yeterli değildir. Anneye güvenli bağ kurması hususunda çocuğun  psikolojik olarakta hazır olması gerekir. Güvenli bağ kuramamış çocuklar genelde okulun ilk günü ağlayabilir, okula gitmek istemeyebilir, anneden ayrılma korkusu yaşayabilir ve o dönem adına çocukta travma oluşabilir.

ÇOCUĞUM OKULA HAZIR MI?

Çocuğunuz hem fiziksel hem psikolojik olarak okula hazır mı diye endişeniz varsa, bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Gelişim testi ve okul olgunluk testleri yardımıyla bu endişeniz azalmış olacaktır.

 

 

 

NASIL ARANDI: #okul çağı # çocuk sağlığı # eğitim #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.