Genç girişimci Busem Yıldızlı, pandemi döneminde dünyaya gelen ve koronavirüs nedeniyle yaşıtlarıyla yeterince bir arada olamayan kızı Doğa’nın yaşadıklarından yola çıktı; İzmit’e hem çocukların hem de ailelerin sosyalleşme ihtiyacına cevap veren çok şirin bir merkez kazandırdı. Busem Hanım’ın her detayıyla anne hassasiyetiyle ilgilendiği Doa Oyun Evi; çocuk sağlığına verdiği önem, doğal materyallerden seçilmiş oyuncak çeşitliliği, dekorasyonu ve hijyenik ortamıyla kısa sürede çocukların da anne babaların da favori mekanı olmayı başardı. Küçük kafesiyle, çocuklar kadar ailelerin de sosyalleşmesine imkan tanıyan bir konsept oluşturan Busem Yıldızlı’yı Doa Oyun Evi’nde ziyaret ettik; hem merkez hakkında bilgi aldık hem de çocuklarla birlikte eğlenmenin keyfini yaşadık.
Busem Hanım, bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
1990, İstanbul doğumluyum. Üniversite eğitimimi ziraat teknikerliği üzerine tamamladıktan sonra çalışma hayatına başladım, yaklaşık 15 yıl çeşitli kurumlarla görev yaptım. 2016 yılında evlendim, 2020 yılında kızım Doğa dünyaya geldi. Kısa bir süre önce de Doa Oyun Evi’ni kurarak, iş hayatımı farklı bir kulvara taşıdım.
Kızım, pandemi bebeği. Herkes için çok zor olan bir dönemde dünyaya geldi. Öyle ki hem hamileliğim boyunca hem de bebeğim doğduktan sonra hijyen kullarına maksimum özen gösterdik, koronavirüs nedeniyle ailemizle bile görüşemedik. Haliyle Doğa, yaşıtlarıyla da gerektiği kadar bir araya gelemedi, yalnız büyüyen bir bebek oldu. Biz de eşimle birlikte, sürekli onun iyi vakit geçirebileceği etkinlikleri araştırdık; İstanbul’daki atölyelere gidip gelmeye başladık. Bir süre böyle oyalandı ama büyüdükçe şehir dışına çıkmak zorlaştı. Yolda sıkılıyor, uyku ve yemek saatleri aksıyordu. Kendi şehrimizde böyle bir alan olmadığını düşünerek kurumsal hayata veda ettim ve bir girişimde bulundum. Ailemin ve arkadaşlarımın desteğiyle Doa Oyun Evi’ni kısa sürede hazırladık.
Çok değil... Burası toplam 80 metrekare, oyun alanımız ise 50 metrekare. Yerimizi bulduktan sonra yüksek lisansını anaokulu Montessori üzerine yapmış olan iç mimar arkadaşım Didem Erdem ile birlikte çalıştık. Konseptimizi belirledik, gereken tadilatı yaptık, oyuncaklarımızı temin ettik ve oyun evimizi açtık.
Elbette, oldu. Bir anne olarak kızım için içime sinmeyen, çocukların sağlığını tehdit edecek hiçbir materyali burada da kullanmadım. Bu nedenle oyuncakları doğal malzemelerden seçmeye çalıştık, mobilyalarımızda kullanılan boyaların bile organik olmasına dikkat ettik. Buradaki her şey çocuklara özel hazırlandı. Oyun alanının çevresindeki çitin ölçüsü dahi düşünüldü. Ayrıca, bulunduğumuz mekanın yerden ısıtmalı olması da kış dönemi için içimizi rahatlattı. Çocuklar burada güvenle vakit geçirebilir.
Kesinlikle öyle... Burada gördüğünüz oyuncakların büyük çoğunluğu lisanslı. Oyuncaklarda kullanılan materyale çok önem veriyorum. Doa Oyun Evi’ndeki oyuncakların çoğu ahşaptan üretilenler arasından seçildi. Oyun hamurlarımız ise un, tuz ve sudan oluşan malzemelerden üretilmiş, tamamen organiktir. Bu çok önemli çünkü özellikle küçük yaş grupları bu hamurları ağızlarına alabiliyor. Puzzle ve Legolarımız da özenle seçildi. 2-3 yaş grubu, üç boyutlu puzzle’larımıza çok ilgi gösteriyor. Oyuncakların hepsi çok kaliteli, eğitici, çocuk gelişimini destekleyen ürünler. Kitaplarımız da aynı şekilde... Oluşturduğumuz minik kütüphanede çocukların çok seveceği kitaplarımız var. Şu anda yurt dışından gelecek İngilizce kitaplarımızı bekliyoruz.
Her çocuk kendi ilgi alanına göre oyuncak seçiyor aslında... Bununla beraber hepsinin en çok ilgi gösterdiği yer, Pikler Üçgeni denilen ve ödüllü bir tasarım olan ahşap parkur. Çocuklar bu parkurda kayıyor, tırmanıyor, üzerindeki üç boyutlu şekiller sayesinde renkleri öğreniyor, motor becerileri gelişiyor. Bunun yanı sıra Barbie evi hem kızların hem de erkek çocukların çok ilgi gösterdiği bir oyuncak. Orada kendilerine bambaşka bir dünya kuruyorlar. Bir de oyun hamurunu sevmeyen çocuğa rastlamadım. Oyun hamurundan yemekler hazırlıyor, minik mutfak setimizde pişiriyor, Barbie evinde bebeklerine yediriyorlar. Burada hem hayal güçleri hem de motor becerileri gelişiyor. Çocuklar dar alanlarda oynamayı da çok seviyor ve çadırımız onların en çok sevdiği oyuncaklardan biri. Ve tabii top havuzunda da çok eğleniyorlar. Oyuncak çeşitliliğimiz, çocuklardan gelecek taleple doğru orantılı olarak artmaya devam ediyor.
Benim için çocukların müzikle ilgilenmesi, müzik kulaklarının gelişmesi çok önemli. Bu nedenle Doa Oyun Evi’nde sürekli İngilizce çocuk şarkıları çalıyo- ruz. Böylece farkında olmadan İngilizce kelimeleri de duyarak öğreniyorlar. Merkezimizde bir müzik köşesi oluşturduk. Küçük bir piyanomuz, baterimiz ve gitarımız var. Çocuklar bu köşeyi çok sevdi. Piyanonun tuşuna basarak ses çıkarmaktan, bateride özgürce müzik yapmaktan çok keyif alıyorlar. Onlar mutlu olunca aileler de buradan mutlu ayrılıyor.
2 ila 8 yaş arasındaki çocuklara hitap ediyor ve aynı anda 12 çocuğun oyun oynayabileceği kapasiteye sahip. Oyun alanımızda çocuklara göz kulak olan bir de oyun ablamız var. Şu anda yeni açıldığımız için tüm yaş grupları gelip oyun evini keşfediyor ancak önümüzdeki günlerde randevu sistemine geçerek aynı yaş gruplarını birlikte alacağız.
Pandemide hepimiz çok sıkıldık. Çocuklar gibi anne babaların da sosyalleşmeye, keyifli vakit geçirmeye ihtiyacı var. Çocuklar küçükken onlarla birlikte kafeye gidip arkadaşınızla kahve keyfi yapmak pek mümkün değil. Bu nedenle Doa Oyun Evi’nin küçük bir bölümünü kafe olarak düzenledik. Sıcak soğuk içecekler ve atıştırmalık servisimiz var. Aileler, hem içeride hem de dışarıda- ki masalarımızda, çocuklarını izleyerek çaylarını, kahvelerini içebiliyor, sohbet edebiliyor. Home-office çalışan aileler de burayı sıklıkla tercih ediyor. Çocukları oynarken, onlar internete bağlanıp işlerine devam edebiliyor. Çocuklarının Türkçesini geliştirmek, diğer çocuklarla kaynaşmasını sağlamak, kreşe adaptasyon süresini kısaltmak için merkezimize gelen yabancı müşterilerimiz de var.
Doa Oyun Evi’nde, 2-3 ve 4 yaş grupları için bir saatlik atölyeler düzenliyoruz. Çocuklar, okul öncesi eğitmenimizle birlikte önce müzik dinliyor, nefes egzersizleri yapıyor, daha sonra da atölye çalışması başlıyor. Örneğin, Anneler Günü için çanta boyama atölyesi yaptık; çocuklar boyadıkları çantaları annelerine armağan etti. Sırada su ve köpüklerle yapacağımız yağmur atölyesi var. Özellikle 2-3 yaş grubu, duyusal atölyelerden çok keyif alıyor. Şimdilik sadece hafta sonu atölyeleri düzenliyoruz ama gelen taleplerden dolayı, hafta içi için de bir çalışma yapacağız. Atölyenin dışında başka planlarımız da var. Yakında burada çocuk yogası ve çocuk tiyatrosu da olacak. Alanımız da etkinlikler için çok müsait.
Evet, Doa Oyun Evi bu tip etkinlikler için çok uygun. Aileler için doğum günü par- tilerini evde düzenlemek zor. Konukları ağırlamak, çocukların güvenliğini sağlamak, ardından evi temizlemek yorucu olabiliyor. Burada ise hazırlanan konsepte göre organizasyon masası hazırlanıyor, bir açık büfe kuruluyor, aileler misafirlerini ağırlarken çocuklar da içeride eğleniyor. Bizler hem organizasyonu hem de mekanı sunduğumuz için doğum günü kutlaması yapmak isteyen ailelerden oldukça yoğun talep görüyoruz. Pasta kesiminden sonra çocuklar oyun ablası ile oynarken aileler de keyifli vakit geçirebiliyor. Otopark sorunumuz olmadığı için bu tip etkinlikleri burada yapmak aileler için konforlu, çocuklar için de çok eğlenceli oluyor.
Öncelikle seçtiğimiz oyuncakların güvenli olmasına, çocukların yutabileceği küçük parçalar içermemesine, sivri köşeleri olmamasına dikkat ediyorum. Bunun yanı sıra kamera sistemimiz var ve acil bir durumda tek tuşla ambulansa, itfaiyeye, polise ulaşabildiğimiz bir sistem kurduk. Bir de kafemize çocuksuz aileleri kabul etmiyoruz çünkü sadece kafe hizmeti veren bir yer değiliz.
Buradaki her şey, her gün düzenli olarak büyük bir özenle temizleniyor. Mekan, oyuncaklar, top havuzunun topları, Legolar tek tek elden geçiyor. Kendi evimde hangi organik temizleyi- cileri kullanıyorsam, burada da aynıla- rını kullanıyoruz. Ayrıca oyun hamurla- rını belirli periyotlarla değiştiriyoruz ve Doa Oyun Evi’nde hasarlı oyuncak tut- muyoruz. Kendi kızımın sağlığına nasıl önem veriyorsam, burada da aynı sis- temi uyguluyorum.
Şu anda haftanın her günü sabah 10.00 ile 18.00 saatleri arasında açığız.
NASIL ARANDI: ##kocaeli ##kocaelilife ##dergi ##dergilik # #doaoyunevi # #doaoyun # #eglence ##cocuk
Bu güzel merkezin bir iletişim numarası var mıdır?