27-07-2024 12:50

Çocuklar burada çok mutlu: Kocaeli Marmara Koleji

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 02/02/2024
Devasa kampüsünde öğrencileri için bilgi, sevgi, başarı ve mutluluk dolu bir dünya yaratan Kocaeli Marmara Koleji, öğrencilerini aydınlık yarınlara Atatürk ilkeleri ışığında hazırlıyor
.stripslashes($urun->baslik).

Öyle bir okul ki öğrencilerini Atatürk ilkeleri ışığında, modern bir eğitim anlayışıyla aydınlık yarınlara hazırlarken, onları sadece akademik alanda değil sanatın ve sporun her dalında da destekliyor…

Öyle bir okul ki öğrencilerinin her alandaki başarısı il hatta ülke sınırlarını aşıyor…

Öyle bir okul ki 65 dönüm üzerine kurulu devasa kampüsünde spor alanları, kafesi, kütüphanesi, kursları ve hareketli yaşam alanlarıyla sadece öğrencilerine değil; velilerine ve eğitimci kadrosuna da her türlü imkanı sunuyor...

Öyle bir okul ki öğrenciler bahçedeki tavşanlarla, kazlarla, kedilerle oynayarak büyüyor, koridorlarında çocuk kahkahaları eksik olmuyor.

Öyle bir okul ki öğrencisi mutlu, velisi mutlu, eğitimcisi mutlu.

***

Eğitim vermeye başladığı 2017’den beri başarısını her yıl daha da artırarak adını ‘ilimizin en iyi okulları’ arasına yazdıran Kocaeli Marmara Koleji, eğitim kalitesiyle olduğu kadar öğrencilerine sağladığı sosyal imkanlarla da fark yaratmaya devam ediyor.

Milli değerleriyle gurur duyan, Atatürk’ü ve cumhuriyeti anlamış, özümsemiş; bilimsel düşünebilen, yabancı dilde yetkinleşmiş, akranları arasında lider olabilen dünya vatandaşları yetiştirme felsefesiyle eğitim veren kurum, çıktığı yolda hız kesmeden ilerliyor.

Devasa kampüsünde öğrencileri için bilgi, sevgi, başarı ve mutluluk dolu bir dünya yaratan Kocaeli Marmara Koleji hakkındaki bilgileri, ilimizin tecrübeli eğitimcilerinden, Kocaeli Marmara Koleji Müdürü Sevda Saraçoğlu’ndan aldık. 

Sevda Hanım, Kocaeli Marmara Koleji eğitim vermeye başlayalı kaç yıl oldu?

Okulumuz, 1985 yılında açılan Marmara Eğitim Kurumları’na bağlı olarak, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Kartepe’de kuruldu. Yani Kocaeli’nde yedinci eğitim yılımızdayız. Kurucumuz Hüseyin Şimşek aynı zamanda İstanbul Marmara Koleji, Maltepe Üniversitesi, Marmara Eğitim Vakfı ve Bodrum Marmara Koleji’nin de kurucusudur.

 

Önümüzdeki sene ilk ortaokul mezunlarınızı vereceksiniz… Kocaeli’de eğitim alanında nasıl bir fark yarattığınızı düşünüyorsunuz?

Kurucumuz Hüseyin Bey gerçek bir cumhuriyet ve Atatürk aşığıdır. Okulumuzun genel felsefesi de milli değerleriyle gurur duyan, Atatürk’ü ve cumhuriyeti anlamış, özümsemiş; bilimsel düşünebilen, yabancı dilde yetkinleşmiş, akranları arasında lider olabilen dünya vatandaşları yetiştirmek. Bunun yanı sıra bilişsel ve sosyal beceriler konusunda Türkiye’de değil, dünyada yarışır hale gelmiş; sporun ya da sanatın en az bir dalında yeteneğini ortaya koymuş ve bunu bir yaşam tarzı haline getirmiş çocuklar yetiştiriyoruz. Çocuklarımız gümbür gümbür geliyor ve eğitimciler olarak biz bu durumdan çok mutluyuz. Artık Kocaeli’de ‘Marmara çocuğu’ diye bir kavram oluştu.

ÇOCUĞA ÖZEL EĞİTİM

Kocaeli Marmara Koleji kaç yaştan itibaren öğrenci kabul ediyor?

Anaokulumuza, 36 aydan itibaren öğrenci kabul ediyoruz. 3 ve 4 yaş için ayrı, 5 yaş sınıflarımız için ayrı bir müfredatımız var. 3 yaş grubu çocuklarımıza bakım ağırlıklı, sosyal gelişimlerini tamamlamaya yönelik eğitimler veriliyor. 4 yaştan itibaren çift dilli eğitim başlıyor, 5 yaşta ise çocuklarımızı ilkokula hazırlıyoruz. İngilizce öğretmeni ve okul öncesi öğretmeni eş zamanlı olarak sınıfa giriyor, çocuklar tüm gün İngilizceye maruz kalıyor. Bizim çocuklarımızın yabancı dil becerileri 5 yaşındayken 2. sınıf seviyesinde tamamlanıyor. Verdiğimiz okul öncesi eğitimle 1. sınıfa başlayacak öğrencilerimizde dil gelişimi, bilişsel gelişim, öz bakım, sosyal gelişim ve hareket gelişimi de tamamlanmış; çocuk ilkokula her açıdan hazırlanmış oluyor. Şunu da ifade etmek isterim; Kocaeli Marmara Koleji’nde her çocuk biriciktir ve hepsine ihtiyaçları doğrultusunda eğitim verilir.

 

Nasıl?

Okulumuzda çocukların gelişimsel takibi psikologlarımızla yapılıyor. Diyelim ki çocuğun ince motor gelişimi beklenen seviyede değil. O çocuk için özel olarak, ince motor gelişimine yönelik bir çalışma planlanıyor. Yani anaokulu öğrencilerimiz, ilkokula her konudaki gelişim aşamalarını tamamlamış olarak geliyor. Dolayısıyla çocuğun bizim anaokulumuzdan, bizim ilkokulumuza başlaması çok avantajlı oluyor. Bu nedenle ilkokulda her yıl kendi anaokulumuzdan gelen öğrenciler için şubeler açıyoruz, farklı anaokullarından gelen öğrencilerimiz için sınırlı kontenjan ayırıyoruz.

 

Anaokulunda hangi eğitim modelleriyle ilerliyorsunuz?

Montessori, Reggio Emillia ve Orman Pedagojisi yaklaşımlarını harmanlayarak oluşturduğumuz bir eğitim modelimiz var. Matematik alanında da Matazon programını uyguluyoruz. Çocuklarımıza doğa sevgisi ve çevre bilinci kazandırmak önceliğimiz. Bu nedenle yoğun şekilde ‘orman okulu’ programı uyguluyoruz, sık sık Ormanya’ya gidiyoruz. Ayrıca, çocuklar okulumuzdaki tavşanlarla, tavuklar, horozlar, güvercinler ve kedilerle iç içe büyüyor. Oyuncaklarımızın tamamı da doğal malzemeden oluşuyor. Şunu da eklemek isterim; anaokulumuzda kullandığımız tüm materyaller okulumuz tarafından karşılanıyor. Velilerimizin ayrıca bir kırtasiye bütçesi ayırmasına gerek kalmıyor.

GERÇEK BİR OKUL

Gelelim, ilkokula…

Kocaeli Marmara Koleji, arkasında çok köklü bir geleneği, eğitim felsefesi olan bir kurum ve ‘gerçek’ bir okul. İlkokuldan itibaren çocuklarımıza bütünsel yaklaşıyoruz; tüm programımız ve okulun atmosferi buna göre dizayn edilmiş durumda. Çocuklarımızın bilişsel becerileri ve akademik başarısı kadar fiziksel, sosyal, duygusal gelişimlerini de önemsiyoruz. Doğru postürde olması, kas grubunun doğru sporlarla ve yaşına uygun gelişmesi önemli. Bu nedenle programımızın içerisinde; anaokulu 5 yaş ile 1. ve 2. sınıfta haftada iki saat yüzme, bir saat tenis, bir saat jimnastik ve bir saat dans var. Çocuklar bu derslerin hepsini 36 ay boyunca, alan hocalarından alıyorlar. 3. sınıftan itibaren spor branşları çeşitleniyor. Voleybol, basketbol, futbol, korfbol gibi.

 

Okulda, çocukların sosyal ve duygusal gelişimi için neler yapılıyor?

Bugünün çocukları, maalesef bizim küçüklüğümüzdeki sosyal ortamlardan mahrum ve ailelerin haklı kaygıları nedeniyle çok daha izole büyüyorlar. Anne-babalar çalıştığı ve eskisi gibi geniş aileler de olmadığı için birçok evde birlikte kaliteli vakit geçirme ihtiyacı yeteri kadar giderilemiyor. Dolayısıyla çocukların sosyal ve duygusal becerileri yeterince gelişemeyebiliyor. Teknoloji bağımlılığı da zihinsel ve dil gelişimlerini negatif yönde etkiliyor. İşte bu sebeplerden dolayı okulumuzda akran ilişkileri, yetişkinlerle güvenli bir alan, duygularını tanıma ve düzenleme konularında ‘SOBECE’ (Sosyal Beceri Geliştirme) dediğimiz, özel bir program uyguluyoruz.

DERİN BİREYSEL TANIŞMA

Nasıl bir program bu?

Bütün çocuklar okulumuza kendi potansiyeliyle geliyor. Biz, onları hangi sınıfa yerleştireceğimize karakterine, öğretmeniyle uyumuna, akran ilişkilerine göre karar veriyoruz. Bunu da ‘derin bireysel tanışma’ yöntemiyle belirliyoruz. Bu yöntemde önce çocuğun bütün gelişim özelliklerini, güçlü yanlarını, farklılıklarını, anne-babanın eğitimden beklentisini ve sınıf öğretmeninin kişisel özelliklerini tek tek değerlendiriyoruz. Çocukları, tüm bu kriterleri göz önüne alarak, kendisi için doğru olan sınıf arkadaşları ve öğretmenlerle eşleştiriyoruz. Böylece çocuk, eğitime kendisini en iyi hissedeceği ortamda başlamış oluyor. Okulla ve öğretmeniyle güçlü bağlar kuruyor; öğretmenini sevdiği zaman da akademik hayatına 5-0 önde başlıyor. Yaptığımız iş kolay değil ama bizim öğrencilerimiz de işte bu yüzden okulda musmutlu.

 

Peki, ders programı?

Çocuk, bizim için fiziksel, akademik, sosyal ve duygusal gelişimiyle eşsiz bir bütün. Bu nedenle holistik gelişimi destekleyen bir ders programımız var. Örneğin, okulumuzda ciddi bir bilim programı yürütüyoruz. Çocuklar 5 yaşından ortaokulun sonuna kadar her hafta laboratuvarda, fen bilgisi öğretmenleri eşliğinde deneyler yapıyor; bilimsel düşünmeyi, sorgulamayı küçük yaşta öğreniyorlar. Bilişim okur-yazarlığı, robotik kodlama çok iddialı hatta lider olduğumuz alanlar. Geçen sene bu alanda Avrupa birinciliğine oynadık. Satranç, tüm gruplarda ders olarak veriliyor. Çocukların sadece soru sorduğu ve sorguladığı ‘çocuklar için felsefe’ dersi de en güçlü olduğumuz konulardan biri. Görsel sanatlar, müzik, dans, yüzme, tenis, jimnastik dersleri ise zaten ders programının içerisinde. Bu alanlardan herhangi birinde ilgisi ve yeteneği olan çocuklarımızı hemen keşfediyor ve takıma alıyoruz. İlgi duyduğu alanı bulup oradan ilerleyen çocuk, küçük yaşta başarıyı tadıyor. Ayrıca sosyal ve kültürel gelişimleri için öğrencilerimiz okulda çokça tiyatro ve sinema seyreder, müzik dinler hatta kendileri sahneye çıkarlar. Okul bir kültürlenme alanı olarak dizayn edilmiş durumda. Sık sık alan gezilerimiz de olur. İzmir Uzay Kampı’na, müzelere, matematik kamplarına gideriz.

ÖDEVSİZ OKUL

Duyduğum kadarıyla Marmara Koleji’nin ilkokulunda ev ödevi kavramı yokmuş…

Öğretme sorumluluğunu üstüne almış, ödevsiz bir okuluz. Çocuklara standart ev ödevi vermeyiz, sadece cuma akşamları pekiştirici bir fasikül veririz. Bize göre çok ödev verip, aileyle çocuğun ilişkisini de ödeve indirgemek doğru bir yaklaşım değil. Ev ödevine gömülmüş, baskılanmış, oyun oynayamamış, anne-babasıyla kaliteli vakit geçirememiş çocuklar boğuluyor. Bu da okul hayatlarına olumsuz yansıyor. Öğretmenlik, bir uzmanlık mesleğidir. Dersleri evde anne-baba öğretebiliyorsa, biz neden okuduk ki? Neticeye baktığımızda, bu yıl da hiç ödev vermeden, aileyi işin içine katmadan yarı yıl tatiline kadar tüm 1. sınıf öğrencilerimizi okuttuk. Okulumuzda ödev olmadığı gibi 1. ve 2. sınıf çocuklarını gereksiz bir yarış ve rekabet içine sokacak; eksik ve yetersiz hissettirecek sınavlar da yok. Bütün çocuklarımızın farklı becerileri ve yetenekleri var. Kurum olarak tüm bunları yok sayarak, hepsini tek bir alanda yarıştırmayı doğru bulmuyoruz.

 

Gelelim, ortaokula…

Ortaokulda, önceliğimiz yabancı dilde yetkinleşmek. Bunun için çocuklar kur sistemiyle ders görüyor ve haftada 14 saat İngilizce dersi alıyor. Tabii önce seviyeleri belirleniyor. Eğer çocuğun İngilizce seviyesi beklenenin altındaysa, her hafta cumartesi günü ücretsiz olarak verdiğimiz İngilizce kursuna gelmesini zorunlu tutuyoruz. Böylece öğrencilerimiz, 6. sınıfın sonunda B2 seviyesine ulaşmış oluyor. Okulumuzda ilkokuldan itibaren yabancı dil kulüpleri çok aktif. İngilizce, Almanca, İspanyolca… Tüm kulüpler yurt dışı partnerli,  dersleri çevrimiçi olarak bir arada işliyoruz. İlkokuldaki kulüplerin hepsi yabancı dil kulübü, başka kulüp koymuyoruz, 5 ve 6. sınıfta bunun çok faydasını görüyoruz. Dil dışında kalan kulüp çalışmalarının da tamamı İngilizce olarak yapılıyor.

 

Dil yetkinliği dışında ortaokul süreci nasıl işliyor?

Ortaokulu biz iki modül olarak ele alıyoruz. İlk modülümüz olan 5 ve 6. sınıflarda yabancı dil ve ulusal müfredatın yanı sıra çocukların ilgi alanlarına göre fotoğrafçılık, okçuluk, oryantiring gibi farklı kulüplerimiz var. Bu sınıflarda beklentimiz; öğrencimizin kendilerini düzenlemeyi öğrenerek, akademik süreçlerini tamamlayarak, kendi yetenek alanında ulusal veya uluslararası bir başarı elde ederek ilerlemesi. İkinci modülümüz olan 7. ve 8. sınıfta ise tamamen LGS hazırlık formatına geçiyoruz.

 

Sınava hazırlık için neler yapılıyor?

Bu dönemde  sınav hazırlığı için çalışıyoruz, her hafta cumartesi günü akademik kursumuz oluyor. Haftalık 45 saatlik ders programının içeriği çok değişiyor. Örneğin, müfredatta 4 saat zorunlu fen bilgisi dersi varsa, bizde 8 saat yapılıyor. Öğrencilerimize, çok iyi bir danışmanla çok iyi bir takip sistemi uyguluyoruz. Kocaeli’deki açık ara en iyi öğretmen kadrosu okulumuzda ve hepsi çocuklar için büyük bir enerjiyle çalışıyor. Geçen sene 27 Türkiye birincisinden biri okulumuzdan çıktı; sınava giren çocuklarımızın tamamı yüzde 10’luk dilime, yüzde 75’i ise yüzde 5’lik dilime girdi. Bu sene çok daha iddialı sonuçlar bekliyoruz.

IB OKULU

Kocaeli Marmara Koleji’nde lise eğitimi nasıl veriliyor?

Kocaeli Marmara Koleji, Anadolu ve fen lisesiyle eğitim veriyor. Aynı zamanda otorize olmuş bir IB okuluyuz. Fen lisemize LGS puanıyla öğrenci kabul ediyoruz, Anadolu lisesinde ise İngilizce yeterliliği bizim için önemli. Lisede İngilizce hazırlık sınıfımız var; çocuğun dil yeterliliği beklenen düzeyde değilse, bir yıl hazırlık okuması gerekiyor. Anadolu lisesinde dersler İngilizce işleniyor; Fen lisesi ise Milli Eğitim Bakanlığı müfredatıyla ilerliyor. Bu yıl fen lisemiz ilk mezunlarını verecek. Hem fen hem de Anadolu lisemizde sıkı bir sınav hazırlığı var. Hiçbir Marmara Koleji öğrencisinin sınava hazırlanmak için başka bir kursa ihtiyacı yok çünkü her hafta sonu okula kursa geliyorlar. Okulumuzda bu kurslar ücretsiz olarak veriliyor.

 

Biraz da IB sistemi hakkında bilgi alabilir miyim?

Okulumuz bir IB okulu ve diplomamız uluslararası geçerliliğe sahip. Üniversite eğitimini yurt dışında tamamlamak isteyen öğrencilerimiz 11. sınıftan itibaren IB öğrencisi oluyor ve Türkiye’deki müfredatla işi bitiyor. IB öğrencileri, gerekli şartları yerine getirerek 12. sınıftan mezun olduğunda IB diploması almaya hak kazanıyor ve yurt dışındaki bir liseden mezun olmuş gibi dünyanın her yerindeki üniversitelere yerleşebiliyor. Bunun dışında bu yıl Kanada Eğitim Bakanlığı ile ortak diploma anlaşması imzaladık. Bizim çocuklarımız isterlerse online olarak ya da yazın Kanada’ya giderek Kanada’daki müfredatı tamamladıklarında, diplomaları hem Kanada’da hem de Türkiye’de geçerli oluyor.

DEV KAMPÜSTE NELER VAR?

Sevda Hanım, Kocaeli Marmara Koleji, kampüsüyle de diğer kurumlardan ayrılıyor. Kampüs içinde neler var?

Burası 65 dönüm üzerine kurulmuş, dünya standartlarının çok üzerinde bir kampüs. Aslında bir yaşam alanı. Okulumuzun projesi, yüksek şehir planlamacısı olan kurucumuz Hüseyin Bey’e ve merhum mimar Vedat Çakırca’ya ait. Kampüsümüzde her okul türünün kendine ait binası var. Sınıflarımız, oyun alanları, laboratuvarlarımız, yemekhanemiz, kütüphanemiz hepsi çok geniş. 710 kişi kapasiteli büyük bir kültür merkezimiz var ve öğretmen lojmanımız da kampüsümüzün içinde yer alıyor. Tüm bunlara ilaveten çok amaçlı spor salonu, jimnastik salonu, okçuluk salonları, yüzme havuzu, açık-kapalı tenis kortları ve halı sahasıyla adeta bir spor kompleksine sahibiz. Okulumuzun tüm spor alanları çocuklarımızın, velilerimizin ve öğretmenlerimizin aktif kullanımına açık. Kampüs içinde bir de kafemiz var. Velilerimiz çocuklarını beklerken Marma Kafe’de çayını kahvesini yudumluyor, diğer velilerle sosyalleşiyor. Aynı şekilde, Maltepe Üniversitesi altyapılı, zenginleştirilmiş kütüphanemiz de velilerimize açık.

 

Bu kompleks öğrencilerinizin sportif başarısına da yansımış…

Sporcu grubumuz, haftada 6 gün antrenman yapıyor. Havuzumuz ve diğer tüm spor alanlarımız her daim kullanıma açık. Tüm öğrencilerimiz, seçtiği spor dalında haftada iki gün, ücretsiz olarak alan antrenörleriyle çalışabilir. Spora verilen bu değer, öğrencilerin sportif başarısına da direkt yansıyor. Örneğin lise öğrencimiz Kuzey Tunçelli, ağustos ayında Paris’te yapılacak olimpiyatlarda yarışacak. Uzun mesafe yüzmede kırmadığı rekor yok. Dünyanın en genç en iyi sporcusu seçildi ve Harvard Üniversitesi’nden özel davet aldı. Kuzey gibi pek çok öğrencimizin il, ulus ve dünya çapında başarıları var. Marmara Koleji öğrencilerinde başarı kültürü oluşmuş durumda. Bizim sloganımız, ‘Kupa Seviyoruz’. Her 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda, o yıl akademik alanda, sporda ya da sanatta başarı kazanmış çocuklarımız için bir tören düzenliyoruz. Geçen sene okulun üçte ikisi sahnedeydi.

TÜM YEMEKLER ZEYTİNYAĞI İLE PİŞİYOR

Okulda sanat alanında ne gibi çalışmalar yapılıyor?

Öğrencilerimiz, müfredatımız kapsamında zaten diledikleri sanat dalıyla ilgileniyor ve eğitimlerini alıyor. Bunun dışında bu yıl Marma Sanat’ı da kurduk. Burada, Maltepe Üniversitesi Konservatuvarı desteğiyle kendi öğrencilerimize ve dileyen öğretmenlerimize birebir kurs veriliyor. Piyano, bateri, keman, yan flüt, şan dersi, bale branşlarının hepsi var.

 

Öğrenciler yemeklerini de okulda yiyor değil mi?

Evet, büyük bir yemekhanemiz var. Yemeklerimizin tamamı okulumuzun mutfak şefi ve yemekhane personelimiz tarafından günlük olarak pişiriliyor; öğrencilerimize taze ve sıcak olarak sunuluyor. Yemekhanemize asla hazır çorba, margarin ve katkı maddeli paketli ürünler girmiyor. Yemeklerimizde sadece soğuk sıkım sızma zeytinyağı kullanılıyor, ekmeğimiz okulda pişiyor, yoğurdumuzu kendimiz mayalıyoruz. Protein ağırlıklı bir menüyle sağlıklı beslenme önceliğimiz.

 

İLETİŞİM

Adres: Dumlupınar Mah, Şehit Turgut Çiçek Cad. No: 47, Kartepe/Kocaeli

Telefon: (0262) 373 13 13

Instagram: @kocaelimarmarakoleji

NASIL ARANDI: #kocaeli marmara koleji # hüseyin şimşek # sevda saraçoğlu # kocaeli # eğitim # okul

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.