26-04-2024 09:51

Çocuğunuzda görülen şaşılığı ihmal etmeyin!

2019-04-09    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2019-04-09
.stripslashes($urun->baslik).

Şaşılık nedir?

İki gözün koordine bir şekilde paralel bakamaması, bir ya da iki gözün kayması şaşılığı meydana getiriyor. Gözü çeşitli yönlere doğru hareket ettirmek için her bir gözde 6 kas bulunuyor ve bu kaslardan birinin veya bir kaçının görevini hiç yapmaması ya da eksik yapması durumunda şaşılık meydana geliyor. 5-7 yaşına kadar tedavi edilmeyen şaşılık, sadece estetik bir sorun olmaktan çıkıyor ve bu yaştan sonra görme tembelliğine neden oluyor.

 

 

Göz tembelliği nedir?

Göz tembelliği, en sık her iki göz arasında numara farkı, tek gözde devamlı bir kayma veya çocuğun görme yolunu kapatacak katarakt, göz kapağında düşüklük gibi bozukluklarla karşımıza çıkan bir göz rahatsızlığıdır. Çok yüksek hipermetrop ve astigmat sorunlarında gözlerin her ikisinde birden tembellik oluşabilir. Bu durumda çocuk, uygun görülen numaradaki gözlüğü hemen takmaya başlamalıdır. Gözlük takmanın yaşı yoktur. Hatta üçüncü ve altıncı aydan itibaren uygun çerçeve seçimiyle bebekler de rahatlıkla gözlük kullanabilir. Ailelerin devamlı sorduğu ve yanlış algıladığı bir durumu da belirtmekte özellikle fayda görüyorum. Gözlük takmak daha iyi görmek içindir. Göz numarasını düşürmez veya numaranın yükselmesine neden olmaz.

 

Şaşılık göz tembelliğine neden olur mu?

Gözlerin paralel duruş pozisyonunun bozulmasına şaşılık denir. Gözler burun köküne doğru veya dış tarafa kayabileceği gibi yukarı veya aşağı pozisyonlara da kayabilir. Göz tembelliğine genellikle tek taraflı sabit kaymalar neden olur. Kayan taraftaki gözden gelen hayal bir süre sonra beyin tarafından baskılanır ve yok sayılır; kayan göz devre dışı kalır. Bu şekilde göz tembelliği kişinin her iki gözle görme yeteneği kazanmasını, derinlik hissini yani 3 boyutlu görmesini engeller. Bu nedenle tedavi için vakit kaybedilmemelidir. Tek taraflı sabit kaymalarda uygun gözlük ve kapama tedavisi yapılabileceği gibi, gerekli durumlarda cerrahi müdahale de gerçekleştirilebilir.

 

Şaşılığa neler sebep olur?

Şaşılık; hamilelikte geçirilen ağır hastalıklar, zor doğum, annenin hamilelik sırasında bazı ilaçları kullanması, anne-babanın akraba olması, küçük yaşta geçirilen ağır ve ateşli hastalıklar, küçük yaşta geçirilen havaleler, görme bozuklukları, ailede gözü kayan veya göz bozukluğu olan kişilerin bulunması, şiddetli düşme, çarpma, vurma gibi nedenlerle ortaya çıkabiliyor. Bebeklik ve çocukluk döneminde görülen kaymaların bir kısmı yalancı şaşılık olarak tanımlanıyor. Yalancı şaşılık, göz kapaklarının ve burun kökünün genişliği ile ortaya çıkan yanıltıcı bir görünümdür. Bu durumun tam olarak aydınlatılabilmesi için mutlaka bir göz muayenesi yapılmalıdır.

 

 

Kaç çeşit şaşılık vardır?

Şaşılığın en sık görülen çeşidi tek gözde devamlı kaymadır. Şaşılığın bu çeşidi, genelde içe kayma şeklindedir ve gözdeki bu kaymaya ‘Hipermetropi’ veya ‘Hipermetropik Astigmat’ eşlik eder. Bu da göz tembelliği açısından en önemli şaşılık çeşididir. Bir diğer çeşidi ise iki gözde kayma şeklindedir. Bu türde anne-babalar daha fazla endişelenirler. Ancak bilindiğinin aksine bu tür kaymalar daha kolay tedavi edilebilmektedir. İki gözde görülen arada kayma ve tek gözde görülen arada kayma çeşitleri ise genelde kolaylıkla tedavi edilen şaşılık türleridir, ancak tedavi için geç kalınmamalıdır.

 

Şaşılık nasıl tedavi edilir?

Kaymaların büyük çoğunluğu 2-3 yaş civarında ortaya çıkar ve bazı şaşılıklargözlükle düzeltilebilir. Gözlük taktığı halde düzelmeyen kaymalara ise cerrahi tedavi gerekir. En önemlisi çocuğun göz doktoruna erken götürülmesidir. Erken yaşlarda yapılan tedavi ile başarı oranı çok yüksekken ilerleyen yaşlarda bu oran azalabiliyor. 1 yaşına gelene kadar gözlerinde herhangi bir şikayeti olmasa dahi çocukların düzenli göz muayenesi olması tedavi açısından önem taşımaktadır.

NASIL ARANDI: #Orhan Elibol # Dünyagöz # göz tedavisi # şaşılık # şaşı tedavisi # göz tembelliği # göz sağlığı #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.