29-04-2024 18:24

Çocuğunuz öfke nöbeti geçirdiğinde NE YAPMAMALISINIZ?

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/10/2023
.stripslashes($urun->baslik).

Ebeveynler olarak, bir öfke nöbetine nasıl tepki vermemiz gerektiğini bilsek bile olay sırasında yanlış tepkilere direnmekte zorlanıyoruz; bu tepkilerde işe yaramamakla kalmıyor, işleri daha da kötüleştiriyor aslında. Bu tepkilerden kaçınmanın neden özellikle önemli olduğunu düşünmek için bir dakikanızı ayırmanız ve bunu nasıl yapacağınıza dair bazı ipuçları, onlara ani tepkiler vermeme kararlılığınızı güçlendirmenize yardımcı olabilir.

 

Çocuğunuza nasıl hissedeceğini SÖYLEMEYİN.

Özellikle öfke nöbetleri sırasında, çocuğunuzun duygularını küçümsemeyin veya değiştirmeye çalışmayın. “Kızma” veya “Bu kadar üzülmene gerek yok!” gibi yorumlar, çocukların hissettiklerini inkar etmek anlamına gelir. Onun yerine, duygularını etiketleyin ve anlamaya çalışın. Örneğin, “Üçgenden çok dikdörtgene benzediği için hayal kırıklığına uğradın, değil mi?” gibi bir yaklaşım daha etkili olabilir.

 

• Öfke nöbetini atlatmak için çocuğunuza YALAN SÖYLEMEYİN

Ebeveynler, çocuklarının hayal kırıklığı yaşamamaları veya öfke nöbeti geçirmemeleri için bazen küçük yalanlar söyleyebilirler. Örneğin, çocuğa artık kurabiye kalmadığını söylemek gibi… Bu, kısa vadede işleri kolaylaştırabilir ancak bu tür yalanlar uzun vadede güveni sarsabilir. Çocuklar, ebeveynlerinin onlara karşı dürüst olduğunu görmelidir. Ipad’inin bozuk olduğunu veya oyuncak mağazasının kapalı olduğunu söylemek, uzun vadede güveni sarsabilir ve çocukların ebeveynlere karşı açık olma konusundaki güvenini azaltabilir. Çocuklar, ebeveynlerinin sınırlarını açıkça ve dürüst bir şekilde belirlediğini görmelidir. Bu, ebeveynlerin uygulamaları gereken bir sorumluluktur ve çocuklara dürüstlük örneği sunmalıdır.

 

• Çocuğunuzun davranışlarının sizi üzdüğünü SÖYLEMEYİN

Ebeveynler, çocuklarının duygusal sağlığından sorumludur ancak çocuklar ebeveynlerin duygusal sağlığından sorumlu değildir. Bu nedenle, çocukların duygusal tepkilerini manipülasyon veya suçlama amaçlı kullanmak uygun değildir. Çocuğunuzun davranışlarını, ebeveynlerin duygusal sağlığı üzerinde etkiliymiş gibi göstermek yerine, kendinizi nasıl hissettiğinizi açık ve dürüst bir şekilde ifade edin. Bu, çocuğunuzun duygusal farkındalığını geliştirmesine yardımcı olur ve sağlıklı bir iletişim modeli sunar.

 

Öfke nöbetlerini ve çocuğunuzun öfke nöbetleri öncesinde veya sırasında söylediği şeyleri KİŞİSEL ALGILAMAYIN

Özellikle küçük çocuklar, öfke nöbetleri sırasında bazen incitici veya hoşgörüsüz sözler söyleyebilirler. Bu ifadelerin amacı genellikle duygusal tepkilerini göstermek veya sınırları test etmektir. Öfke nöbeti sırasında, çocuğunuzun söylediklerine karşı kızgınlık veya benzeri bir tepki vermek uygun değildir. Bunun yerine, sakin kalmaya ve çocuğunuza destek olmaya odaklanmalısınız. Çocuğunuza saygılı olmayı ve görgü kurallarını öğretmek elbette önemlidir ancak bu tür öğretilerin öfke nöbetleri sırasında yapılması etkili değildir. Bu konular daha sakin bir zamanda ele alınmalıdır.

 

REN PSİKOLOJİ

Yenişehir Mah. Konak Sok. No:9 Daire: 4 İzmit/KOCAELİ

Tel: 0544.115 20 41

@renpsikoloji

NASIL ARANDI: #begüm seçil kandemir # psikoloji # ruh sağlığı # ren psikoloji # çocuk # öfke

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.
Diğer Yazılarını İnceleyin;
Öfke yönetimi: Sağlıklı duygu ifade etme sanatı

10 ay önce
Öğrenciler için tatilde ruh sağlığını korumanın ve geliştirmenin yolları

11 ay önce
Fibromiyalji ve EMDR terapisi

1 yıl önce
Uzm. Klnk. Psk. Begüm Seçil Kandemir: Sosyal kaygı bozukluğunu yenebiliriz

1 yıl önce
Yaramaz mı yoksa hiperaktif mi? Tembel mi yoksa dikkat eksikliği mi? Mızıkçı mı yoksa dürtüsel mi?

1 yıl önce
Uzm. Psk. Begüm Seçil Kandemir: “Gücümü içimdeki çocuktan alıyorum”

Öğrencilik yıllarından beri tutkuyla bağlı olduğu psikoloji alanında kendisini geliştirmeye hiç durmadan devam eden Uzman Psikolog Begüm Seçil Kandemir, çalışmalarına geçtiğimiz yıl kurduğu Ren Psikoloji çatısı altında devam ediyor. ‘Güçlü kadın’ı “Kendi fikirleri olan ve bunları uygulayabilen kadın” olarak tanımlayan Kandemir, “Ben gücümü içimdeki çocuk ve ergenden alıyorum. Tutkularımı ve büyük hayallerimi kesinlikle unutmadım. Yetişkinliğin normlarından ve baskısından bağımsız yaşıyorum” diyor.

1 yıl önce
Bir narsistin kurbanı mısınız?

Çevrenizden sık sık şu cümleleri duyarsınız: “Patronum tam bir narsist”, “Bir narsistle evliydim ve bugüne kadar hiç kendim için yaşamamışım”, “İnsanları öyle iyi manipüle eder ki buraya gelip kendini anlatsa, kesin ona hak verirsin.”

1 yıl önce
Begüm Seçil Kandemir: “Hayır” Diyemiyorum

“Başkalarını sürekli memnun etmeye çalışma davranışı, genellikle ebeveynleri memnun etmeye çalışmakla başlar”

1 yıl önce
Begüm Seçil Kandemir: Deprem ve deprem sonrası

2 yıl önce
EMDR ile bir kapı aralanıyor

2 yıl önce