27-07-2024 04:40

Century 21 Project Gayrimenkul ile ön yargıları yıktılar: Neşe & Yalçın Ergen

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 31/05/2024
İlimizin tanınmış iş insanlarından Mimar Yalçın Ergen ve eşi Yüksek Makine Mühendisi Neşe Ergen, inşaat alanında yıllara dayanan tecrübelerini Century 21 Project Gayrimenkul ile gayrimenkul sektörüne taşıdı. İkili, verdikleri çok yönlü hizmet ve imza attıkları iş birlikleriyle Kocaeli’de gayrimenkul piyasasındaki ön yargıları yıkmayı kısa sürede başardı
.stripslashes($urun->baslik).

İş hayatındaki başarılarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarında aldığı önemli görevlerle de ilimizde geniş bir kesim tarafından tanınan Mimar Yalçın Ergen ile Kocaeli’nin pek çok prestijli inşaat projesinde imzası bulunan tecrübeli Makine Yüksek Mühendisi Neşe Ergen, yıllara dayanan deneyimlerini gayrimenkul sektörüne taşıdı. Bugüne dek tasarım, proje, inşaat, dekorasyon, ofis mobilyaları bayiliği gibi geniş bir yelpazede hizmet veren Ergen çifti, geçtiğimiz yıl global arenanın dev gayrimenkul markası Century 21 ile el sıkışarak Kocaeli’yi pek de alışık olmadığımız bir hizmet modeliyle tanıştırdı.

Gayrimenkul danışmanlığının teknik bilgi, finansal danışmanlık ve ekonomi okur-yazarlığı da gerektiren önemli bir meslek dalı olduğunun bilinciyle yola çıkan Neşe-Yalçın Ergen çifti, ‘Century 21 Project Gayrimenkul’ çatısı altında farklı uzmanlık alanlarında görev yapan güçlü bir danışman kadrosuyla çalışıyor; ihtiyaca yönelik doğru hamle ve yönlendirmelerle danışanlarına en yüksek faydayı sağlamak amacıyla hizmet veriyor.

Çağı yakalayan çalışma prensipleriyle dikkatleri çeken Century 21 Project, verdiği güvenilir hizmetle sektördeki ön yargıları kırmayı da kısa sürede başardı ve ilimizin en saygın firmalarıyla iş birliği yaparak Solin İnşaat Meditorium projesi, KVN Yapı Sıraselviler ve Boutique projeleri ile Türköz İnşaat Avlu 112 projesinin satış ve pazarlamasında tek yetkili gayrimenkul ofisi oldu.

Neşe ve Yalçın Ergen çiftini, Century 21 Project Gayrimenkul’un şık ofisinde ziyaret ettik; sektöre getirdikleri yenilikleri, hizmet noktasındaki farklılıklarını ve gayrimenkul sektöründeki hedeflerini kendilerinden dinledik.

Yalçın Bey, bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?

1977 yılında İzmit’te doğdum. İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünden 1999 yılında mezun oldum. 2001 yılına kadar özel bir mimarlık-inşaat firmasında çalıştıktan sonra Yalçın Ergen Mimarlık Atölyesi’ni kurdum. Tasarım, proje, inşaat, dekorasyon, ofis mobilyaları bayiliği çalışma alanlarımız oldu; ‘proje ve uygulama’ olarak yurt içi ve yurt dışında 200’den fazla projeye imza attık. Ayrıca 2008 yılından beri Nurus Ofis Mobilyaları’nın Kocaeli bayiliğini yapıyorum. Son dönemde mimarlık ve inşaat sektörünün yanı sıra ‘ticari gayrimenkul geliştirme’ alanında da faaliyet göstermeye başladık. 2023 yılından itibaren Century 21 firması ile tüm Türkiye’de yatırım danışmanlığı yapıyoruz. Ayrıca 2008-2013 yılları arasında Mimarlar Odası Kocaeli Şube Yönetim Kurulu Başkanlığı ve 2009-2011 yılları arasında Kocaeli Akademik Odalar Birliği Kurucu Başkanlığı görevlerini yürüttüm. Şu anda da KOSİAD’ın (Kocaeli Sanayici ve İş Adamları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmaktayım. Neşe Hanım ile 2014 yılından beri evliyiz; Mustafa Yaman ve Hazan adında iki çocuğumuz var.

 

Neşe Hanım, sizi de tanıyabilir miyiz?

39 yaşındayım. Yüksek makine mühendisiyim, mesleğimde 15 yılı geride bıraktım. Uzun yıllardır mekanik tesisat projeleri çiziyor ve bunların uygulamasını yapıyorum. Son dönemde faaliyetlerimize gayrimenkul danışmanlığı da eklendi. MasterTurk bünyesinde bulunan Century 21 Gayrimenkul Danışmanlığı firmasının franchise hakkını aldım ve brokerlık yapmaya başladım.

YATIRIMDA HATAYA YER YOK

Yalçın Bey, gayrimenkul sektörüne de adım atmanızın sebebi nedir?

Bundan birkaç yıl önce Neşe Hanım ile birlikte işimizle ilgili değerlendirmeler yaparken; maliyetlerin aşırı yükselmesi nedeniyle konut sektörü başta olmak üzere, inşaat sektörünün uzunca bir süre yavaşlamaya geçeceğini öngördük. Gayrimenkul sektörüne adım atmamızın nedeni, sektörümüzde üretimden ziyade alım-satımın öne çıkacağını düşünmemizdi. Geldiğimiz noktada, isabetli bir karar vermiş olduğumuzu açıkça görüyoruz.

 

Aslında gayrimenkul danışmanlığı da faaliyet gösterdiğiniz diğer sektörlere yakın bir alan…

Neşe Ergen: Çok doğru… Zaten işin içine girdikten sonra fark ettik ki yapı üretim sürecinde rol aldığımız günden itibaren, biz aslında gayrimenkul geliştirme işini de amatör olarak yapıyormuşuz. Bu süreçlerde emlak sektöründeki firmalardan destek aldığımız zamanlar oldu. İşini hakkıyla yapan küçük bir kısmı tenzih ederek söylüyorum ki çalıştığımız gayrimenkul firmalarının çoğunun bu işi dümdüz, sadece almak, satmak ve kiralamak üzerine kurguladığını gördük. Oysa  gayrimenkul işi teknik hizmet, finansal danışmanlık, ekonomi okur-yazarlığı da gerektiren ve süreklilik arz eden önemli bir meslek dalı. Özellikle ‘ticari gayrimenkul’ dediğimiz alanda Kocaeli ve çevresinde büyük bir boşluk vardı. Kendimiz ve müşterilerimiz için arz ve talebin doğru algılanması, büyük yatırım kararlarında hataya yer vermeden hizmet üretilmesi gerektiği bilinciyle yola çıktık. Şu anda çalışma arkadaşlarımla birlikte bu hizmeti başarıyla veriyoruz. Prensiplerimiz var. Biz, var olan müşteri grubumuza sunacağımız portföylere salt aracılık etmekten ziyade bir nevi kefil oluyoruz. O yüzden de yanlış fiyatlı, gelecek vaat etmeyen, pek de tanıyıp güvenmediğimiz portföyleri kabul etmiyoruz. Şu an çalıştığımız tüm firmalar kalite ve güvenilirliğini kanıtlamış, Kocaeli’nin en saygın firmaları. Odakta güven olunca da işler iyi gidiyor.

EN İYİ FİRMAYLA YOLA ÇIKTIK

Peki, neden Century 21 ile yol almaya karar verdiniz?

Yalçın Ergen: Özellikle 2008 yılında Nurus Ofis Mobilyaları’nın bayiliğini aldığımız günden itibaren birçok firmayla iş birlikleri kurduk. Gördük ki yeni bir iş koluna giriyorsanız ve bir iddianız varsa; işini en iyi yapan, en tecrübeli firmayla yola çıkmak en önemli nokta. Gayrimenkul sektörüne girerken bu yönde yaptığımız araştırmalar sırasında yolumuz Century 21 Ülke Başkanı Gökhan Taş ile kesişti. Kendisiyle görüştüğümüzde tecrübesinden, enerjisinden ve hedeflerinden çok etkilendik. Century 21 markasının global büyüklüğü ve tanınırlığı da kararımızı hızlandırdı. Dünyanın en yaygın ve bilinir markası ile Kocaeli merkezde yola koyulduk. Şu anda dünya genelinde 92 ülkede, 16 bin 500 ofis ve 165 bin profesyonel danışmanla hizmet veren Century 21’in Türkiye’de 92 ofisi bulunuyor.

Gayrimenkul, ekip işi… Ekibinizi nasıl oluşturdunuz?

Neşe Ergen: İkimizin de çalışma hayatında en önemsediğimiz konuların başında, işe en vakıf insanlardan oluşan kadrolar oluşturmak gelmiştir. Century 21 Project Gayrimenkul’de de empati duygusuyla hareket eden, etik değerlere saygılı mimar, harita mühendisi, makine mühendisi ve sektörde yer edinmiş saygın, deneyimli gayrimenkul danışmanı arkadaşlarımızla güzel bir ekip kurduk.

 

Neşe Hanım, Türk halkının yatırım tercihleri ne yönde?

Neşe Ergen: Türkiye’de kiracıların ev sahibine oranı 1/6. Bu, şu demek: Siz kiracıysanız, ev sahibinizin sizin oturduğunuzdan başka 5 evi daha var. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir rakam yok. Buradan da anlaşıldığı gibi Türk insanının en büyük yatırımı ve parasını değerlendirdiği alan, gayrimenkul. Ağırlıklı olarak konut ve arsa… Bununla beraber herkesin yatırım bütçesi ve yatırım anlayışı da farklı. Kimisi yaptığı yatırımın karşılığını en kısa sürede almak istiyor; kimisi bugün bir ev parasını arsaya yatırıp, 5-10 yıl sonra 4-5 ev parası kazanmayı hedefliyor. Bu anlamda yaptığımız iş çok önemli. Biz aslında bir nevi profesyonel finans danışmanıyız. Karşılıklı empati duygusuyla danışanlarımızın ihtiyacına yönelik, kısa ya da uzun vadede kendilerine fayda sağlayabilecek yerler buluyoruz, kendilerine öneriyoruz. Kadromuzu bu nedenle çok nitelikli seçtik.

ASIL HEDEF NE?

Gözlemlediğim kadarıyla şu sıralar insanlar, arsa ya da arazilere yatırım yapmaya daha meyilli…

Yalçın Ergen: Toprak, dünyada biten tek gayrimenkul. Yapılaşmayla beraber gezegenimizdeki arsa alanı azalıyor. Bugün yatırım değeri yokmuş gibi görünen alanlar, bir süre sonra altın değerinde olabiliyor ki Yahya Kaptan bunun en yakınımızdaki örneği… İlk yapıldığında çevresi tamamen bataklık olan bölge, şu anda kentin cazibe merkezi. Tam da bu nedenle, gayrimenkul danışmanlığı yapacak kişilerin bölgelerindeki arsaları kısa, orta ve uzun vadeli değerlendirebilecek öngörüsü, finansal okur yazarlığı olmalı. Hangi bölgenin gelişebileceğini önceden görebilmeli. Biz sektörde yıllara dayanan tecrübemizle, eşimize dostumuza ya da proje yaptığımız kişi ve kurumlara bu hizmeti yıllarca bedelsiz olarak verdik. Şimdi bu işi profesyonel bir platforma taşıdık.

Yalçın  Bey, diyelim ki elimde belli bir bütçe var, bununla yatırım yapmak istiyorum ve size geldim. Beni nasıl yönlendiriyorsunuz?

Asıl amaç, hedefinizi doğru anlamak. Diyelim ki elinizde bir milyon TL var… Bu parayla ne yapmak istiyorsunuz? Kira geliri mi istiyorsunuz; “Bu paraya 5 yıl ihtiyacım yok, bu sürenin sonunda en yüksek getiriye sahip olayım” mı diyorsunuz; “10-15 yıl sonra çoluğum çocuğum rahat etsin” diye mi düşünüyorsunuz… Bizde bu soruların hepsinin cevabına uygun çözümler var çünkü kenti tanıyoruz, geçmişini biliyoruz, geleceğini öngörebiliyoruz. Ya da diyelim ki bir arsa alıp üzerine ev yapmayı planlıyorsunuz. Harita mühendisi arkadaşımız beğendiğiniz arsayla ilgili gerekli bilgileri birinci ağızdan alıyor. Mimar arkadaşımız bu arsada ne yapılabileceğini, imar durumunu, imarı değiştiğinde ne olabileceğini bütün kazançları ve kayıplarıyla size aktarıyor. Gerekli gördüğümüz durumlarda hukuk danışmanımızdan destek alıyoruz. Belki siz kulaktan dolma bilgilerle, o arsaya üç ev sığdırabileceğinizi düşünüyorsunuz ama gerçekte bu mümkün değil… Bu çalışma şekli danışanlarımızı yanlış yatırımlar yapmaktan da koruyor. “Benim bir arsam var, burayı nasıl değerlendireceğim?” dediğinizde ve istediğiniz takdirde sizin için ruhsat projesi de alıyoruz. Eğer anlaşırsak, evinizi hatta evin içinin dekorasyonunu da yapabiliyoruz. Yani arsasını bize teslim eden kişiye, bitmiş ve dekore edilmiş evinin anahtarını teslim edebiliyoruz. Kocaeli’de bu kadar komplike hizmet veren başka bir gayrimenkul ofisi yok.

ÖN YARGILARI KIRDIK

Bildiğim kadarıyla ticari alanlar konusunda da iddialısınız…

Neşe Ergen: Ticari konularda iyiyiz. Diyelim ki burada bir AVM yapıyorsunuz ve kurumsal markaları getirmek istiyorsunuz. Century 21 ile birlikte çalıştığımız AVM danışmanlık firmaları var. Firmayı buraya çağırıyoruz, taleplerimiz iletiyoruz, onlar da markaların Türkiye genel merkezleriyle görüşüp en doğru yerleşim projesini oluşturarak size sunum yapıyor. Şu anda Kocaeli’de bunu yapabilen bizden başka firma yok. Bir de ben, mesleğim gereği yapıların mekanik ruhsat projelerini çiziyorum. Bu projeler, ruhsat çıkmadan çizildiği için birçok projeden önceden haberdar oluyoruz ve içerisinde görev aldığım için projelerin güvenilirliğinden eminim. Böyle kaliteli işler çıkaran müteahhitlerle iş birliği içinde olmak, alım-satım noktasında ayrıca elimizi güçlendiriyor.

Kısa zamanda büyük adımlar attınız ve Kavanlar, Türköz İnşaat, Solin İnşaat gibi Kocaeli’nin en saygın firmalarıyla iş birlikleri yaptınız. Kocaeli’deki inşaat firmalarının, gayrimenkul firmalarıyla çalışmama noktasındaki ön yargısını nasıl kırdınız?

Yalçın Ergen: Çok uzak olmayan bir geçmişte bir ürünün üretimi, satışından daha önemliydi. Bununla beraber rekabetin ve teknolojinin artmasıyla satış, üretimin de önüne geçti. Kendimizi doğru ifade ettiğimizde ve talebi doğru anladığımızda, profesyonel yaklaşımda olan firmalar için bu süreç hızlıca çözüme ulaşabiliyor. Bizim bir büyük şansımız da inşaat sektörünün içinden gelmiş kişiler olarak masanın her tarafında bulunmamız. Müşterinin beklentilerini doğru anlayıp, anında çözüm önerileri üretebiliyoruz. Çağı yakalayan pazarlama teknikleriyle arz ve talebi doğru noktada buluşturmaya çaba sarf ediyoruz. Bu çalışma prensibi, inşaat firmalarına büyük bir konfor alanı ve zaman kazandırıyor. Şu anda Solin İnşaat Meditorium projesi, KVN Yapı Sıraselviler ve Boutique projeleri ile Türköz İnşaat Avlu 112 projesinin satış ve pazarlamasında tek yetkiliyiz. İlimizin en başarılı ve güvenilir kurumları arasında olan bu firmalar, bugüne kadar satış ve pazarlama işlerini kendi bünyelerinde hallediyorlardı. Kendilerine  onlardan farklı olarak neler yapabileceğimizi, doğru müşteriye nasıl ulaşabileceğimizi aktararak bu konudaki ön yargılarını kırmayı başardık ve güvene dayalı bir iş birliğine imza attık. Böylece onlar kendi üretim işlerine, biz de tam randımanlı olarak satış ve pazarlamalarına yoğunlaşmış olduk.

Son olarak Century 21 Project Gayrimenkul’ün hedeflerini öğrenmek isteriz…

Çok kısa bir süre içerisinde özellikle ‘arsa, ticari ve lüks gayrimenkul’ denildiğinde, Kocaeli’de ilk akla gelen firma olmayı hedefliyoruz. Müşterilerimizle güvene dayalı, sürdürülebilir ve karşılıklı faydaya dayanan ilişkiler kurmak istiyoruz. Bakış açımızı anlayıp içselleştirebilen, süreklilik arz edeceğine inandığımız, amacı sadece para kazanmak olmayan arkadaşlarla ekibimizi büyütmeyi planlıyoruz.

 

Körfez Mah. Yüce Rıfat Sok. No: 37/11 İzmit/Kocaeli

Telefon: (0262) 325 70 00

i century21project_tr

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.