28-03-2024 15:56

Çayırova adını tiyatro ile duyuracak

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 09/07/2021
Kadınlardan ve gençlerden oluşan iki ayrı tiyatro topluluğu kuran Çayırova Belediyesi, düzenleyeceği ‘tiyatro festivali’ ile adını ülke genelinde duyurmayı hedefliyor
.stripslashes($urun->baslik).

HABER: SERPİL ÇOLAK

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

‘Çayırova’nın nesi meşhur’ diye soranlara çok yakında ‘tiyatrosu’ diyeceksiniz.  Çayırovalı kadınlardan ve gençlerden oluşan iki ayrı tiyatro topluluğu kuran Çayırova Belediyesi, düzenleyeceği ‘tiyatro festivali’ ile adını hem ülke genelinde duyurmayı hedefliyor hem de uluslararası arenada boy göstermeye hazırlanıyor. Pandemi dönemini çalışarak geçiren tiyatro ekipleri hazırladıkları oyunları sahneleyecekleri günü sabırsızlıkla bekliyor.

Seçim döneminde ‘Halkımızın içindeki gizli yetenekleri ortaya çıkaracağız’ sözünü veren Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi ‘sanat’ alanında bu adımları nasıl attı, tiyatro kurulması fikri nasıl oluştu, hazırlanan oyunlar ve hedefler neler? Hepsini kültürden sorumlu başkan yardımcısı Kenan Tuzcu ile konuştuk. Keyifle okuyacağınız bir röportajla sizi baş başa bırakıyoruz.

Başkanım, Çayırova Belediyesi Halk Tiyatrosu’nun kuruluş öyküsünü sizden dinlemek isteriz.

Çayırova Belediye Başkanımız Sayın Bünyamin Çiftçi seçim beyannamesinde bir vaatte bulunmuştu, ‘Halkımızın içindeki gizli yetenekleri ortaya çıkaracağız’ demişti. Bunun ilk adımı olarak Bilgi Evleri bünyesinde el sanatları kursları açtık. Daha sonra ‘Sanat alanında bir adım daha atsak Çayırovalılardan karşılık alabilir miyiz acaba?’ diye düşündük. Bu düşünceler ışığında Çayırovalı vatandaşlarımızdan oluşan Türk halk müziği korosu kurduk ve çok güzel geri dönüşler aldık. İlçemize gelen tiyatro topluluklarına gösterilen ilgi ise bizi ‘Neden kendi tiyatromuzu kurmuyoruz?’ noktasına getirdi. Bu düşünceler ışığında tiyatro topluluğu kurmak üzere yaptığımız duyurulara ciddi talep geldi, seçmelerde zorlandık. Pandemiden üç-dört ay kadar önce kadınlardan ve gençlerden oluşan iki ayrı tiyatro topluluğu kurduk ve çalışmalara başladık.

PANDEMİDE DURMADIK

Anladığım kadarıyla pandemi döneminde bile çalışmalara devam etmişsiniz.

Hem bizim hem de seçmeleri kazanan Çayırovalıların hevesle başladığı bir projeydi, yarıda bırakmak istemedik. Kimi zaman online kimi zaman yüz yüze eğitimler devam etti. Yönetmenimiz Hakan Güneri, İstanbul’da olmasına rağmen her fırsatta Çayırova’ya gelerek, ekibin başında durdu. Ekip, disiplinli bir şekilde çalışmalarını sürdürdü.

Zaman zaman açık alanlarda zaman zaman da Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nin 800 kişilik salonunda sosyal mesafeyi koruyarak provalar yapıldı. Pandeminin yol açtığı moral bozukluğunu, motivasyon düşüklüğünü ise çeşitli etkinliklerle aşmaya çalıştık. Belediye Başkanımız Bünyamin Çiftçi de ekibi sık sık ziyaret etti, provaları izledi, desteğini hiç esirgemedi. Başkanımızın ziyaretleri de ekibe büyük moral verdi.

Biraz da hazırladığınız oyunlardan bahsedelim mi?

9 kişiden oluşan kadın tiyatro topluluğumuz; kadın sorunlarını, kadın diliyle, kadınlara anlatabilecekleri bir oyun hazırladı. ‘İnce Eledik Sık Dokuduk’ adlı oyunumuzun yazarı ve yönetmeni aynı zamanda ekibimize eğitim de veren hocamız Hakan Güneri. Oyunda kadınların hem günlük yaşamda hem de pandemi sürecinde karşılaştıkları sorunlar trajikomik bir dille anlatılıyor. 5 ayrı skeçten oluşan oyunumuzun büyük ilgi göreceğini düşünüyorum.

Gençler de oyun hazırlığında sanırım.

Gençlerden oluşan tiyatro topluluğumuzun hazırladığı oyunun adı ise ‘Kifah’. Filistin meselesini konu alan, vicdanlara seslenen bir oyun. Bu oyunun yazarı ve yönetmeni yine Hakan Güneri hocamız. Gençlerin ekibinde ise 14 kişi var. Gençler de çok başarılı bir performans sergiliyor. Bir de kadınlarımızın ve gençlerimizin ortaklaşa sahneleyeceği çocuk oyunumuz ‘Sindrella’ var, onun da hazırlıkları sürüyor.

YURT DIŞINA AÇILACAK

Bir de Yunus Emre ile ilgili bir oyun hazırlığınız olduğunu öğrendik, kısaca bahseder misiniz?

Biliyorsunuz 2021 yılı UNESCO tarafından ‘Yunus Emre Yılı’ ilan edildi. Cumhurbaşkanlığımız da bu konuyla ilgili bir genelge yayımladı, ‘Yunus Emre’ konulu çalışmaların yapılmasını istedi. Biz zaten bu genelgeden önce ‘Aşkın Gözyaşları: Yunus Emre’ adlı oyunun hazırlıklarına başlamıştık. Sanat yönetmenliğini Hakan Güneri’nin yaptığı Ferah Tiyatrosu, Çayırova Belediyesi’nin de desteği ile yazar Sinan Yağmur’un ‘Aşkın Gözyaşları: Yunus Emre’ adlı eserini sahneye uyarladı. Hakan hocamızın bu oyunda yardımcı roller için Çayırova’da yetiştirdiği tiyatrocuları seçmesi, kısa sürede geldiğimiz noktayı gözler önüne sermesi açısından önemli.

Çayırovalı tiyatrocuların da yer aldığı bu oyun il ve ilçelerde sahnelenecek, hatta yurt dışındaki Yunus Emre Enstitüleri vasıtasıyla uluslararası arenaya taşınacak. Çayırova Belediyesi’nin isminin tiyatro aracılığıyla yurt dışında duyulacak olması bizi şimdiden çok heyecanlandırıyor.

Diğer oyunlarınız da turneye çıkacak mı?

Kadınlarımızın ve gençlerimizin hazırladığı oyunlar için şimdiden Bartın, Antalya, Eskişehir’den davetiye aldık. Diğer il ve ilçelerden de talep olması halinde oyunlarımızı oralarda da sahnelemeyi düşünüyoruz. Özellikle tiyatro festivallerine katılmayı planlıyoruz.

Bilirsiniz, belediyeler ekonomik sıkıntı yaşadıkları zaman ilk tasarruf ettikleri konu genelde kültür-sanat olur. Bizim belediyemizde tam tersi bir durum söz konusu. Belediye başkanımız Bünyamin Çiftçi, bize her türlü desteği veriyor.

Kocaeli’de tiyatrosu olan tek ilçe Çayırova yanılmıyorsam.

Kocaeli’de tiyatro topluluğu olan başka bir ilçe yok diye biliyorum. Bazı şehirler vardır, farklı özelliklerle anılır. ‘Çayırova’nın neyi meşhur?’ deseniz, şimdiye kadar söyleyecek çok bir şeyimiz yoktu ancak bundan sonra ‘tiyatro’ ile anılacak olması bizim için çok anlamlı.

Tiyatronun kültürel gelişmeyi sağlayan gizli güçlerden biri olduğunu biliyoruz. Bu anlamda lokomotif olmak istiyoruz.

Oyunlarınızı heyecanla bekliyoruz, peki bundan sonraki hedef nedir?

Belediye başkanımızın bir hedefi daha var; tiyatro konusunda yetenekli lise öğrencilerini halk tiyatrosuna dahil etmek. Okullarda seçmeler yapacağız, gençleri sahneye kazandıracağız. Örneğin şu an ekibimizde olan bir öğrencimizin BKM’ye dahil olma durumu var.

Bizim nihai hedefimiz Çayırova’yı kültür-sanatla anılır hale getirmek. Bazı iller ve ilçeler var, festivalleriyle anılıyor. Bizim de hedefimiz Çayorova’da tiyatro festivali gerçekleştirmek. Bunun için öncelikle bir tiyatro alt yapısı hazırlamak gerekiyordu hem izleyici hem de oyuncu bakımından. Bunu başardık, hedefimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz.

Hakan Güneri: Çıta yükseldi

25 yıllık tiyatro sanatçısıyım. Ferah Tiyatrosu ve Performans İstanbul Tiyatrosu’nun kurucusu, aynı zamanda sanat yönetmeniyim. Kendi oyunlarımızı sergilemenin yanı sıra eğitimler de veriyoruz. Çayırova Belediyesi de böyle bir talepte bulununca, buraya tiyatro ekibi kurmaya geldik. Belediye bünyesinde kadınlara ve gençlere tiyatro eğitimi vermeye başladık. Kadınlarımız evlerinden çıkarak hem sanat yapsın hem de ufak da olsa mali kazanım elde etsin istedik. Gençlerden de çok talep var, önce öğrencimiz sonra da meslektaşımız oluyorlar. Yetenekli arkadaşları kendi profesyonel tiyatromuzda değerlendiriyoruz. Hazırladığımız iki oyun da ‘amatör’ tiyatronun ötesine geçti, çıta epey yükseldi. Böyle olunca aklımızda farklı şeyler belirmeye başladı. ‘Burası madem sanatsever bir kent neden daha fazla emek vermiyoruz’ dedik. Ekibe öncelikle dünya klasiklerini okuttuk, daha sonra yazma ve üretme noktasında desteklerde bulunduk. Burada çok ciddi bir çalışma yürütüyoruz, emeğimizin karşılığını alacağımıza inanıyoruz.

Samet Gökgöz: Tiyatroyu bırakmak istemiyorum

Meslek lisesi öğrencisiyim. Okulumuza gelen bir form sayesinde belediyenin halk tiyatrosundan haberdar oldum. Seçmelere katıldım ve ekibe dahil oldum. Açıkçası tiyatroyla ilgili bir düşüncem yoktu ancak buralara kadar geldim. Oyuncu bile olmak istiyorum. Farklı bir meslek seçsem bile tiyatroyu asla bırakmak istemiyorum.

Duygu Türkyılmaz: Sahne çok keyifli

İyi bir tiyatro izleyicisiydim. Çayırova Belediyesi’nin duyurusunu görünce seçmelere katıldım. 37 yaşındayım, evliyim ve 3 çocuğum var. Eşim ilk başlarda ‘böyle bir projede yer alman gerekli mi’ diye sorgularken, büyük bir hevesle tiyatroya gittiğimi görünce, durumu kabullendi. Eşimden aldığım destekle bu ekibin bir parçası oldum. Sahnede olmak bana büyük bir keyif veriyor, kesinlikle devam etmeyi düşünüyorum.  

NASIL ARANDI: #çayırovabelediyesi #tiyatro #tiyatrofestivali #kadın #genç #kenantuzcu #hakangüneri #sametgökgöz #duygutürkyılmaz #sanat #eğitim #halktiyatrosu #ferahtiyatrosu

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.