24-04-2024 13:40

Buzun prensi; Burak Demirboga

2018-05-10    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2018-05-10
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: EYLEM SELVİ ARI

FOTOĞRAFLAR: İsmail Hakkı Timuçin

 

Karda bile yürürken dengede duramayanlara inat buzun üzerinde koşuyor, dans ediyor hatta uçuyor…  Genç, yakışıklı ve yetenekli sporcumuz Burak Demirboga, ‘buzun prensi’ unvanını fazlasıyla hak ediyor. Kocaeli Üniversitesi Buz Pateni Antrenörlük Bölümü son sınıf öğrencisi olan Burak Demirboga eğitim aldığı alanda başarıdan başarıya koşuyor.

Öyle ki 5 yıldır katılamadığımız dünya şampiyonasında Türkiye’yi temsil etme başarısını gösterdi hatta finale kaldı.

21 yaşında Türkiye’nin gururu oldu.

Hedefi; 2022’de yapılacak olimpiyatlar... Antrenörü Rana Belkıs Göçmen ile birlikte gece-gündüz demeden çalışıyor, vaktinin büyük bir bölümünü buzun üzerinde geçiriyor. Şimdi sizleri buzun prensi, Artistik Buz Pateni Milli Takım sporcusu Burak Demirboga ile baş başa bırakıyoruz. Keyifli okumalar...

Sevgili Burak, buz pateniyle ne zaman ve nasıl tanıştın?

Abim Ali Demirboğa buz pateni yapıyordu. Onun buz patenine başlama hikayesi de oldukça ilginçtir. Babam, olimpik buz sporları salonunun kafeteryasını işletiyordu, abim de kafeye gidip gelirken bu spora merak salmış. Milli takımın eski sporcularından olan abimi gördükçe ben de bu sporu sevmeye başladım. 5 yaşında buz ile tanıştım ve bırakamıyorum.

 

Soğuk iliklerine kadar işlerken nasıl sevdin bu sporu?

Önceleri eğlenceli geliyordu. İlk yarışmanın heyecanıyla sevmeye başladım. Başarılar elde ettikçe buz pateni bende bir tutku halini aldı. O kadar bağımlılık yaptı ki kendimi dinlendirmem gereken zamanlarda bile buzu özlüyorum. 

 

Hem de bir futbol ya da basketbol kadar popüler değilken...

Başka bir spora yönelmemi söyleyenlerin sayısı az değil ama ben aldırış etmiyorum çünkü buzu seviyorum.

 

Ailenin tutumu nasıl?

Ailemin desteği olmasa ne ben ne de abim bu sporda başarılı olabilirdik. Abimle küçük yaşlarda yüzmeyi, futbol oynamayı da denedik ancak buzdan aldığımız keyfi hiçbirinden alamadık.

 

TÜRKİYE BİRİNCİSİ

Peki, buz pateni maliyetli bir spor mu, sana maddi bir katkısı oluyor mu?

Maddi bir kazancım yok. Kulübüm ve federasyonumuz kamplara ve yarışmalara katılmam noktasında destek oluyor. Paten, kostüm ve bunun gibi ihtiyaçlarımı karşılıyorlar.

 

Maddi-manevi desteğe ihtiyaç duyuyorsunuz o zaman...

Elbette. Türkiye’de çok iyi bir artistik buz pateni yarışmacısı çıkmamasının sebebi, yurt dışındaki sporcular kadar maddi-manevi desteğimiz olmamasıdır. Yine federasyonumuz ve kulübümüz elinden geldiğince yardımcı oluyor ancak bu yetmiyor. Biraz daha maddi imkânımız ve yurt dışında çalışma şansımız olsa ya da Türkiye’de çocuklar okullarından buz patenine zaman ayırabilse çok daha iyi yerlerde olabiliriz.

 

Zor şartlarda büyük başarılara imza atmış bir sporcu olduğunu biliyoruz. Bize biraz başarılarından söz eder misin?

2017 yılının aralık ayında Ankara’da, Buz Pateni Türkiye Şampiyonası’na katıldım ve birinci oldum. Ülkemizi ocak ayında Avrupa’da, mart ayında da Dünya Şampiyonası’nda temsil ettim. Avrupa Şampiyonası’nda Türkiye’den finale kalan ilk erkek patenci oldum. Mart ayında yapılan dünya şampiyonasında ise 5 yıl aradan sonra Türkiye’den katılan ilk erkek sporcuydum. 5 yıl önce de abim dünya şampiyonasında Türkiye’yi temsil eden tek erkek patenciydi. 5 yıldır ülke olarak temsil edilemiyorduk. İtalya’da yapılan dünya şampiyonasında erkeklerde finale kaldım ki bu da bir ilktir.

 

HEDEF; OLİMPİYATLAR

Başarının sırrı nedir?

Ben başarımı çok fazla antrenman yapmama ve vaktimin büyük bölümünü buza ayırmama borçluyum. Sabah, öğle ve akşam antrenman yapıyorum, çok çalışmanın meyvesini katıldığım müsabakalarda başarılı olarak topluyorum.

 

Buz pateniyle ilgili hedefin nedir?

İlk hedefim Avrupa ve dünya şampiyonalarında ilk 10 sporcu arasına girip, kota alıp ardından 2022’de yapılacak olimpiyatlara katılmak. Önümüzdeki 4 yıl içerisinde olimpiyatlara hazırlanacağım.

Çevrende seni örnek alıp buza başlayan gençler var mı?

Elbette, arkadaşlarımı buza teşvik ediyorum. Mesela bir arkadaşım artistik buz pateni yerine hız patenine yöneldi ve milli takım sporcusu oldu.

 

Kaç saat antrenman yapıyorsun?

Günde 2 saat antrenman yapıyorum ama bununla yetinmiyorum. Sporcu olduğum için fit olmam gerekiyor. Akşamları fitness ve koşu da yapıyorum.

 

30’DAN SONRA ZOR

Buzun üzerindeyken konsantrasyonunu nasıl sağlıyorsun?

Bazı sporları yaparken kendini dış dünyaya kapatman gerekiyor ama buz öyle bir spor değil. Seyirciyi ve jüriyi etkilemen lazım. Kendi içimize kapanamıyoruz. Koreografilerimizi sene başında belirliyoruz ve yıl sonuna kadar aynı koreografiyle yarışmalara çıkıyoruz. İlla ki bir heyecan oluyor ama yılların verdiği tecrübeyle bunu atlatabiliyoruz. Buzun üzerine çıktığım an konsantre oluyorum.

 

Hiç sakatlık yaşadın mı?

Büyük bir sakatlığım olmadı, ufak tefek sakatlıklarım oldu o kadar.

Kaç yaşına kadar bu sporu yapmayı planlıyorsun?

30 yaşından sonra buz pateni zorlaşıyor. Ben henüz 21 yaşındayım, önümde uzun yıllar var ama 30 yaşımdan sonra aktif sporculuğu bırakınca antrenörlük yapmayı düşünüyorum.

 

Örnek aldığın bir sporcu var mı?

Öncelikle Türkiye’de abimi örnek aldım. Yurt dışında da artık sporu bırakmış olan  Rus artistik buz patenci Evgeni Plushenko. Çok başarılı, teknik anlamda güçlü bir sporcu. Seyirciyi çok rahat yaptığı işin içine alabiliyordu. Harika görsel şovlar yapıyordu, herkesi etkiliyordu.

 

Sen görsel şovlarda nasılsın?

Bir Evgeni Plushenko değilim elbet ama ne iyi ne kötüyüm. Teknik olarak güçlüyüm ama görsel şovu artırmaya çalışıyorum.

 

Koreografiyi unuttuğun oldu mu hiç?

Elbette, 2006 yılında Ankara’da, Balkan Kupası yapılmıştı. Orada yaşım küçüktü ve yarışmanın ortasında koreografiyi unuttum. Unutunca ne yapacağımı bilemedim ve hemen antrenörümün yanına gidip ağladım, yarışmayı terk ettim.

 

Peki, şimdi böyle durumlarla karşılaşıyor musun?

Elbette ama artık tecrübeliyim. Unutsam dahi bir şekilde doğaçlama bir şeyler ekleyebiliyorum.

 

Buz pateni yapmak isteyenlere tavsiyen var mı?

Çok zevkli ve eğlenceli bir spor. Bu sporu yapmak için fiziken uygun olmak gerekiyor. Aynı zamanda çok estetik bir spor. Artistik buz pateni için sadece buzun üzerinde iyi olmak yetmiyor; tiyatroda, balede, dansta da iyi olmak gerekiyor. Özgüven gerektiren bir spor.

 

Sosyal yaşamın nasıl?

Buzdan kalan zamanlarımda arkadaşlarımla sinemaya, tiyatroya ya da şehir dışı gezilerine gidiyorum.

 

Yakışıklı bir gençsin, hayranların var mı?

Evet, yarışmalarda özellikle çok ilgi görüyorum. Geçen yıl Kazakistan’da Universiad Kış Oyunları yapıldı, Türk olduğum için orada çok ilgi gördüm. Yine bu yıl Rusya’da gerçekleştirilen Avrupa Şampiyonası’nda, İtalya’da da dünya şampiyonasında Japonlar çok ilgi gösterdi.

NASIL ARANDI: #burak demirboga #Rana Belkıs Göçmen #buz pateni

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.