28-03-2024 17:39

Burun estetiğinin tam zamanı

2017-09-11    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2017-09-11
.stripslashes($urun->baslik).

Burnunuzdan şikayetçi misiniz? Çok mu büyük? Kemerli olduğu için yüzünüzün ifadesini bozduğunu mu düşünüyorsunuz? Burun delikleriniz küçük olsa daha mı estetik dururdu? Ya da kalkık bir burun için can atanlardan mısınız? Evet, nefes almak gibi temel bir görevi olan burnumuz aynı zamanda yüzümüzün ifadesini belirleyen yegane organımız. Bu nedenledir ki estetik operasyonlar içerisinde burun estetiği başı çekiyor. Çünkü,  yüzümüze kattığı ifade bir neşter darbesiyle anında değişebiliyor. Ülkemiz insanları ırksal olarak kemerli, uzun ve büyük delikli burun yapısına sahip. Bu durum biraz da sert ve yorgun bir ifade katıyor yüzümüze. Kimileri bu durumdan rahatsız olmazken, kimileri de daha küçük, daha estetik bir burun istiyor. Tabii küçük, kemersiz ve kalkık bir burun ile daha yumuşak bir görüntüyü kim istemez ki…

HANGİ AYDA YAPILIR?

Ameliyatlarını Özek Konak Hastanesi’nde yapan plastik ve estetik cerrahı Op. Dr. Belma Kapılı ile ülkemizde  sayısı her geçen gün artan burun estetiği ameliyatlarını konuştuk. Burun estetiğinin neden tercih edildiğini, hangi aylarda yapılırsa daha sağlıklı olacağını, ameliyat sonrası nelere dikkat etmemiz gerektiğini, burun estetiği olan birisinin ne kadar sürede sağlığına kavuşacağını sizler için sorduk. İşte yanıtlar…

Op. Dr. Belma Kapılı

Belma Hanım, kendinizi tanıtır mısınız?

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 2002 yılında mezun olduktan sonra 1,5 yıl kadar Muş’ta zorunlu hizmetimi yaptım. Daha sonra genel cerrahi ihtisasımı kazandım, İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 5 yıl kadar genel cerrahi asistanlığım sürdü. Genel cerrahi uzmanlığının mecburi hizmeti için 2 yıl Malatya’da kaldım. Genel cerrahiden sonra ikinci bir ana dal hakkımız vardı, yan dal sınavlarına girdim ve plastik cerrahi ihtisasını seçtim. İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 3 yıl kadar plastik cerrahi asistanlığı yaptım. 2011 yılında bu dalda mecburi hizmet için İzmit Seka Devlet Hastanesi’ne tayinim çıktı ve Kocaeli’ye bu vesileyle gelmiş oldum. 2,5 yıl burada çalıştıktan sonra mayıs ayında istifa ettim ve kendi özel muayenehanemi açtım. Bir süredir de ameliyatlarımı Özel Konak Hastanesi’nde yapıyorum.

Ülkemizde son yıllarda estetik operasyon yaptıranların sayısı oldukça arttı. En çok estetik yapılan organımız da burun. Burun estetiğine neden ihtiyaç duyulur?

Burun estetiğinin iki nedeni var. Birincisi fonksiyonel açıdan buna ihtiyaç duyan hastalar olması, ikincisi estetik kaygı duyulması. Biz her iki kesime de hitap ediyoruz. Bölgemiz insanında ırksal olarak burun kemeri, burun ucunun geniş ve burun deliklerinin büyük olması söz konusu. Ayrıca burunda travma sonrası oluşan eğrilikler de estetik kaygı yaratıyor. Fonksiyonel soruna gelince; nefes almada güçlük çekilmesi de burun ameliyatı için önemli bir nedendir. Kimi hastalar fonksiyonel olarak müdahale edilmişken estetik olarak da işlem yapılmasını isteyebiliyor. ‘‘Burun ucum düşük, biraz kaldırtayım, burun deliklerimi biraz küçülteyim’’ diyebiliyorlar.

Zor bir ameliyat mı?

Komplike bir ameliyat, elbet kolay değil. Öğrenme eğrisi olan bir ameliyat. Yaptığınız her burun ameliyatının sonuçlarını gördükten sonra ne yapacağınızı daha iyi anlıyorsunuz. Bu nedenle tecrübe isteyen bir ameliyat. Hem fonksiyonel hem de estetik açıdan müdahale ettiğimiz için 2-3 saat sürüyor.

 

HASTANE SEÇİMİ ÖNEMLİ

Hayati riski var mı? Burun ameliyatı olmak isteyenlere tavsiyeniz nelerdir?

Birincisi hastane seçimine dikkat edilmeli. Tam donanımlı bir hastane olmalı. Doktor seçimi önemli. Tecrübeli bir doktor seçilmeli. Hastanın düşük oranlarda da olsa genel anestezi riskleri olabiliyor. Burun ameliyatının kendine özel riskli bir yanı yok. Sonuçta büyük bir damara dokunulmuyor. Göğüs kafesini açma, beyni açma, batını açma gibi bizim çok önemli saydığımız 3 boşlukla ilgili bir operasyon yapmıyoruz. Hayati bir riski yok. Ancak herhangi bir olumsuzluğa karşı hastanede müdahale edebilecek bir ekip ve yoğun bakım ünitesi olmalı. Doktorun da böyle bir durumda hastaya müdahale edebilecek kapasitede olması çok önemli.

Geçmişte magazin dünyasının ünlü isimlerinin burunlarına sahip olmak modaydı. Size de elinde fotoğrafla gelip ‘‘Şunun burnundan istiyorum’’ diyen oluyor mu?

O tarz hastaları, bu cümleyi kurduktan sonra durduruyorum çünkü onlar gerçekçi beklentileri olmayan hasta grubu. Herkesin kıkırdak yapısı, kemik yapısı, yumuşak dokusu, derisinin kalınlığı farklı. İşlemi yapsanız bile aynı sonuç çıkmıyor. Gerçekçi beklentileri olan hastalar kadar hastanın beklentisiyle doktorun yapabileceği şeyin örtüşüyor olması da önemli.

Peki, estetik kaygıyla gelen hastanıza yapacağınız buruna nasıl karar veriyorsunuz?

Önceliğimiz yüz hatları. Yüz hatlarının şekline göre karar veriyoruz. Ayrıca burun estetiği konusunda biz estetisyenlerin belirlediği oranlar var. O oranlara göre müdahale yapıyoruz.

İfadenizin daha dinç görünmesini istiyorsanız burun estetiğini düşünebilirsiniz.

ERKEKLER DE YAPTIRIYOR

Kadınlar mı erkekler mi daha çok burun estetiği yaptırıyor?

Aslında ilk başlarda daha çok kadınlar estetik yaptırıyordu ancak bu aralar erkeklerde de ciddi bir yönelme başladı.

Nedeni nedir?

Erkekler de artık görselliğin hem sosyal hem iş hayatında önemli olduğunu biliyor. Kadınlar bu durumun farkına daha erken varmıştı. Erkekler geç de olsa görüntünün iş ve sosyal hayattaki önemini anladı ve artık iki yönde bir başarı istiyor. Son zamanlarda görüntüsüne özen gösteren erkek sayısı arttı.

SİLİKON TAMPON KULLANIYORUZ

Burun estetiği sonrasında iyileşme sürecinden biraz bahseder misiniz?

Burun estetiğinden sonra hastanede bir gece yatırıyoruz hastayı. Burun deliklerine, ortası delik olan silikon tampon koyuyoruz. Böylece nefes almakta zorluk çekmiyor. Önceden kullandığımız gibi gazlı bez tarzı şeyleri tıkayıp, hastaları rahatsız eden durumlardan uzak duruyoruz. Hasta eskiden operasyon sonrası ağızdan nefes alırdı ve bu durum ağız kuruluğuna neden olurdu. Şimdi öyle değil. Ortası delik silikon tamponlar sayesinde burnundan da nefes alabiliyor. Hastayı bir gece yatırdıktan sonra burun tamponları ve burun alçısıyla taburcu ediyoruz. 1 hafta-10 gün kadar şişlik, morluk olabiliyor. Bu normal bir süreç. Hastamızı taburcu olduktan 2-3 gün sonra burun tamponlarını çıkarmak için hastaneye davet ediyoruz. Tamponlar çıkarıldıktan sonra 1 hafta kadar da burun alçısı kalıyor. Hastaların bu dönem ödemi atması ve şişliği azaltması için 2 gün boyunca buz uygulaması yapması şart. Yine ilk birkaç gün başı yukarıda yatmalı. Bu süreçte ufak tefek sızıntılar olabilir, bunlar normal. Birinci haftadan sonra burun alçısını çıkarıyoruz ve burun ucunda yaptığımız küçük kesinin dikişlerini alıyoruz. Ben daha sonra ince bantlama sistemi yapıyorum ki ödemleri biraz daha hızlı atsın. Tüm bu süreçlerin ardından hasta normal hayatına dönebiliyor.

Tabii hastanın çok dikkat etmesi gerekiyor. Çok sıcak ortamlarda bulunmaması, efor sarf edecek sportif hareketler yapmaması önemli. Ödem olduğu için burun iyi kanlanan bir organ ve bunlara dikkat edilmezse kanlanma daha da artabilir, hasta geç iyileşebilir.

6 AY YA DA 1 YILDA İYİLEŞİR

Peki, hasta ne zaman burnuna dokunup ‘evet artık bu benim burnum’ diyebilir?

İlk bir ay hiçbir şekilde darbe almamalı, burnunun üzerine yatmamalı. Kemiklerin, kıkırdakların yerleşmesi, dokunun onların üzerine oturması gereken süre 1 aydır. Daha sonra 6 ay-1 yıl içerisinde burun son şeklini alır, oturur. İlk 3-4 ay gözlük kullanmamayı öneriyorum. Burun üzerindeki kemiği kırdığımız için oraya bir baskı olmamalı ki çökme yaşanmasın. Aktif sporlardan bu dönem kaçınılmalı. Kan basıncı ve nabzı artıracak sporlar yapılmamalı.

Ameliyat yapıldı, iyi bir sonuç elde edilmedi. O zaman nasıl bir yol izleniyor? Ne zaman düzeltme operasyonu yapılabiliyor?

6 ay ya da 1 yıl kadar bekliyoruz. İlk 6 ay özellikle dokunmamaya çalışıyoruz. Eğer ciddi bir şekil bozukluğu varsa, sosyal hayatını olumsuz etkiliyorsa, 6 ay sonra müdahale ediyoruz. Çok ufak dokunuşlar gerekiyorsa 1 yıl kadar bekleyebiliyoruz.

Peki burun estetiğinin bir mevsimi var mı?

Asında her mevsim olabilir. Sadece bahsettiğim gibi sıcak havalarda sıkıntı yaşanmaması için sonbahar-kış ayları tercih edilebilir, ya da ‘‘Ben efor sarf etmem, klimalı ortamda kalabilirim’’ diyen hastalar yaz aylarını da tercih edebiliyor. Tabii burnun oturma süreci düşünüldüğü taktirde ‘‘Yaza düzgün ve oturmuş bir burunla girmek istiyorum’’ denirse, sonbahar ve kış ayları çok uygun.

O zaman eylül-ekim ayları burun estetiği için ideal…

Aynen öyle. Yaza daha oturmuş bir burunla girmek isteyenler bu ayları değerlendirebilir.

Yeme-içmeye dikkat etmek gerekiyor mu?

İlk 3-4 gün kadar yumuşak gıdaları yemeyi öneriyorum. Vücut anestezinin etkisinde olduğu için bağırsaklar hipoaktiv dediğimiz az çalışan dönemde. Hem bağırsakları yormamak hem de üst çene hareketini biraz daha yumuşatmak gerekiyor. Dikişleri zorlamamak adına yumuşak gıdaları öneriyorum.

18 YAŞ SINIRI VAR

Burun estetiği için yaş sınırı var mı?

Çocuklarda estetik yapmıyoruz, 18 yaşını bekliyoruz. Kemik yapısının gelişimini tamamlaması önemli. Üst sınır da hastanın ek hastalıklarının olup olmamasına, anestezi riskine bağlı olarak değişir. Yaş ilerledikçe ödemlerin çözülmesi, son halini alması daha geç olabiliyor.

En çok hangi yaş grubu estetik kaygıyla geliyor?

En çok 18-30 yaş grubu estetik için geliyor. Bu grup çalışmaya başlamış ve ekonomik olarak aileye bağımlı olmayan bir grup.

 

DÜŞÜK VE YORGUN İFADE KALKIYOR

Görüntülerinden memnun olmayanlar kadar psikolojik olarak rahatlamaya ihtiyaç duyanlar da burun estetiğini tercih ediyor değil mi?

Elbette. Mesela yeni boşanmış ya da yeni bir işe başlamış kişiler değişime ihtiyaç duyuyor. Burun ilk göze çarpan, yüz hatlarını en çok etkileyen bölge olduğu için bu kişiler biraz da özgüven sahibi olmak istiyor.

Yapılan operasyondan sonra düşük ve yorgun ifade ortadan kalkıyor. Daha dinç bir görünüm oluyor. Bu da kişiye ciddi bir özgüven kazandırıyor.

Şunu da söylemek de fayda var. Biz estetisyenler burunda çok ciddi bir değişiklik göze çarpsın istemiyoruz. İnsanlar bakınca güzel bir görüntü görsün ancak bir müdahale olduğunu anlamasın istiyoruz. Doğal sonuçları tercih ediyoruz. Hastayı da bu şekilde yönlendiriyoruz. 5 yıldır eskiye göre daha doğal burunlar yapıyoruz.

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.