RÖPORTAJ: SERPİL ÇOLAK TÜRKOĞLU FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN
Heykel ve seramik sanatçısı Yasemin Sayan Demirel, kurucusu olduğu Atölye Kakule’nin çalışmalarına bir yenisini ekledi. Bugüne kadar verdiği eğitimler, açtığı sergilerle adından söz ettiren Yasemin Hanım, şimdilerde Kakuleshop ile gündemde. Atölyede üretilen seramik, heykel, çini gibi ürünleri diğer dekoratif objelerle buluşturan Yasemin Hanım, etnik bohem bir dekorasyon anlayışı içerisinde Kakuleshop’ta tüketiciye sunmaya başladı. Kakuleshop’ta yer alan; bizim topraklarımıza özgü, doğa dostu, sürdürülebilir, el yapımı, etnik ve otantik ürünlerin bir özelliği daha var. Yasemin Hanım, küçük atölyeleri desteklemek adına bir kısmını komşu atölyelerde ürettiriyor, kentimize özgü kumaşlardan da vazgeçmiyor. Kakuleshop’ta satışa sunulan her ürün özel, her ürün birbirinden güzel. Gelin, önce Kakuleshop’un hikayesini dinleyelim, ardından @kakuleshop adresine tıklayıp ürünlere bir göz atalım.
Yasemin Hanım, kurucusu olduğunuz Atölye Kakule’de bir yandan sanatsal çalışmalara devam ederken bir yandan da kurslar düzenliyorsunuz. Kaç yıl oldu?
Pandemi döneminde verdiğimiz zorunlu araları saymazsak, 10 yıla yakın zamandır atölyemizde heykel ve terracotta dediğimiz pişmiş heykel eğitimlerimiz devam ediyor.
Atölye Kakule olarak sergiler de açıyorsunuz. Yeni dönemde de bu tarz etkinlikler devam edecek mi?
Evet, her yıl atölye öğrencilerimizle birlikte İstanbul’da ve İzmit’te karma sergi açıyoruz. Son 4 yıldır da sergilerimizi, kurmuş olduğumuz Metafor Görsel Sanatlar Derneği adı altında düzenliyoruz. Yine dernek bünyesinde eğitim seminerlerimiz devam ediyor, otizm ve down sendromlu çocuklara yönelik seramik çalışmaları da gerçekleştiriyoruz.
Atölye Kakule’den sonra Kakuleshop ile hayatımıza girdiniz. Kakuleshop nasıl doğdu?
Son yıllarda gelişen sosyal medya ve e-ticaret sektöründe yaşanan ivme nedeniyle atölyede ürettiğimiz seramik, heykel, çini gibi ürünlerimizi diğer dekoratif objelerle buluşturup, etnik bohem bir dekorasyon anlayışı içerisinde tüketiciye sunma ihtiyacından doğdu. Aslında ben Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel bölümü mezunu olmakla birlikte yüksek lisansımı işletme üzerine yaptığım için bu iş yerinde her iki yönümü de birleştirmeye çalıştım sanırım. Bir de okuldan bir hocam bize sanatın işimiz değil yaşam biçimimiz olması gerektiğini söylemişti. Bunun anlamı şu: Yaptığımız yemeğin sunumundan giydiğimiz kıyafete ve evimizin dekorasyonuna değin yaşamın bütününü estetik perspektifimizle ele almamız gerekiyor. Ben de günlük hayatta takılarımı kendim tasarlamaya, hazır almış olsam da kıyafetlerime minik dokunuşlar yapmaya çalışıyorum. Dekorasyona olan tutkum ise çok eski. Kakuleshop da tüm bu yaşam tarzı oluşturma çabalarımı, estetik vizyonumu dışarıya vurma ve başka insanlarla buluşturma dileği aslında.
Daha çok ne tarz ürünlerin satışını yapıyorsunuz?
Kendi ürettiğimiz seramiklerin dışında artizan üretim yapan atölyelerden aldığımız fincan ve mumluklarımız, tamamen pamuklu pike, yatak örtüsü, havlu, peştamal gibi çok amaçlı örtülerimiz, ahşap kutu, kesme tahtası gibi natürel ürünlerimiz, çok sevilen otantik kilim yastıklarımız, hasır sepetlerimiz, bakır objelerimiz ve vintage objelerimiz var. Yine bizim tasarımımız el yapımı yorgan ve pazen minderlerimiz ürün skalamız içerisinde yer alıyor. Yakın zamanda deri cüzdan, kalemlik gibi kurumsal ve bireysel hediyeliklerimiz de ürün grubumuza ekleniyor.
Ürünlerimiz hem bizim topraklarımıza özgü hem doğa dostu, sürdürülebilir, çoğunlukla el yapımı, otantik ve etnik tarzda. Ayrıca slow design dediğimiz butik üretim yapan küçük atölyeleri desteklemeye önem veriyoruz. Örneğin çok sevilen minderlerimiz ve yorganlarımızı dükkanımıza komşu atölyelerde ürettiriyor, yine kentimize özgü Kandıra bezi dediğimiz kumaşlarla dekoratif örtüler tasarlayıp müşterilerimize sunuyoruz.
Müşteri kitlenizi daha çok kimler oluşturuyor?
Etnik ve bohem tarzdan, dekorasyondan hoşlanan; doğallığa, el yapımı ve artizan ürünlere değer veren herkes bizim müşteri kitlemizi oluşturuyor. Ben başlangıçta kitlemizi ağırlıklı olarak kadınların oluşturacağını düşünüyordum fakat bugün geldiğimiz noktada erkek müşterilerimizin de otantik obje ve vintage ürünlerle ilgilendiğini görmekten mutluluk duyuyorum.
Ürünlerinize nasıl ulaşabiliriz?
Maalesef henüz sıcak satışımız yok bununla birlikte @kakuleshop instagram adresimizdeki shopier linkine tıklayarak, kredi kartıyla ya da direkt mesaj kısmından iletişime geçerek sipariş oluşturabilirsiniz. Trendyol mağazamızdan da alışveriş seçeneğimiz bulunuyor.
Dükkanınızın simgesi karga, bir anlamı var mı?
Çok uzun bir zaman simgemiz yoktu, bu süreçte ben gün içerisinde Yürüyüş Yolu’nda yürürken ya da atölyeye giderken sürekli çınar ağaçlarına konan kargalarla karşılaşıyor ve yine çalışırken onların seslerini duyuyordum. Aynı zamanda kentimizi de yansıtabilecek karga simgesini kullanmaya karar verdim. Bizim kargamız hem sevimli hem bilge yani bizim gibi.
Son olarak ne söylemek istersiniz?
Heykel atölyemiz ve Kakuleshop dükkanımız şu an için birbirine yakın ama ayrı lokasyonlarda bulunuyor. Kent sakinlerimiz dilerse Cumhuriyet Parkı mevkiinde bulunan atölyemizde heykel derslerimize katılabilir ya da yine İkizliçeşme’deki dükkanımızda belli aralıklarla düzenlediğimiz çini, deri aksesuar yapımı, linol baskı ve tokat baskı gibi workshoplarımıza katılıp, hoşça vakit geçirebilir.
NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # kakuleshop # çömlek