25-04-2024 06:51

Biz olmazsak, olmaz!

2016-07-02    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2016-07-02
.stripslashes($urun->baslik).

Röportaj: Serpil ÇOLAK

 

Fotoğraflar: İsmail Hakkı TİMUÇİN


 

Kocaeli Life’ın ‘başarılı iş adamları’ köşesine bu ay Apel Ahşap Palet’in sahibi Oktay Kabasakal konuk oldu. Oktay Bey başarısının sırrını, aile yaşantısını ve sosyal hayatını bizlerle paylaştı.

 

1972 İzmit doğumlu olan Oktay Bey, Heybeliada Deniz Lisesi’nden mezun olduktan sonra Deniz Harp Okulu’na gitmek yerine ‘Ben subay olmayacağım’ diyerek, kendisine farklı bir yol çizmiş.

 

16 yaşında almış bu kararı.

 

1988’de Deniz Kurdu tatbikatına katıldıktan sonra...

 

Oktay Bey, o yıllarda bu kararı almasının nedenini şöyle açıklıyor:

 

“Gemilerimizin teknik olarak ne kadar yetersiz olduğunu gördüm. Gelecek vaat etmiyorlardı. Sivil hayata geçmenin daha doğru olacağını düşündüm.”

 

Üniversite sınavına giren ve İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü’nü kazanan Oktay Kabasakal, “Ben gökdelenlerde çalışacağım. Para piyasasıyla ilgileneceğim” şeklindeki hayalini de okulu bitirdikten sonra gerçeğe dönüştürmüş.


 

CE5T9948

 

BANKACILIK YAPARKEN...

 

Banka müfettişi olarak başladığı meslek hayatında 3 yıl 9 ay sonra ‘müdürlük’ teklifi almış. Fakat bu teklifi “Bankacılıkta gelecek yok” düşüncesiyle reddetmiş.

 

2003 yılında bankadaki görevinden istifa eden ve sanayi sektörüne geçmeye karar veren Oktay Bey, babası İbrahim Kabasakal ve kardeşi Orhan Kabasakal’la birlikte çalışmaya başlamış. Her ne kadar kendi düşüncesi başka bir iş yapmak olsa da;

 

Babasının “Bu işimize ihanet olur” uyarısını dikkate almış ve şirketin üretim sorumlusu olarak işe koyulmuş.

 

Kendisini işe öyle bir kaptırmış ki; aylarca, yıllarca şirketten burnunu bile çıkarmamış, kendisini sosyal hayattan adeta soyutlamış.

 

İş ve ev arasında gitmiş gelmiş.

 

Ta ki 2010 yılına kadar. İşleri düzene sokup, şirketin mali sorunları çözene kadar. Oktay Kabasakal, “Ancak 40 yaşından sonra sosyal hayatın içinde yer alabildim” diyor.

 

UKRAYNA’DA YATIRIM

 

İşler yoluna girdikten sonra elektrik mühendisi olan kardeşi Okay Kabasakal’ın da istifa ederek kendilerine katıldığını söyleyen Oktay Kabasakal;

 

“Şimdi üç kardeş iki ayrı firmayı sırtlandık gidiyoruz. Orhan, zaten babamla çalışıyordu. Şimdi Okay’la birlikte Apel Orman Ürünleri’ni yönetiyor. Apel Ahşap Palet’te ise ben tek başımayım” diyor.

 

Oktay Bey işleri büyüttükten sonra yurt dışına açılmayı da ihmal etmemiş. İki ortağıyla birlikte Ukrayna’da ağaç sektörü üzerine bir atölye açmış. 20 dönüm alan üzerine kurulan atölye hala işliyor.

 

Oktay Kabasakal’ın ortaklığı bununla sınırlı değil. Bir de Bahçecik’e bağlı Servetiye Köyü’nde yumurta ve süt üretimi yapan bir çiftliğe ortak olmuş. Çiftlikte şimdilerde organik tavuk da yetiştirdiklerini söyleyen Oktay Bey bu işi hobi olarak devam ettirdiğini söylüyor.


 

CE5T0074

 

BİZ OLMAZSAK, OLMAZ...

 

Oktay Kabasakal’ın başında bulunduğu Apel Ahşap, palet ve sandık üretiyor. Türkiye’de ilk 500’e giren firmaların ürettiği malların sevkinde kullanılan sandık ve paletleri Apel Ahşap yapıyor.

 

Oktay Bey bu konuda çok iddialı konuşuyor: “Biz olmazsak, ihracat olmaz.”

 

İşleri büyüttükten sonra Avrupa’ya ihracat yapmaya başladıklarını söyleyen Oktay Bey, “İngiltere ve Yunanistan’a, Kocaeli’den kurutulmuş palet gönderen belki de tek firmayız” diyor.

 

Babası İbrahim Kabasakal’ı emekliye ayırdıklarını ancak ombudsman olarak her zaman engin deneyimlerine, fikirlerine ve tecrübelerine başvurduklarını ifade eden Oktay Bey, hedefini ise şöyle açıklıyor:

 

“Sanayi odasındaki bir toplantıda sanayiciyi ‘çılgın’, ‘risk alan’, ‘hayatta kalma mücadelesi veren’ kişi olarak tanımlamıştı büyüklerimiz. Biz de bu düşüncelerden yola çıkarak ciroyu ve karlılığı artıran şirketler sınıfına adımızı yazdırmak istiyoruz.”


 

OĞLU, YOUTUBER

 

Oktay Kabasakal, İngilizce öğretmeni Petek Hanım’la evli ve iki çocuğu var. Berkay 15, Aylin ise 11 yaşında. Çocuklarının her ikisi de Doğa Koleji’nde okuyor.

 

Berkay’ın bir youtuber olduğunu söyleyen Oktay Bey, “Hayatını youtube’a adamış vaziyette. Fenomenleri çok. Benden daha fazla tanınıyor. Zaten üniversitede de radyo-televizyon okumak istiyor” diyor.

 

Oktay Bey’e “Çocuklarınız bayrağı sizden devralmayacak mı?” diye sorduğumuzda ise şu yanıtı alıyoruz:

 

“Herkes kendini kurtarsın. Oğluma bu sabah mesaj attım, ‘Git, kendine iş ara’ dedim. Yazın çalışacak. Çalışmazsa para alamayacak. İzmit’ten de bir şey olmayacağını biliyorum. Kendilerini buradan da kurtarsınlar istiyorum. Baksanıza günlerdir aynı şeyler. Kocaelispor aşağı, KOTO yukarı. Kocaeli’nin gündemi bile hep aynı. Oysa biz sanayisi ile turizmi ile anılan bir şehir olmalıydık.”


 

CE5T9909

 

TAVLA ŞAMPİYONU

 

Oktay Bey, işten arta kalan zamanlarında geziyor ve bol bol kitap okuyor. Her ay bir kez mutlaka yurt dışına çıktığını söyleyen Oktay Bey, “Şimdi ailece 15 günlüğüne İngiltere’ye gideceğiz. Gittiğim ülkelerin sosyo-kültürel yapılarını incelerim. Kocaeli Sanayi Odası’nda meclis üyesi olduğum için gezdiğim ülkelerde sanayi odalarını da mutlaka görmeye gider, işleyişleri hakkında bilgi almaya çalışırım” diye konuşuyor.

 

Oktay Bey’in özelliklerinden biri de çok iyi tavla oynaması. Vidolu tavlada İzmit ve Türkiye birincilikleri bulunan Oktay Kabasakal tarihçi bir kişiliğe de sahip.

 

Son olarak Preveze’ye gidip savaş alanını gezmiş. Oktay Bey’in iyi bir koleksiyoner olma yolunda ilerlediğini de söylemeden geçmeyelim. Ofisi savaş objelerinden ve bayraklardan geçilmiyor.

 

Oktay Bey’in son olarak aldığı bir karar da hepimize örnek olacak cinsten.

 

“Her gün 3 saatimi ne olursa olsun kitap okumaya ayıracağım. Arkadaşlarımı da bu konuda teşvik edeceğim. Böylece çevremi gıybet kazanından çıkaracağım.”


 

CE5T9922

NASIL ARANDI: #Kocaeli #Oktay Kabasakal #Serpil Çolak #Yunanistan

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.