28-03-2024 13:53

Bitkileri seviyorsanız yeni adresiniz: MF Botanik

   2 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 08/05/2023
Evdeki ya da ofisinizdeki bitkilerin daha uzun süre yaşamasını, yemyeşil kalmasını, sürekli çiçek açmasını istiyorsanız, MF Botanik’in ürünlerini denemelisiniz
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: SERPİL ÇOLAK TÜRKOĞLU

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Şeyma Güleç: 1993 İzmit doğumluyum. Kocaeli Üniversitesi Arslanbey Meslek Yüksekokulu Peyzaj ve Süs Bitkileri Bölümü’nü bitirdim, peyzaj teknikeriyim. Okulu bitirdikten sonra Alperen Bey ile evlendim, iki çocuğumuz var. MF Botanik Bahçe Market’te eşimle birlikte çalışıyorum.

 

Alperen Güleç: Aslen Sakaryalıyım ama Gebze doğumluyum. Ailem 1989 yılında İzmit’e gelmiş. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi mezunuyum, peyzaj mimarıyım. Okulu bitirdikten sonra özel bir firmada çalışmaya başladım. Şeyma Hanım da aynı firmada staj yapıyordu, o şekilde tanıştık ve sonrasında evlendik. Çalıştığım iş yerinden 2012 senesinde ayrıldım, iki ortak bir şirket kurduk, peyzaj uygulama işleri yapmaya başladık. Daha sonra ortağımdan ayrıldım, yola tek başına devam etme kararı aldım. Ben peyzaj uygulama işleri yaparken iş yerinde birine ihtiyacım vardı, Şeyma Hanım da bana destek oldu, o gün bu gündür birlikte çalışıyoruz.

BİTKİYE ÖZEL TOPRAK

Şirketinizin faaliyet alanlarından bahseder misiniz?

Alperen Güleç: Şu anda ağırlıklı olarak topraksız tarımda kullanılan hammaddeler ile bitkiye özel karışımlar hazırlıyoruz. Her bitki farklı toprak ister. Örnek vermek gerekirse kaktüsler ağır toprak sever, biz karışımı hazırlarken fazlasıyla kum ve ponza taşı koyarız. Menekşe, hafif toprak sever, perlit dediğimiz bir hammaddemiz var onu fazla koyarak, biraz daha gevşek bir toprak elde ederiz. Tarım sektöründe kullanılan hammaddeleri farklı oranlarda karıştırarak elde ettiğimiz bu toprakları kendi markamızla satışa sunuyoruz. Bitki köklerinin gelişebilmesi için tüm dünyada süs bitkileri ve fide üreticileri bahsettiğimiz bu ürünleri kullanıyor. Yurt dışından gelen bu ürünler hem standart hem de steril yani kendisi sinek ve böcek oluşturmaz ama siz yanlış kürler uygularsanız, aşırı sulama yaparsanız, o zaman sineklenme olabilir tabii ki.

Hazırladığınız toprakları daha çok internetten satıyorsunuz sanırım.

Şeyma Güleç: Perakende satışımız da var, toptan satışımız da… Bununla birlikte satışlarımızın yüzde 80’ini e-ticaret oluşturuyor. Pandemi döneminde her yer kapalı olunca, insanlar e-ticarete yöneldi. Gerçi biz çok daha önce başlamıştık e-ticarete. Bütün dünya dijitalleşiyor, biz de hem kendi imalathanemizi hem de alışveriş kısmını dijitalleştirmeye çalışıyoruz.

BESİN TAKVİYELERİ

Toprak dışında besin takviyeleri de hazırlıyorsunuz sanırım.    

Alperen Güleç: Bitki için yetiştirme ortamı ve beslenme çok önemli. Hazırladığımız topraklarla yetiştirme ortamı kısmını tamamladık, yavaş yavaş bitki beslemeye doğru yöneliyoruz. Bitkiler için üç tane makro besin elementi vardır; azot, fosfor ve potasyum. Bir bitki bu üçü olmadan yaşayamaz. Bitki neye ihtiyacı olduğunu size anlatır aslında. Yaprakları sararmaya başladığı zaman ‘azota ihtiyacım var’ diyordur. Fosfor çiçeklenmeyi, potasyum köklenmeyi artırır. Bitkilerin ihtiyacı olan besinleri hazırlayarak yine kendi markamız altında satışa sunuyoruz.

 

Sadece sulamakla olmuyor yani besin takviyesi de gerekiyor, öyle mi?

Alperen Güleç: Şunu bilmek lazım, bir bitki seradan çıktığı zaman ilk önce saksını değiştirmek gerekir. Çünkü üreticiler, bitkileri maksimum büyüklüğe ulaşana kadar aynı saksıda bekletir. Siz bitkiyi aldığınızda saksıyı değiştirmezseniz, bu bitki bir süre sonra ölmeye başlayacaktır. Bu gerçekten hareketle önce bitkiye özel toprak hazırladık, sonra da kök gelişimini teşvik etmek için besin takviyeleri oluşturduk. Daha çok ev hanımlarına hitap ettiğimiz için kullanımı kolay olsun diye besin takviyelerini sprey şeklinde yaptık. Tıpkı toprak gibi besinleri de bitkilere özel olarak üretiyoruz. Kaktüs besini, orkide besini, yeşil yapraklı bitki besini gibi…Tabii bunun yanında müşterilerimize farklı ürünler de sunuyoruz.

 

Farklı ürünler derken…

Alperen Güleç: Bir bahçe markette olması gereken ürünleri satmaya çalışıyoruz. Bu dükkana gelen bitki de alabilir, saksı da alabilir, toprağını da alabilir, besin takviyesini de alabilir. Hepsini aynı ortamda bulabilir. Sebze ve çiçek tohumlarının yanı sıra sineklenme ve böceklenmeye karşı ilaçlar da geliştirdik. Yanlış anlaşılmasın, kimyasal hiçbir ürün kullanmıyoruz. Hazırladığımız topraklarda ve besin takviyelerinde tamamen organik ürünler kullanıyoruz. Bazı ürünlerimiz perakendede yok ama e-ticarette var, tüm pazar yerlerinde mağazamız mevcut.

ÜRÜNLERİMİZE GÜVENİYORUZ

Peyzaj uygulaması yapıyor musunuz?

Alperen Güleç: Peyzaj uygulama işini geçmiş senelerde çok yaptım. Hatırını kıramayacağım insanlar olursa yapıyorum ancak şu anda bütün enerjimizi bitki yetiştirme işine vermiş durumdayız.

 

Müşterileriniz genelde kimlerden oluşuyor?

Şeyma Güleç: Müşterilerimizi genelde ev hanımları oluşturuyor. Çiçek seven insanlar bizden bir kere alışveriş yaptıktan sonra bir daha başka toprak ya da besin takviyesi kullanmaz. Ürünlerimize bu kadar güveniyoruz zaten çok güzel geri dönüşler de alıyoruz. Trendyol’da, ‘bahçe-bitki’ kategorisinde ilk 10’da bulunan 7-8 ürün bizim ürünlerimiz. 5 üzerinden 4.8 puanımız var.

 

E-ticaret yapıyorsunuz buna rağmen bir showroom’umunuz da var.

Alperen Güleç: E-ticaret yapsanız da insanların güvenini kazanmak için bir showroom’unuzun olması gerekiyor. Fiziksel bir mağaza kesinlikle olmalı. Sadece depodan ürün çıkararak da yol alabilirdik ama bu kadar başarılı olamazdık. Burası e-ticaret operasyon yeri, imalat yerimiz ise Kuruçeşme Hatipköy’de. Showroom için burayı seçmemizin nedeni ise evimize yakın olması.

Geri dönüşler nasıl?

Şeyma Güleç: Geri dönüşler mükemmel zaten aksi de beklenemez. Çünkü ürünlerimizi belli bir reçeteye göre hazırlıyoruz. Hammadde kullanımında kaliteden asla ödün vermiyoruz. Biz sektöre yeni ürünlerin yanı sıra yeni makineler de kazandırıyoruz. Ürünlerimiz litre hesabı olduğu için toprakları paketleyecek bir makine yok maalesef. İhtiyaç duyduğumuz makineleri kendimiz yapamıyoruz belki ama projelendirip imalatçı firmaya ‘şu şekilde revize edelim’ diyoruz. Şu anda günlük 3000 paket ürün çok rahat çıkartıyoruz.

HEDEF; İHRACAT YAPMAK

Yakın ve uzun vadede hedeflerinizi de öğrenmek isterim.

Alperen Güleç: Kısa vadede dijital ambalajlı ürünlerin sayısını artırmak, tüm ürünlerimizi dijital ambalaja geçirmek istiyoruz. Kısa vadede hedeflerimizden biri de yurt içinde toptan satış yapmak. Öte yandan makineleşmeyi önemsiyoruz, standardı bozmamak için üretimde yeni makinelere yatırım yapmayı hedefliyoruz. Uzun vadede en nihai hedefimiz ihracat. Orta Asya ve Arap ülkelerine kendi markamızla ihracat yapmak istiyoruz. Kendi markamızla tohum gruplarına da girmeyi düşünüyoruz.

Kısa sürede bu kadar başarılı olmanızın nedeni sizce nedir?

Alperen Güleç: Çok çalışmak, çok emek vermek. Ailemizin desteğini ve dualarını da unutmamak gerekiyor. Bir de şuna inanıyoruz; halka hizmet hakka hizmettir. 500 lira verip bir iç mekan bitkisi alıyorsunuz, sonra 20 liraya toprak alıyorsunuz. 500 liralık çiçeği o toprağın içine koyuyorsunuz. O çiçeğin solduğunu, bozulduğunu görmek istemezsiniz. Bizim amacımız da aslında bu; insanları iyiyle buluşturmak. Ülkemizde toprak poşetlerinin içine ne konulduğunu bilseniz, inanın şaşırırsınız. Biz eğer kaliteli ürün yapmasaydık, 24 saat de çalışsak başarılı olamazdık.

 

Hem evde hem iş yerinde birlikte olmak nasıl bir duygu?

Şeyma Güleç: Alperen çok çalışıyor, aynı iş yerinde olmasaydık bu kadar görüşemezdik. O yüzden birlikte çalışmak güzel. Bir de Alperen’in tecrübesine güvenirim, o yüzden iş yerinde anlaşamama gibi bir durumumuz olmuyor. Şirketi kurduğumuzda ekonomik kriz patlak verdi, çok zor günler yaşadık. Kimi insan ‘Sıfırdan başladık’ der ya biz eksiden başladık. Hiçbir zaman birbirimize serzenişte bulunmadık, her zaman yan yana omuz omuza çalıştık. Ailemiz de çok destek oldu tabii ki. Bugün geldiğimiz noktada ‘İyi ki’ diyoruz. İyi ki kendi şirketimizi kurmuşuz, o günlere dönsek yine aynı kararı verirdik.

 

Fatih Mahallesi Cumhuriyet Bulvarı No: 195 / A Körfez/KOCAELİ

Telefon: 08504415632

www.mfbotanik.com

Insragram: @mfbotanikcom

NASIL ARANDI: #mf botanik # çiçek # bahçe # bitki # dekorasyon # toprak # körfez # kocaeli

1 yıl önce - Zehra kılıç

Güleç ailesi hem iş hem özel yaşantısıyla örnek alınacak bir ailedir. Her işlerini titizlikle yaptıklarına yakın şahidim. Rabbım yollarını açık etsin. Başarıları daim olsun.

1 yıl önce - Mustafa KILIÇ

Çok yakından olmasa da çektiğiniz sıkıntılara şahidim. Rabbim utandırmasın kardeşlerim.

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.