Kemal Küçükbay, Türkiye’de bisiklet sporunun önemli isimlerinden… 25 yıldır profesyonel bisiklet sporcusu olan, tam 250 kez milli formamızı giyen ve 2012 yılında yapılan Olimpiyat Oyunlarında ülkemizi temsil etmenin gururunu yaşayan Küçükbay, şu anda bu alanda antrenörlük yaparak kendisi gibi başarılı öğrenciler yetiştiriyor. Bisiklet sporunun her yaşa uygun bir dal olduğunu söyleyen Kemal Küçükbay ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik…
Gelin, Kemal Bey’in bisiklet tutkusunu ve bu spor hakkında merak edilenleri onun ağzından dinleyelim.
Kemal Bey, bize kendinizi tanıtır mısınız?
1982, Sivas doğumluyum. Evliyim ve bir kız çocuğu babasıyım. Yaklaşık 30 senedir Kocaeli’de yaşıyorum. Bisiklet sporcusuyum, 25 yıllık profesyonel spor hayatım var. Yaklaşık 250 kere milli formayı giydim, dünyanın birçok yerinde ülkemi temsil ettim. 2012 yılında Londra Olimpiyatları’nda ülkemi temsil etmenin gururunu yaşadım. 6 yıldır da antrenör olarak ülkeme hizmet etmekteyim.
Bisiklet sporuna oldukça erken yaşta başlamışsınız… Bunun için bir yaş sınırı var mı?
Bisiklet her yaştan insan için uygundur. Hem sağlık hem de ulaşım aracı olarak birebirdir ancak profesyonel sporcu olmak isteyen birisinin 13-14 yaşlarını geçmeden bisiklet sporuna başlaması gerekir. Bununla beraber, şu anda Türkiye’de birçok farklı yaş kategorisinde çok keyifli yarış organizasyonları düzenleniyor. Örneğin 30 veya 40 yaşındasınız ve bisiklet sporuna başlayarak yarışmak istiyorsunuz. Master kategorisinde bu mümkün. Yarış koşulmasa dahi bilinçli ve programlı bir şekilde bu sporu yaparak sağlıklı, güçlü, dayanıklı bir bisiklet sporcusu olabilirsiniz.
Peki, bisiklete başlamak isteyen birisi işe nereden başlamalı?
Bisikletin; yol bisikleti, dağ bisikleti, şehir bisikleti, triatlon bisikleti gibi birçok farklı disiplini var. Öncelikle kişinin hangi bisiklet kategorisini seçeceğine karar vermesi gerekir. Kategoriye karar verdikten sonra bisiklet seçimiyle işe başlanır. Bisikletlerin vücut ölçülerine göre bedenleri vardır. Burada boy, ağırlık, iç bacak boyu gibi kriterler önemlidir. Kişiye uygun bisiklet temin edildikten sonra seçilen kategoriye uygun bir kask ve yapılan spor doğa sporu olduğu için mevsim şartlarına uygun forma seçimi yapılır. Aslında bisiklete binmek için bunlar yeterlidir ancak işi profesyonelleştirmeye başladıkça kullanacağınız ekipmanlar da artar. Bunların arasında pedala doğru güç uygulamak için kilitli pedal, antrenman verilerini ve gelişiminizi takip etmek için yol bilgisayarı ve yol bilgisayarının içerisinde nabız ölçer, kadans sensörü, hız ölçer gibi aksesuarlar; kışın yağışlı havalarda evde antrenman yapabilmek içi trainer gibi ekipmanlardan bahsedebiliriz. Dediğim gibi işi ne kadar profesyonelleştirmek isterseniz, teknolojiden ve bilimden o kadar yararlanabilirsiniz.
Anlattıklarınız çok keyifli ancak bir o kadar da karışık. Bu işi profesyonel olarak yapmak isteyenler sizden destek alabilir mi?
Profesyonel sporcu olmak için küçük yaş kategorisinden bu spora başlamak isteyenler, Gençlik ve Spor Müdürlüğü bünyesinde başlayabilir. Bisiklet sporu eforlu bir spor olduğu için biz burada gençleri yetenek taramasından geçiriyoruz, bazı kriterlere dikkat ediyoruz. Bu aşamaları geçenler kulüp bünyesinde antrenmanlara başlıyor. Master kategorisinde yani büyük yaş gruplarında spor yapmak isteyenlere de PT yani kişisel antrenör olarak destek oluyorum. Fotoğraflarda da bana eşlik eden arkadaşım Bahadır Meydan buna güzel bir örnek. Kendisi, 1985 doğumlu eski bir bisiklet sporcusu. Yeniden yarışmaya karar verdi, biz de düzenli bir antrenman programıyla onu yarışlara hazırlıyoruz. Bu şekilde destek verdiğimiz kişileri antrenman programından beslenmeye, spor biliminden ekipman seçimine kadar her konuda takip ediyoruz. İlerleyen dönemde Kocaeli’den bir master takımı oluşturup yarışlara takım olarak katılma planlarımız var. Bu noktada iyi ve hedefi olan sporculara ve tabii ki sponsorlara da ihtiyacımız olacak. İlk olarak yarış hedeflerimiz Türkiye’de düzenlenen Granfondo yarışları. Web’te bir tarama yaparak bu yarışlara bir göz atabilirsiniz. Birçok yaş kategorisinden binlerce insanın katıldığı ve takip ettiği bir organizasyon. Gerçekten bu sporun sevilmesine ve tanıtımının yapılmasına çok büyük katkısı var.
Sayısız kere milli formayı giymiş ve olimpiyatlarda ülkemizi temsil etmiş birisi olarak gençlere neler tavsiye etmek istersiniz?
İçinde bulunduğumuz zamandan dolayı maalesef gençler çok kötü alışkanlıklar edinebiliyor. Bu noktada spor, gençlerin hem sağlıklı olmasını sağlıyor hem de onları kötü ortamlardan uzak tutuyor. Bu yüzden özellikle gençlerin mutlaka bir spor dalıyla uğraşmasını tavsiye ediyorum. Gençler dışında da her yaştan insanın hayatında spor olmalı. Bunu bir hayat felsefesi haline getirmeliyiz. Tabii, sporun getirdiği özgüven, zihinsel güç ve sağlık, insanın sosyal hayatına da çok fazla katkı sağlıyor.
NASIL ARANDI: #Kocaeli Life # kasım # bisiklet sporu