08-05-2024 17:00

Bir sanat kursundan fazlası: Resital Sanat Merkezi

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/01/2024
Gölcük’te hizmet veren iki şubesinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak, bilime dayalı bir anlayışla sanat eğitimi veren Resital Sanat Merkezi bugüne dek sayısız çocuğu sanatın ışığıyla aydınlattı, hayatına dokunduğu pek çok öğrenciyi meslek sahibi yaptı
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR

FOTOĞRAFLAR: HAKKI TİMUÇİN

 

2011 yılında, sadece piyano ve keman eğitimi veren küçük bir sanat kursu olarak Gölcük Değirmendere’de kurulan Resital Sanat Merkezi, bugün iki şubesiyle sanatın pek çok dalında öğrenci yetiştiren dev bir kurum.

Sanat yolculuğuna piyano ve keman eğitmeni Merve Yüksel Ulu ve tecrübeli eğitimci Berna Cicioğlu Karasu ortaklığında devam eden Resital Sanat Merkezi; verdiği müzik, resim, bale, dans ve drama dersleriyle bugüne kadar sayısız çocuğu sanatın ışığıyla aydınlattı, hayatına dokunduğu pek çok öğrenciyi meslek sahibi yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak verdiği bilime dayalı eğitim anlayışı, her biri alanında uzman eğitimci kadrosu ve iki şubesindeki toplam 350 öğrencisiyle kentimizin en prestijli sanat merkezlerinden biri olarak gösterilen Resital Sanat Merkezi, hayata geçirdiği ‘Okuldan Önce Sanat’ ve ‘Okuldan Sonra Sanat’ programlarıyla da bir ilke imza attı.

Çocukların okul dışındaki zamanını, aynı çatı altında sanatın çeşitli dallarını deneyimleyerek geçirebilmesi amacıyla oluşturulan program hem öğrencileri hem de velileri sevindirdi.

İki başarılı kadın girişimci Merve Yüksel Ulu ve Berna Cicioğlu Karasu’yu, kurumun ev sıcaklığındaki Yüzbaşılar şubesinde ziyaret ettik; verilen eğitimleri, kurumun sanata bakış açısını ve hayata geçirdikleri ‘Okuldan Önce ve Okuldan Sonra Sanat’ projesini kendilerinden dinledik.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Merve Yüksel Ulu: Aslen, Manisa Akhisarlıyım. Keman ve piyano öğretmeniyim. Gölcük’e 2011 yılında geldim. Değirmendere’ye yerleştim ve burayı çok sevdim. Değirmendere’nin kültürel yapısının sanata çok uygun olduğunu görünce, burada önce müzik dersleri veren küçük bir kurs açtım. 2015 yılında ise işimi daha profesyonel bir zemine taşıyarak, eğitim vermeye Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak, kendi adımı taşıyan sanat merkezimde devam ettim. Pandemi döneminde Berna Hocam ile tanışarak yola beraber devam etme kararı aldık. Şu anda Gölcük’te ‘Resital Yetenek Geliştirme Merkezi’ ve Yüzbaşılar’da ‘Resital Sanat Kursu’ olarak eğitim verdiğimiz iki merkezimiz var.

 

Berna Cicioğlu Karasu: Asıl mesleğim, beden eğitimi öğretmenliği. 25 yıl boyunca İstanbul ve İzmit’teki güzide eğitim kurumlarında görev yaptım. Meslek hayatımın yarısı öğretmenlik yaparak, yarısı da eğitim yöneticiliğiyle geçti. Aynı zamanda profesyonel koç ve takım koçuyum. Çalışma hayatıma son verdikten sonra; sanat, çocuk gelişimi, kişisel gelişim gibi ilgi alanlarımı kapsayan bir iş yapma hayali kurarken yolum Merve Hanım ile kesişti. İki yıldır Kocaeli Resital Sanat’ı birlikte yönetiyoruz.

 

Resital Sanat Merkezi’nde hangi alanlarda eğitim veriyorsunuz?

Merve Yüksel Ulu: Resital Sanat Kursumuz, 2 katlı ve 650 metrekare büyüklüğünde bir alana sahip. Burada, tüm standartlara uygun olarak tasarlanmış 8 müzik dersliğimiz ve bale eğitim müfredatına uygun, profesyonel bir bale sınıfımız var. Müzik bölümümüzde piyano, keman, viyola, çello, yan flüt, gitar, bas gitar, bateri eğitimleri veriyoruz. Resital Yetenek Geliştirme Merkezimiz ise 3 katlı binamızda resim ve yaratıcı drama derslerimiz devam ediyor. 300 metrekarelik bir alana sahip olan Resital Yetenek Geliştirme Merkezi’nde 3 dersliğimiz ve idari birimlerimiz bulunuyor. Bu yıl halk dansları kurslarımız da başladı. Tüm bölümlerimizde toplam 350 öğrenciye eğitim veriyoruz.

HANGİ ENSTRÜMAN SEÇİLMELİ?

Müzik bölümü için öğrencilerinizi hangi kriterlere göre seçiyorsunuz?

Merve Yüksel Ulu: Çocuğun hem fiziksel hem de beyinsel yapısına göre 4 yaşından itibaren öğrenci kabul ediyoruz ama bizim için ideal yaş 5 ya da 5,5. Merkezimize gelen öğrencilerimizi doğru enstrümana; çocuğun cinsiyetini, fiziksel özelliklerini, parmak yapısını dikkate alarak yönlendiriyoruz. Çocuğun hangi enstrümana uygun olduğunu tespit ederek seçimi aileyle beraber yapıyoruz.

 

Yani seçimi sadece çocuğa ve aileye bırakmıyorsunuz, öyle mi?

Berna Cicioğlu Karasu: Doğru… Bırakmıyoruz çünkü Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir kurum olarak, verdiğimiz sertifikayla öğrencimiz bir altın bilezik sahibi olmuş oluyor. Resital’den mezun olan bir çocuk eğitim aldığı enstrümanla bir yan meslek sahibi olabilir, orkestralarda görev alabilir, quartet ya da trio’larda canlı müzik yapabilir. Bu anlamda, verdiğimiz eğitimin kalitesi bizim için çok önemli. Aslına bakarsanız, farkımız da tam olarak burada. Hangi yaş grubundan olursa olsun, hedefimiz; öğrencilerimizin becerilerini iyi tahlil etmek, onu nereden nereye taşıyacağımızı ölçebilmek, vaat ettiklerimizi gerçekleştirebilmek ve çocuklarımıza bütüncül bir katkı sağlamak.

MESLEK SAHİBİ OLUYORLAR

Peki, bu sertifikaya sahip olabilmek için bir yaş sınırı var mı? Eğitim ne kadar sürüyor?

Berna Cicioğlu Karasu: İlkokul birinci sınıftan itibaren, her yaş grubundan kişi bu eğitimi alıp sertifikaya sahip olabilir. Her branşın belli bir müfredatı ve alınması gereken ders saati var. Bu eğitimi başarıyla tamamlayan her yaştan insan sertifikasını alabilir. Örneğin, bale bölümünden mezun olan öğrencilerimiz usta öğretici olarak halk eğitim merkezlerinde, bizim gibi çeşitli sanat kurslarında, belediye konservatuarlarında eğitim verebiliyor ya da kendi kurumunu açabiliyor. Yani henüz lise çağındayken bir meslek sahibi olmuş oluyor. Dolayısıyla, ailelerin çocuklarına Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda eğitim aldırmaları, emeklerinin karşılığını almaları noktasında çok önemli.

 

Buradan mezun olarak, eğitimine konservatuvarda devam eden öğrencileriniz de var mı?

Merve Yüksel Ulu: 2012 yılından bu yana 48 öğrencimizi devlet konservatuvarlarına uğurladık. Şu anda Hacettepe Üniversitesi, 9 Eylül Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi gibi önemli üniversitelerin konservatuvarlarında okuyan çok başarılı öğrencilerimiz var. Ve tabii Kocaeli Üniversitesi Konservatuarı’nın öğrencilerinin neredeyse yüzde doksanını Resital’den mezun olan çocuklarımız oluşturuyor.

BİREBİR EĞİTİM

Resital’de dersler, birebir mi veriliyor?

Merve Yüksel Ulu: Müzik bölümünde bütün derslerimiz birebir veriliyor ancak yıl sonu konser çalışmalarında bireyselden daha çok gruba önem veriyoruz. Ayrıca, 2015 yılından beri Kocaeli’de çok sesli orkestrası olan tek sanat kursuyuz ve bu bizim için çok değerli. Her müzik branşındaki öğrencilerimiz arasından seçilen çocuklar, sene başından itibaren orkestra dersine de başlıyor. Resim ve drama derslerimizi ise grup olarak gerçekleştiriyoruz.

 

Resital’de resim alanında hangi dersler veriliyor?

Berna Cicioğlu Karasu: Her yaş grubundan öğrencimize karakalem, suluboya, pastel gibi resmin her alanında tekniğiyle birlikte eğitim veriyoruz. Öğrencilerimiz kursa karakalem ile başlıyor, sonra obje çalışmalarına geçiliyor. Bu süreçte çocuklar da hangi alana ilgi duyduklarını keşfediyor. Bazı çocuk, karakaleme ilgi duyuyor ve orada kalıyor, kimisi renk istiyor ve devam ediyor.

ZORLA SANAT OLMAZ

Sanat eğitiminde, başarıya ulaşmak için çocuğun yeteneği ne oranda etkili?

Merve Yüksel Ulu: Yetenek önemli ancak daha da önemlisi çocuğun çevresinde bu yeteneği görebilecek, açığa çıkaracak ve hakkıyla işleyebilecek doğru kişiler olması. İşte tam bu noktada, velilerimize doğru geri bildirimlerle, çocuk için uygun alternatifleri sunduğumuzda, kurum ve veli arasında güvene dayalı bir bağ oluşuyor. Bu denge de çocuğa çok olumlu yansıyor. Burada çocuğu gözlemleyen eğitmenlerimizin de önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Kurumumuzda, öğrencilerimizin hepsi çok iyi eğitmenlerle çalışıyor. Tüm öğretmenlerimiz alanlarından mezun olmuş, Milli Eğitim’e atanabilecek yetkinliğe sahip eğitmenlerdir.

 

Peki, çocuk yetenekli ama isteksizse?

Merve Yüksel Ulu: Pek çok velime, “Siz istiyorsunuz ama çocuğunuz bu eğitimi almak istemiyor, ısrar etmeyin” demişliğim vardır. Zorla sanat olmaz. Ailesinin ısrarıyla derslere gelen çocuklar, sonrasında o sanat dalından nefret ediyor. Yetenek, doğru ve profesyonel dokunuşla geliştirilebilir. Ancak bunun gerek şartı, çocuğun o alana ilgi ve istek duymasıdır.

OKULDAN SONRA SANAT

Bildiğim kadarıyla Resital Yetenek Geliştirme Merkezi’nde bir de ‘okuldan önce sanat’ ve ‘okuldan sonra sanat’ uygulaması var….

Berna Cicioğlu Karasu: Çevremizde yarım gün eğitim veren devlet okulları var. Bu okullarda eğitim gören çocukların aileleri de okuldan önce ya da sonra çocuklarını farklı etkinliklere yönlendirmek istiyor ki bu yerler daha çok çocuğun derslerini de yapabileceği, kurs merkezleri oluyor. Oysa sanatın, çocuğun hayatında önemli bir yeri var. Biz de dedik ki “çocuklar kurs kurs gezmesin; gelsinler burada hem derslerini yapsınlar hem de sanatın farklı alanlarıyla tanışsınlar”.

 

Bunu nasıl kurguladınız?

Berna Cicioğlu Karasu: Gördüğünüz gibi burada bir ev ortamı oluşturduk. İlkokul 1. ve 2. sınıf öğrencisi çocuklar eğer sabahçıysa okuldan çıkınca, öğlenciyse okula gitmeden önce kurumumuza geliyor ve haftanın 5 günü, günlerinin 3,5 saatini burada geçiriyor. Onlar için her güne ayrı bir program hazırlıyoruz. Çocuklar okuldan Resital’e geliyor, önce biraz dinleniyorlar. Ardından o günün programına göre bir saat boyunca resim, drama, dans, müzik derslerinden birini çalışıyorlar. Sonra da ev ödevlerinin kendi istedikleri kadarını burada yapıyorlar. Kalan zamanda ise kitap okuma, okuduğunu anlama, çocuklarla felsefe, İngilizce gibi kendilerini geliştirebilecekleri aktiviteleri oluyor. Sonuç olarak, okul dışındaki zamanını güvenli ve kendisini geliştirebileceği, yeteneklerini keşfedebileceği bir ortamda geçirmiş oluyor.

 

Resital Yetenek Geliştirme Merkezi

Adres: Topçular Mah. Hilmi Özkök Cad. No:27/1-2 Gölcük/KOCAELİ

Tel: 0543.181 89 21

Resital Sanat Kursu

Adres: Yüzbaşılar Mah. 3014 Sok. Süleyman Cad. No: 30 Gölcük/KOCAELİ

Tel: 0543.281 89 21

i @degirmendere_resital_gym

     @kocaeliresitalsanat

NASIL ARANDI: #resital sanat kursu # resital yetenek geliştirme merkezi # gölcük # kocaeli # Berna Cicioğlu Karasu # Merve Yüksel Ulu

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.