14-12-2024 00:33

Bir ‘Kalem’de Başarı!

   1 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 01/09/2022
Muhammet Ali Evli ve Hasan Ali Budak ortaklığında Başiskele’nin ilk kurs merkezi olarak kurulan Özel Kalem Kurs Merkezi, hem sıra dışı konsepti hem de öğrencilerinin üniversite ve lise giriş sınavlarında elde ettiği başarılarla dikkat çekiyor
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR

FOTOĞRAFLAR: ISMAIL HAKKI TIMUÇIN

Başiskele’nin ilk kurs merkezi olarak 2021 yılında eğitim vermeye başla- yan Özel Kalem Kurs Merkezi, şu sıralar üniversite ve lise sınavlarında elde ettiği başarının haklı gururunu yaşıyor. Muhammet Ali Evli ile Hasan Ali Budak ortaklığında kurulan Kalem Kurs Merkezi, verdiği kaliteli eğitimin yanı sıra öğrencilerinin hayatına dokunan sıra dışı uygulamalarla da fark yaratıyor. Yola, ‘Her işin başı sağlık’ diyerek çıkan iki eğitimci, başarıya ulaşmak için çocukların önce ruhsal ve fiziksel ihtiyaçlarının giderilmesi gerektiği bilinciyle kurs bünyesinde bir psikolog ve bir diyetisyen istihdam ediyor. Çocukların akademik, sosyal, psikolojik ve fiziksel ihtiyaçlarını bütüncül bir yaklaşımla ele alan merkez, bu anlamda her öğrenciye özel programlar hazırlıyor, disiplinli bir çalışma modeliyle başarıyı kaçınılmaz kılıyor. Başarılı eğitimci kadrosu ve kurguladığı bu konseptle bu yıl çok sayıda öğrencisinin tıp, diş hekimliği, eczacılık, mühendislik, hukuk gibi yüksek puanla öğrenci kabul eden fakülteleri kazanmasında pay sahibi olan Özel Kalem Kurs Merkezi, yeni eğitim öğretim yılı için kayıt almaya devam ediyor. Merkezin kuruluş hikayesini, sıra dışı konseptini, eğitim modelini ve hedeflerini Kalem Kurs’un kurucuları Muhammet Ali Evli ve Hasan Ali Budak’tan dinledik.

Sizi tanıyabilir miyiz?

Muhammet Ali Evli: 1990, Konya doğumluyum, aslen Artvinliyim. Öğretmen bir ailenin çocuğuyum. Konya Selçuk Üniversitesi biyoloji öğretmenliği bölümünü bitirdikten sonra formasyonumu Kocaeli Üniversitesi’nden aldım; yüksek lisansımı ise Sakarya Üniversitesi’nde ‘beyin ve kan grupları’ üzerine tamamladım. Okul bittikten sonra farklı dershanede öğretmenlik yaptım. Bu süre zarfında bir eğitim kurumunun nasıl olması gerektiği, nasıl eğitim verileceği, öğrenci- lerin eksiklerinin nasıl tespit edileceği ve hangi yöntemlerle giderilebileceği noktasında ciddi bir tecrübeye sahip oldum. Aynı süreçte sektörü daha iyi takip edebileceğim, öğrencilerle daha yakın olabileceğim, onların ruhuna dokunabileceğim bir alanda görev yapmak istediğimi fark ettim. Bu hayali gerçekleştirmek için birlikte yol yürüyeceğim kişi, her anlamda çok güvendiğim, okul yıllarından beri arkadaş olduğumuz, öğrenciyken aynı evi paylaştığımız Hasan Ali Hoca’dan başkası olamazdı. Projemi kendisiyle paylaşınca o da heyecanlandı, kısa sürede İstanbul’dan Kocaeli’ye taşındı. 2020 yılında, birlikte Kalem Kurs Merkezi’ni kurduk.

Hasan Ali Budak: 1990, İstanbul doğumluyum. Muhammet Ali hocam gibi Konya Selçuk Üniversitesi biyoloji bölümünden mezunum, formasyonumu da aynı üniversiteden aldım. Üniversite bittikten sonra bir yurt dışı tecrübem oldu. 3 yıl Londra’da yaşadıktan sonra İstanbul’a döndüm, evlendim. Bu dönemde yabancı bir okulda eğitim koordinatörü olarak görev yaptım ancak İs- tanbul’un kalabalığı ve trafiği beni çok yoruyordu. Tam İstanbul’da ev değişikliği yapmak üzere olduğum bir dönemde, Muhammet Ali hocam bana projesinden bahsetti. Eğitim zaten içinde bulunduğum sektördü, öğretmenliği de çok seviyordum. Teklifini kabul etim ve okul arkadaşlığımız bir anda iş arkadaşlığına dönüştü.

ALT YAPIMIZ HAZIRDI

Kurs merkezini neden Başiskele’de açtınız?

Muhammet Ali Evli: Çünkü hem lokasyon çok iyiydi hem de Başiskele’de öğrencilerin eğitimine destek verecek bir kurs merkezi yoktu. Biz de eğitim alanındaki bu ihtiyacı gidermek için Ba- şiskele’yi tercih ettik.

Kalem Kurs, ilçenin ilk kurs merkezi olarak beklediğiniz ilgiyi gördü mü?

Hasan Ali Budak: Kalem Kurs Merkezi’nin kuruluşu pandemi dönemine denk geldi. Eğitim uzaktan yapılıyor, insanlar evlerinden çıkmak istemiyordu. Böyle bir kurs merkezi açtığımızı önce çevremizdeki insanlarla paylaştık, ilk dönem 30 öğrencimiz oldu. Pandemi sönümlenmeye başladığında çocukların eğitiminin ne kadar zarar gördüğü daha iyi anlaşıldı. Aileler, kaybedilen zamanı telafi etmek için çeşitli arayışlara girdi ve öğrenci sayımız birden 200’e çıktı.

Bu talebe yetişmekte zorlanmadınız mı?

Muhammet Ali Evli: Zorlanmadık çünkü alt yapımız çok iyiydi. Pandemi döneminde sorunları tespit etmiş, hazırlıklarımızı yapmıştık. Hatta pandemi sürecinde çocukların psikolojisinin, yeme alışkanlığının ve çalışma düzeninin bozulduğunu gözlemleyerek kadromuza psikolog, diyetisyen ve koç öğretmenler eklemiştik. Kısacası biz Kalem Kurs Merkezi’ni oldukça farklı bir konseptle kurguladık ve bu fark velilerin dikkatini hemen çekti. Tavsiye üzerine gelen çok öğrencimiz oldu.

NEDEN PSIKOLOG?

Kurumdaki psikolog öğrencilere nasıl yardımcı oldu?

Hasan Ali Budak: Akademik olarak ço- cuklara eğitim verebiliriz ama psikoloji bizim profesyonellik alanımızın dışında. Psikolojik olarak rahat olmayan bir çocuğa eğitim veremezsiniz. Biz, kurumumuza kayıt olan öğrenciyi öncelikle psikoloğumuzlagörüştürüyoruz.Birebir yapılan bu görüşmeler sonunda çocukla ilgili akademik bilgiler bize rapor ediliyor, gerisi öğrenci ve psikolog arasında kalıyor. Bu bilgiler ışığında çocuğa özel bir çalışma programı hazırlıyoruz. Hem psikolojik sağlığını hem de eğitimini eş zamanlı yürütüyoruz.

Seanslar ne kadar devam ediyor?

Muhammet Ali Evli: Çocuğun sorunu çözülene kadar sürüyor. Şöyle ilerliyoruz: Merkezimize gelen çocukları 3. görüşmeden sonra deneme sınavına alırız. Diyelim ki çocuğun paragraf sorularında hata yaptığını gördük. Bu bize konsantrasyonla ilgili bir sıkıntı olduğunu gösterir. Psikoloğumuz elindeki doneler ve çocukla yaptığı görüşmeler sonrası tanıyı koyar. Biz de çocuğun eğitimine ona en uygun olan yöntemlerle devam ederiz. Ayrıca sınav senesinde olan 8’inci ve 12’nci sınıf öğrencilerimizin yaşadığı stres ve kaygı bozukluklarıyla da psikoloğumuz ilgileniyor. Öğrencilerimizin eğitim ve gelişim süreci hakkında velilerimizi düzenliolarakbilgilendiriyoruz.

ÖZGÜVENLERI ARTIYOR

Diyetisyenin kurumdaki görevi nedir?

Hasan Ali Budak: Her şeyin başı sağlık. İkimiz de biyoloji öğretmeni olduğumuz için beslenmenin çocuklar ve gençler için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle kurumumuzda 3-4 haftada bir öğrencilerle rutin görüşmeler yapan bir diyetisyenimiz var. Çocukların beslenme ve uyku alışkanlıklarının sağlıklı bir çizgide olması için çalışıyor. Kilo problemi olan çocuklara da yardımcı oluyor. Bu gibi durumlarda konuyu aileyle paylaşıyor, gerekli tahlillerin yapılmasını istiyor ve elindeki veriler ışığında öğrenci için sağlıklı bir beslenme programı hazırlıyor. Kilo verdikten sonra öğrencilerimizin özgüvenlerinin geliştiğini, motivasyonlarının arttığını ve bunun da derslerine olumlu yansıdığını gözlemledik.

Muhammet Ali Evli: Bizim gençlerimiz- de üç önemli problem var. İlk olarak beslenmeyi bilmiyoruz. İkincisi beslenmeye bağlı olarak motivasyonumuzda düşüşler oluyor. Son olarak da düze- nimiz yok. Düzen olmadığı için başarı da gelmiyor. Yeni nesli doğru yönlendirmek lazım. Benim yüksek lisans konularımdan biri de kan grupları olduğu için kan gruplarına göre doğru beslenme yöntemlerine hakimim. Çocuklara bu anlamda da yardımcı oluyoruz. Çocuk hem bedensel hem de psikolojik olarak desteklendiği zaman motivasyonu artıyor, kendisine güveni geliyor. Bu anlamda koç öğretmenlerimizin de çocuklara büyük katkısı oluyor.

ETÜT PROGRAMLARI

Koç öğretmenler nasıl çalışıyor?

Hasan Ali Budak: Çocukların durumu- na, yaşam ve çalışma tarzına, alt yapısına uygun haftalık ders programı hazırlıyorlar. Ayrıca deneme sınavlarını kontrol ediyor, öğrencilerin eksiklerini öğretmenlerine iletiyorlar. Koç öğretmenlerimizden gelen verilerle öğrencinin eksiklerine yönelik etüt programları hazırlıyoruz. Kurumumuzda veli bilgilendirmeleri de koç öğretmenlerimiz tarafından yapılıyor.

Şu anda kurumuzda kaç öğrenci eğitim alıyor? Kadronuzda kaç eğitimci bulunuyor?

Muhammet Ali Evli: 200’e yakın öğrencimiz var. 18 öğretmenimiz var, toplam çalışan sayımız 25 kişi.

Gelelim, kurumdaki işleyişe... Öğrenci kabulü nasıl oluyor?

Muhammet Ali Evli: İlk görüşmede mutlaka öğrencinin de bulunmasını istiyoruz çünkü baş kahraman öğrenci. Çocuğun kurumu ve buradaki atmosferi sevmesi önemli. Görüşmelerimiz çocukla detaylı bir şekilde konuşarak ilerliyor. İkinci görüşmede öğrenciyi sınava alıyoruz eğer dersler devam ediyorsa kendisini sınıflarımızda misafir ediyoruz. Tüm bu değerlendirmeler sonunda çocuğun potansiyeli, onu nereye getirebileceğimiz konusun- da veliye şeffaf bir şekilde bilgi veriyoruz ve çocuğa bir senelik bir program yazıyoruz. Bu programa onay verirse kayıt sürecini tamamlıyoruz. Yaptığımız programa uymak istemeyen öğrenciyle yollarımızı en başından ayırıyoruz.

DERECE YAPMAYA HAZIRLIYORUZ

Sınıflar, öğrencilerin seviyesine göre mi belirleniyor?

Hasan Ali Budak: Sınıflarımızı, çocukların deneme sınavlarındaki başarısına göre düzenliyoruz. Düzenli olarak yaptığımız sınavlar sonucunda, elde ettikleri başarıya göre çocukların sınıfı değişebiliyor. Elbette tek bir sınavla sınıf değiştirme yapmıyoruz. Birkaç sınavın ortalaması, öğretmen görüşü ve ödev kontrollerinin toplamı sonucuna göre değerlendirme yapıyoruz. Böylece her öğrenci çalışmasının karşılığını almış oluyor.

Kalem Kurs Merkezi’nde üniversiteye hazırlık dönemi nasıl ilerliyor?

Muhammet Ali Evli: Üniversiteye hazırlıkta 2 ayrı sistemimiz var. Birincisi tüm derslerin verildiği kurs, ikincisi ise koçluk sistemi. Sınava ilk kez girecek öğrencilerimizi tüm derslerin veril- diği kursumuza alıyoruz. Burada biraz önce konuştuğumuz sistemle çalışıyorlar. Ancak çocuk mezunsa ve ikinci kez sınava hazırlanıyorsa, planlamamızı bir önceki sene aldığı puana göre yapıyoruz. Örneğin, çocuk önceki sınavda ilk 20 bine girmişse, derslerle alakalı bir problemi yok demektir. Daha iyi bir sıralama için seri şekilde deneme sınavı çözmesi ve motive edilmesi gerekir. Bu sebeple öğrenciyi koçluk grubuna alıyoruz. Koçluk grubuna aldığımız öğrenciler genelde dereceye hazırladığımız çocuklarımız oluyor. Bugüne dek kursumuzda çok başarılı öğrenciler yetiştirdik. Türkiye 730’uncusu, bin 300’üncüsü, 3 bin 500’üncüsü, 8 binincisi Kalem Kurs’tan çıktı. İlk 10 binde, 20 binde, 30 binde pek çok öğrencimiz var.

YÜZ GÜLDÜRÜCÜ SONUÇLAR

Lise ve üniversite sınavlarının sonuçları açıklandı. Başarı oranınız nasıl?

Hasan Ali Budak: Yüz güldürücü sonuçlar elde ettik. Bu yıl tıp fakültesine 9, diş hekimliği fakültesine 8, eczacılık fakültesine 3, veteriner hekimlik fakültesine 3, mühendislik fakültelerine 24, mimarlık fakültesine 2, hukuk fakültesine 4, sağlık bilimlerine 2, eğitim fakültesine 3, iktisat fakültesine 2, iletişim fakültesine 2, ilahiyat fakültesine 1, turizm bölümüne 2 ve meslek yüksek okullarına 7 öğrenci gönderdik.

Oldukça iyi sonuçlar...

Muhammet Ali Evli: Aslında bizim en büyük başarımız çocuklarımızın aileleriyle bir aile gibi olmamız. En büyük ödülümüz ise velilerimizin ‘İyi ki sizinleyiz’ cümlesi. Bir insanın çocuğuyla ilgilenmek, onun başarılı olması için çabalamak çok farklı bir duygu. Ebeveynler de çocuklarını emanet edebilecekleri, güvenebilecekleri bir eğitim yuvası arıyor. Bu konuda biz üzerimize düşeni layıkıyla yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Çalışma disiplini olarak veli, öğrenci, öğretmen üçgeninin iyi kurulması lazım çünkü başarı için çocuğun sadece dershaneye getirilmesi yetmiyor. Evde de takibinin yapılması lazım. Burada çocuklara sadece eğitim vermiyoruz, disiplin de kazandırıyoruz. Yeri geldiğinde öğretmenine, büyüğüne, küçüğüne nasıl davranması gerektiğini anlatıyoruz.

DISIPLIN ŞART

8. sınıflarda, liseye hazırlık deneme sınavları periyodunuz nasıl?

Muhammet Ali Evli: 8. sınıfın ilk ayında iki haftada bir sınav yapıyoruz. İlk 2 aydan sonraki sürçte, sınava son 2 ay kalaya kadar her hafta deneme yapılıyor. Sınava 2 ay kala çocuklar haftada 3 veya 4 deneme sınavı oluyor. Geçen dönem bir buçuk ay boyunca 7 gün art arta seri denemeler yaptık.

6. ve 9. sınıflara da eğitim veriyorsunuz... Nasıl bir program izliyorsunuz?

Muhammet Ali Evli: 6. ve 9. sınıflarla okula takviye niteliğinde çalışmalar yapıyoruz. Özellikle 9. sınıf öğrencileri liseye yeni geçtikleri için biraz bocalayabiliyor. Lise temposuna ayak uydurmalarına, üniversite giriş sınavlarına hazırlıktan önce sağlam bir temel oluşturmalarına destek oluyoruz.

Sınavlara hazırlanan 8. ve 12. sınıflara ne öneriyorsunuz?

Muhammet Ali Evli: Disiplinli olmak ilk şart. Gereken disiplini sağlarlarsa ve kendilerine inanırlarsa başaramayacak- ları hiçbir şey yok. Burada başarıdan kastım en yüksek puanları kazanmak değil, kapasitelerinin tamamını kulla- nabilmeleri. Kurumumuzda bunu sağlamaya çalışıyoruz.

Hasan Ali Budak: Sınavlar 5 bin metre koşusu gibidir. En iyi çıkışı yapan değil, son 100 metreye ilk gelen bitirir. Dolayısıyla iyi yönlendirilmiş ve disiplinle çalışmış öğrenciler başarılı oluyor. Kur- sumuzda eğitim alan öğrenciler ken- dileri için hazırlanan programa uyarsa, başarıya ulaşıyor. Diğerleri de tecrübe kazanmış oluyor.

KÜTÜPHANEMIZ DE VAR

Öğrenciler haftanın hangi günlerinde buraya geliyor?

Muhammet Ali Evli: Merkezimiz haftanın 7 günü açık. Öğrencilerimiz, derslere haftada 3 ya da 4 gün zorunlu olarak devam ediyor, bunun dışında da diledikleri zaman gelebiliyorlar. Ayrıca kurumumuzun yine Başiskele’de her gün açık olan bir kütüphanesi var. Evde ders çalışmak için uygun ortamı bulamayan öğrencilerimiz, kütüphanemizde gözetmen eşliğinde ders çalışabiliyor. Kurs merkezinin genel denemelerini de orada yapıyoruz.

Kalem Kurs’ta kitap etkinlikleri de yapılıyormuş...

Hasan Ali Budak: Akıllı telefonlar ve tabletler çıktıktan sonra maalesef gençlerimizde okuma alışkanlığı azaldı. Oysa okuma alışkanlığı olmayan öğrencilerin akademik başarıyı yakalaması zordur çünkü sınavlarda matematik ve fen derslerinde bile uzun paragrafları kolayca okuyup anlayabilmeleri gerekir. Bu nedenle kurumumuzda bir okuma koçumuz var. Her ay bir kitap belirle- yip ortaokul grubundaki öğrencilerimize okutuyoruz. Ay sonunda varsa filmi de izleniyor, çocukların yorumları dinleniyor ve münazara tarzı bir program hazırlanıyor. Program sonunda ilk üçe giren öğrencilere hediyelerimiz oluyor. Mesela geçen sene 1. olan öğrencimize drone, 2. olan öğrencimize masa tenisi seti armağan ettik.

HEDEFIMIZ KOLEJ KURMAK

Başka ne gibi sosyal etkinlikleriniz var?

Muhammet Ali Evli: Etkinliklerimizi ders içi ve dışı olarak ikiye ayırıyoruz. Kitap okuma, kelime testi gibi ders içi oyunlarımız oluyor. Kelime oyununda hep birlikte dart oynuyoruz. Bir rekabet ortamı oluşturuyor, eğlenerek öğretiyoruz. Pandemi bittikten sonra kurum dışına da çıkmaya başladık. Kağıt Müzesi ziyareti, piknik, futbol turnuvaları, sinema, bowling gibi çeşitli etkinlikler yapıyoruz.

Kalem Kurs Merkezi için nasıl hedefleriniz var?

Hasan Ali Budak: Biz daha yola çıkarken, işimizi büyütmek için yol haritamız hazırdı. Hedefimiz önce Kocaeli’ye sonra da Türkiye geneline yayılmak. Giderek büyüyoruz, daha sınav sonuçları açıklanmadan kontenjanımız doluyor. Artık yerimize sığamıyoruz, daha geniş bir merkez için arayışlarımız sürüyor. Nihai hedefimiz ise bir kolej açmak.

İLETİŞİM:

Adres: Barbaros Mah. Atatürk Cad. No:40/A D:C Blok Başiskele/Kocaeli Telefon: 0552.646 61 36
Instagram: @ozelkalemegitim41

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # eğitim # eğitim öğretim # öğrenci # öğretmen # başarı # sınav

11 ay önce - Rumeysa bideci

Eğitim aldığım en iyi dershane desem abartmış olmam. Her öğrenciye gerek bir öğretmen gerek bir abi gibi yaklaşıyorlar. Ve bu yaklaşım öğrencileri daha güvende hissediyor ve ders çalışırken daha motive olmasını sağlıyor.

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.