Müge Şenyontar, 25 yıllık eğitimci. Çocuk yaşta karar vermiş öğretmen olmaya ve önüne çıkan engellere rağmen hiç vazgeçmemiş.
Çok başarılı bir öğrenci olmasına rağmen ailesini kırmamak adına istediği bölümü okuyamamış ancak inatla çocukluk hayalinin peşinden koşmuş.
Öğretmenlik aşkı onda öylesine bir tutkuya dönüşmüş ki yarım kalan eğitimini evlendikten sonra tamamlamış ve ‘Yeter ki o havayı koklayayım’ diyerek, kadro bile istemeden çalışmaya başlamış.
Çalışmış, hem de çok çalışmış. Gündüz okulda, iş çıkışı dershanede, geç saatlerde belediyenin kursunda öğretmenlik yapmış. Başarı odaklı çalışmasının ödülünü de çok sevilerek, takdir edilerek ve çok iyi öğrenciler yetiştirerek almış. Önce bir etüt merkezinin, ardından özel bir okulun sahibi olsa da hala aklı sınıfta, öğrencilere ders anlatmakta.
Karamürsel’e Çözüm Akademi Ortaokulu’nu kazandıran Müge Şenyontar’ın başarı hikayesiyle baş başa bırakıyoruz sizleri. Keyifle okuyacağınıza da inanıyoruz.
25 yıllık eğitimciyim. Çocukken ‘Ne olacaksın?’ diye sorduklarında ‘Öğretmen olacağım’ derdim. Eğitimci olmayı daha o yaşlarda hedeflemiştim ve aradan geçen zaman içinde fikrim hiç değişmedi. Öğrencilerime de hep kendimden örnek veririm, ‘Yeter ki niyet edin’ derim. Bilirim ki kader gayrete aşıktır. Hedefinizi doğru koyarsanız ve işinizi aşkla yaparsanız, başarılı olmamamız mümkün değil.
Biz, üç kız kardeştik ve babam bizi okutmaya çok hevesliydi. Fakat kardeşlerim liseden sonra okumadı, evlenmeyi tercih etti. Baktı ki ben okuyorum, çok da başarılı bir öğrenciyim, üzerime titredi. Aslında babam eczacı olmamı istiyordu ama benim hedefim eğitimci olmaktı. Üniversite sınavına girdim, edebiyat öğretmenliği bölümünü kazandım fakat uzak diye gidemedim. Babamın isteği üzerine Kocaeli Üniversitesi’nde iki yıllık İngilizce bölümünü okudum, mezun olunca da bir fabrikada çalışmaya başladım. Ancak mutsuzdum çünkü ben öğretmenlik yapmak istiyordum. Daha sonra evlendim fakat hayalimden vazgeçmiş değildim.
İnat ettim, tekrar sınava girdim ve 4 yıllık ‘İngilizce Öğretmenliği’ bölümünü bitirdim. Hemen Milli Eğitim’e başvurdum, ‘Ben öğretmenlik yapmak istiyorum, kadrolu olmasam da olur, yeter ki sınıfın havasını koklayayım’ dedim. Karamürsel’de senelerce sözleşmeli öğretmenlik yaptım. Amiral Karamürsel İlkokulu’nda 15 yıl, Yalova Tersane Girişimcileri Anadolu Lisesi’nde 6 yıl çalıştım. Öğretmenlik öylesine kanıma işlemişti ki bununla yetinmedim, Karamürsel Belediyesi’nin açtığı kurslarda 17 yıl boyunca İngilizce ders verdim. Bu arada dershanelerle de anlaşmıştım oralarda da ders veriyordum. Sabah 07.00’de evden çıkıyor ve okuluma gidiyordum, akşam çıkışta koşa koşa dershaneye gidiyordum, sonra da belediyeye geçip kurs veriyordum.
Kendimi hazır hissettiğimde, 2016 yılında Özel Karamürsel Etüt Merkezi’ni açtım. Bir-iki sene sonra merkezimizi Karamürsel Yabancı Dil Kursu’na dönüştürdük. Dil kursumuz hala devam ediyor.
Dershanede başarı odaklı çalışmalarımızın karşılığını kısa süre içinde aldık, Türkiye birincileri çıkardık. Yıllardır eğitim camiasının içinde yer alan birisi olarak çevrem bana inanılmaz güveniyor, ‘Bu işi ancak sen yaparsın’ diyor, özel bir okul açmam konusunda teşvik ediyordu. Ben de talebe kayıtsız kalamadım ve Karamürsel’e özel bir okul kazandırabilmek için kolları sıvadım.
Daha önce çalıştığım dershanelerde hep Çözüm Yayınları’nı almayı öneriyordum ancak maliyetli geldiği için kabul görmüyordu. Bir gün dershane açarsam, ne kadar maliyetli olursa olsun kesinlikle Çözüm Yayınları ile çalışacaktım çünkü ben bu işe sırf para olarak değil başarı odaklı bakıyordum. Kendi dershanemi kurduğumda hiç düşünmeden Çözüm Yayınları ile çalışmaya başladım ve çok başarılı sonuçlar aldım. Okul açmaya karar verdiğimde de tek hedefim Çözüm Akademi’yi ilçemize getirebilmekti. Çözüm Yayınları’nın genel müdürüne ulaştım, ‘Sizin çatınız altında bir okul açmak istiyorum’ dedim. Bir dershanem olduğunu ve öğrencilerime onların yayınlarını okuttuğumu belirttim. Ankara’dan kalkıp geldiler, dershanemizi başarı testine tabi tuttular ve diğer Çözüm okullarını geçtiğimizi gördüler. Sonra dediler ki ‘Müge Hocam biz size franchising’i gönül rahatlığıyla vereceğiz.’
Karamürsel Çözüm Akademi Ortaokulu için çok güzel bir bina bulduk ve onların istediği şekilde restore ettik. Bu süreçte herkes bana kol kanat gerdi, yardımcı oldu. Bütün gücümüzü kullanarak 5 ay içinde binayı tamamladık. Binamız 4 katlı ancak biz sadece iki katı ve terası kullanacağız. İleride ilkokul açmak istediğimizde alt katımızı açacağız. Butik bir okuluz, 12 dersliğimiz var. Milli Eğitim’den 253 öğrencilik kontenjan aldık ancak sınıflarımızın mevcudu 14-16’yı geçmeyecek. Okulumuzda dersliklerimizin yanı sıra kütüphanemiz, kapalı spor salonumuz, laboratuvarımız, robotik kodlama ve görsel sanatlar sınıfımız da bulunuyor.
Yaş gruplarına göre iki ayrı katta eğitim vereceğiz çünkü hem akademik hem duygusal anlamda öğrencilerimizle iletişimimiz farklı olacak. Her katta rehberlik servisimiz bulunacak. 5 ve 6. sınıflarda iki farklı dil eğitimi (İngilizce ve Almanca) üzerine yoğunlaşacağız, kulüplerde öğrencilerimizi geliştirmeye çalışacağız. Birçok dili verebilme kapasitesine sahibiz ancak liselerde ikinci dil olarak Almanca tercih edildiğinden, velilerimizin talebi üzerine böyle bir karar aldık. 7 ve 8. sınıflarımız sınava hazırlanacakları için daha çok akademik yönde çalışma yapacağız.
En az 5 yıl tecrübesi olan öğretmenleri kadromuza dahil ettik. Zaten Çözüm Akademi’nin yöneticileri de geldi, öğretmenlerimizle mülakat yaptı ve hepsini çok başarılı buldu. Her branştan 3 öğretmenimiz var. Öğretmenlerimizi yormadan, daha iyi verim alabilmek için her branştan fazla fazla öğretmen istihdam ediyoruz. Okulumuz yeni açılmasına rağmen şimdiden 100 öğrenci kayıt ettik. Öğrencilerimizin büyük bir kısmı Karamürsel ve Yalova’dan geliyor ancak Gölcük ve Değirmendere’den de öğrenci bekliyoruz.
Okulumuzda hijyen kurallarına harfiyen uyuyoruz. Canlı derslerle öğrencilerimize eğitim veriyoruz. Canlı ders ile online ders birbirinden farklıdır. Online derste daha önceden çekilip kaydedilmiş bir video öğrencilerle paylaşılır. Öğrenci dersi dinler ancak iletişim kuramaz. Canlı derste ise öğretmen okulda, tahtanın başında ders anlatır, öğrenci ise evinde dersi canlı olarak dinler, her iki taraf da birbirine soru sorabilir, iletişim kurabilir. Okul mantığıyla ders işliyoruz, teneffüs saati geldiğinde 10 dakika ara veriyoruz. Yüz yüze eğitime geçene kadar böyle devam edeceğiz.
Kulüp çalışmalarına çok önem veriyoruz. Atölyelerimizi yaş gruplarını analiz ederek kurduk çünkü 5. sınıfların görsel sanatlar atölyesinden beklentisi ile 8. sınıfların beklentisi çok farklı. Bu atölyeleri ders içerikleriyle beraber götürüyoruz. Mesela fen bilgisi dersinde ‘hücreler’ konusu işleniyorsa görsel sanatlar öğretmeni de o konuyla ilgili bir çalışma yapıyor ki öğrenci hem akademik hem de görsel olarak bu konuyu daha iyi kavrayabilsin. Kısacası teoride anlattıklarımızı, pratikte görerek ve dokunarak pekiştiriyoruz. Atölyelerimiz somutlaştırma konusunda bize büyük destek veriyor. Bunun yanında öğrencilerimiz ekip çalışması ve grup çalışmasının önemini kavrıyor.
Karamürsel Çözüm Akademi Ortaokulu olarak öğrencilerimizi sadece liseye değil hayata da hazırlıyoruz. Öğrencilerimiz buradan akademik açıdan kendisini donatmış, iki yabancı dil öğrenmiş bir şekilde mezun olacak. Aynı zamanda vizyonu geniş, ekip çalışmasına yatkın, proje üretebilen, özgüven sahibi gençler yetiştireceğiz. Toplumumuza kazandıracağımız girişimci ruha sahip, hoşgörülü ve sağlıklı bireyler, bizim de geleceğe güvenle bakmamızı sağlayacak.
NASIL ARANDI: #çözüm akademi okulları # karamürsel # eğitim # öğretim # okul # öğretmen # öğrenci # özel okul # müge şenyontar # kocaeli