13-10-2024 13:19

Beynimizin de elektriği var “Elektrik alamadım…”

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 08/12/2021
.stripslashes($urun->baslik).

Ne kadar da sık duyduğumuz bir ifade öyle değil mi? Tabii ki tıbbi bir mana içermiyor ama düşününce çok da yanlış değil çünkü beynimizin de bir elektriği var. 

Beynimizdeki tüm fonksiyonlar bir uyarının, bir sinir hücresinden diğerine iletilmesiyle ortaya çıkıyor. Bu iletilme, aynen birbirine bağlı birçok kablo ve ampulde, elektriğin iletilmesi gibi işliyor. Bir hücrede uyarı oluşuyor; sonra bu uyarı mikro düzeyde birçok kompleks mekanizmayla bir sonrakine aktarıla aktarıla ilerliyor. Böylece nefes alıyoruz, görüyoruz, konuşuyoruz, hareket ediyoruz, uyuyoruz, düşünüyoruz, gülüyoruz, ağlıyoruz, seviyoruz…

Ancak bazen bu aktivite sekteye uğruyor, yavaşlıyor ya da yanlış iletiliyor. Yani bir nevi kısa devre oluyor, hatlar karışıyor. İşte o zaman da oluşan bozukluğa ve bozukluğun yerine göre baş dönmesi, görmeyle ilgili sorunlar, unutkanlıklar, dikkat dağınıklığı, vücutta uyuşmalar, epilepsi (sara) hastalığı gibi farklı farklı durumlara yol açıyor. 

Beynimizdeki aktivite bazen kandaki bazı maddelerin miktarındaki değişiklik, toksik bir neden, bir tümörün varlığı ya da bir enfeksiyon nedeniyle bozulabileceği gibi tamamen yapısal olarak da bozuk olabiliyor. 

“Dikkatim dağınık, unutuyorum” diyen hastalarımızın bir kısmında aktivitenin yavaşlamış olduğunu görüyoruz. Özellikle demans (bunama) sürecinde yaptığımız birçok tetkikin yanı sıra mutlaka beyin elektrik aktivitesini de değerlendiriyoruz. Kişinin yaşı ve fiziksel durumuyla uyumsuz bir yavaşlama, biz nörologlar için uyarıcı oluyor. 

Baş dönmesi, gözde ışık parlamaları, vücutta uyuşmalar gibi farklı şikayetlerle değişik branşlarda muayene olan ama şikayetlerinin nedeni bulunamamış hastaların bir kısmında da beyindeki bir bölgede uygun olmayan bir elektrik aktivitenin varlığını saptadığımızda, durum açıklığa kavuşuyor. 

Çocuklarda özellikle okul çağında başlayan dalmalar, ders başarısında düşüşler de öncelikle öğretmenlerin ve annelerin dikkatini çekiyor.  Bu yavrularımızda nörolojik değerlendirme ve beyin elektrik aktivite ölçümüyle (elektroensefalografi-EEG) bazı epilepsi türlerinin tanısını  koyuyor, başarılı bir şekilde tedavi edebiliyoruz. 

Evet, beyin elektrik aktivitesi EEG tetkikiyle kaydedilebiliyor. EEG ile beynimizdeki aktivitenin ne durumda olduğunu; bir aksama olup olmadığını, anormal bir aktivitenin varlığını kolayca değerlendirebiliyoruz. Üstelik bu, fotoğraf çektirmekten bile zararsız bir yöntem. Yenidoğandan ileri yaşlara kadar herkese de yapılabiliyor ve toplumda çok bilinmese de aslında sıkça kullanıyoruz. 

İşte günlük hayatta bilmeden kullandığımız elektriğin, beynimizdeki karşılığı… Artık siz de bildiğinize göre, bu yazıdan elektrik almış olacağınızı umuyor ve ‘bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle’ diyorum

 

İLETİŞİM

Adres: Yenişehir Mah. Dönmez Sok. No: 2/1 Şevket Arpacı İş Merkezi İzmit/Kocaeli

Tel: 0 262 333 36 66

GSM: 0 552 884 01 41

Web: drnuranburcuarkali.com / nomer.com.tr

Instagram: @drnuranburcuarkali

NASIL ARANDI: #nuranburcuarkalı #nörolojiuzmanı #nörolog #nömernoroloji #elektrik #beyin #tetkik #beyinfonksiyonları #köşeyazarı #köşeyazısı #tümör #kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.