29-03-2024 14:12

Beyin Ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Kemal Keşmer: Ameliyat Tek Çözüm Değil

   1 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 13/07/2022
İlimizin en tecrübeli beyin ve sinir cerrahisi uzmanlarından Dr. Kemal Keşmer; bel fıtığı hastalarının yüzde 98’inin alternatif tedavi yöntemleriyle ameliyata gerek kalmaksızın iyileşebileceğini söylüyor
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

35 yıllık mesleki tecrübesi ile ilimizin en başarılı beyin ve sinir cerrahisi uzmanlarından birisi olan, Kocaeli Tabipler Odası eski Başkanı Op. Dr. Kemal Keşmer, özellikle bel ve boyun fıtığı tedavisi alanında çok başarılı çalışmalara imza atıyor. Hastalarıyla kurduğu güçlü güven bağı ile de tanınan Op. Dr. Keşmer, bu bağı hekimlik hayatı boyunca hastalarına empatiyle yaklaşmasına ve onlar için en iyisini yapmaya çalışmasına bağlıyor. Ağırlıklı olarak bel ve boyun fıtığı cerrahisiyle ilgilendiği halde bu hastalığın ilk çözümünün ameliyat olmadığını söyleyen Op. Dr. Keşmer, “Bel fıtığı hastalarının yüzde 98’i alternatif tedavi yöntemleriyle iyileşebilir. Ameliyat, bazı acil durumlar dışında, diğer yöntemlerle iyileşme sağlanamadığı takdirde düşünülmelidir” diyor. Beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Op. Dr. Kemal Keşmer ile bel fıtığının sebepleri ve tedavi yöntemlerine üzerine konuştuk.

Kemal Hocam, kendinizden kısaca bahseder misiniz?

Ben Giresun Tirebolu’nun bir köyünde dünyaya geldim. İlkokulu köyde bitirdikten sonra, ortaokul için Trabzon’a gittim, ardından da Türkiye’nin en eski liselerinden biri olan Trabzon Lisesi’nden mezun oldum. Liseden sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandım. Mecburi hizmetimi Kütahya’da tamamladıktan sonra İstanbul’a dönerek, beyin ve sinir cerrahisi ihtisasıma başladım. Askerliğimi İzmir’de yaptım sonra tayinim Kocaeli’ye çıktı. 2010 yılına kadar ilimizdeki çeşitli SSK ve devlet hastanelerinde görev yaptıktan sonra özel sektöre geçtim. Önce Özel Akademi Hastanesi’nde, ardından VM Medical Park Kocaeli Hastanesi’nde; eş zamanlı olarak da part-time Kocaeli Tıp Merkezi’nde görev yaptım. Bu arada 2012- 2014 yılları arasında Kocaeli Tabipler Odası başkanlığı görevinde bulundum. Şu anda ise hastalarıma kendi muayenehanemde hizmet veriyorum.

Hocam, beyin ve sinir cerrahisi hangi hastalıklarla ilgilenir?

Beyin ve sinir cerrahisi; beyin, omurilik ve sinirlerin cerrahi hastalıklarıyla ilgilenir. Beyin ve omurga travmaları; beyin, sinir ve omurilik tümörleri; beynin su toplaması, beyin kanamaları gibi durumlarda ameliyatlar yapıyoruz. En sık rastladığımız ve ameliyatını gerçekleştirdiğimiz hastalıklar ise bel fıtıkları, boyun fıtıkları ve sinir sıkışmaları.

YAŞAM TARZI ÖNEMLİ

Bel fıtığına sebep olan faktörler nelerdir?

Devamlı oturarak çalışan kişiler, ağır yük kaldırmak zorunda olanlar, spor yaparken dikkatsiz davrananlar ve egzersize ısınmadan başlayanlar, duruş ve oturma bozukluğu olanlar risk altındadır. Kontrolsüz ve dengesiz olarak eğilerek yük kaldırmak, en sık karşılaşılan nedendir. Bel fıtığı titreşimli araç kullananlarda ve şoförlerde sık görülür. Sigara kullanımı da bel fıtığını tetikleyebilir. Stres , obezite, geçirilmiş travmalar, ailesel yatkınlık, sistemik hastalıklar, kemik erimesi diğer risk faktörlerdir. Bu risklere ne kadar çok maruz kalıyorsanız bel fıtığı olma ihtimaliniz de o kadar fazladır. Kocaeli, ağır sanayinin, dolayısıyla hem mavi yakalı hem de beyaz yakalı çalışanın çok fazla olduğu bir şehir. Bedenen çalışan kişilerde de masa başında, bilgisayar karşısında görev yapanlarda da bel fıtığı görülme riski yüksek. Kocaeli’de beyin ve omurga üzerine çok başarılı ve tecrübeli cerrahların olmasının sebebi, bu konuda çok fazla hasta görmemiz, sayısız ameliyat yapmamızdır.

Bel fıtığı nasıl meydana geliyor?

Enseden başlayıp kuyruk sokumumuzun ucuna kadar gelerek omurilik kanalını oluşturan 31 adet omurdan 5’i bel bölgesinde bulunur. Omur kemiklerinin arasında ise hareketi sağlayan ve darbelere karşı koruyucu görev yapan disk şeklinde özel bir kıkırdak vardır. Disk, iç ve dış tabaka olmak üzere iki kısımdan oluşur. Dıştaki tabakanın yapısı bozulunca içte bulunan yumuşak tabaka dışarıya doğru taşar yani fıtıklaşır. Taşan kısım omurilik kanalındaki omuriliğe ve omurilikten çıkan sinirlere baskı yapar. Omurganın hareketli ve en çok yük taşıyan bölümü bel bölgesi olduğundan, fıtıklaşmanın en çok görüldüğü bölge de burasıdır. Bu şekilde ortaya çıkan hastalığa bel fıtığı denir.

ALTERNATİF TEDAVİLER

Bel fıtığı neden bazı kişilerde daha fazla, bazılarında daha az ağrı yapıyor? 

Bazı kişilerde fıtık, zaman içinde yavaş yavaş ilerliyor. Bu kişilerde sinirlere oluşan baskı da daha yavaş oluyor. Birdenbire ortaya çıkan fıtıklar ise daha şiddetli ağrıya sebep oluyor.

Bel fıtığının tedavi yöntemleri nelerdir?

Omurga hastalıklarının tedavisinde kullanılan pek çok yöntem var. Öncelikle şunu belirteyim, iki durumda hastalarımızı hiç bekletmeden ameliyata alırız. Bunlardan ilki, hastanın felç olması ve bu felcin ilerliyor olması; ikincisi ise hastada sfinkter bozukluk yani idrarını ya da büyük tuvaletini tutamama durumunun gelişmesi. Bu durumlar dışında kalan ağrılı hastalarımız için önce fizik tedavi, ozon tedavisi, akupunktur, hacamat gibi alternatif tedavi yöntemlerini deneyebilir, algolojik yani ağrıya yönelik girişimler yapabiliriz. Ameliyata bu yöntemlerden sonuç alamadığımız takdirde karar veriyoruz.

Anlattıklarınızdan bel fıtığı ağrısının, sinire etki eden mekanik bir bası sonucunda oluştuğunu anlıyoruz. Bu ağrı, saydığınız yöntemlerle nasıl giderilebiliyor?

Ani ortaya çıkan durumlarda sinir kökünü ezen fıtık, bölgede ödem ve hassasiyete; bu da iltihabi reaksiyona neden oluyor yani ağrıyı fıtık başlatıyor ama daha sonra meydana gelen kimyasal reaksiyonlar ağrının şiddetini artırıyor. Peki, böyle bir durumda tedavi yöntemleri nasıl işliyor? Fizik tedavi; bölgeyi ısıtır, kasları gevşetir, kan dolaşımını artırır ve bölgedeki kanlanma kimyasal ajanların daha çabuk uzaklaşmasını, ağrının azalmasını sağlar. Hacamat tedavisinde de kanlanma arttığından, hasta rahatlar. Bir diğer yöntem olan algolojik tedavide direk sinirin üzerine kortizon enjeksiyonu ise iltihabi reaksiyonu ortadan kaldırır; öyle ki ağrılı gelen hasta, yürüyerek evine dönebilir. Ozon tedavisi de fıtıklı bölgeyi oksijenlendirerek ödemin çözülmesini ve iyileşmeyi sağlar.

YÜZDE 98’İ İYİLEŞİR

Bu yöntemler kalıcı tedavi sağlar mı?

Bel fıtığı vakalarının yüzde 98’i alternatif tedavilerle iyileşebilir. Ağrıya dayanabilirseniz zaman da sizi iyileştirir çünkü dışarı çıkan fıtık zamanla ya küçülür ya da bazı durumlarda vücut fıtığı eritir. Biraz önce bahsettiğim acil ameliyat gerektiren durumlar hariç bütün bel fıtığı süreçlerinde alternatif tedavilerle kendimize zaman kazandırarak bel fıtığından kurtulma şansımız var. Şunu da hemen belirteyim, bel fıtığı tedavisinde alternatif tedavilerden hangisi seçilirse seçilsin, hastanın takibi mutlaka bir beyin ve sinir cerrahı tarafından yapılmalıdır.

O zaman neden bu kadar çok bel fıtığı ameliyatı olan hasta var?

Eğer fıtık müzminleşmiş ve birkaç ay boyunca uygulanan alternatif tedavilere rağmen ağrılarda azalma olmamışsa; o zaman ameliyatla fıtık alınıp hasta rahatlatılır. 35 yıldır bu alanda çalışan tecrübeli bir hekim olarak, alternatif tedaviler denenmeden hastanın direkt ameliyat edilmesinden yana değilim. Şayet acil ameliyat ge- rektiren bir durum yoksa süreci ve tüm alternatif yöntemleri hastalarıma anlatıyorum, ameliyat olmadan da bel fıtığından kurtulma şansları olduğunu söylüyorum; kararı kendilerine bırakıyorum.

Ameliyat olacak kişilerde yaygın bir ‘felç olma’ kaygısı vardır. Gerçekten böyle bir risk mevcut mu?

Bel fıtığı ameliyatlarında altın standart, mikro cerrahidir. Gelişen teknoloji sayesinde tüm ameliyatlarımızı mikroskop altında ve son derece güvenli bir şekilde yapıyoruz. Günümüzde, bel fıtığı ameliyatında felç olma riski binde 1 ihtimaldir.

FITIK TEKRARLAR MI?

Ameliyat olan bel fıtığı hastasının iyileşmeme ihtimali var mı?

Bel fıtığı ameliyatı olan hastalarımızın yüzde 95’i iyileşir. Eğer iyileşmiyorsa başka nedenler söz konusudur. Bel kayması olabilir, romatizmal hastalıkları olabilir, başka bir fıtığı olabilir, bir kalça eklemi sorunu olabilir.

Peki, ameliyattan sonra bel fıtığı tekrarlar mı?

Bel fıtığı cerrahisinde diskin tamamı değil, içinden çıkan fıtık alınır. Fıtığın çıktığı noktadaki yırtık tamir edilemez ve içi tamamen boşaltılamaz. Dolayısıyla hasta, yaşantısında fıtığa neden olan faktörleri değiştirmediği sürece, yüzde 5-10 arasında fıtığın aynı noktadan tekrarlama riski vardır. Ayrıca, bel fıtığı oluşabilecek 5 omurumuz ve 5 diskimiz var. Hastanın, ameliyat olduğu noktanın haricindeki 4 diskte fıtık gelişme ihtimali de var. Kısaca şöyle ifade edeyim; hasta ameliyat sonrasında da kontrolsüz ağır kaldırmaya, sigara içmeye, stresli yaşantıya, forklift gibi titreşimli araçlar kullanmaya devam ediyorsa ve obezite sorunu varsa bel fıtığının tekrarlama riski de vardır.

Hocam, sigara bel fıtığını nasıl etkiliyor?

Disklerdeki kan damarları, çok küçük yaşlarda tıkanıyor. Disklerimiz kandan değil, sıvı emerek besleniyor. Oldukça hassas olan bu bölge sigara içen kişilerde yeterince sıvı alamıyor, zamanla yumuşaklığını kaybediyor ve sertleşiyor. Böylece kırılmaya ve fıtıklaşmaya meyilli hale geliyor.

YATAK SEÇİMİ

Peki, bel fıtığı olmamak için hangi spor dallarında dikkatli olunmalı?
At binerken, bisiklet, motosiklet ve otomobil kullanırken ortaya çıkan titreşim diskimizi bozar. İdeal sporumuz yüzmedir. En büyük hatalarımızdan biri ise özellikle spora yeni başladığımız dönemlerde antrenmana iyi ısınmadan başlamaktır. Tempoyu yavaş yavaş arttırmalı, ağrımız olduğu noktada durmalı, dinlenmeli ve yeniden başlamalıyız. En sık rastladığımız yanlışlardan biri de ağrılı dönemde spora başlanması. Ağrılıyken spor yapılırsa ağrının artması kaçınılmazdır.

Korse kullanmak bel fıtığına iyi gelir mi?

Tıpta bazı çözümler iki ucu keskin bıçak gibidir. Doğru kullanımda faydası, yanlış kullanımda zararı olur. Bel kayması ya da belinde kırığı olan hastalara korse öneriyoruz ki gerçek kullanım alanı budur. Bu durumlarda mecburen uzun süre korse kullandırıyoruz. Bunun dışında hasta şiddetli bel ağrısından dolayı doğrulamıyor, yürüyemiyorsa korse kişiye destek olur, konforunu artırır. Ancak 2-3 haftadan fazla kullanılmasını önermiyorum çünkü korse bir süre sonra kasların zayıflamasına neden oluyor; ilerleyen dönemde hasta korsesiz yürüyemez hale gelebiliyor.

Bel fıtığında yatak seçimi önemli mi?

Uykudayken kaslarımız tamamen gevşiyor. Vücut ağırlığıyla çöken yataklarda omurga kavisleniyor. Diski geriye atıyor ve sabah ağrıyla uyanıyorsunuz. Sert yatak öneriyorum. Full ortopedik yatağa alışmakta zorluk çekenler dizlerinin altına yastık koyarak beli olması gereken ideal pozisyonda tutabilir ve hiçbir sıkıntı yaşamazlar.

SİSTEM GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Hocam, ülkemizdeki ‘sağlıkta dönüşüm’ sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Eski sağlık sistemiyle ilgili çok sıkıntı yaşıyorduk. 2000’li yıllardan sonra başlayan sağlıkta dönüşüm sürecinin bazı avantajları olsa da ideal bir sisteme kavuşamadık. Son dönemde özel hastane sayısı çok arttı ve SGK bu hastanelerde geçerli oldu. Bununla birlikte sağlık bir ticari faaliyet haline geldi. Şu anda sağlıkta tüketimi kışkırtan bir sistem var. Yeni sistemde yapılmak istenen, hastaların önce aile hekimleri tarafından görülmesi, gerek görüldüğünde sevk edilme- siydi ancak bu zincir oluşturulamadı. İnsanlar, direkt olarak hastanelere gitmeye devam etti. Özel hastaneler noktasında işin içinde para olduğu için de hasta ve hekim arasında güven hatta bazen saygı ilişkisi ortadan kalktı. Hipokrat yeminini uygulayabileceğimiz daha sağlıklı bir sistem geliştirmeliyiz.

 

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # kemalkeşmer # kemalkesmer # beyinvesinircerrahisi # boyunfıtığı # belfıtığı # tedavi # alternatiftıp # ameliyat # doktor # muayenehane

2 yıl önce - İsnail BAYRAK

Tebrik eder,balarılarının devamını dilerim.Meslek hayatında ki başarıların bizler içi bir gururdur.Rabbim yar ve yardımcın olsun.

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.