26-04-2024 04:19

Benler, ciddi bir hastalık belirtisi olabilir!

2019-11-06    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2019-11-06
.stripslashes($urun->baslik).

Yaz bitti ama yazla gelen riskler yeni başlamış olabilir. Özellikle yaz boyunca bronzlaşmış cildinizdeki ya da benlerinizdeki değişimi iyi gözlemlemelisiniz. Değişim gördüğünüzde ise bir uzmana başvurmak şart! Zira bu farklılıklar çağımızın korkulu hastalıklarından biri olan melanomu işaret ediyor olabilir. Melanom kanserinde en büyük riskin güneş ışınları olduğuna dikkat çeken Acıbadem Sağlık Grubu Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Ağır, önemli uyarılarda bulundu. 

 

Melanine dikkat etmek gerek

Derimize rengini veren pigmenti üreten ve bronzlaşmamızı sağlayan hücrelerden salgılanan melanin pigmenti, cildimizde oluşacak güneş ışınları hasarlarını önlemede önemli rol alıyor. Ancak farklı dalga boylarındaki güneş ışınlarının temel olarak cildin en üst tabakasında uzun yıllar boyunca birikmesi melaninin salgılanma mekanizmasını bozuyor ve ciltte kalıcı hasarlara neden oluyor. Cilt lekeleri, benler, kırışıklıklar, kuruluk, kabuklanma ve pullanma gibi sorunlar bu hasarlar arasında yer alıyor.

Benler, zaman içinde oluşan hasarlar nedeniyle risk yaratacak hale gelebiliyor. Hangi değişikliklere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgi veren Prof. Dr. Hakan Ağır, “Vücudunuzda; sayıları 100’ü geçen, mavi renkte ya da ayak tabanı veya tırnak altı gibi gizli alanlarda benler varsa dermatoskopi incelemesi için bir dermatoloji kliniğine başvurmalısınız. Ayrıca benlerinizi sürekli kaşıma, yaralama ya da kanatma da risklerin oluşumuna zemin hazırlar” diyor.

 

 

Açık tenliler daha fazla risk altında

Özellikle açık tenli insanlarda, çocukluk çağında tekrarlayan güneş yanıkları başta olmak üzere aile hikayesinin olması ve riskli benlerin varlığı son yıllarda deri kanserlerinde artışa neden oluyor. Mesleği gereği uzun yıllar açık alanda, güneş altında çalışanlarda da yine ilerleyen yaşlarda deri kanseri görülebiliyor.

Ciltte renk, ebat, kabarıklık değişikliği ve kenar düzensizliği gösteren benlerin veya olmayıp da sonradan ortaya çıkıp hızlıca büyüyen, koyulaşan, kanayan, sık sık kabuklanıp açılan ve 3-4 hafta içinde geçmeyen döküntülerin varlığı durumunda mutlaka bir uzman doktorun kapısını çalmak gerekiyor. Zira melanom, riskli bir hastalık. Öyle ki gebelikte anne karnındaki bebeğe geçebilen iki kanser türünden biri olduğu biliniyor. Bu sebeple gebelikte ortaya çıkan ben veya ben benzeri değişiklikleri mutlaka dikkate alın ve doktorunuza bildirin.  “Erken teşhis burada da çok önemli. Cilt kanserinde erken safhada kesin tedavi şansı çok yüksek ancak evre ilerledikçe ölüm riski artıyor” diyen Prof. Dr. Hakan Ağır, son dönemde geliştirilen ilaçlarla iyileşme sonuçlarında gelişme sağlansa da cilt kanserinin ciddiyetle ele alınması gereken bir hastalık olduğuna dikkat çekiyor.

 

Tedavide temel yöntem cerrahi

Melanomda ve diğer tüm deri kanserlerinde ilk ve temel tedavi, cerrahi. Cerrahide en önemli noktalardan biri, operasyonun bu konuda deneyimli bir cerrah tarafından yapılması ve lenf bezleri temizliğinin de ihmal edilmemesi. Plastik cerrahlar ameliyatın yanı sıra kanser dokusu çıkarıldıktan sonra oluşan yarayı ve şekil bozukluğunu düzeltme veya en aza indirme işlemlerini de gerçekleştiriyor.

NASIL ARANDI: #acıbadem # hastane # benler # cilt kanseri # Prof. Dr. Hakan Ağır # Melanin # deri rengi # pigment # sağlık # kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.