08-12-2024 20:49

Bebeğiniz yüzmeye hazır mı?

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/05/2021
.stripslashes($urun->baslik).

Anne-babalar olarak, yüzmeye ve suya meraklıysak, aklımıza ilk gelen soru, “Bebeğim ne zaman yüzmeye başlayabilir?” olur. Hemen cevaplayalım; bebek yüzme derslerine başlamak için ideal zaman, anne ve baba olarak sizin hazır ve istekli olduğunuz zamandır.

Bebekler zaten anne karnında 9 ay süreyle anmion sıvısı içindedir ve yüzmeye hazır olarak dünyaya gelirler. Bu yüzden doğuştan gelen nefes tutabilme, dalma ve su üstünde durma refleksine sahiptirler. Aynı zamanda ilk aylarda vücutlarında bulunan kahverengi yağların oranı sayesinde suya batmaları daha zordur. Yüzmenin faydaları da göz önüne alındığında, tüm bu özellikler bebeklerin mümkün olan en erken zamanda suyla tanışması için yeterlidir. Peki, yüzmenin bebeklere faydaları nelerdir?

 

GELİŞİMİNİ DESTEKLER

 

Yüzme, sinir ve kardiyovasküler sistemlerin gelişmesine ve güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca bebeğin kaslarını güçlendirir. Suyun basıncı, güçlü kasları geliştirmeye ve zayıf olanları oluşturmaya yardımcı olur. Bazı çocuklar suyun dışında dengelerini daha zor bulur, özgürce hareket edemeyebilirken; havuzda harika bir özgürlük hissi yaşar.

 

Yüzmenin, bebeklerdeki el-göz koordinasyonunu ve fiziksel becerilerinin erken gelişimini tetiklediği de gözlenmiştir. Yüzme, onların ince ve kaba motor becerileri ile bilişsel gelişimini destekler, denge ve koordinasyonunu sağlar. Ayrıca bebeklerde uyku düzeninin iyileştirilmesinde de çok olumlu etkileri vardır. Havuzdaki aktiviteler, bebekler için çok fazla enerji gerektirir. Bu nedenle yüzme dersinden sonra bebeğinizin iştahı artar, rahatlamasıyla da gaz problemleri azalır. Bebek yüzme, ebeveyn ile bebeğin ten ve göz temasıyla bağ kurması için de harika bir yoldur. Sudayken, siz ve bebeğiniz kendinizi rahat ve güvende hissedersiniz. Bu da yüzmeyi ikiniz için de eğlenceli bir aktivite haline getirir. Yüzme bilmeyen ebeveynler bile bebekleriyle beraber suda rahatlamanın tadını çıkarabilir.

 

 

HAYAT KURTARAN BECERİLER

 

Bebek yüzme, bebeklere ve çocuklara hayat kurtarıcı becerilerin kazandırılması için de faydalıdır. Suda güven, her yüzme dersinin önemli bir parçasıdır ve bebeğinize hayat kurtarma becerilerini öğretmeniz için çok zamanınız olur.

Çocuğunuzun güvenle yüzebilmesi, suda gerçekten bağımsız hale gelmesi biraz zaman alabilir. O zamana kadar ona; yanlışlıkla suya düşmesi durumunda ne yapacağını, suda nefesini nasıl tutacağını, nefes almak için nasıl yukarı çıkacağını, nasıl dönüp kendisini kenara çıkaracağını ve güvenlik için nasıl tutunacağını öğretebilirsiniz. İnanılmaz bir şekilde, bebeğiniz bu becerilerin bazılarını ilk derste kazanmaya başlayabilir.

Tüm bunların yanı sıra yüzme, bebekler ve çocuklar için harika bir çoklu-duyusal deneyimdir. Suyun onlara verdiği harika duygunun tadını çıkaracakları için özellikle herhangi bir engeli olan çocuklar için harikadır.

 

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

 

Bebek yüzmede, yalnızca özel sıcak havuzlar kullanılır. Bu nedenle havuza girmek, çocuk için güzel ve ılık bir banyoya adım atmaktan farklı değildir. Bu sıcaklık onları rahat, öğrenmeye ve eğlenmeye hazır tutacaktır. Yüzme hem ebeveynler hem de bebekler için eğlencelidir; ‘yüzdürme’ olmadan, doğal şekilde yüzmeyi öğrenmek onlar için çok daha faydalı ve kolaydır. Yüzme derslerinde çekilen fotoğraflar da size harika hatıralar bırakır.

Tüm bunların yanı sıra bebek yüzmenin en önemli kazanımı, bebeğinize hayatının geri kalanında su sevgisini aşılamaktır. Kendinizi bebeğinizle birlikte suyun huzuruna bırakmadan önce bazı kritik noktalara dikkat etmeniz önemli. Bebeğine yüzme eğitimi verdirmek isteyen ailelerin, her şeyden önce eğiticinin uzmanlığından emin olması ve bu alanda lisansı olup olmadığını bilmesi gerekir.

Bebek yüzme, mutlaka bu konuda yetkin olan kişilerin nezaretinde yapılmalıdır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise havuzun hijyeni ve suyun ısısıdır. Dersler mutlaka uygun hijyen koşullarında, derinliği 140 santimetreyi geçmeyen bir havuzda ve ortalama 30 derece ısıdaki suda yapılmalıdır.

Unutmamak gerekir ki uygun koşulları sağlamayan suda ve işinin uzmanı olmayan bir eğitimcinin yönlendirmesiyle yapılan yanlışlar, çocuğunuzun korku geliştirmesine ve sudan tamamen kopmasına sebep olabilir.

 

 

 

İLETİŞİM

Adres: Alikahya Merkez Sakıp Sabancı Bulvarı No:14 İzmit

Tel: 0545.282 27 43

Web: www.suakademiturkiye.com.tr

Instagram: @suakademitr - @superisiebrugucin

NASIL ARANDI: #ebru gücin #su akademi #su perisi #sağlık #bebek sağlığı #yüzme #diyet #sağlıklı beslenme #sağlık havuzu

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.