Kurban bayramında sağlığımız için en önemli nokta etin doğru tüketimidir. Bu süreçte kurbanlığın özellikle hayvanlardan bulaşan hastalıkları engellemek amacıyla veteriner kontrolünden geçirildiğinden ve hijyenik şekilde kesildiğinden emin olunmalıdır. Kurban eti kesildikten sonra hemen tüketilmemelidir. Bu hem lezzeti olumsuz etkilemekte, hem de sindirimi daha zorlaştırmaktadır. En sağlıklı tüketim zamanı, kurban eti kesiminden 24 saat geçtikten sonra yapılandır.
Özellikle mide-bağırsak problemi yaşayanlar kurban etini birkaç gün buzdolabında beklettikten sonra; haşlama veya ızgara yöntemlerini tercih etmelidirler. Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılmamalıdır. Fazlasıyla doymuş yağ ve kolesterol almamak için etin hazırlanma sürecinde, görünür yağların tamamının temizlenmesi gerekmektedir. Sakatatlarda doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin fazla olmasından ötürü, özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler bu ürünlerin tüketiminden kaçınmalıdır.
Pişirme sırasında yağ ilave edilmeden haşlama veya ızgara yöntemlerinden birinin tercih edilmesi gerekmektedir. Etin demir emilimini artırmak için, yanında mutlaka sebze veya salata ile birlikte tüketilmelidir. Eti çeşitli sebzelerle birlikte pişirmek de besin değerini artırmaktadır. Etler buzdolabı poşetine sarılarak buzluk kısmında -2 derecede 3-5 gün veya derin dondurucuda -18 derecede 3 ay saklanabilmektedir. Etler çözdürüldükten sonra hemen pişirilmeli, çözülen bir et tekrar dondurulmamalıdır. Mümkünse de etler herhangi bir hastalık riskine karşın güvenlik açısından iyi pişmiş tüketilmelidir.
NASIL ARANDI: #kurban bayramı # baklava # kavurma # sağlık # su tüketimi #