15-09-2024 03:48

Başiskele Belediyesi’nden bir ilk!

2018-12-07    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2018-12-07
.stripslashes($urun->baslik).

Modern çağın bir gereği olarak, sosyal medya hepimiz için yaşamın vazgeçilmez renklerinden biri. Özellikle akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle çok daha yaygın biçimde kullanılmaya başlanan sosyal medyanın, doğru kullanıldığında gelişmeleri anında takip etme, dünyada olup biteni görme, farklı hobileri keşfetme, kolay iletişim kurma, yeni iş olanakları sağlama, bilgiye kolay ulaşma gibi sayısız faydası var. Ancak sosyal ağların abartılı ve bilinçsiz şekilde kullanılmasının, gençlerin ve çocukların yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşürdüğü de bir gerçek. Öyle ki uzmanlar günümüzdeki sosyal medya bağımlılığını bir ‘sendrom’ olarak niteliyor; kontrol altına alınmadığı takdirde bu bağımlılığın kaygı bozukluklarından depresyona; kişinin yaşamındaki bozulmalardan gerçek ilişkilerin zarar görmesine kadar pek çok zararı olabileceğini vurguluyor.

 

 

 

Sosyal medya bağımlılığının ilkokul seviyesine indiği günümüzde, sosyal ağların aşırı kullanımının çocuklar üzerindeki olumsuz etkisinin bilincinde olan Başiskele Belediye Başkanı Hüseyin Ayaz, bu toplumsal soruna kayıtsız kalmadı. İster çocuk ister yetişkin olsun, yaşamının iplerini sosyal medyaya kaptırmış herkes için bir adım atan Başkan Ayaz harekete geçti ve sosyal medya kullanıcılarının bağımlılıktan kurtulup bilinçli kullanıcılar haline gelmesine destek olacak ‘Sosyal Medya Kitapçığı’ projesini hayata geçirdi.

Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan ‘Sosyal Medya Kitapçığı’, sosyal medya bağımlılığından kurtulmanın yollarını ‘yasaklama’ yöntemiyle değil, ‘olumlu bir yaklaşımın benimsenmesi’ şeklinde aktarıyor. Aşırı sosyal medya kullanımının obezite, cinsel isteksizlik, omurga eğriliği, sırt ağrısı, görme bozukluğu gibi birçok hastalığa sebep olduğunun bilgisini de veren kitapçık, bu bağımlılıktan kurtulmak ve bilinçli bir kullanıcı olabilmek için çeşitli önerilerde bulunuyor.

Şu anda Başiskele Belediyesi resmi internet sitesi üzerinden ulaşılabilen rehber niteliğindeki kitapçığın, önümüzdeki günlerde vatandaşlara basılı olarak da dağıtılması planlanıyor. Kitapçık, Marmara Bölgesi’ndeki tüm belediyelere ücretsiz dağıtılacak.

İsterseniz şimdi gelin, Başiskele Belediyesi tarafından, çocukların sosyal medya bağımlılığından kurtulabilmesi, ailelerin bir arada daha fazla ve nitelikli zaman geçirebilmesi için önerdiği çözümlere kısaca göz atalım…

 

 

TELEFONUNUZDAN UZAKLAŞIN!

Mantık çok basit: Eğer telefon yanınızda değilse, onu kullanmazsınız. Kendinize teknolojisiz alanlar belirleyin. Örneğin, ailenin hiçbir ferdi, telefonunu yemek masasına getirmesin ya da hiç kimse yatakta telefon kullanmasın. Evinizde bir ‘cihaz kutusu’ oluşturup, kullanılmayan zamanlarda tüm telefonları burada toplamak da iyi bir fikir olabilir.

 

BİLDİRİMLERİ KAPATIN

Telefonunuzun sizi sürekli bildirimlerle taciz etmesine izin vermeyin, her bildirimin yaptığınız işi bölerek verimliliğinizi azalttığını unutmayın. Sizin için gerçekten önemli olmayan tüm uygulamaların bildirimlerini devre dışı bırakın. Eğer beklediğiniz önemli bir haber yoksa, her bildirimde anında telefona yönelmeyin; çocuğunuza bildirimlerin ‘derhal ilgilenilmesi gereken’, karşı konulmaz durumlar olduğu mesajını vermeyin.

 

 

GERÇEKTEN GEREK YOKSA TELEFONU ELİNİZE ALMAYIN

Gün içinde sayısız kez telefonumuzu elimize alıyoruz ve bunun büyük bir çoğunluğunu farkında olmadan, ‘otomatikleşmiş’ şekilde yapıyoruz. Telefonunuzu elinize her aldığınızda, kendinize ‘neden aldım?’ sorusunu sorun ve bu soruya verecek anlamlı bir yanıtınız yoksa, telefonu geri bırakın. Bu alıştırmaya devam edebilirseniz, telefonunuzla olan ilişkinizde farkındalığınız artar, bilinçsiz kullanım oranınız büyük oranda azalır.

 

ARADA SIRADA AYRILIN

Beynimiz, gün boyunca maruz kaldığı uyaranlardan elde edilen bilgileri kategorize etmek için zamana, kısa molalara ihtiyaç duyar. Onun ihtiyaç duyduğu boş zamanı haber sitelerinde, sosyal medyada ya da oyun oynayarak geçirdiğimizde; beynimizin bilgileri işleme ve uzun süreli anılar yazma zamanından ve performansından çalmış oluruz. Bunu önlemek için arada sırada telefonunuzdan ayrılın. Kendinize, yanınıza telefon almadan yapacağınız aktiviteler, görüşeceğiniz kişiler, gideceğiniz mekanlar belirleyin.

 

NEZAKET KURALLARINI HATIRLAYIN

Sohbet etmeye çalıştığınız insanın gözünün sürekli telefonda, tablette ya da bilgisayar ekranında olması kadar rahatsız edici çok az şey vardır. O insan olmamak için nezaket kurallarını hatırlayın… Odanıza birisi girdiğinde kulaklığınızı çıkarın, telefonu ve tableti elinizden bırakın, diz üstü bilgisayarınızın ekranını kapatın, karşınızdaki kişiyle ilgilenin.

NASIL ARANDI: #başiskele belediye başkanı hüseyin ayaz # başiskele # sosyal medya # proje # sosyal medya kitapçığı # telefon # internet # akıllı telefon

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.