29-03-2024 17:03

Başarısının sırrı bilgi ve tecrübesi: PAKİZE ESRA ULUCE

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 11/03/2021
Özel Yenidoğan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kandıra Şubesi Kurucu Müdürü Pakize Esra Uluce, kendisini özel gereksinimli çocuklara adamış, başarılı bir iş kadını
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: EYLEM SELVİ ARI

FOTOĞRAF: İ. HAKKI TİMUÇİN

 

2005 yılından beri İzmit’te hizmet veren Özel Yenidoğan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kandıra Şubesi’nin kurucusu Pakize Esra Uluce, kendisini özel gereksinimli bireylere adamış, çok başarılı bir iş kadını.

Yaklaşık 9 yıl önce kurduğu merkezde, 200 özel gereksinimli bireye hem eğitim hem de fizik tedavi imkanı sağlayan Esra Hanım, aynı zamanda bu bireylerin ailelerine de destek veriyor. Yoluna, “Bir insanı kazanmak, tüm insanlığa yapılan bir hizmettir’ düsturuyla devam eden Pakize Esra Uluce için yaptığı iş, ticari faaliyetin ötesinde vicdani bir sorumluluk.

Hedefine, özel gereksinimli bireylere istihdam sağlayacak çok önemli projeleri hayata geçirmeyi koyan Uluce’den hem kurumu hakkında bilgi aldık hem de özel eğitim alanındaki başarısının sırlarını öğrendik.

 

Esra Hanım, sizi tanıyabilir miyiz?

1984 İzmit doğumluyum. Kocaeli Üniversitesi İktisat Bölümü’nden mezunum. Yüksek lisansımı, Maltepe Üniversitesi Psikoloji bölümünde tamamladım. Eğitimin sürekli devam etmesi gerektiğini düşündüğüm için bu yıl üniversite sınavına girerek, İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü kazandım. Özel Yenidoğan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin İzmit şubesinin kurucuları Nezahat-İbrahim Çini çiftinin kızıyım. Özel eğitime 16 yılını vermiş bir ailem var. Evliyim ve bir kızım var.

 

Ailenizin yolunda ilerlemeye nasıl karar verdiniz?

Annem Nezahat Hanım, memuriyetten emekli olduktan sonra babam ile birlikte 2005 yılında Özel Yenidoğan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ni kurdu. Ben de anne ve babamın yanında çalışmaya başladım. Her zaman daha çok özel gereksinimli bireye ulaşmak istedim. Bu nedenle lisans eğitimimi tamamladıktan sonra kendi şirketimi kurdum, Özel Yenidoğan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin ikinci şubesini Kandıra’da hizmete açtım. Mayıs ayında kuruluşumuzun 9’uncu yılını kutlayacağız.

HAYATLARINA MİSAFİR OLUYORUZ

 

Özel bireylerle çalışmak, onların gelişimize katkı sağlamak nasıl bir duygu?

Bu işin sadece vicdani boyutu önemli. Her çocuğun ayrı bir öyküsü var ve biz onların hayatına misafir oluyoruz. Ailelerin ulaşamadığı hizmeti, onlara biz ulaştırıyoruz. Ailelerle olan iletişimimiz bizim için çok kıymetli. Merkezimizde görev yapan danışmanlarımız çocuklarla sınırlı kalmayıp, ailelerine de psikolojik destek sağlıyor. Onların talepleri doğrultusunda çocuklarıyla arasındaki dengeyi kurma konusunda önemli bir görev üstlendik.

 

Ailelere nasıl destek oluyorsunuz?

 Bu işi yaparken yapmamız gereken ilk şey ailelere psikolojik destek sağlamak. Bu desteği gönüllü olarak veriyoruz. Bir insanı kazanmak, tüm insanlığa yapılan bir hizmettir. Pandemi öncesinde evlerine konuk olarak onlarla sıcak diyaloglar kuruyorduk. Bu hoşlarına gidiyordu. Kişilerle sıcak iletişim kurmak, maddi ilişkiden duygusal boyuta atılan bir adım haline geliyor ve onlara kendilerini önemli hissettiriyor. Biz çözüm odaklı bir anlayışla ilerliyoruz. Tecrübelerimizi bu yönde kullanıyor, ailelerin içinde bulunduğu zorlu süreci birlikte aşmayı seçiyoruz.

DENEYİMLİ VE UZMAN KADRO

 

Neden Kandıra bölgesini tercih ettiniz?

Kandıra, Kocaeli’nin biraz daha kırsal kesimi ve gelişim açısından dezavantajlı bölgesi diyebilirim. Bizim Kandıra’dan hatta Ağva tarafından İzmit merkezimize gelen öğrencilerimiz vardı. Ben de ailemden öğrendiğim yönetici ve eğitimci ruhumu bu merkezle hayata geçirdim. Sezgilerimi dinleyerek buraya geldim ve sağ olsun Kandıra halkı beni bağrına bastı.

 

Özel Yenidoğan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde ne hangi özel gereksinimli bireylere hizmet veriyorsunuz?

Merkezimizde görme engeli bireyler hariç tüm özel gereksinim gruplarına hizmet veriyoruz. Dil-konuşma güçlüğü, işitme engelliler, zihinsel engelliler, bedensel engelliler, yaygın gelişimsel bozukluğu (otizm) ve özel öğrenme güçlüğü programlarımız mevcut. Bireylerin ihtiyaçlarına göre fizik tedavi, duyu bütünleme, uzman psikolog danışmanlığı, rehberlik, aile eğitimi, sosyal uyum becerileri, davranış problemleri, sınav kaygısı, dikkat eksikliği konularında destekler sunuyoruz.  Deneyimli ve uzman kadromuz ile çağdaş, güler yüzlü, kaliteli eğitim vermek vazgeçilmez ilkemiz.  

ÜCRETSİZ HİZMET

 

Kaç öğrenciniz var?

Şu an yaklaşık 200 öğrencimiz var. 5 katlı binamızın şimdilik 4 katını kullanarak, 26 sınıfımızla eğitim veriyoruz. Bireylerin sosyalleşebileceği, enerjilerini atabileceği oyun parkımız ve spor alanlarımız mevcut. Ayrıca belediyenin spor sahalarını da kullanabiliyoruz. Eğitim ve servis hizmetimiz ücretsiz. Kocaeli’nin her noktasına hatta Kaynarca, Ağva gibi bölgelere de servisimiz var. Ayrıca raporlandırma sürecinde de ailelere destek veriyoruz.

 

Merkezde kaç kişi görev yapıyor?

 

Teknik ekibimiz 7 kişiden oluşuyor. Eğitimciler dahil 19 kişiyi alanında uzman ve başarılı bir ekibim var. Kurumumuza gelen çocuğun gelişimi, ilk güne göre çok fark ediyor. Eğitimin püf noktası kendilerini önemli bireyler olarak hissetmeleri. En küçükten en büyük yaş grubuna kadar her bireyle özel olarak ilgileniyor, onun gelişim kaydetmesi için tüm bilgi ve tecrübemizi kullanıyoruz. Başarımızdaki sihrimiz de bu.

EĞİTİME ERKEN BAŞLANMALI

 

Kaç yaş grubuna eğitim veriyorsunuz?

Özel eğitiminde yaş sınır yok. 50 yaşında felçli öğrencimiz de var 6 aylık öğrencimiz de var. Dolayısıyla yaş skalamız çok geniş. Özel gereksinimli bireylerde eğitim ne kadar erken başlarsa o kadar iyi sonuç alınıyor.

 

Peki merkezinize öğrenci kabulünde nasıl bir süreç işliyor?

Özel gereksinimli birey, kurumumuza gelmeden önce Rehberlik Araştırma Merkezi’ne giderek durumuna göre bir rapor alıyor. Eğitim programımızı bu rapora göre şekillendiriyoruz. Haftada 2 saat bireysel, 1 saat grup eğitimlerimiz oluyor. 1 yıl boyunca programımızı uyguluyoruz ve daha sonra birey tekrar Rehberlik Araştırma Merkezi’ne giderek yeni bir rapor alıyor. Eğitim programı her yıl bu rapora göre yenileniyor. İlerleme kaydediliyor.

İSTİHDAMA ÖNEM VERİYORUM

 

Esra Hanım, son olarak hedeflerinizi sormak istiyorum…  

Ben kadın istihdamını ve genç işsizleri destekleyen birisiyim. Özel gereksinimli bireylerin iş bulma konusunda birtakım sıkıntıları oluyor. Özel sektörün bu konuda elini taşın altına daha ciddi şekilde koyması lazım ki devletimiz bu konuda ciddi vergi muafiyeti de sağlıyor. Bu anlamda bir hedefim var. Koç Grubu’nun temsilcilerinden Ali Koç ile ilimizde faaliyet gösteren KOÇDER’in açılışında tanışma fırsatı bulmuştum. O esnada, özel gereksinimli bireylerin istihdamına yönelik bir sohbetimiz olmuştu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından; özel gereksinimli bireylerin istihdamına yönelik olarak işvereni desteklemek amacıyla çıkarılan ‘Korumalı İş Yeri Mevzuatı’ hakkında konuştuk. Kendisine ‘Küçük bir atölyede bir şeyler üretirsek Koçtaş’ta satabilir miyiz’ diye sormuştum; o da bu konuda bizi destekleyeceğini ifade etmişti. Özel gereksinimli bireylerin çalışabileceği bir atölye kurmak, üretime destek vermek, bunu başarıp Kocaeli’de öncü olmak istiyorum. Herkese örnek olabilecek bir fikir bu. Ayrıca ikinci hedefim de uluslararası projelere ortak olup merkezimize gelen çocuklara ve gençlere başka kültürleri göstermek. Onların ufkunu genişletip hayatlarında unutamayacakları anlar yaşamalarını istiyorum. Bence bu da eğitimin bir parçası.

 

İLETİŞİM

Adres: Çarşı Mahallesi, Sedef Sokak, No: 3 Kandıra/Kocaeli

Tel: 0262 551 23 40 -0530 228 30 88- 0530 177 85 50

Web: www.yeközelegitim.com

 

 

 

 

NASIL ARANDI: #eğitim # özel yenidoğan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi # pakize esra uluce # koceli # kandıra # özel gereksinimli birey

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.