16-09-2024 13:08

Başarılı iki isim güçlerini birleştirdi: Berre Kutlu Kavan, Fidan Turanlı

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 07/06/2023
Psikolog Berre Kutlu Kavan, Kutlu Danışmanlık Merkezi’nde uzman diyetisyen Fidan Turanlı ile birlikte çalışmaya başladı
.stripslashes($urun->baslik).

İlimizin genç ve başarılı psikologlarından Berre Kutlu Kavan, geçtiğimiz yıl hizmete açtığı Kutlu Danışmanlık Merkezi’ni büyütüyor. Beslenme ve psikoloji arasında kuvvetli bir ilişki olduğunu düşünen Berre Kutlu Kavan, merkezinin birinci yılında uzman diyetisyen Fidan Turanlı’yı da bünyesine kattı. İnsanın en önemli ve en temel iki yapısını; psikoloji ve beslenmeyi tek çatı altında buluşturarak; kişiyi anlamaya, çözümlemeye, bilgiyi paylaşmaya ve karşılıklı öğrenmeye dair önemli bir adım attıklarını söyleyen psikolog Berre Kutlu Kavan ile uzman diyetisyen Fidan Turanlı’yı daha yakından tanımak ve tanıtmak için Kutlu Danışmanlık Merkezi’nin kapısını çaldık. Keyifli okumalar.

Berre Hanım, bize biraz kendinizden biraz da danışmanlık merkezi kurma fikrinden kısaca bahseder misiniz?

Ben, Berre Kutlu Kavan. Seymen Koleji’ni bitirdikten sonra ilk tercihim olan Acıbadem Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun oldum. Pek çok yerde staj yaptım ancak zorunlu stajımı yaptığım Acıbadem Altunizade Hastanesi benim için farklı bir önem taşıyor çünkü stajdan sonra burada işe alındım. Acıbadem’i ne kadar sevsem de Covid sebebiyle hastanede çalışmak beni tedirgin etti ve işten ayrılıp İzmit’e döndüm.

Zaten ticaretle uğraşan bir ailede büyüdüğüm için kendi işimi yapmak bana hep daha yakın geliyordu, İzmit’e döndükten bir süre sonra merkezimi açtım.

 

Bu süreçte çok sayıda eğitim de aldınız, öyle değil mi?

Evet, hem üniversite dönemimde hem mezun olduktan sonra; testler için uygulayıcı sertifika eğitimleri, terapi eğitimleri gibi bir çok eğitim aldım. Bu eğitimlerin yanı sıra İstanbul’daki hocalarımdan süpervizyon alıyorum, bu da sertifika eğitimlerinden daha önemli bir öğreti bence. Süpervizyon almanın, hocalarımla sürekli istişare halinde bulunmanın, vakalar üzerinde tartışmanın çok değerli olduğunu hatta en önemli şey olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple 2-3 günlük eğitimlerden ziyade şu an 1 yıl sürecek süpervizyon destekli, terapi eğitimindeyim. Bu eğitimleri alıyorum çünkü psikolojide yenilikleri takip etmek gerekiyor. Sürekli literatür taraması yapmamız, makale okumamız, ilgimizi çeken konularda seminer ve konferanslara katılmamız, kısacası kendimizi sürekli geliştirmemiz gerekiyor.

KENDİME GÜVENİYORUM

Kurucusu olduğunuz Kutlu Danışmanlık Merkezi bir yıl geride bıraktı. Nasıl bir yolculuktu?

Güzel bir yolculuk, heyecanlı. İlla ki başarılı olacağımı biliyordum çünkü donanımlıyım ve kendime güveniyorum. Acıbadem Üniversitesi’nde aldığımız eğitim birçok okulun yüksek lisans programını bile kapsıyor. Stajlar, laboratuvar dersleri vb. sayesinde çok yönlü, dolu dolu bir eğitim sürecim oldu, bu konuda şanslıyım. Fakat ben ‘oldum’ demek yerine kendimi sürekli geliştirmem gerektiğini düşünüyorum, ‘başarıma başarı eklemeliyim’ düşüncesi hep aklımda. Yine de sorumluluk daha çok arttığı için başta ufak da olsa tatlı bir heyecan vardı, şimdi ‘daha ne fazla yapabilirim’ heyecanı var.

 

Kutlu Danışmanlık Merkezi’nde hangi hizmetleri veriyorsunuz?

Psikolojik danışmanlık ve beslenme danışmanlığı, çocuk, ergen, yetişkin terapisi, çift ve aile danışmanlığı, kurumsal danışmanlık, test uygulama ve değerleme. Daha çok ergen ve yetişkinlerle çalışıyorum. Merkezimde çocuklarla ilgilenmesi için destek aldığım çocuk psikoloğu arkadaşım var.

 

Merkezinizde diyetisyen hizmeti de vermeye başladınız, yaptığınız bu yeni atılımdan biraz bahseder misiniz?

Psikoloji ve beslenme davranışımız bağlantılı. Örneğin yeme bozukluğu için gelen danışanlarım olduğunda diyetisyenden mutlaka destek alıyordum çünkü davranışın psikolojik temeli olabileceği gibi fizyolojik temeli olabileceğini de göz ardı etmemek lazım. Beden algısı bozulmuş (dismorfik) kişilerin diyetisyene gittiğinde de psikoloğa ihtiyacı olduğunu düşündüğüm için birlikte daha başarılı olacağımıza inandım. Zaten merkezimde farklı hizmetler vermeyi baştan beri planlıyordum.

GÜÇ BİRLİĞİ YAPTILAR

Uzman diyetisyen Fidan Turanlı ile birlikte çalışmanın size artılar neler olacak?

Fidan Turanlı ile Acıbadem Üniversitesi’nden tanışıyoruz. Onun eğitimini, tecrübesini, alanındaki başarılarını bildiğim için bana çok artısı olacağına inanıyorum.

 

Fidan Hanım sizi de kısaca tanıyabilir miyiz?

Ben, uzman diyetisyen Fidan Turanlı. Adıyaman doğumluyum. Başarılı bir lise hayatının ardından diyetisyen olmaya ve akademik hayatımı bu doğrultuda yönlendirmeye karar verdim. Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nü başarıyla tamamladım. Hastalıklarda beslenme, anne-çocuk beslenmesi, sporcu beslenmesi, kurum beslenmesi ile ilgili eğitimler aldım. Okan Üniversitesi’nde de yüksek lisans eğimimi tamamladım. Lisans ve yüksek lisans süreçlerimin tamamında, Acıbadem Sağlık Grubu başta olmak üzere çeşitli özel sağlık kuruluşlarında diyet danışmanlığı, hastalıkta beslenme, anne-çocuk beslenmesi, çocuk ve yetişkin hastalıklarında diyet tedavisi, kurumsal mutfaklarda menü planlaması üzerine staj yaptım. 2022 yılında yüksek lisans tezimi sunarak mezun oldum. Tezim, Ulusal Tez Merkezi’nde yayınlandı. Alanında dikkat çekici bir çalışma olarak incelenen tezim 2023 yılında Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi’nde yayımlanarak, beni ve meslektaş hocalarımı onurlandırdı.

 

Kutlu Danışmanlık ile yollarınız nasıl kesişti?

Hayalim olan ‘Uzman Diyetisyen Fidan Turanlı Beslenme Danışmanlığı Merkezi’ adını verdiğim kliniğimi Adıyaman’da açmıştım. Ancak geçtiğimiz şubat ayında yaşadığımız ve hepimizi derinden etkileyen deprem felaketinin ardından hizmetlerime İstanbul ve İzmit bölgelerinde devam etmek üzere dönüş yaptım. Berre Hanım ile aynı üniversiteden mezunuz. Kliniğinde bir diyetisyenle çalışmak istediğini söyleyince, beraber ilerlemeye karar verdik.

 

Danışanlarınıza hangi alanlarda hizmet vereceksiniz?

Kişiye özel beslenme programları, kurumsal beslenme planlaması, sağlıklı beslenme, kilo alma ve kilo verme, anne - çocuk beslenmesi, sporcu beslenmesi, iştah yönetimi ve kilo kontrolü, hastalıklarda beslenme gibi bir çok alanda hizmet vermekteyim.

 

Özellikle ilgilendiğiniz bir alan var mı? Beslenmede hangi ekolü savunuyorsunuz?

Yetişkin hastalıklarında beslenme ve kilo alma - verme alanında diyet yazmayı daha çok seviyorum. Beslenmede çok katı yasaklar olmadan, beslenmenin sürdürülebilirliğinin olmasını savunuyorum.

 

ŞOK DİYETLERE DİKKAT!

Doğru diyet nasıl olmalı?

Doğru diyet bireyin yaşam tarzına, uyku düzenine, beslenme alışkanlıklarına ayak uydurabilecek şekilde planlanmalı. Kişinin çok severek tükettiği veya özlemini duyduğu yiyecekler uygun miktar ve sıklıkla listelerine eklenmeli. Hiç sevmediği ve tüketmediği besinlerin  ise sırf kilo vermesi veya diyetinde çeşitlilik sağlaması için listeye eklenmesini doğru bulmuyorum.

 

Diyette sıklıkla yapılan hatalar nelerdir?

Sıklıkla yapılan hataların başında sabırsızlık geliyor. Kısa sürede hızlı kilo vermek için çok düşük kalorili şok diyetlere yönelimler oluyor. Bu diyetler yağ kaybına değil de su ve kas kaybına neden olarak kişilerin sağlığını olumsuz etkiliyor. Bir başka yapılan hata ise tek tip besine dayalı diyetler ve kişiye özel olmayan, kişilerin gazetelerde, dergilerde veya yayınlarda gördüğü diyetlerin uygulanması.

 

YAZ İÇİN ÖNERİLER

Yazın yaklaşmasıyla birlikte diyetler gündemin baş köşesine oturdu. Yaza kısa bir süre kalmışken kilo vermek isteyen bayanlara önerebileceğiniz püf noktaları var mı?

Yaz mevsiminde gönlümüzce eğlenmek ve en çok da formda kalmak istiyoruz. Bunun için de diyet yaparken kas ve su yerine yağlarımızdan kaybetmemiz için beslenme ve egzersize beraber yer vermeliyiz. En önemlisi bol bol su içmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz. Gün içinde en az 2 lt su tüketmeliyiz. Güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlamak lazım. Yağ yakımını sağlamak için metabolizmanın en iyi çalıştığı saatler sabah saatlerdira. Yiyecekleri yavaş yiyip, iyice çiğnemeye özen gösterip, sofrada en az 20 dakika oturmalıyız. Beynimizin doyma merkezinin uyarılması için yemeye başladıktan sonra 20 dakika geçmesi gerekiyor. Bol bol yoğurt yiyin. Yapılan araştırmalarda yoğurdun yağ kaybını hızlandırıcı etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Lifli, posalı besinlere ağırlık verin, tokluk hissini arttırarak kilo kaybını destekler. Posadan zengin kuru baklagil, meyve, sebze, kepekli, çavdarlı, yulaflı ekmekler, bulgur gibi besinleri sofranızdan eksiltmeyin. Yeşil çayın gücünden yararlanın, günde 2 kupa şekersiz yeşil çay için. Yeşil çayın içindeki kateşinler kilo vermeye yardımcı olur. Meyvelerden ananas tüketilebilir hem ödem atmaya yardımcı hem selülitlerin azaltılmasına destek.

 

Sağlıklı beslenmek sizin için ne ifade ediyor? Siz nasıl besleniyorsunuz?

Bana göre sağlıklı beslenmek her besin grubunun öğünlerde yeterli ve dengeli şekilde dağıtılıp, kişinin alması gereken enerjinin karşılanmasıdır. Ben canımın istediği her şeyi dengeli ve kontrollü bir şekilde yiyorum. Katı yasaklarım yok. Yediğim şeyden keyif alarak besini tüketmeliyim. Tek bir besin zayıflatmayacağı gibi yediğimiz sağlıksız tek bir besin de anında kilo aldırmaz, o yüzden yediklerimden pişmanlık duymayarak kontrollü şekilde tüketiyorum. Canımın istediği besinler için yasak koymadan o an tüketip sonrasında sağlıklı beslenmeme kaldığım yerden devam ediyorum. Dengelemek ve neyi ne sıklıkla tükettiğimiz çok önemli. Ben bu iki şeye dikkat ediyorum.

 

Yahya Kaptan Mah. Şehit Ergün Köncü Sok. No: 69/3 Kat: 2 İzmit - KOCAELİ

Tel: 0532 012 96 41

Web: www.berrekutlu.com

NASIL ARANDI: #berre kutlu kavan # kutlu danışmanlık merkezi # diyetisyen # fidan turanlı # psikolojik danışman # psikolog

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.