03-05-2024 15:17

Başarı için Edison felsefesini anlamak

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/08/2023
.stripslashes($urun->baslik).

Edison, tüm fabrikası yanıp kül olduğunda, “bütün hatalarımızı da yaktık, artık sıfırdan başlayabiliriz” diyebilmiştir. Bir deneyde defalarca başarısız olduğunda “bir sonuca varamadım” demek yerine “beni başarısızlığa götürecek yolları eledim” demiştir. Bu düşünce biçimi bizim toplumumuzda ‘Bardağa dolu tarafından bakmak’ olarak adlandırılır. Aslında hayatının bir bölümünde başarıya ulaşmış insanların ortak özelliği olduğu da görülür. Edison felsefesine göre başarısızlığa götüren bütün yollar tükendiğinde, geriye sadece başarıya giden yol kalır.

 

***

1093 icadın patentini alan Thomas Alva Edison, halâ dünyanın en çok patente sahip mucidi. 11 Şubat 1847 Milan Ohio’da yedi kardeşin en küçüğü olarak dünyaya geldi. 3 kardeşi geçirdikleri rahatsızlık sonucu vefat etmiş, uzun bir süre Edison’un da öleceği düşünülmüştü. Dünyanın sayılı mucitlerinden biri olan Edison, tıpkı Einstein gibi yaşıtlarına göre çok geç yaşta (4) konuşmaya başladı. Okula başlama çağı geldiğinde birçok dahide görülen öğrenme güçlüğünden Edison da muzdaripti.

Thomas Alva Edison bir gün eve geldiğinde annesine elindeki kâğıdı uzatarak “Bu kâğıdı öğretmenim gönderdi ve sadece sana vermemi tembihledi” dedi.

Eski bir öğretmen olan annesi okuldan gönderilen notu  gözyaşları içinde oğluna sesli olarak okudu:

“Oğlunuz bir dâhi. Bu okul onun için çok küçük ve onu eğitecek yeterlilikte öğretmenimiz yok. Lütfen onu kendiniz eğitin…”

Anne, oğlunu okuldan aldı ve eğitimini evde kendisi verdi. Çevresindeki dostlarından yardım aldı, özel öğretmen tuttu; fizik ve kimya kitaplarına ilgi duyan çocuğunu sürekli cesaretlendirdi. Öyle ki evde bir laboratuvar kurmasına bile müsaade etti… Vee… Arkası geldi.

Aradan uzun yıllar geçmişti. Edison, annesi vefat ettiğinde artık yüzyılın en büyük bilim adamlarından birisiydi. Bir gün eski aile eşyalarını karıştırırken bir çekmecenin köşesinde katlı hâlde bulduğu kâğıdı alıp açtı.

İlkokulda öğretmeninin annesine gönderdiği nottu bu. Kâğıtta;

“Oğlunuz ‘şaşkın’ (akıl hastası) bir çocuktur. Artık kendisinin okulumuza gelmesine izin vermiyoruz…” yazılıydı!

Edison saatlerce ağladıktan sonra günlüğüne şu satırları yazdı:

“Thomas Edison, kahraman bir anne tarafından, yüzyılın dâhisi hâline getirilmiş ‘şaşkın’ bir çocuktu…”

 

***

Başarılı olmak birçok etkene bağlı bir süreçtir. Bu etkenlerin en önemlisi ise kararlı olmaktır. Sürdürülebilir bir başarı ancak kararlı olmaktan geçmektedir. Başarılı olmak ile kararlı olmak arasındaki güçlü bir bağ vardır.

İnsan başarıya giden yolda çeşitli zorluklarla karşılaşır. Karşılaşılan zorlukları yılmadan aşmak kararlı kişilerin yapabileceği bir durumdur. Kararlı olmak, başarılı olmak için önemli ve emin adımları atmanı ve ihtiyacın olan cesareti sağlar. Kısaca kararlı olanlar başarılı olmak için nerede, ne zaman, ne yapması gerektiği bilen, engellerde yılmadan gerekli davranışları yapanlardır. Edison’un felsefesi bize başarısızlıklardan sıyrılarak ‘nasıl başarılı oluruz’u anlatan en iyi yöntemdir. Kendi alanınızda en iyisi olmanız dileğiyle…

NASIL ARANDI: #mehmet özden # eğitim # özden boğaziçi koleji

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.