06-12-2024 16:38

‘Balkanlar’da Osmanlılık devam ediyor’

2018-12-25    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2018-12-25
.stripslashes($urun->baslik).

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Gençlik Eğitimi Şube Müdürlüğü, “Mostar’dan Selimiye’ye Bizim Diyarlar” paneli düzenledi. Gönül Coğrafyası Okumaları serisinin ikincisi olarak düzenlenen panelde Balkan Coğrafyası konuşuldu. Büyük ilgi gören panele Akademisyen-Yazar Prof. Dr. Tufan Gündüz ve Balkan-Karadeniz Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Hacısalihoğlu panelist olarak katıldı. Panelin moderatörlüğünü ise TRT 1 Gündem Ötesi sunucusu Pelin Çift üstlendi. Panelde Balkan Coğrafyasının dünü, bugünü ve yarını ele alınarak, Balkan Savaşları detaylarıyla konuşuldu.


GENÇLER YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ

SDKM’de gerçekleşen panele Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ali Yeşildal, Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Ali Bilgi, Gençlik Eğitimi Şube Müdürü Kemal Ceylan, Gençlik Hizmetleri Şube Müdürü Fatih Dizdar, Spor Şube Müdürü Ziyaülhak Sarıgül, Büyükşehir yetkilileri ve çok sayıda izleyici katıldı.


BÜYÜK ÖZLEMLE BİZİ BEKLİYORLAR

Panelin moderatörlüğünü yapan TRT 1 Gündem Ötesi programının sunucusu Pelin Çift, yüzyıllardan beri Balkan Coğrafyasında Osmanlı Devletinin etkisinin sürdüğünü belirterek, “Osmanlı Balkanlar’da öyle bir etki bırakmış ki; oradaki insanlar hala Osmanlı’yı unutmamış. Net bir şekilde görüyoruz ki; Balkan Coğrafyası bir özlem içinde bizi bekliyor. Kurtarıcı olarak bu şekilde gençlerin var olduğunu görmek, Kocaeli adına oldukça sevindirici bir durum. Konuklarımla bizi yalnız bırakmadığınız için teşekkür ediyoruz Kocaeli” dedi.


BALKANLAR BİZE UZAK DEĞİL

Panelde konuşan Akademisyen-Yazar Prof. Dr. Tufan Gündüz, Balkan Coğrafyasının Türkiye’ye uzak olmadığının altını çizerek, “Balkanlar bize uzak değil, daha 90 yıl önce oralardaydık. 1353 ile 1913 arası bizim o bölgede ayak izlerimiz var. Ne mutlu ki; gençlere bugün bu şuurla yine hareket ediyorlar. Belgrad’da bulunan kalenin ismi hala Türkçe bir kelime olan kaledir. Tuna Nehri, hala oralarda kıvrıla kıvrıla bizi arıyor. Saraybosna’da gözler ve ormanlar bizi arıyor. Edirne’yi geçtikten sonra inim inim inliyor insan. İmparatorluklar genelde yerel güçlerden faydalanır. Osmanlı da, Balkanlar’da böyle bir politika izlemiş. Balkanlar’da İslamiyet’i Osmanlı yaymış” dedi


BALKAN HALKI MUTLUYDU

Osmanlı Devleti zamanında Balkan halklarının çok mutlu bir yaşam sürdürdüklerini ifade eden Gündüz, “Savaşlarda amaç yenilmemektir. Ama bir savaşın sonucu belli olmasa dahi yenilen taraf kimse boyun eğmek zorunda kalıyor. Osmanlı böyle bir devirde Balkanlar’da hâkimiyeti ele aldığı zaman müthiş bir hoşgörü örneği göstermiştir. Bu anlayış halkları oldukça memnun etmiştir. Türklerin özelikle din konusunda müthiş bir serbestlikleri vardır. Halk Balkanlar’da çok memnun bir yaşam sürüyordu“ şeklinde konuştu.


BİZ İMPARATORLUK ÇOCUĞUYUZ

Tarihten beri Osmanlı’nın imparatorluk geleneğinin hala devam ettiğini belirten Gündüz, ”İmparatorluklar geniştir, uluslar gibi değildir, herkesi kapsar ve biz imparatorluk çocuğuyuz. Bugün Suriye’den mülteci kabul ediyorsak bu imparatorluğun yarattığı duygudur. Balkanlar’da Osmanlılık devam ediyor. Evlerde hala Türkçe konuşuluyor. İşte imparatorluk böyle bir şeydir” dedi.


SELANİK İSTİSNADIR

Selanik’in Osmanlı Devleti’nden ayrılış sürecine değinen Gündüz, “Türk tarihinde teslim edilen bir coğrafya asla olmamıştır. Bir istinası var o da Selanik’tir. Selanik bir Türk yurdu olarak teslim edilmiştir. Balkan harekâtı olarak bildiğimiz çok ciddi bir göç dalgası var. 1 milyon insan Anadolu’ya yerleşti. İhmal ettiğimiz köyler haritadan silindi. Macarlar çok ciddi zulümler yapmıştır” dedi.


BALKANLAR’DA GÜVEN ORTAMI VARDI

Programa katılan bir diğer panelist Balkan ve Karadeniz Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Hacısalihoğlu ise Balkan Coğrafyasında tam manasıyla bir güven ortamının oluştuğunu belirterek, “Balkanlar, Osmanlı açısından çok önemli bir coğrafyaydı. Osmanlı öyle bir toplum oluşturmuş ki; tam manasıyla bir güven ortamı olmuş, Müslüman olmayan insanlar Osmanlı’ya güvenmiş. Balkanlar’a baktığımız zaman o dönem için müthiş birlikte yaşama kültürü görüyoruz. Cami, Sinagog, Kilise ve Havra aynı anda açık bulunmuş ve bunu Osmanlı Devleti başarmıştır’’ bilgisini verdi.


BALKAN SAVAŞLARI’NA DEĞİNDİ

Balkan Savaşları’na da değinen Hacısalihoğlu, “Balkan Savaşı öncesinde maalesef Osmanlı Devleti, Balkan hâkimiyetini kaybetmişti. Balkan koridoru tamamen gitmişti. Balkan Savaşı son savaştı ve Osmanlı oldukça güçsüzdü. Savaşın kaybedilmesinde en büyük etken Osmanlı’nın oraya konsantre olamamasıdır. Osmanlı ordusu dinamik bir güce sahip Balkan ordularına karşı koyamadı. Mesela Bulgarlar çok güçlü dinamik bir ordu kurmuşlardı. Osmanlı yöneticileri bazı durumları önceden tahmin edemedi. İsabetsiz kararlar Balkanların kaybedilmesinde etkili oldu. Selanik’in Yunanlılara geçmesi 2. Balkan Savaşını başlattı” şeklinde konuştu. Soru cevapla devam eden panelin sonunda katılımcılara çiçek takdimi yapıldı.

NASIL ARANDI: #Kocaeli Büyükşehir Belediyesi #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.