14-12-2024 13:23

Ayağınıza sağlık

2017-08-09    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2017-08-09
.stripslashes($urun->baslik).

Ayaklarımız, vücudumuzun bütün yükünü çeker, hem de bütün gün. Peki, bunun karşılığında hak ettiği bakımı görür mü? Çoğu zaman hayır! Oysa bakımlı ayaklar ve sağlıklı tırnaklar, estetik görünüm kadar genel vücut sağlığı açısından da önemlidir. Bunun bilincinde olan Epion Sağlık Hizmetleri, el ve ayak bakımında profesyonel çözümleri ilimize getirdi. İstanbul merkezli şirket, Özel Kocaeli Tıp Merkezi bünyesinde hem ‘Medikal El ve Ayak Bakımı’ hem de ‘Kronik Yara Tedavisi’ üzerine hizmet vermeye başladı.

Epion Sağlık; Yuniq Clinic Estetik Cerrahi Merkezi, Emphair Saç Ekim Merkezi ve Ardis Sağlık kurumlarının da içinde yer alan bir hizmet kuruluşu. Epion, 6 yıldır kronik yara bakım alanında gerek hastanede gerekse evde hastalara hizmet sunuyor. Plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanı Op. Dr. Ercan Cihandide ve yara birim koordinatörü hemşire Deniz Yahcı önderliğinde hem sağlık hizmeti sunan hem de eğitim faaliyetlerinde bulunan Epion, halihazırda üç merkezde faaliyet gösteriyor.

Bünyesinde 3 yara bakım hemşiresi, 1 ameliyathane hemşiresi, 3 podolog ve farklı branşlardan hekimleri barındıran merkez, tüm kronik yara ve ayak problemlerine multidisipliner bir yaklaşımla, ileri teknoloji ürünü cihazlarla başarılı çözümler sunuyor. Türkiye’de bir ‘ilk’i gerçekleştiren Epion Sağlık Hizmetleri, özellikle iyileşmeyen yaraların tedavisinde elde ettiği başarılı sonuçlarla adını tüm ülkeye duyurmayı başardı.

Epion Yara Bakım Koordinatörü Deniz Yahcı, uzman ekibiyle birlikte kronik yara ve ayak problemlerine kalıcı çözümler sunuyor.


KOZMETİK AMAÇLI DEĞİL

Özel Kocaeli Tıp Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren Medikal El ve Ayak Birimi’nde neler yapıldığını dilerseniz Deniz Yahcı’dan öğrenelim;

“Ayak sağlığı birimimizde üniversite mezunu, bu işin eğitimini almış podologlar görev yapıyor. Biz kozmetik bir hizmet sunmuyoruz, manikür-pedikür yapmıyoruz, oje sürmüyoruz, törpü kullanmıyoruz. Tamamen el ve ayaklarda oluşan sağlık sorunlarını çözüyoruz.

Pek çok problemi cerrahi müdahaleye gerek duymadan, insanların günlük aktivitelerini, özellikle çalışanların mesaisini engellenmeden giderilebiliyoruz.

Günlük yaşamda çeşitli nedenlerle yıpranan el ve ayakların bakımı hem estetik açıdan hem de sağlık açısından gereklilik halini almıştır. Rutin olarak ayda bir kez yapılacak medikal el ve ayak bakımı sorunların gelişimini engellemekle beraber problemin erken dönemde tedavisi için önemlidir.


SİVRİ BURUNA DİKKAT!

Ayak sorunlarının çoğu, uygun olmayan ve yetersiz ayak bakımı ya da sert zemin, yüksek topuk, sivri burun gibi ayakkabı sorunlarıyla ortaya çıkar. Tırnakların yanlış kesilmesi, tırnak batması, nasırlar, ayakkabı vurmaları, parmak aralarında ve tırnaklarda gelişen mantar enfeksiyonları da en sık rastlanan ayak problemleridir. Bebeklerin en az yüzde 95’i sağlıklı ayaklarla doğarken, erişkinlerin sadece yüzde 40’ında herhangi bir sorun yoktur. Vücudun tüm yorgunluğunu ve yükünü taşıyan ayaklarımızdır ancak korunmaları için yeterince önem verilmeyen, belki de en çok ihmal edilen organımız yine ayaklarımızdır. İşte bu yüzden podiatrik tedavi her yaştan ve her meslekten insan için büyük önem taşır.”

 

MEDİKAL AYAK BAKIMI

Deniz Yahcı, medikal ayak bakımı hakkında şu bilgileri veriyor: “Genellikle diyabetli bireylerde ayak sağlığı üzerinde herhangi bir problem yaşanmaması amacıyla planlanan ve belirli aralıklarla yapılan sorunsuz ayak müdahalesidir. Özellikle ayak bakımına özen gösteremeyen yaşlı ve diyabetli bireylere uygulanan hizmettir.

Medikal ayak bakımı ile herhangi bir nedenden ötürü cilt üzerinde gelişen döküntüleşme (pullanma) temizlenir. Nemlendirici kremler uygulanır, günlük kullanım için önerilir ve böylece cildin kuruması önlenmiş olur. Ayak yüzeyinde gözlenen cilt kalınlaşmasına yönelik bulgular tespit edilerek major nasırlara ulaşmasının önüne geçilir.

Podolog kontrolünde ayak tırnak yapıları, batma riski ya da mantar ihtimali yönünden değerlendirilir. Uygun frez başlıklarıyla tırnak yüzeyinde inceltme ve kısaltma işlemi uygulanır. Doğru tırnak kesimi yapılır. Medikal ayak bakımı kesinlikle bir pedikür işlemi değildir. Bireyin risk faktörlerinin belirlenmesi için yapılan hastalıklı tabloları önleyici tıbbi bir uygulamadır.”

 

KİMİN İHTİYACI VAR?

Özel Kocaeli Tıp Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren Medikal El ve Ayak Birimi’nde medikal ayak bakımının yanı sıra podolog kontrolünde batık tırnak tedavisi ile tırnak teli uygulaması da yapılıyor. Tırnak mantarı ve ayak mantarının da tedavi edildiği merkezde, tırnağın aşırı beslenmesi sonucu oluşan hipertrofik tırnaklara da müdahale ediliyor.

Basış bozukluğundan tutun da nasırlara, baş parmak eğriliğinden pençe ve çekiç parmağa kadar her türlü rahatsızlığın tedavi edildiği merkezde, kadınların en büyük sorunlarından biri olan çatlak topuklara da çözüm bulunuyor.

Medikal el ve ayak bakımına en çok kimlerin mi ihtiyacı var? Günde 8 saatten fazla ayakkabı giymek zorunda kalan meslek gruplarının tümünün. Mesela; polisler, askerler, uzun yol araç şoförleri, hemşireler, vardiyalı çalışan fabrika işçileri, özellikle topuklu ve sivri burun ayakkabı giyen kadın çalışanlar…

En sıkıntılı meslek grubu ise sporcular. Çünkü, maç ve antrenmanlarda kullanılan ayakkabılar, ayak sağlığı açısından uygun olmadığı için ayaktaki bası bölgelerinde nasırlaşmaya ve tırnaklarda travmaya neden olabiliyor. Bu duruma bağlı olarak tekrarlayan  tırnak batmaları; tırnak altı boşalma ve kanamalarına bağlı olarak tırnak mantarları ve sürtünmeye bağlı olarak nasırlar oluşabiliyor. Podologlar tarafından düzenli yapılan medikal ayak bakımları bu durumda cankurtaran simidi görevini görebiliyor.

Epion Sağlık Hizmetleri, iyileşmeyen kronik yaraların tedavisinde de çok iddialı. Özellikle de şeker hastalarının ayaklarında açılan ve iyileşmesi aylarca sürebilen, bazen hastanın ayağını ya da bacağını kaybetmesine neden olan diyabetik ayak yaralarının tedavisinde.

‘İyileşmeyen yara yoktur’ sloganıyla yola çıkan merkez, diyabetik ayak yaralarının yanı sıra uzun süre yatağa bağlı kalan hastalarda açılan bası (yatak) yaralarında, dolaşım bozukluğuna bağlı olarak bacaklarda açılan venöz ülser (varis) yaralarında ve ameliyatlardan sonra uzun süre iyileşmeyen yaralarda haklı bir üne sahip.

Diyabete bağlı olarak gelişen ayak yaralarının günümüzde pek çok diyabet hastasının korkulu rüyası haline geldiğini söyleyen Epion Yara Bakım Koordinatörü Deniz Yahcı, “Diyabetik ayak yaraları doğru yöntem ve tedavi protokolleriyle zamanında tedavi edilmezse hastaların uzuv kaybı yaşamasına dahi neden olabilir” diyor. Diyabet hastalarının yüzde 25’inin bu sorunla karşılaşma ihtimali olduğunu belirten Yahcı, tedavi sürecinin nasıl işlediğini şöyle anlatıyor:

 

DÜZENLİ TAKİP ÖNEMLİ

“Diyabetik ayak yaralarında süreç iki koldan ilerlemektedir. Birincisi; yaraya neden olan etkenlerin düzenlenmesidir. Yani, öncelikle diyabetik ayak yarası olan hastanın düzensiz olan şeker seviyesinin olması gereken değerlere çekilmesi ve stabil bir düzen içinde ilerlemesinin sağlanması gerekir.

Hastanın diyabete bağlı gelişmiş damar tıkanıklığı varsa tıkanıklığın oran ve seviyesinin tespit edilmesi ve tespit sonucuna göre tedavinin planlanması gerekir.

Nöropati seviyesi yani yara bölgesinde bulunan sinir harabiyetinin belirlenmesi ve sonuca göre uygun tedavinin düzenlenmesi gerekmektedir.

İkinci ise doğru protokolle hazırlanmış profesyonel bir yara bakım tedavi sürecidir. Yara bakım uzmanı veya ekiplerince, yaranın durumuna uygun olarak yara bakım ürünlerinin belirlenip, hastanın düzenli pansuman ve takibi yapılmalıdır. Enfeksiyon kontrolü, nekrotik dokuların debridmanı sağlanmalıdır. Yara tedavilerinde düzenli takip çok önemlidir. Yarada enfeksiyon gelişip gelişmediği takip edilmeli, iyileşme sürecine göre gerek duyulursa tedavi protokolü değiştirilebilmelidir. Bu süreç disiplinli bir takiple sağlanabilir.”

 

EĞER TEDAVİ EDİLMEZSE…

Tedavi edilemeyen ya da geç kalınmış yaralarda hastanın uzvunu kaybedebileceği gibi genel sağlık durumunun olumsuz etkilenmesi sonucu görme kaybı, böbrek sorunları, hatta hastanın kaybının bile söz konusu olabileceğini söyleyen Yahcı, özellikle yaz aylarının diyabetik yaralar için tehlikeli olduğunu dile getiriyor. Yahcı, diyabet hastalarına şu tavsiyede bulunuyor;

“Hastalar özellikle beslenme kontrollerini çok iyi yapmalı ve diyetlerini asla bozmamalılar. Deniz ya da havuz kenarlarında çıplak ayakla dolaşmamalı, yanma ya da yaralanmalardan korunmalılar. Egzersizleri ve sporlarını ihmal etmemeliler, en azından düzenli yürüyüş yapmalılar.” Epion Yara Bakım Koordinatörü Deniz Yahcı, diyabetik yaralar yüzünden yaşanan kayıplar konusunda ise şunları anlatıyor: “Yurt içi ve yurt dışında katıldığımız bir çok kongrede, incelediğimiz birçok vakada ve kliniğimize başvurmuş hastalarda erken alınmış birçok ampütasyon kararıyla karşılaştık. Birçok hasta bize dış merkezlerde diz altı, diz üstü ya da ayak bileği seviyesinden kesilme kararı alınmış olarak geldi fakat doğru tedavi protokolüyle hasta uzvunu koruyarak kesilmesini engelledik.

Diyabet hastalarında büyüme hormonu yeterli seviyede salgılanamadığı için yaralar çok geç kapanır. Ancak dışarıdan kullanılan tedavi ürünleriyle yaralar çok daha hızlı iyileşir. Dünyada her 20 saniyede bir insanın ayağının kesildiği gerçeğini düşünürsek, ampütasyon kararı alınmadan önce bütün tedavi yöntemleri denenmeli, sonuç alınamıyorsa kesilmeli. Çünkü ampütasyon yapılmış hastaların yüzde 50’si ortalama 5 yıl sonra hayatlarını kaybediyor ya da ikinci kez ampüte olmak zorunda kalıyor.

 


2016 DÜNYA BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ

Dört yılda bir yapılan, yara bakımı ve tedavisi konusunda uluslararası platformdaki en büyük ve en kapsamlı bilimsel toplantı olan; Dünya Yara Tedavisi Dernekleri Birliği (World Union of Wound Healing Societies) tarafından 25-29 Eylül 2016 tarihlerinde İtalya Floransa’da düzenlenen WUWHS 2016 kongresinde, Dr. Ercan Cihandide ve hemşire Deniz Yahcı tarafından çok özel bir yara tedavi ve kapatma tekniğiyle ilgili hazırlanan bilimsel çalışma, 877 çalışma arasından “En İyi Bilimsel Çalışma” ödülüne layık görüldü.

Epion Sağlık Hizmetleri’nin aldığı birincilik ödülü.

NASIL ARANDI: #Epion Sağlık Hizmetleri #Epion

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.